Gå til innhold

TorHansen

Medlemmer
  • Innlegg

    489
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av TorHansen

  1. Samms skrev (4 timer siden):

    Tja, det kan være hobbyflyger med drone frå Elefun midt i nordsjøen om personen er på jobb der. På platform, rigg eller fartøy.

    Men å opplyse at drona såg ut som ei komersiell hobby/leikedrone passer dårleg med krigshissing...

    Og det selger ikkje aviser og reklame på same måtens som at det var !!!! RUSSERNE !!!!

    Tror fort at det er oppsigelsesgrunn for en ansatt å bruke en drone slik. Pga hms.

    Dessuten tror jeg en hadde vist hvem det var som fløy dronen hvis det er tilfellet. En plattform er et lite samfunn.

  2. Til dette er det bare å si: Nei, nei og atter nei.

    Det blir ikke flere vannkraftverk. De få vassdragene som er vernet skal fortsatt forbli urørte. Vi står faktisk midt i en alvorlig naturkrise.

    Hvis Norge trenger mer kraft frem til havvind er utbygd, får vi heller bruke gasskraft. Statnett får kjøpe tilbake gasskraftverkene de nylig har solgt til utlandet, og Equinors på Vestlandet kan beholdes. 

    Hvis Tyskland, Nederland, Danmark, Storbritannia, mm trenger mer kraft, så får de bygge kraftverk selv.

    • Liker 5
  3. Det hadde vært fint å få vite litt mer om dronene som er observert: type, størrelse, mm. 
     

    Og hvis en har observert dette gjentatte ganger over lenger tid, hvorfor i alle dager har en ikke gjort tiltak for lenge siden? Feks involvert Forsvaret og skutt de ned.  Eller er sikkerhet og hms bare en lek for oljeselskapene?
     

    Ingen hobbyflyger flyr droner fra elefun midt i Nordsjøen….

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 1
  4. Hvilke penger skal Statnett bruke hvis de må betale industrien for å stenge ned?
     

    1. Nettleieinntekter fra landets strømforbrukere?

    2. Eller skal Statnett sende en faktura til kraftprodusentene som har fått oss i uføret ved å eksportere ut den norske vannkrafta?

    Jeg fryker at norske strømforbrukere må betale for dette. Systemet er rigget slik at kraftprodusentene alltid slipper unna regningene. Det er totalt urettferdig.

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 1
    • Hjerte 1
  5. «NVE skriver at det er et økende press på arealene som reindriftsnæringen bruker, og anbefaler at ulempene må vurderes opp mot samfunnsnytten av elektrifiseringen.»

     

    Latterlig. Elektrifiseringen av Equinors anlegg har absolutt null samfunnsnytte. Det er grønnvasking som bare flytter klimagassutslipp. Og i tillegg bruker det opp verdifull kraft som ellers kunne vært brukt til noe meningsfullt.  
     

    Da regner jeg med at det verken blir kraftledning eller elektrifisering. I hvert fall om NVE og OED er kompetente.

    • Liker 2
  6. Selvsagt er kraftselskapene positive til å sikre / låse inne høye kraftinntekter i lang tid. Men dette vil ta livet av norsk næringsliv. Å gå inn på en fastprisavtale nå må være tidenes dårligste timing. 
     

    Selskap som går inn på en fastprisavtale nå fortjener rett og slett å gå konkurs. Og de kommer til å gjøre det.

    • Liker 1
  7. Fluor1 skrev (4 timer siden):

    Og dumme meg som trodde EU handlet om det frie marked. Det gjelder visst kun når det gagner EU og ikke Norge.

    Oljeselskapene er børsnoterte og har sine eiere og sine styrer. Der er det ikke regjeringen og Støre som bestemmer. Hvorfor skal en aksjonær godta redusert pris som reduserer selskapets verdi og dermed børsverdien. Nei dette er håpløst og kommunistisk utspill fra Danmark og andre uten rot i virkeligheten. Det vil også medføre overforbruk av gass. Oljeselskapene burde heller redusere all gass flyt i en uke grunnet «korrosjon i noen rør».

    Oljeselskapene og Norge har nå en enorm makt over EU som vi kan bruke til å påvirke EØS avtalen til vår fordel.

    Alle maksimerer egne interesser.

  8. Pristak på norsk gass = Norge struper eksporten av gass til EU. 

    Jeg vil forresten ha pristak på danske sommerhus i Løkken for nordmenn. Maks 50 000 for å kjøpe en bolig i topp tilstand med pool.

