Gå til innhold

Tor Thorbergsen

Medlemmer
  • Innlegg

    88
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Tor Thorbergsen

  1. ...At sikkerhetssystemet i biler ikke er adskilt fra resten av de såkalte "smarte" dingsene viser bare at sikkerhet overhodet ikke er tema.

    ...

    Tror ikke du skal ta dette for god fisk i alle sammenhenger.

    Tesla, som jo er ett produkt av Silicon Valley, har vært veldig klar på at disse systemene er fysisk adskilt fra hverandre, nettopp for å hindre muligheten for slike angrep. Men de er vel den eneste bilprodusenten som har en CEO med fortid fra Internett banking.

     

    Og du bruker vel bank knyttet til Internett?

     

    Og dersom du tror hackere er interessert i biler (og det er de), forsøk å tenke deg hvor interessert de er i banker!

    Og ettersom hackerne i liten grad klarer å rane bankene så er det også mulig å sikre bilene. Om man veit hva man gjør, da.

    • Liker 2
  2.  

    Kan bli katastrofalt for VW dette. Langt ifra sikkert at så mange vil ha elbil. Lange ladekøer og dyr hurtiglading vil skremme mange. Først og fremst en glimrende bybil som lades hjemme.

    VW kommer til å gå på en smell. Begrenset hvor mange som vil betale i dyre dommer for en upraktisk bil og reduksjonen i kost for battericeller er langt fra det som optimistene håpet på. De siste par årene har prisen flatet ut.

     

    Legg til at det er veldig mye som tyder på en resesjon i verdensøkonomien(I Kina har det årlige salget av biler falt med 1 million allerede) og når statens inntekter reduseres så skal det litt til å sette av masse penger til elbil-incentiver.

    Salget av biler går ned fordi alle forstår hvor det går, og mange venter på en elbil som passer dem

  3. Salget av S og X går noko trått i år. Utan modell 3 hadde det sett dårlig ut. Så spørs det når modell 3 er ferdig med forhandsbestillinga. Kanskje vil det etter kvart hjelpe på med gratis superlading for S og X, men Tesla norge har ca 27 stk nye S og 49 stk nye X klare for salg på dagen. Di har og inne 150 stk nye modell 3 som kan kjøpast på dagen. Kan ikkje huske å ha sett så mange nye biler klar til salg hjå Tesla norge før.

     

    Kan det være at salget av S og X går trått fordi prisene er økt og model 3 fremstår som et godt alternativ for mange?

  4. Jippi, Norge skal redde verden for vi selger så mange elektriske biler.. 

    Til orientering så ble det i mai registrert hele 4630 elektriske biler i Tyskland.... og 333000 diesel/bensinbiler...

     

    (Har du link til de tallene?)

    Men om de stemmer så er altså salget av elbiler på 1,4 %, og såvidt jeg husker har de steget med 50-70% i året i noen år nå. Trenden er klar. Men det tar noen år der, som det gjorde her i Norge også.

    • Liker 1
  5.  

    Javel, hr Jaguarsjef. Denne utfordringen forutså jeg og mange andre for flere år siden, og det var bare en bilprodusent som faktisk gjorde noe med det, og bygget egen batterifabrikk.

    Dette handler jo ikke bare om produksjon av batterier, men regel rett at det er begrenset med mineraler til batteriene. Og dersom man ikke har tilgang nok på mineralene, hjelper det ingenting med egen bilfabrikk....

     

    Så sant man ikke klarer å bevege seg vekk ifra en del mineraler, så vil dette etterhvert ramme mange. 

    Slik var det med titanium også. Få gruver (4 stk i verden). Titanium ble omtrent kun brukt til jagerfly, og var veldig dyrt. Men så oppdaget golfindustrien at titanium var veldig bra egnet til å lage køller av. Og etterspørselen økte dramatisk. Prisen også. Men da ble flere gruver drivverdige. Og de åpnet. I dag er prisen på titanium mye lavere!

