Jump to content

todernskjold

Medlemmer
 • Content Count

  17
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by todernskjold

 1. Markedene i USA: Allerede veldig overprisede aksjer og retail investorer som strømmer inn i markedet for å spekulere + rekkordhøy gjeldsgrad på alle kanter, taler i hvert fall for boble-tendenser nå. Samtidig, fortsatt pengeprinting fra FED (uten økt inflasjon) og en potensiell vaksine kan sannsynligvis forlenge dette bull-markedet i 3-4 år til. Men helt umulig å vite. Kjøper meg litt inn når det skjer større korreksjoner, men holder igjen det meste i kontanter.
 2. Mange ser på dagens situasjon som en STOR eiendelsboble (asset buble) for eiendom og aksjer, skapt av heftig QE av sentralbanker verden over siste 15-ish årene. På den andre siden, jo mer printing jo mindre verdt blir fiat. Gudene vet om det blir en kraftig deflasjon av boblen først (akkurat da er cash gull verdt..), eller om sentralbankene fortsetter pumpe ut fiat og printer seg ut av gjeldskrisen (flere av de større utviklede landene har det meste av gjeld i egen valuta, og Japan har gjort lignende uten å få problemer med inflasjon), og fortsetter dette uten en større deflasjon av assets så er cash det en absolutt ikke vil sitte med. Det er VELDIG mange som nå forventer et større krakk på børsene og sitter på sidelinjen med kontanter, spesielt i USA, og det er kanskje et tegn på at da kommer det ikke til å komme et kraftig fall med det første...de kommer jo som oftest når ingen forventer det. Så, grunnet massiv pengeprinting av sentralbankene er dette faktisk litt tricky. Assets er sannsynligvis i en stor boble, dermed dyrt å kjøpe, men sentralbanker har misbrukt fri priting av fiat i veldig mange år nå og hvor lenge kan den strikken tøyes før det skjer et skifte med tanke på valuta, spesielt for USD. Hva skjer først, boblen sprekker eller fiat (spesielt USD) mister det meste av kjøpskraft. I siste tilfelle kan man jo spørre seg om det er eiendeler som nå er dyrt (eiendom, aksjer etc.) eller fiat som måleenhet som har tapt seg så mye i verdi. En interessant person å lytte til angående dette er Ray Dalio....konklusjonen hans er kjedelig, men klok: å diversifisere. Bridgewater har vel en god kombinasjon av aksjer og bond, pluss noe gull (ca. 15%) og cash. To fortsatt relativt "billige" eiendeler nå som også er en hedge mot inflasjon er sølv og TIPS. Til slutt, når en ser prisutviklinge på eiendom og aksjer siste 15 årene, spesielt siden sentralbankene begynte med QE, kan man jo spørre seg om dagens måte å måle inflasjon på er en god måte å måle kjøpekraften til fiat?
 3. Hei igjen, Nordnet tilbyr dette, men kun for aksjer i det nordiske markedet, ikke USA. Tror nøkkelen ved bruk av put opsjoner er hvorfor og på hvilken måte en ønsker bruke instrumentet, og risikoen øker/minsker deretter.
 4. Forresten, noen som har erfaring med opsjoner for selskaper med dyr individuel aksjekurs? Hver kontrakt har som regel 100 aksjer. Noen som vet hvordan en kan komme rundt dette, for eksempel selge kontrakter for 50 eller 25 aksjer, kontra 100?
