Gå til innhold

herbiwere

Medlemmer
  • Innlegg

    198
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av herbiwere

  1. For en som går på TRES nå så kan jeg fortelle deg at du bør starte allerede i dag dersom du mener at du ikke noe særlig sterk i realfagene, og ønsker å ta en ingeniørutdanning. Jeg er en av de som sliter med hukommelsen og konsentrasjonen men det er absolutt mulig. Og klassisk fysikk og matematikk generelt er ikke så spesielt morro alltid, men det må man ha for å ta de andre og langt mer interessante emnene :D

     

    I tillegg til det de andre har nevnt så vil jeg anbefale deg at du (allerede ) kjøper/låner/bytter/(stjeler?) forkursbøkene, forbereder deg og følger de 2 to bøkene slavisk, ta omtrent alle oppgavene, og så søker deg inn på forkurs neste år. Dette vil naturligvis ta noe lenger tid, men du vil få mer hjelp, mer tid til å gå grundig gjennom stoffet, og samtidig "gratis" (privatist eksamene koster ca 1100-1200 per fag).

     

    Forkursboka i matematikk starter nærmest på ungdomskolematematikken og samtidig mer rettet til ingeniørlinjene, kontra de vanlige 1T, R1 og R2 bøkene (billigere og med 1 bok fremfor 3). Evt kan du vurdere oppgavebøkene senere. Brukt er jo selvsagt enda billigere.

     

    https://www.adlibris.com/no/sok?q=forkurs

    Forkurs sinus og rst er det de fleste bruker.

     

    I tillegg kan jeg anbefale disse:

     

    Professor Leonard - https://www.youtube.com/channel/UCoHhuummRZaIVX7bD4t2czg

    (Han går veldig grundig i gjennom med flere eksempler mens han underviser en vanlig klasse. Lagde nettopp en hel serie med differensialligninger. Mangler dog en egen serie om trigonometri men det har han planer om å lage i løpet av kort tid.)

     

    Michel van Biezen - https://www.youtube.com/channel/UCiGxYawhEp4QyFcX0R60YdQ

    eller http://www.ilectureonline.com/. Også ganske omfattende men på fysikk-siden.

     

    Lykke til!

  2. Problemstillingen er viden kjent utover spillhistorien og, selvsagt. Artikkelen er kanskje meningsløs for deg men vil nå si at budskapet burde bli repetert så ofte som mulig; det er mange som ikke bryr seg eller tenker over hvor viktig det er å ta vare på så mye som mulig.

     

    To av de største eksemplene som jeg kan tenke meg her nå er vel det angivelige store biblioteket i Alexandria; hadde det det ikke vært for at noen få hadde "tjuvkopiert" noen av rullende så hadde verden vært enda fattigere, og under den mørke tiden da kristendommen forbød det meste av nytenking og vitenskap. Vi kan egentlige takke araberne for at de tok vare på endel matematiske/vitenskapelige fremskritt før vesten tok over igjen (f.eks algebra).

     

    Er enig med simen: De eldgamle lovene rundt patenter og merkevarebeskyttelse fungerer bare ikke i denne informasjonsteknolologi tiden. Vi baserer oss i all hovedsak på elektroniske kopier som degraderes svært raskt kontra stein, skinn, eller papir.

     

    Og Nintendo er kroneksempelet på det å faktisk skyte seg selv i foten ved å hindre nye generasjoner tilgang til det store markedet de engang hadde. Sharing is caring: Når man først har lagt noe ut på det åpne markedet og man får en viss mengde "fans", så ligger det i vår natur å dele noe vi liker med hverandre. At det er elektronisk gjør det hele enklere og raskere.

    Hilsen en stolt "arkivar" av gamle spill :D

    • Liker 4
  3. Det er ikke studiepoeng det er snakk om men studiebelastning. Du får 100% støtte om du går full forkurs og lavere om det er "mindre" selvsagt, men minimum 50% belasting for å kunne få støtte.