    Og selvsagt pristak på Tuborg og røde pølser. Maks kr 2 pr flaske og pakke.

    Og hva med pristak på insulin fra danske Novo Nordisk. Og på flyreiser med SAS fra København til New York.

    Jeg VIL ha PRISTAK på alt dansk. OG fra EU. Jeg VIL, VIL, VIL ha!

    Ny Porsche 911 til maks kr 10 000 :)

    • Hjerte 2
  9. Fastpris er mye mindre vanlig i Norge enn i resten av Norden. Og bedrifter har gjerne bilaterale avtale mot produsenter. Så situasjonen er annerledes i Norge.

     

    Jeg ser dessuten ingen grunn til at fellesskapet skal redde en kraftnæringen som renner over med penger. Bedrifter som har gamblet over evne i finansielle kraftmarkeder, får gå konkurs. Slik fungerer en markedsøkonomi.

     

    Statens ansvar er å sikre lave kraftpriser i fysiske markeder og strømstøtte til de faktiske forbrukerne av kraft. Kraftkablene til Europa må fjernes.

    • Liker 2
    • Hjerte 1
  10. Memento scientiam skrev (10 timer siden):

    Relevante tall for Norge og Polen:

    • Norge har 5 400 000 innbyggere.
    • Polen har 38 200 000 innbyggere.
    • Norge har 385 207 kvm areal.
    • Polen har 312 696 kvm areal.
    • Norge skal ha 80 stridsvogner.
    • Polen skal ha 1000 stridsvogner.

    Norge får altså:

    • 1,48 stridsvogner per 100 000 innbygger.
    • 0,21 stridsvogner per 1000 kvm.

    Polen får: 

    • 2,62 stridsvogner per 100 000 innbygger.
    • 3,20 stridsvogner per 1000 kvm.
    • 1,77 flere stridsvogner per person, enn Norge
    • 15,40 flere stridsvogner per kvm, enn Norge

     

    Disse tallene inkluderer ikke de 250 M1A2 SEPv3, 116 M1A1, 142 Leopard 2A4, og 105 Leopard 2A5 de også har. 
    Gang de polske tallene med 1,613 for et mer realistisk bilde. Det tar dog ikke høyde for at sikkert minst 142 av dem blir utfaset (sannsynligvis satt på lager, og ikke solgt (da hadde de nok ikke fortsatt hatt T-72 og PT-91)).

    Det er en stor forskjell på Polen og Norge:

    - Polen har bestemt seg for å ha et reelt forsvar som skal kunne fungere i en krig. Fordi et fungerende forsvar reduserer risikoen for en krig og et katastrofalt utfall.

    - Norge har derimot bestemt seg for å kun late som om vi har et forsvar. Det er billigst på kort sikt. Vi kjøper litt utstyr og rekrutterer noen soldater, men på langt nær nok til at Norge vil ha en reell forsvarsevne i en krig. «Aldri mer» er helt glemt av politikere og en veldressert forsvarsledelse. Vi er like dårlig stilt som før 2. verdenskrig. Norges tilnærming øker sannsynligheten for at Norge angripes og for et katastrofalt utfall.

    • Liker 1
  11. Raude skrev (1 time siden):

    Mens gassreservene kan tyskerne fylle opp…

    Kan noen fortelle henne at her i Norge så bruker vi strøm for å holde våre hus varme? Dette er umusikalsk fra EU, fint for dem at de lan bruke gassen for å holde dem selv varme.

    Synes at tiden er inne for at Norge fjerner kablene til Europa. Om EU ikke aksepterer dette, så får vi stanse gasseksporten.

    Strøm er et må-ha gode i kalde Norge. Vannkraft og vindkraft skal selges billig til befolkningen i Norge som har ofret felles naturressurser for utbyggingene. Strøm er ikke en vare som skal eksporteres til Europa.

    • Liker 4
    • Hjerte 3
  12. Vannkraft og vindkraft er bygd ut ved å ofre vår felles natur og tilhører samfunnet. Vi har bygd anleggene få å få lys, varme, et konkurransedyktig næringsliv og arbeidsplasser. Det er ikke akseptabelt at kraftprodusenter eksporterer ut vannkraften og bruker europeiske kraftmarkeder til å øke kraftprisene i Norge.

