Gå til innhold

Roger Pettersen

Medlemmer
  • Innlegg

    37
  • Ble med

Innlegg skrevet av Roger Pettersen

  1. "Helomvendingen betyr at folk med lavt og jevnt strømforbruk fortsatt må subsidiere elbileiere og andre med stort samtidig forbruk som påfører strømnettet milliardinvesteringer, skriver Kroepelien."

    Han kan umulig ha sett prismodellen som er lagt til grunn. Så fremt du ikke bruker UNDER 2 kW maks per time, så vil du TAPE på den nye modellen. Fordi prisene er skrudd så inni H mye opp.

    Personlig med elbil, så satser jeg på å holde meg under 5kW grensen, selv om det vil være knapt noen timer i mnd - Jeg må med andre ord investere i utstyr for å kunne kutte ut deler av lastene i huset for å kunne lade elbilen min på 1-2 kW igjennom natten. - Som er tilstrekkelig for de fleste elbileiere.

    Så her vitner det om noen som ikke helt har satt seg inn i jobben sin og bare velger å hate for å hate.

    • Liker 1
  2. Når skal TU lære seg at hydrogen ikke er en energikilde? Hydrogen er bare et lagringsmedie på lik linje med et batteri.

    Ulempen med hydrogen er at det sees på å benytte solen til å produsere hydrogenet. Og så må du bruke strøm for å komprimere dette på en tank. Deretter må du brenne hydrogenet for å produsere strøm igjen.

    Så hvorfor gå via et så ineffektivt ledd som hydrogen, når det er bedre å lagre energien direkte fra solen rett på et batteri i stedet for?

    Så hvilke fordeler har egentlig hydrogen? Annet enn å kunne frakte energi fra A til B på en grei måte? Og måtte forholde seg til fyllestasjoner?

    Eneste bruken jeg klarer å se, er større skip som kan dra nytte av et stort lagringsmedium uten den største vekten som batterier per nå har.

  3. Jeg klarer ikke helt å få disse regnestykkene til å gå opp.

    Om jeg har forstått det korrekt, så er behovet 4 kWh/m2 tilført energi? Altså ikke brukt energi.

    Så selv om tallene på papiret kan virke svært imponerende, så er det egentlig bare tull.

    "det lagres i alt ca. 4560 kg hydrogen til vinterforbruk av strøm og varme. Det utnyttbare energiinnholdet i denne mengden hydrogen utgjør ca. 152 MWh"

    Til sammenligning hadde fyllestasjonen i Sandvika som eksploderte rundt 100 kg hydrogen. Så vi snakker om en heftig bombe og ålreit skadeomfang hvis noe skulle gå galt her.

    Men de ser altså for seg å bruke 152 000 kWh av energi i minus igjennom vinteren. Så forbruket vil jo da være godt over 4 kWh/m2 som opplyst.

    Legger man til en nedbetalingstid på 28 år uten vedlikehold (Og sikkert godt over 35 år med vedlikehold), så er jo dette et prosjekt som aldri vil kunne lønne seg - Det er rett og slett modent for fullverdig utskiftning før det har betalt seg inn.

    Her ville det nok vært mer fornuftig å satse på et rent varmepumpeanlegg med akkumulatortanker for vann. Mye bedre virkningsgrad og mindre fare for å utslette hele nabolaget i en eksplosjon.

    • Liker 1
  4. I forhold til det siste, så er jo dette noe Tesla har jobbet aktivt med. De ønsker gjerne å ta det ennå lengre med å sørge for at bilen selv bestiller inn delene den trenger, slik at det ligger klart på lageret når den kommer inn for service.

    Og dette er absolutt noe vi bør ta med oss inn i eiendomsbransjen også. Vi må arbeide for å få kontroll på status på byggene, slik at vi kan sørge for å lukke avvik på et så tidlig stadie som mulig. Ikke fordi det nødvendigvis blir billigere (Siden feil faktisk blir avdekket og kan gjøres noe med), men fordi det øker brukeropplevelsen av byggene. Og forstyrrende elementer i hverdagen blir et minimum.

    Integrasjon mot annet teknisk utstyr er også veldig smart! Men det forutsetter at utstyret er tilpasset å kunne kommunisere ut via et grensesnitt (API). Kan det kommunisere, kan det også knyttes mot et overliggende system.

  5. Sier meg enig her med Mr_Spock.

    Trekker også inn Tay her og skylder på at programmet var mannsdominert.

    Men realiteten er, som skrevet i en av referansene: "Pretty soon after Tay launched, people starting tweeting the bot with all sorts of misogynistic, racist, and Donald Trumpist remarks."

    Microsoft lanserte en selvlærende bot, som skulle bli bedre basert på inputs fra brukere på twitter.

    Det som skjedde, var at noen gikk inn for å sabotere dette, ved å mate den full av søppel. Resultatet ble et monster av en bot.