     

    Man får og støtte om sommeren dersom man går TRESS-veien.

     

    Skolen vil automatisk gi beskjed til lånekassen om hvor mye du tar og da får du utbetalt etter det.

     

    https://www.lanekassen.no/nb-NO/Toppmeny/Forskrifter/-tildeling-av-utdanningsstotte-2017-2018/forste-del-hovedregler-for-tildeling-av-utdanningsstotte1/hva-slags-utdanning-det-gis-stotte-til/utdanninger-det-gis-stotte-til/

  4. Fikk du ikke ta det du ville? Typisk vgs-systemet i et nøtteskal :D

     

    Jeg har selv gått på Noroff, og jeg kan fortelle deg at offentlig høgskole/universitet ikke bare er det billigste alternativet, men også det beste / mest riktige. Hvis du virkelig vil gå noe innen Cyber Security så er den i Gjøvik det beste per i dag i Norge. Dessuten, det er mange offentlige skoler som lar deg ta et semester eller to i utlandet.

     

    Du kan jo forberede deg til forkurset neste år, evt ta noen av dem som privatist.

    • Liker 2
  5. Skjønner. Jeg har selv gått på AAP og hva du tar som privatist på fritiden har ingen med - noe en relativt oppegående NAV rådgiver vil kunne fortelle deg. ;)

     

    Hvis du er bestemt på å ta alt på vgs så må du nesten gå over tiden, evt kun ta det du trenger, og så ta f.eks forkurs (men igjen, det kommer jo an på hva du har og hvor strenge de er på dette med valgfag). Men enkelte skoler lar deg velge fag på selve vitnemålet.

     

    Generelt, om du tar et fag nå eller senere spiller egentlig ingen rolle mht GENS og da komplett vitnemål (om det da blir førstegangs eller ordinær husker jeg ikke men det betyr ikke så mye), men som skrevet; kun skolen kan gi deg det eksakte svaret. Regner med du allerede har en dialog med dem siden du har fått fritak fra gym.

  6. Du er opprinnelig tvunget til å ta det på to år, men kan ta det på 1 år over nyttår? Hvor gammel er du og tenker du å gå f.eks forkurs etter vgs?

     

    Som det er skrevet utallige ganger på dette forumet så er det KUN utdanningskontoret eller skolen selv som avgjør hva som er godkjent med hensyn på timeantall og vitnemål. Alle fylker/skoler opererer gjerne med forskjellige regler.

     

    Følger du vanlig vgs under ungdomsretten så må du følge de reglene som gjelder for komplett vitnemål for påbygg (mot det som gir deg generell studiekompetanse).

     

    Er du forbi ungdomsretten så gjelder andre regler. Da trenger du generelt kun de 6 grunnfagene med egne timeantall.

     

    Men så lenge du blir ferdig med de fagene som gir deg GENS ved utgangen av mai så spiller det ingen rolle hvordan du får dem, om det er gjennom skole eller som privatist, og så søke videre. Du kan ta så mange fag du ønsker som privatist - bare sørg for at det er riktig fagkode ;D

  7. Spesielt yrker innen IT.  Yrker som ikke krever "hands on" selvsagt, slik som Webdesigner, programmeringsjobber, artikkelskriver, fotograf, fjernhealing, eller cybersex operator... Har du ditt eget (konsulent) firma og leier deg selv ut så kan du sitte hjemme, og du kommuniserer da utelukkende over internett. ;)

     

    Har sett annonser som omhandler programmering, support, site management (eks. wordpress) eller chat operator på div nettsider, der det står at man kan jobbe hjemme ifra. Utenlandske også.

     

    Men helt ærlig, kan ikke fordra å snakke for mye på jobb selv, jobber heller med ubetalt overtid :D. Samfunnet burde vært litt løsere rundt det der da det er mange som ikke har interesse/ork til å passiere dagen lang, men det er litt opptil en selv egentlig.