     

    Det er ikke mangel på disse råstoffene på joden, det er bare et spørsmål om pris og konkurranse.

    • Liker 1
  6. Jeg tanker min elbil hjemme for kr.1.50/mil. Bilen tankes full hjemme om natten mens jeg sover. Det finnes stikkontakter i milliontalls over hele landet.

    Det er mer enn 1200 hurtigladere tilgjengelig og tallet er raskt økende.

    Fortell meg hvorfor jeg burde bytte den i en hydrogenbil. Jeg klarer ikke med min beste vilje og se en eneste grunn.

     

    De som eier bensinstasjoner ser millioner av grunner.

    • Liker 1
  7. Ser ikke helt for meg elbilen som nr. en bil.

    Hun kjører unger til barnehage på vei til arbeid, men et helt annet sted en der hun jobber. Han sykler eller er så heldig at det finnes en buss.

     

    Hun kommer hjem med bilen fra arbeid i en retning, og har måttet gjøre en omvei for å handle

    mat.

    Han som har syklet/tatt buss tar bilen for å kjøre et barn i motsatt retning på trening. Etterpå skal hun på et møte i en annen retning.

    Han venter på bilen, for barn har vært på trening og skal hjem.

    Barnefamilier, og andre kan henge på rattet

    hele tida, og ville ha fylt drivstoff inni hær et sted,

    men det går, på en av turene er det en pumpe i nærheten. Det hefter ikke mye.

     

    En elbil må lades oftere enn "dinosaurenbilen" må fylles. Og det tar lengre tid.

    Blir elbilen strømløs før dagen er omme, må du ha bergingsbil hvis du ikke rakk hjem tidsnok.

     

    Det er ikke uten grunn det finnes noe som heter rekkeviddeangst. Det er ikke mulig å ta med reserve strøm heller, i ei kanne, for å "skjøte på"

    til en når en ladestasjon.

    De som venter på deg,

    kommer til å fortsette med det.

     

    Som eneste bil passer elbilen ikke barnefamilier

    og andre med sammensatte behov. Eller alle i distriktene. Det jobben er krevende nok for "fossilbiler".

    Da skal kollektivtilbudet være i særklasse godt.

    Noe det neppe hverken er eller blir, "med nåværende farve på himmelen".

    Det er ikke så få med sammensatte behov, bilen har dessuten en viktig sosialiserende funksjon.

    Noen vil se folk på fritida også, når elbilen burde stått på lading, og siste ettermidagsbuss har gått.

     

    Den dagen rekkevidde og ladefunksjon gjør den sammenlignbar med en "fosilbrenner", blir det et fantastisk fremkomstmiddel for alle, som også kan dra en henger, kampingvogna eller båten.

    Og uten at det må være premium.

     

    Vi er ikke der, selv om noen tror og mener det!

    Det skal mere "håndfaste" forbedringer til!

     

    Du skriver som om du tror at det finnes bare en type elbil, og da en med veldig lite batteri. En elbil lader typisk 16A*230V*12t=44kwt på en natt hjemme. Og når vi vet at selv en stor elbil som tesla bruker 2kwt pr mil så betyr det at en familie som kjører 22 mil hver dag ikke bør ha en elbil med mindre batteri enn 44kwt.

    Men hvilken familie gjør vel det? Med bare en bil? Det er nesten 50 000 km i året, bare på arbeidsdager!

     

    Og en ting til: Jo mer familien kjører, jo mer sparer de på å kjøre elektrisk. Bensin/diesel er 5 ganger så dyrt pr mil!

     

    Og så er en elbil mye artigere å kjøre enn en fossilbil. Lydløs (bortsett fra musikken du velger), kvikk og grei.

    • Liker 1
  8. Nå erde to produktene så forskjellige at lavere pris er neppe noe sterkt argument for verken den ene eller den andre. Begge merkene har sine egne fanboys som betaler uansett prislapp.