    Handler absolutt ikke noe med at utviklingen skjedde med mangel på kvinner...

    • Liker 2
  6. Den store skalaen vil fremdeles kunne ligge hos forbrukermassen.

    Men for at det skal bli lønnsomt å satse på solceller der, så må pris på innkjøp gå noe ned, og pris på salg av strøm bli fastsatt og inkludere nettleie.

     

    Slik det er i dag, så får du solgt strømmen til 20-40 øre kWh. Noe som gjør at du aldri vil kunne dekke inn kostnadene på solcellene, før det er på tide å bytte de ut igjen. Er rett og slett billigere å kjøpe strømmen hele veien istedet.

  7. SD-ingeniør, ITB-rådgiver, Teknisk byggeleder. Kall rollen hva du vil egentlig.

    Det som er ekstremt viktig å få inn i alle byggeprosjekter på utbygger sin side, er en ressurs som har stålkontroll på de tekniske installasjonene som skal inn i bygningen, og mandat til å utforme disse for å fungere så optimalt og samspilt som mulig.

     

    At det blir levert systemer som ikke fungerer, ikke snakker sammen eller av andre årsaker ikke er gode nok, er ene og alene pga mangel på kunnskap om slike leveranser.

     

    Så ITB er absolutt ikke en blindvei, men en fasit for å komme i mål med fremtidens bygg. Samtidig så bør det stilles større krav til kompetanse på ITB-rollen, enn det som blir gjort idag.

     

    Når det gjelder standarder, valg av løsninger og Powerhouse sin "mal", så er det nok like mange meninger som personer i bransjen.

    Personlig så skulle jeg ønske at alle produkter kommuniserte via IP og PoE. Per dags dato er det få leverandører som er kommet dit, men flere er på vei og vi vil se en stor vridning av markedet i løpet av de neste 5 årene.

    BACnet er nok kommet for å bli inntil videre. Rest API vil nok være løsningen i fremtiden, men det betyr også at byggautomasjonsbransjen må ty til "IT hoder" for å komme i mål med sine leveranser. Noe som i seg selv vil være svært positivt, men igjen: Vi venter fremdeles på feltutstyret som håndterer dette.

     

    Trådløse sensorer og IoT er i min verden en total skivebom og et teknologisk fremskritt som vil ha kort levetid. PoE og samkjøring av funksjoner vil være rette veien å gå i markedet. Så får de trådløse sensorene heller være en supplering ved behov. Og da via Wifi eller bluetooth mot øvrige komponenter i rommet.

     

     

    Skal vi lykkes fremover det det kunnskap som er viktigst. Både systemforståelse, SD-forståelse og IT-forståelse. Disse ressursmenneskene vil bli vanskelig å oppdrive, noe som er et godt tegn på at utdanning av disse kanskje må settes fokus på? Er dagens VVS, Automatikk/Byggningsautomasjon og ITB utdanning god nok? Bred nok? Stilles det høye nok krav?

    • Liker 3
  8. Fysikken er jo veldig klar på at energi ikke bare kan oppstå.

     

    Ved å tilføre 400W og få ut 22 kW, betyr det at resterende 21,6 kW kommer fra nikkel og litium.

    Nå vet jeg ikke helt hvor mye energi det er mulig å hente ut av nikkel og litium. Men kan tenke meg til at det kreves en god del av materialene for å skape 21,6 kW i en hel time.

    Og dette er noe som skal skape energi i ett år. Noe som betyr at vi snakker om store mengder råstoff som må tilføres...

     

    Hvor kommer dette råstoffet fra og hvor mye koster det?

    Kanskje derfor han tilbyr det hele som en tjeneste og ikke et rent salg....?

  9. Perfekt med tanke på offentlige gratis ladestasjoner dette.

    Kjøre til en slik en, lade opp bilen og så kjøre hjem igjen og tappe den.

     

    Free energy!

     

     

    Fordelen slik jeg ser det er at dette gir muligheten til å lade opp på kvelden når strømmen enn så lenge er billigst og så føre den tilbake når produksjon av middag og andre strømkrevende ting skal gjøres i huset.

    • Liker 1
  10. Kutte kostnader ja.

    Jeg tror man kan vinne stort på å holde maskinparken i gang istedenfor at det meste av den står stille hele fellesferien, en periode anleggsarbeid kan gjøres mest effektiv.

    Overalt jeg reiser rundt omkring i landet står maskiner stille.i ferietiden.

    Jeg reagerer også på at det skjer fryktelig lite på anlegg selv utenom ferier. Ofte går et par man rundt og suller mens maskinparken står, og jeg ser knapt framgang på anlegg i det hele tatt.

    På anlegg i USA så jeg framdrift fra dag til dag. Maskiner var i gang og det var mange arbeidere i konstant vigør. Noe jeg aldri har observert i Norge.