    Pr nå har vi to valgmuligheter som kan løse kraftpriskrisen:

    1. Beholde det norske kraftmarkedet samtidig som vi fjerner utenlandskablene til Tyskland, Nederland, Storbritannia og Danmark. Dette vil frikoble oss fra euroopeiske strømpriser, og på ny gi oss et norsk kraftmarked med lave priser i hele landet.

    2. Fjerne dagens norske kraftmarked, gjeninnføre samkjøringen og innføre avkastningsregulering for vannkraftprodusentene. Kun overskuddskraft kan eksporteres til Europa til europeiske markedspriser. Gevinstene ved dette tilbakeføres norske strømkunder.

    Jeg mener at alternativ 1 er enklest og best. Fjern de katastrofale utelandskablene som kveler norske husholdninger og det norske næringslivet.

    • Liker 3
    • Innsiktsfullt 1
    • Hjerte 2
  13. shockorshot skrev (7 timer siden):

      

    La meg spørre to veldige enkle spørsmål:

    Har det tradisjonelt gått bra med REC ellers og hadde de problemer før strømprisene ble høye?

    Hvis du graver litt i tallene så vet du at svarene er nei og ja.

    Er det da samfunnsøkonomisk fornuftig å gi dem statsstøtte? Nei.

    Og nå ser vi fullstendig bort ifra det at økonomien våres for øyeblikket skriker etter arbeidskraft.

    Det er fornuftig å gi dem en riktig strømpris og så får det være opp til REC Solar Norway om de greier seg.


    Å korrigere forskjellen mellom riktig strømpris uten de uønskede eksportkablene til Europa og den kunstige høye strømprisen som vi har fått fordi politikerne sterkt påvirket av lobbyister fra kraftselskapene har etablerte disse, er ikke støtte. Det er en korreksjon / refusjon som er nødvendig får å gi korrekte strømpriser til norske forbrukere, inkl REC Solar Norway.
     

    Forbrukere skal ikke betale mer for strømmen fordi kraftselskapene har lurt politikerne til å etablere de katastrofale ekportkablene.

    • Liker 2
  14. shockorshot skrev (2 timer siden):

    Når et selskap ikke klarer å betjene utgiftene sine, er det god samfunnsøkonomi at de legger ned. Norge har faktisk tradisjonelt overraskende mange konkurser og nyetableringer i forhold til nesten alle andre land, det er noe av det som gjør næringslivet våres ekstremt effektivt. Det er det vi tjener penger på.

    Statsstøtte for å holde ineffektive bedrifter levende er ikke en bra ting for økonomien våres og generelt en dårlig ting med mindre det er andre ting (f.eks. sikkerhetspolitikk eller kritisk næring) som veier opp for å holde en ineffektiv bedrift kunstig i live.

    Den kunstig høye kraftprisen i Sør-Norge er politisk bestemt gjennom etablering av en rekke eksportkabler med høy kapasitet. Den er ikke samfunnsøkonomisk rasjonell.

     

    Det er vesentlig bedre samfunnsøkonomi å ha normale kraftpriser som skaper arbeidsplasser og næringsutvikling, enn å ha kunstige høye kraftpriser som kveler husholdninger og næringslivet samtidig som kraftselskap får inntekter som de ikke har noe fornuftig å bruke på. Kraftselskapene har historisk sløst bort milliarder i mislykket næringsutvikling.

     

    En refusjon av penger til husholdninger og næringsliv som gir dem strømkostnadene de ville hatt hvis det ikke fantes eksportkabler til utlandet, er god samfunnsøkonomi. Refusjonen kan finansieres av høy ekstraskatt på kraftselskapene.

     

    I neste runde må de katastrofale eksportkablene til Tyskland, England, Nederland og Danmark fjernes.

  15. Zeph skrev (53 minutter siden):

    Helt idiotisk utsagn av NHH-forskeren. Han forstår verken situasjonen eller kraftmarkedet.
     

    Nå har Norge fått kunstig høye energipriser i Norge fordi kraftprodusentene har lurt politikerne til å bygge eksportkablene med høy kapasitet til Tyskland, Storbritannia, Nederland og Danmark. Uten kablene  ville kraftmarkedet i Sør-Norge vært frikoblet fra dyre europeiske markeder og norske kraftpriser ville vært lave.  Nå skal differansen tilbakebetales til alle strømforbrukerne - også REC Solar Norway - og tilbakebetalingen er ingen støtte eller kostnad. Det er korreksjon av / refusjon pga politikerstyrt feilprising av norsk kraft. 