 5. Hei, En cash covered put opsjon er egentlig ganske trygg, ikke et komplekst finansielt instrument. Dette fordi du vet hvor mye du må betale uansett hvordan markedet går, og du har kontanter stående klar på sidelinjen. I tilfelle A, så faller kursen på aksjen du ønsker kjøpe, og du får kjøpt til ønsket pris, i tillegg trekker du fra premium. Så du får egentlig aksjen enda billigere enn du ønsket. I tilfelle B, så går ikke kursen ned til strike price, og du sitter igjen med en "gratis" fortjeneste. Det er jo ikke gratis, da kontantene står med 0 rente på bank, men avkastningen på put premium kan fort ligge på 15-18% pr. år. Tingen her, er jo at du uansett ønsket aksjen til pris X for å holde long-term, og får man det så er det uansett veldig bra, selv om aksjekursen faller godt under strike price. Men isolert sett så spises selvfølgelig premiumen da opp, og her er det stor forskjell om en da ser på dette som en 50/50 bet isolert (spekulasjon i pris), eller at dette er en aksje du uansett vil sitte med på lang sikt, som du nå fikk kjøpt med god sikkerhetsmargin i forhold til hva du beregnet verdien på aksjen. Avgjørende i siste setning over, er selvfølgelig hvorfor kursen faller. Er det noe permanent kritisk ved selskapet individuelt (korrupsjon etc), eller er det markedet som helhet som faller. Begge disse risikoene gjelder jo uansett om man kjøper aksjen rett frem, eller ved hjelp av put opsjon. Ved put opsjon blir det bare litt kjipere, da man må kjøpe etter man ser prisen er falt - men gitt at en har gjort god research med tanke på strike price, så fikk man uansett en god deal, men ikke en perfekt deal hadde man timet markedet (som ikke er mulig over tid). Gjør man det riktig (type selskap og pris), er det en fin måte å få generert noe avkastning på kontanter (opsjonene når sjeldent strike price). Her snakker jeg da om ikke særlig volatile aksjer, i sterke selskaper med solid balanse (par eksempler er Berkshire eller Brookfield infrastructure). Men, man er selvfølgelig sårbar for større fall i markedet, som f.eks Covid-19 utløste, så personlig låser jeg kun 5% av kapital i put-opsjoner over 3-6 måneder. Bruker man put opsjoner på svært volatile aksjer, der man egentlig ikke ønsker eie aksjen uansett, kun spekulering i pris - så blir det selvfølgelig et helt annet instrument enn hva jeg bruker det til, som nevnt over.
 6. Hei - fortsatt ganske ny bruker av Nordnet (og aksjehandling generelt), men er litt nysgjerrig. Men mitt inntrykk i 2020 er at handel av aksjer og ETFer bør være avgiftsfritt. Dette er vel tilfellet på Charles Schwab, TD ameritrade, RobinHood etc. Så jeg lurer: 1. Finnes det noen god grunn til hvorfor Nordnet fortsatt tar avgifter på kjøp & salg? 2. Hvis nei på 1, hvorfor bruker så mange Nordnet? 3. Hvilke alternativer finnes/bruker dere, som er litt mer tilpasset bransjestandard i 2020?
 7. Det ble TD ameritrade / thinkorswim (Y)
 8. "Med enkle ord: mye å tape, lite å vinne" + svært høy sannsynlighet for å vinne, svært lav sannsynlighet for å tape...gitt at det er solide selskaper jeg gjør det for selvfølgelig. F.eks 140USD på Berkshire B....hvis prisen faller under der, så er det mest sannsynlig grunnet fall i markedet overordnet, ikke selskapet. Og mulig markedet faller nå i nær fremtid, men det kan ta 5 år til før det skjer (så hardt FED printer). Og da høster jeg premium underveis. Hvis så markedet skulle falle, og Berkshire går under 140 (la oss si til 100), så er jeg uansett fornøyd med 140, da Berkshire vil være langt over 140 igjen om 5 år. Slik jeg forstår mini future så er det ren spekulasjon i pris? Det fine med opsjoner er at jeg skulle aksjekursen falle og jeg må kjøpe, så har jeg satt en pris jeg uansett er fornøyd å kjøpe aksjen til, selv om markedet midlertidig priser lavere. Så jeg er ikke bekymret for å møtte kjøpe for høyere pris enn hva markedet priser til, gitt at fallet i aksjen skyldes fall i hele markedet. Risikoen slik jeg ser det for meg, er hvis noe skjer med selskapet individuelt i perioden jeg utsteder put opsjonen (skandaler, korrupsjon etc.) som gjør at aksjekursen permanent til selskapet blir liggende nede. Da blir det selvfølgelig tap, og derfor er det kun 5% av porteføljen min som går til put opsjoner. Er det ingen som har anbefalinger til en plattform?
 9. Robin Hood er pr. dags dato kun tilgjengelig for amerikanske statsborgere
 10. Usikker på hva mini futures er. Men put opsjon så får jeg enten aksjen til ønsket pris om kursen faller, og hvis ikke kursen faller så får jeg en liten premium på forsikringen jeg utsteder, så jeg i hvert fall får noe avkastning på kontanter mens jeg venter på prisfall. Er det ingen som handler opsjoner med internasjonale aksjer? Noen tips til plattform?