  8. Hva med en generell IT linje som ikke er informatikk? Snittet på f.eks USN Hønefoss er i hvert fall ikke høyt, evt på en skole som ikke ligger i en av de store byene. Du finner garantert mange der som er interessert i programmering. Trenger ikke å være "informatikk".

     

    Jeg vet ikke hvor gammel du er, men slike "møteplasser" var mer vanlig før i tiden. Nå er det som regel i forbindelse med en eller annen campus og på en arbeidsplass, og det meste utover det skjer uansett over internett i dag.

  9. Det er 2,4 GHz. Hvordan bytter jeg over til 5 GHz? Har desverre ikke kabel. Siden det hjalp å slå av bluetooth på min pc, så er det kanskje der feilen ligger? Veit du hvordan man slår av det på Vista?

     

    Det må støttes av både router og klienten, men wifi 2.4, BT og evt trådløse mus vil gå på samme frekvens og forstyrre hverandre, samt at kanalen til routeren din kan bli forstyrret av andre i nærheten. Jeg måtte gå til innkjøp av en 5Ghz mus før nettet var mer stabilt.

  10. Deler din frustrasjon, og det gjør mange andre og... Vet om mange som har kastet bort penger på disse privatskolene og innsett at de kjøpte et svin i skogen. Jeg tok opp fag i tillegg til en sånn ING pakke gjennom Bjørknes men det endte opp med fiasko, av personlige grunner. Tenkte å gå videre på NKI eller Sonans da det fantes veldig lite info rundt dette. I etterpåklokskapen så denger jeg meg selv fordi jeg ikke tok tak i dette tidligere og undersøkte mer hos utdanningskontoret i fylket direkte. De ga meg alt jeg trengte av info for å komme meg videre. Da var de pengene jeg sløste bort borte for alltid. :sick:

     

    Heldigvis så valgte jeg ikke NKI/Sonans (var i samtaler med dem og alt var nesten klart) og satset heller på voksenopplæringen som var gratis med standpunktkarakterer uten en typisk slutteksamen ala privatist. Enkelte fag kan man og fint ta på egenhånd.

     

    "Skrekkhistorier" om at enkelte av disse privatskolene spekulerer i å få inn mest mulig der de ofte gir deg tilgang til et passordbeskyttet side med litt info og linker til youtube eller andre ressurser. Slike nettsider har jeg selv fått sett på og det er et perverst spill de driver med og totalt bortkastet. Man får nesten bedre oppfølging og informasjon av en privatlærer eller av folk på div forumer på internett.

     

    Men stortinget har egentlig mye skyld i mye av dette med alle de merkelige reglene rundt VGS. Det er så stor forskjell mellom yrkesfag linjene og spes.stud. med antall timer her og der at det er til å få mareritt av. Og når man er 23 så har man egne timeantall/regler for de 6 fagene som fører til GENS.

     

    Det er rart med det der - man blir litt blind om man ikke har en særinteresse i det man egentlig skal eller burde gjøre, og selv da så kan man overse noe. Om det er en trøst så er ikke håpet over - bedre å ta det nå enn når du nærmer deg pensjonsalderen. Det er mange i 30- 40-årene som studere på høyskoler/universiteter.  ;) 

    • Liker 1
  11. Tenk vekt når den skal bæres.

    Kjøp fra forhandler, så har du reklamasjonsrett.

     

    Fujitsu LIFEBOOK E754 = 2 kilo. Over en halvkilo mer enn alternativene.