     

    Staten og kraftprodusentene får betale tilbake alle ekstrakostnader som utenlandskablene har påført norske forbrukerne. Nå og fremover. Riktige markedspriser i Norge er kraftprisene som vi ville hatt uten eksportkabler med høy kapasitet til Tyskland, Storbritannia, Nederland og Danmark. Med kablene er prisene kunstige høye. De er katastrofale for norske husholdninger, næringslivet og samfunnet.

    • Liker 2
  16. Svein M skrev (10 timer siden):

    Solpaneler er det verden trenger for å produsere mer strøm og få lavere strømpriser, men vi tenker å legge ned produksjonen fordi strømmen er for dyr.

    I Norge så grønnvasker vi olje- og gassnæringen med elektrifisering isteden for å bruke kraft på produksjon av miljøvennlige produkter som det grønne skiftet krever. Feks produksjon av solcellepanel uten bruk av fossil energi. Snakk om å gå baklengs inn i fremtiden. Elektrifiseringen av sokkelen må stanses og reverseres. Krafta på land må brukes til viktigere formål.

    sedsberg skrev (10 timer siden):

    Produksjonen fortsetter nok. Bare ikke i Norge.

    I Asia basert på fossil energi.

     

    Norske politikere er dessverre mer opptatt av symbolpolitikk enn reell miljøpolitikk og arbeidsplasser.

    • Liker 4
    • Hjerte 1
  17. «Et kraftnett uten utenlandskabler vil kreve langt mer vindkraft og vannkraft.»

     

    Dette er en søkt og konstruert påstand fra TU som bommer på selve saken. Kall det gjerne en hersketeknikk. Vi har mange forbindelser på tvers av Norden og til resten av Europa. Ingen har foreslått å fjerne samtlige.

     

    Eksportkablene med høy kapasitet til Tyskland, Nederland og Storbritannia samt en av de til Danmark kan fint fjernes uten at vi må etablere mer vind- og vannkraft. Å fjerne ekportkablene vil gi Norge billigere strømpriser og en bedre forsyningssikkerhet. Vinn-vinn!

     

    Når de nevnte eksportkablene er fjernet, så kan vi vurdere å etablere nytt nasjonalt strømnett som knytter Nord- og Sør-Norge mer sammen. 

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 1
  18. Egil Hjelmeland skrev (1 time siden):

    Enig i analysen isolert sett. Nå omsider har magasineierne omsider begynt å spare på vannet såpass at vi har til vinteren. Og da smitter Putinpriser inn fra utlandet selv med liten utveksling.

    Men er uenig i konklusjonen. Putins nordflåte er stasjonert ca 100 km fra norskegrensa. Den eneste med realistisk tilgang til Atlanteren. Bortsett fra at det ikke er ideelt at den må passere et i hans øyne fiendtlig Finnmark på veien ut. Vi må se i øynene at vi må pleie vennskap. Spesielt med våre naboer i Europa. Ja, USA er best på våpen. Og i øyeblikket har USA en rimelig rasjonell regjering. Men som vi ser på nyhetene er USA langt fra friskmeldt. Det er ikke sikkert hva vi kan vente av USA etter 20 januar 2025. Så vi gjør klokt i å hjelpe Europa i energikrisen.. Selv om det er litt selvforskyldt at Europa ikke har kommet lenger i det grønne skiftet og blitt mer energiuavhengig. For plutselig kan det være at vi trenger vennskapet deres. Men akkurat nå så gjelder det å spare på vann/energi til vi alle virkelig trenger det til vinteren.

    Vårt meget viktige bidrag til å håndtere energikrisen i Europa er den store eksporten av olje og gass. Samt eksporten av energiintensive varer som aluminium, andre metaller og gjødsel.
     

    Vi har ikke bygd ut vannkrafta / ødelagt vassdrag for krafteksport, men for å gi nordmenn lys og varme samt norsk industri konkuransedyktige rammevilkår som skaper norske jobber. Siden vi startet å bygge ut vassdrag har det vært norsk politikk å ta krafta i bruk i Norge og eksportere energiintensive varer.  I årevis sa politikerne nei til eksportkabler. Helt frem til vi på 2000-tallet fikk vi historie- og kunnskapsløse politikere som etablerte kraftprodusentenes våte drøm, de katastrofale eksportkablene som gir kraftprodusentene store inntekter samtidig som de ødelegger for norske husholdninger og norsk næringsliv.
     

    Kun underutviklede land eksporterer bort et grunnleggende og kritisk konkurransevilkår.

    • Liker 2
×
×
  • Opprett ny...