 11. Hei, Hvilken plattform bruker/anbefaler dere for å selge put opsjoner for amerikanske/internasjonale aksjer? Jeg ønsker selge put opsjoner for amerikanske selskaper, så om prisen på disse faller så forplikter jeg meg til å kjøpe x antall til y pris. Nordnet tilbyr kun for nordiske markeder. På forhånd takk!
 12. Ja, er litt merkelig løsning! Takk for tips, så kunne jo installert motor i skapet til venstre (er over 50cm langt) og laget et hull inn i skapet over komfyr med rør, og ha viften over komfyren? Eventuelt, installert en standard ventilasjon med kullfilter i skapet til venstre. Da blir ikke viften rett over komfyr, men vil vel ta det meste av damp/os uansett? Hva tenker dere? Vet noen om en god leverandør jeg kan kontakte i Oslo-området, som anbefales til en slik type jobb?
 13. Hei, Har et lite kjøkken og en liten komfyr, med et skap over. Pr. dags dato har ikke kjøkkenet noen ventilasjon, så ønsker installere dette med kullfilter. Men, problemet er at skapet kun er 35cm bredt, og 35 cm bak. Finnes det ventilatorer for så små kjøkkenløsninger? Eventuelt, hvilke løsninger har jeg uten å måtte bygge om kjøkkenløsningen? Se vedlagt bilde av løsning. På forhånd takk for alle tips!
 14. Hei dere, Jeg la inn IP adressen til min egen data (ikke gaming serveren på dataen), i tillegg til portene som står på denne siden: https://portforward.com/counter-strike-global-offensive/ (både TCP og UDP, i to ulike regler) Så restartet jeg både ruter og min datamaskin, før jeg startet serveren på nytt. Da fungerte det helt utmerket, alle med riktig passord kan nå connecte til server. Takk for hjelpen dere!! 😃
 15. Hei! Har satt opp en CSGO server på min datamaskin, som jeg nå ønsker gjøre tilgjengelig slik at venner kan koble seg på over nettet. Men jeg sliter med hvordan jeg på riktig måte skal åpne opp ruteren for spill-serveren/min data mot internettet. Serveren fungerer helt fint når jeg kobler meg på selv fra lokalt nettverk, men venner får connection error når de forsøker fra sine lokasjoner. Legger ved et bilde av hvordan portåpninger ser ut på telenor sine hjemmesider. Standard port i CSGO er 27015. Dog, jeg er usikker på hvilken LAN IP jeg skal bruke 1) IP til min egen data ("ipconfig" - 6 siffer) 2) IP til serveren som jeg har installert på min egen data (public IP- 12 siffer) Skal jeg legge inn flere regler? Her er jeg veldig usikker. Setter STOR pris på all mulig hjelp, Mvh
 16. Er dette samme som denne, bare 1000nok billigere hos komplett? https://www.komplett.no/product/853935/pc-nettbrett/baerbar-pc/gaming-pc-er/asus-rog-gl552vw-156-full-hd-matt# Er du fornøyd med den? Følger du at du kan game CS:GO fint med denne? For da kjøper jeg nok akkurat samme dataen
 17. Hei, Jeg må ha en bærbar data som jeg kan spille CS:GO på når jeg er ute å reiser (har allrede god stasjonær). Vil helst ikke over 10 000nok.Trenger på ingen måte kjøre spillet like glatt som en stasjonær data, men må være såpass at det ikke hakker når jeg spiller hvertfall. Har dere noen tips? Har sett litt på komplett.no, men har ikke peiling på data! Er det stor forskjell på maskinene nedenfor relatert til CS:GO? Jeg bryr meg ikke om andre egenskaper, som hvor fort den starter, lagrinsplass, design osv. https://www.komplett.no/product/850264/pc-nettbrett/baerbar-pc/alle-pc-er/acer-aspire-e5-551g-156-hd-matt# https://www.komplett.no/product/854933/pc-nettbrett/baerbar-pc/alle-pc-er/lenovo-z51-70-156-full-hd-matt# https://www.komplett.no/product/853935/pc-nettbrett/baerbar-pc/gaming-pc-er/asus-rog-gl552vw-156-full-hd-matt#reviews For de som ikke vet hva CS:GO er:http://www.systemrequirementslab.com/cyri/requirements/counter-strike-global-offensive/11422 Tusen takk for alle bidrag
×
×
 • Create New...