     

    Hehe, kverulant :p

     

    Man tenker ikke på vekt når man går for 15.6t eller til og med 17t. I så fall går man for noe ultratynt og færre tommer, f.eks 12-14t. ;-)

     

    Men, jeg har personlig ikke veid den direkte, men i forhold til en i3 og to i5 i huset så kjennes det ikke så mye ut, og de tre er også på 15.6t. Dama sin med i5 er faktisk tyngre, eller kjennes tyngre ut, og det er en Toshiba. Uansett, det handler mest om batteriet, og med mye annet i skolesekken så kjenner man ikke noen hundre gram fra eller til, spesielt ikke om man har en god sekk som er godt polstret over skuldrene.

    • Liker 1
  12. At jeg får problemer med maskinen, eller at den ikke skal fungere som ønsket og at jeg da har «kastet bort» penger. Men når jeg skriver det slik så høres det jo egentlig ganske tåpelig ut.

     

    Det er ikke tåpelig å tenke slikt - det tenker de fleste av oss som ikke liker å spytte ut penger i hytt og pine på noe som kanskje viser seg å være katta i sekken... man skal egentlig være ganske kritisk når man handler på finn. Mange har dessuten en tendens til å overprise sine pcer når de legger dem ut på finn.

     

    Da vil jeg foreslå at du velger den fra proshop, da får du med 2 års garanti. Det får du ikke om du kjøper på privatmarkedet. De her er nyrestaurerte men uslåelig til den prisen, dessuten så har du krav på 14 dagers angrerett uansett i Norge ved butikkjøp, det får du heller ikke på privatmarkedet.

     

    En i7 er egentlig overkill til ditt bruk, og mitt, men til den prisen, kontra mye annet på markedet så er det et røverkjøp. Det er også en på 14t og en på 13t i den serien der, men da med i5.

     

    Men, hva du enn kjøper - vil anbefale at du holder deg langt unna HP maskiner. Det er basert på erfaringer både på bedrifts siden og det private, samt hva andre forteller meg. HP sine maskiner er det mye rart med.

    • Liker 1
  13. Bestemt meg for å gå for thinkpaden. Tviler på at jeg finner noe like bra til den prisen? Er det noe spesielt jeg må tenke på som jeg må gjøre når jeg får den? Eller er det bare å åpne og sette igang som vanlig?

    Kjøper du fra butikk så kan det være greit å ta en runde med pcdecrapifier, ccleaner (evt revo uninstaller) for å rense pcen for alt bloated. Hvis du ønsker å beholde winsh*** vel og merke... Hvis ikke så bare legg inn Linux og aldri se deg tilbake. :-D

  14. Slenger meg på med denne, hvis du ikke allerede har kjøpt en da... eller som tips til andre. Kjøpte nettopp denne som student pc og la inn Linux: https://www.proshop.no/Baerbar-PC/Fujitsu-LIFEBOOK-E754/2653705 (3.890)

     

    Intel Core i7 4600M 2.9 - 3.6 GHz, WIFI, 256 GB SSD, 8 GB RAM, No ODD, 15.6" Full HD (1920x1080), Intel HD Graphics, Nordic Keyboard, Windows 10 Pro, SILVER REFURBISHED

     

    Nok av porter usb, DP,VGA, hdmi, simkort støtte... følger ikke med spinnleser, men det er mulighet til å sette inn en ODD adapter med ekstra HDD. Min kom faktisk med 12GB (8 + 4), av alle ting, og jeg skal se om den støtter 16. Hadde det ikke vært for at min med i3+8GB hadde begynt å svikte i varmen, så hadde jeg fortsatt brukt den til programmeringen.

    • Liker 1
  15. En jurist bør kunne gi definitivt svar, men dette er noe som Stortinget vil tillate (det vil si, med videoopptak), men som ennå ikke er lov.

     

    Dette er jeg for, men da kommer man inn på at man må søke om å få lov av foreldrene dersom eleven er under 18 år, så jeg skjønner hvorfor de ikke vil tillate på vgs med det første. Så lenge de faktisk greier å sikre opptakene så ser jeg ingen problemer med dette. Snarere tvert imot.