     

    Det stemmer ikke i USA ihvertfall, hvor salget av BMW'er er i fritt fall etter at Tesla model 3 ble levert.

    Og det er veldig forståelig også; hvem vil vel kjøpe en BMW M3 til langt oppmot millionen for å bli brutalt frakjørt i hvert bilkryss av en Model 3?

    • Liker 2
  9. At elbiler er på full framarsj er det ingen tvil om. Men å tro at elbiler nå skal overta på verdensbasis er naivt. I USA, som er et rikt vestlig land, så tåler strømnettet at ca. 25% har elbil. I tillegg kommer titusenvis av mennesker som ikke kan lade hjemme. Og et godt antall som trolig ikke ønsker å bale med lading og ventetiden det tar.

    Fossile biler vil på vendensbasis selge godt i mange år til. Norge er et unntaksland.

     

    Hei, dette om de 25% er nytt for meg, hvor har du det fra? Har du en link?

  10. Bør el-bilene få halv parkeringsbot også ?   :)

     

    Hadde vært kjekt med økning i togkapasiteten også, slik at man ikke må stå i trengsel fordi det kjøres korte togsett i rushtiden. (Ref gjeldende politikk om at busser skal være matebusser til toget i Akershus)

    NSB sier de kjører med alt av tilgjengelig materiell - så de har m.a.o. ikke fått noen ekstra penger fra myndighetene til å kjøpe flere vogner.

     

    Det nevnes fordi mange el-bil sjåfører er tidligere kollektivreisende.

     

    De fleste sjåfører er tidligere kollektivreisende

  11.  

    ... 

    Men noen overtroiske personer tror kanskje at det er omvendt, at det starter med at politikerne ønsker å skattlegge oss hardere og innføre flere avgifter, og at de trenger en begrunnelse for å gjøre det, og det er der klimaforskerne kommer inn i bildet. Det finnes konspirasjonsteorier for det meste.

     

     

    Det som forundrer meg er at når politikerene FJERNER avgifter på elbiler, så hører vi det samme. Klimaforsking har altså gjort at vi kan kjøpe fantastisk artige biler å kjøre,- til taxfreepris.

    Det jeg ikke forstår er hvordan dette passer inn i ditt verdensbilde? Hvor hele klimagreia er en konspirasjon for å innføre flere avgifter?

    • Liker 1
  12.  

    Bilen stopper om en hindring er i retningen den kjører. Registreres momentant, enten via p-sensorer og/eller kameraer.

    Gjør den det i 100% av tilfeller? Er noen hos Tesla villig til å skrive under på et dokument der de påtar seg alt ansvar for eventuelle dødsfall eller skader som kan gi dem livstid i fengsel?

     

    Vi har allerede sett Teslas kjøreassistent gjøre feil. Her er føreren av bilen ansvarlig så det er uproblematisk, men her snakker vi jo om at essensielt Tesla må kunne garantere at ingen blir skadet. Det å garantere at teknologien aldri feiler ville jeg sagt er umulig. Dette er et problem med selvkjøring generelt, og løsningen er ikke så lett som at en ingeniør går til myndighetene og forteller dem at bilen stopper for alle hindringer, så dette går så bra så.

    Det virker som at du mener at en maskin må virke perfekt i 100% av tilfellene for å kunne brukes. Det er selvsagt helt feil. Den trenger bare å være bedre enn oss mennesker.

     

    Med 8 kameraer og radar både foran og bak så er det ikke lenge før de er bedre enn oss. Særlig i lav hastighet slik som på en parkeringsplass.

  13. Elbilkøene vil snart være historie, for det er kun en brøkdel av nordmenn som er interessert i å eie elbil. Problemet er at den brøkdelen ønsker å kjøpe elbil akkurat nå. Selv håper jeg elbilhysteriet snart gir seg, for jeg er meget godt fornøyd med å kjøre dieselbil. Jeg synes myndighetene burde satse på å støtte utvikling av miljøvennlig diesel fremfor å kaste bort ufattelige summer på elbilsubsidier som svært få vil ha.