    I Oslo ble tre mindre veikryss erstattet med tre rundkjøringer. Det tok 13 måneder å fullføre jobben. I lange perioder så jeg ingen som jobbet, og på det meste så jeg tre mann i vigør og én anleggsmaskin som rørte på seg.

    Denne form for "aktivitet" må da koste samfunnet enorme beløp.

     

    Absolutt helt enig med deg.

    Men vi møter på en utfordring i det norske samfunnet ved å holde ting i gang: Vi mangler arbeidskraft.

    Det er rett og slett ikke nok mennesker med rett utdannelse til å kunne utføre et slikt arbeid tilnærmet 24 timer i døgnet. Derfor må man forholde seg til 8-timers dager som alle andre.

     

    Alternativet er å kutte antall prosjekter som er aktive i 3, og jobbe 3x så kjapt på de som er i gang.

    Dette er nok i sum en bedre løsning for samfunnet, siden konsekvensene for samfunnet ellers blir mindre og 2 av prosjektene blir ferdig mye tidligere mens det 3. blir ferdig til dagens "normale" tid.

  11. Trodde dette var TU og ikke Vi Menn ?

     

    Alt for tynt innhold som ignorerer statistikk og underlag i sin helhet.

     

    Det jeg sliter mest med å forstå er de som fronter det å bruke strøm for å produsere et stoff (Biogass/hydrogen) og så skal de bruke stoffet til å igjen produsere strøm for å lade opp batteriet på bilen slik at man får framdrift.

    Og så skryter man av høy effektivitet i det siste leddet. Men hvor høy er effektiviteten i det første leddet?

     

    Biogass og hydrogen har ikke noe som helst å gjøre på personbiler og små kjøretøy.

    Det er kun store kjøretøy som har nytte av dette, siden det har høyere energitetthet vs vekt enn et batteri - Enn så lenge.

     

    Men nå skal jo disse som var med på å produsere denne annonsen ha en jobb å gå til i framtiden også. Så særinteressene må jo frontes på best mulig måte.

    • Liker 2
  12. Å bruke ventilasjonsanlegget til å varme opp rom er det dummeste man gjør, når ventilene er plassert ved taket.

    Da får man ikke god nok sirkulasjon i luften(Varmen legger seg ved taket, i lag med den allerede varme luften, i stedet for å synke mot gulvet og flytte den dårlige luften oppover), i tillegg blir luften unødvendig varm og tung. Generelt et "jævlig" innemiljø blir resultatet.

     

    Bedre å kjøre aggregatet på ren gjenvinning og så benytte vannbåren gulvvarme til å varme opp rommene resterende grader. Da får man god komfort, god og frisk luft og generelt et innemiljø som er mulig å bo i.

  13. Jeg har hatt Golf GTE siden oktober 2015, kjørt straks 40 000 km. Hentet nylig en favn ved med "flatt" batteri, da jeg kjørte på el til. Etter 4 mil, med en favn på slep og "flatt" batteri så det slik ut:

     

     

     

     

    Da hadde jeg hovedsaklig kjørt i GTE modus med hengeren.

     

     

     

     

    Er dette forbruket tur/retur (Ink batteridrift 50% av turen) eller kun en vei (kun på drivstoff)?

    Eller beregnes forbruket kun utifra drivstoff-forbruk og ikke ink batteriforbruk per 100km ?

     

  14. Mulig 2016 modellen har forbedret seg vesentlig fra tidligere modeller av Outlander (hybrid).
    Men mitt inntrykk er en bil som ikke er spesielt god å kjøre, plastikk overalt og generelt en litt "kjip" billigfølelse.

    Søkte opp på litt tester av 2016 modellen, og noe av det de påpeker, stemmer godt overens med tidligere modeller også.

    Trolig en god bil for de som kun bruker bilen for å komme seg fra A til Å og som ikke har de største behov.
    Men ikke helt laget for et menneske som synes det er artig å kjøre og som tilbakelegger opptil 50 000 km i året.


    Har ingen behov for 4wd ei heller det største behovet for SUV (Selv om god plass alltid er kjekt).

    Golf har alltid hatt meget gode kjøreegenskaper (Selv GTE, selvom den er hakket dårligere - Men ikke noe man merker til med normal kjøring). God plass til normalt bruk, rask og fin bil, godt utstyrsnivå og generelt et miljø i bilen som har sjåføren i fokus.
    2017 modellen tar også det meste til nye høyder innvendig.

  15. Kia har forbedret seg kraftig de siste årene. På lik linje med at Volvo har tapt seg godt de siste årene (Samt ALT for mange knapper)
    Hadde det vært Kia av eldre årgang, så hadde de naturligvis ikke blitt vurdert.

    Så i dag anser jeg faktisk Kia på nivå med resten. 7 års garanti er heller ikke en ulempe.

×
×
  • Opprett ny...