    • Liker 1
  16. Det spiller ingen rolle om man er student eller en mekanikker, eller i skolen eller på gata: du skal i prinsippet spørre de du vil ta opptak av. At bedrifter i dag tar opp er gjerne en selvfølge og de må søke Datatilsynet i forbindelse med opptak og lagring. Hjemme trenger du normalt ikke å melde i fra/søke om konsesjon dersom du skal ta opp video og/eller tale.

     

    Det er en gråsone dette, for hvem stopper deg å faktisk ta opp hemmelig egentlig? Enkelte saker er blitt brettet ut for offentligheten nettopp på grunn av hemmelig opptak. Men slikt kommer helt an på alvorligheten/graden.

     

    Jeg tar opp noen ganger når jeg snakker med enkelte butikker over mobilen fordi jeg vet at deres interne rutiner er særdeles dårlige, spesielt med tanke på å faktisk loggføre samtalen og ting som er blitt avtalt. Hvorvidt det faktisk KAN brukes i en evt tvistesak er en annen sak.

     

    Spør sensoren(e) direkte for om de synes det er greit... hvis du føler det. Tar du opp uten deres samtykke, og de sier noe som du ikke liker, f.eks. ved å gi deg en lavere karakter enn det du forventet, eller fakta som du mener er feil, og du faktisk prøver å bruke opptaket mot dem - da har du virkelig tråkket i salaten og det vil mest sannsynlig slå tilbake på deg selv :D

     

    EDIT: Men ja - dette burde bli flyttet til Juss.

  17. Normalt skal det være mulig å bytte, men da må du ha både I og II når du ikke hadde I på ungdomskolen, mener jeg det var? Du kan også ha flere språk på vitnemålet, men alt dette er det kun den enkelte vgs/fylke som avgjør om de kan/vil, for dette må være i samsvar med godkjent timeantall i det faget, det totale for ditt linjevalg, og alle de andre merkelige reglene rundt det der.

     

    TL;DR: Anbefaler at du tar en tlf med utdanningsavdelingen i fylket, evt ditt lokale vgs for dette.

     

     

    Du finner alle reglene for føring av vitnemål her:

    https://www.udir.no/eksamen-og-prover/dokumentasjon/vitnemal-og-kompetansebevis/foring-vitnemal-kompetansebevis-vgs/

     

    EDIT: 7.7 og 7.8 forteller litt om hva som gjelder.

  18. Fantastisk lesning! Jeg minnes atter en gang om denne: https://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity

     

    Vi må absolutt kvitte oss med den "ur-gamle" tankegangen om at elever skal på død og liv være like og dermed plasseres på et standard samlebånd basert på alder. Alle disse reformene har jo på mange måter gjort ting værre og i motsatt retning - ikke rart barn er utslitte før de er 20. Jeg kunne absolutt tenkt meg å bli lærer men slik situasjonen er per i dag så blir det som å pisse i motvind, spesielt med de siste endringene som er gjort.

     

    Mer IT og koding i barneskolen, flere år, flere timer, mer stoff, færre lærere, mindre aktivitet og lek, strenger krav, like krav for alle uansett om man er elefant, fugl, fisk eller apekatt...

     

    Det problemet vi har i dag i utdanningssystemet kan vi i stor grad takke inkompetente, korttenkte økonomer(!) for.

     

    Mindre fyll og tåke - mer kvalitet. Alle er forskjellige, det er egentlig bare sunt og det vi bare godta. Min hypotese er at et samfunn som tvinges til å være lik, automatisk vil øke stigmatisering og mobbing. Men en snuoperasjon skjer jo ikke over natten.

     

    Så fra en som ikke "lærte" på samme måten på barneskolen så synes jeg dette er godt å lese. Spørsmålet er jo om disse økonomene tar dette til seg eller må vi kaste dem?