     

    https://www.heroya-industripark.no/aktuelt/Nordic-Blue-Crude-vil-produsere-karbonnoeytral-diesel-paa-Heroeya

     

    "Brøkdelen" er snart på over 50%. Diesel vil aldri bli miljøvennlig.

    • Liker 4
  14.  

     

    For all del bra at de kan fikse bremsene over en oppdatering. Men kan de ikke da også like godt gjøre det motsatte med en dårlig oppdatering og dermed sette en mengde Tesla sjåfører i fare?

    Teoretisk sett ja, men det kan også mekanikeren som fikser bremsene dine på verkstedet osv.

     

     

    Men en oppdatering fra Tesla går vel til alle biler samtidig? Vanskelig for noe verksted å gjøre en sånn brøler om uhellet skulle være ute.

    Nei, det rulles ut i bølger. Færst til en del folk som er i beta-programmet.

  15. Denne revolusjonen skjer, og det fordi elbilene er bedre (for 95% av oss kjøpere), og blir billigere å produsere (rundt 2023). Myndighetene kan bare forsinke eller fremskynde denne utviklingen.

     

    Til dere i bensinstasjonbransjen: tiden for denne forretningsmodellen er over, finn på noe nytt. Alle drømmerier om bio-drivstoff og hydrogen bør dere legge bort, fordi vi som kunder ikke er villige til å fortsette og betale dere.

    • Liker 2
  16.  

    Det er ikke Tesla som er problemet her - det er organer som f.eks EU og kommunepolitikere som ikke setter krav til både ladetype og bruk av eiendom. EU burde selvfølgelig kreve at alle ladere til elbiler skal utformes slik at alle elbiler kan bruke dem. Dernest bør kommunen som får byggemelding om slike hurtigladere sette krav til at det også skal settes av plass til minimum en hurtiglader av en standard type som kan brukes av alle elbiler. På den måten vil en sakte men sikkert bygge opp et nasjonalt nettverk av ladere som kan brukes av alle elbiler. Slik det er i dag er det totalt kaos

     

    Ja, en stund så det faktisk ut til at vi ville få 3-4 forskjellige systemer som ikke var kompatible, igrunn litt rart at Tesla 'MÅTTE' lage sitt eget når resten stort sett ble enige. Heldigvis får vi snart Ionity som samler alle. Også Teslaer skal kunne lade der, og da noe raskere enn på sine egne SC. Og vi som syntes det var vanskelig med 3 typer bensin og to diesel..

    På den tiden Tesla laget sitt nettverk var det ingen andre standarder som holdt. Det beste var vel opptil 50Kw. De fleste konkurrentene synes at Tesla da burde ventet et par ti-år til de alle ble enige om en ladestandard, men Tesla er jo ikke fullstendig teite, så de kjørte på. Selvsagt.

  17.  

    Den mest spektakulære må være Ken Block med sin monster bil :D

    Får ikke til dette showet med en batteribil.

    https://youtu.be/Hg6L_7qLIEQ

     

    Videoen er dritbra. Selvfølgelig får du det til med en batteribil - men de er sjeldent bakhjuls. Generelt laget for fornuftig bruk i stedet for lek, men det fins jo unntak.

    Det finnes ikke en eneste Tesla med forhjulsdrift.

  18. Her har Tesla mye å lære. Fotavtrykket til en i3 er langt mindre enn på f.eks en Model 3. Hvorfor satser ikke Tesla mer på fornybare materialer i f.eks interiøret? Sett fra et miljøaspekt virker satsningen fra BMW mer ekte. Selvsagt, BMW har langt bedre økonomi enn Tesla.

     

    Det som forundrer meg er forskjellene i luftmotstand på Model 3 og I3. Luftmotstand er den store rekkeviddedødaren, og det virker som om BMW driter en lang marsj i dette.

×
×
  • Opprett ny...