  19. For lett? Hvis kravet inn på ING er R1+R2+FY så sier det seg selv at bøkene må inneholde noe av det samme? Det jeg mente var at de første kapitlene kan minne litt om ungdomskole- og første året på vgs -matematikk, grunnleggende potenser, røtter og brøkregning bl.a. Men, fysikk forkurs har i hvert fall mer innen mekanikk og kjemi.

     

    TL;DR forkursbøkene er "harmonisert" med R1/R2/FY men da rettet mot ING.

     

    Såvidt jeg vet så er det kun en standard forkursbok i matematikk (sinus) og en i fysikk (RST), og disse to er brukt omtrent overalt. Dette er jo for de som ikke har tatt realfagene fra vgs. Hva NTNU bruker spesifikt får du nesten spørre dem om eller noen andre her.

     

    På VGS så har man gjerne Aschehoug, Sinus eller Sigma i matematikk, og Ergo eller RomStoffTid (RST) i fysikk. Det er opptil den enkelte skole å velge hvilken serie de vil bruke, men Sinus er tydeligvis mest populær.

     

    Les litt om bøkene, om forkurs/TRES, og samtidig litt på udir.no / forkurset.no

     

    Som nevnt, forkursbøkene inneholder alt det du trenger - derfor jeg anbefalte deg å starte i god tid med å gå igjennom dem så du er bedre rustet når du først kommer inn, hvis du f.eks. tar Forkurs/TRES neste år da... Forkurset gir full stipend mens som privatist så blir det tre forskjellige eksamener og vil koste deg ca 3300kr, uten stipend.

  20. Det hjelper veldig å ha noen man kan ha et foredrag for om kapitlene. Sensorene er veldig opptatt av at de ikke må hele tiden trekke informasjon ut av deg, så det lønner seg å trene på det, og det å bli utspørret på slutten. Bare for 3 / 4 karakter må du kunne fagbegrepene godt og kunne fortelle om dem. Bruk kompetansemålet for hva det er verdt.
     
    Men det er en god stund siden jeg tok den så jeg husker ikke helt, men jeg hadde ikke forsøk. Forsøk eller ikke, skriftlig bit, lang eller kort forberedelsestid og slikt må du ringe den enkelte skole og høre om hva de pleier å gjøre og hva du kan få/forvente. Det varier fra skole til skole. Du finner også info om privatist eksamenen i Naturfag på skolens nettside.
     
    Om skolen har forsøk så kan du fint klare deg ved å bare se på nettet etter video/info om de forskjellige forsøkene og fortelle litt om det, du får i hvertfall ikke stryk.
     
    https://www.udir.no/kl06/NAT1-03/Hele/Kompetansemaal/kompetansemal-etter-vg3-–-pabygging-til-generell-studiekompetanse
    http://sfks.nfk.no/ekwebny/docs/pub/dok07733.pdf
    https://sfks.nfk.no/ekwebny/docs/pub/dok07755.pdf
    https://www.naturfag.no/oppgavesamling/vis.html?tid=1998625
    https://www.studienett.no (egentlig betalside men jeg lastet ned mye i naturfag/fysikk/norsk/historie derifra)
    https://www.lokus.no/open/nexus

    https://www.lokus.no/open/naturfag_sf_audiobook/Naturfag-SF

    https://www.lokus.no/open/naturfag_yf

     

    Lykke til! :-D

  21. Synes du elektronikk ingeniør kan være like trygg som elektroingeniør?

     

    Hvilken linje/skole sikter du til? Men uansett, det er nok akkurat det samme bare den skolen velger å kalle det noe annet. Dog, enkelte har sine spesialiseringer, som Satelittingeniør i Narvik som sikter mer mot hardfør rom-elektronikk, eller Automasjon på USN i Vestfold som har sin spesialisering.

     

    Har du muligheten så hopp deg opp til Narvik og gi full sats, da får du en virkelig unik utdannelse. Sikler litt på den selv jeg :-)

    • Liker 2
×
×
  • Opprett ny...