Gå til innhold

Fridtjof Eilertsen

Medlemmer
  • Innlegg

    50
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Fridtjof Eilertsen

  1. Ser flere er skeptiske her. Men jeg ser derimot på dette med som noe positivt, Det med at det skulle være fare for å skade batteriene, så tipper jeg at dette er nok sjekket ut under testing og utvikling. Kobling mellom bil og batteripakke er nok designet på en trygg måte her. Ellers så er det flere brukergrupper som vil dra nytte av denne løsningen. Fordi det å koble seg på og av hurtigladere ikke alltid er like enkelt, selv uten fysiske utfordringer. Det vil og være greiere å slippe å måtte ut av bilen i vinterkulde, eller når det er surt vær. Ellers vil jo det bli mulig å lade på "vanlig" måte også med disse bilene, i hverdagen. Og det er slik at de og vil stille seg i kø for å lade på lynladere ved behov. Det må i tilfelle bli flere steder enn de planlagte, om det skal være minimalt behov for. Ser og at det kan bli nyttig for taxiene og etterhvert tyngre kjøretøy, om de utvikler dette videre. Da vil det spares inn mye i reisetid og ikke minst for taxinæringen, muligheten for flere kunder enn å måtte vente i 15-20min. bare for å få nok strøm til å kunne ta flere turer. Til "molna": Det vil ikke bli mange ekstra batterier totalt sett, men de vil kunne ha noen i reserve som da vil være full-ladet til neste som kommer innom, en byttestasjon. Selv om batteriene brukes i 8-10 år i en elbil (eller noe lenger tid), så vil de kunne brukes til andre formål etter det, og har dermed mye lengre levetid enn som så. Og det jobbes med å få til 100% resirkulerbare materialer i batteriene, slik at dette vil gå seg til. Forøvrig lader vi med elbil mesteparten ikke på en hurtig- eller lynlader, men hjemme. Det er på ferieturer mange av oss har behov for å stoppe både en og flere ganger for å kunne komme oss videre. Så som sagt: Dette er en grei løsning for flere som altså ikke har et fornuftig valg i dag. Til slutt: Dette med 3 minutter, så har de nok sitt på det tørre her. Hvis ikke ville de sagt noe annet. Selv om det skulle gå 6 minutter, så er det fortsatt noe helt annet enn å få nok energi på batteriene i dagens elbiler via hurtig- og lynladere. Kia og Huyndai sine nye elbiler skal klare 10 mil på 10 minutter under optimale forhold ved ladestopp. Når denne er klar til 100% på under halve tiden, og da 4-5 ganger så langt (i dag, men mer med større batteripakke), så sier det seg selv at dette vil være høyst farbar vei å gå. Jeg regner på langtur med 60% rekkevidde inkludert øvre og nedre buffer (ikke under 20% med strøm, og ikke over 80% med kapasitet etter lading). Så da blir dette regnestykket langt bedre enn som så. En vil og garantert ha batterier som er 100% og ikke har tapt særlig under langvarig bruk heller. En vinn-vinn situasjon med andre ord.

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 1
  2. Bilene må på full sjekk en gang i året til den nette sum av kr.10000,- Når noe går galt så går det virkelig galt, ja. Er ikke uten grunn med flere kilometers sikkerhetsavstand under romfartsoppskytninger. Det som ikke kommer frem i artikkelen, er at det er begrenset med hvor mange som kan fylle, før stasjonen trenger en pause på nærmere to timer før noen få til kan fylle opp tanken på sine biler. Hvem har tid til å vente på å fylle opp? Kjører selv elbil, og jeg lader der jeg kan, og når jeg har et behov. Ikke er det eksplosjonsfare heller mht. batteriene om en kolliderer, eller det skulle brenne. Og ikke minst: det kreves like mye kraftproduksjon for hydrogenproduksjon som det er for fossil produksjon. Mens elbiler krever en brøkdel tilført energi for samme kjørelengde. Så dette med hydrogen er en hype som hydrogenfolkene ivrer sånn for. Det har ikke skjedd mye på 20-30 år. Selv om de selv påstår noe annet. Og Hafseld er en skurk, som har lurt til seg millioner gjennom sine tidligere selskaper. Millioner i underskudd, konkurs, og likevel millionlønn til seg selv. Det henger ikke på greip. Selv Nikola har gått bort fra hydrogen, og lanserer i stedet sin konkurrent til Tesla om ca. ett års tid,

    • Liker 3
  3.  

    Gratis bompassering er neppe hovedgrunnen til å kjøre elektrisk for de aller fleste. Det var gøy sålenge det varte men elbilens fordeler stopper jo ikke i bomringen. Mindre vedlikehold, lavere driftsutgifter, null utslipp lokalt. Lading hjemme slik at du alltid forlater hjemmet med "full tank", og sparer tusenlapper hver måned kontra de som kjører fossilt. 

     

    Har du forresten vært på Ringen i Tyskland? Tror du de som kjører der logger 5 timer direkt bak rattet? Og hva gjør at du tror at denne bilen vil bli mest brukt på bane? Den KAN brukes på bane, men de fleste vil nok ikke bruke veldig mye tid på bane til tross ytelsene. For de fleste som kjøper bil kjøper bilen for å løse transport og logistikk problemene i hverdagen. 

    Du lever jo på en annen planet, trur du at alle el-bil eiere tenker som deg? Det er el.bil eiere som har stått fram nu og sier at de føler seg lurt, på grunn av at de skal innføre bom-penger i byene nu. 

    Det er EN dame som gikk ut i avisen og klaget. Vi andre VET at dette ville komme etterhvert, og føler oss ikke lurt. Vi bruker bare fordelene så lenge de varer. Dessuten: Det med stopp for å lade skjer kun på langturer, som er 3-4 ganger i året for min del. Eneste jeg angrer på, er at jeg ikke byttet ut fossilbil til elbil før jeg gjorde det. Og at rekkevidden kunne vært noe bedre, men min er en Leaf fra 2013, som gir meg nok rekkevidde i hverdagen. Og med lading hjemme 95% av året, så er de stoppene på langturene peanøtter å regne kontra det å måtte fylle når det er "billig" på nærmeste drivstoffstasjon. Slipper et evig stress mht. fylling av drivstoff, og om været er ille, så slapper jeg bare av hjemme, fordi bilen er koblet til en ladestasjon, og gir meg det jeg trenger til dagen etter. Du tror og at bompasseringer med nullutslippsskjøretøy vil koste like mye som fossilt etterhvert. Vel, da må de endre på det i Stortinget. Noe som er høyst tvilsomt de vil gjøre, da den regelen gjelder også for hydrogen og om det dukker opp annen teknologi senere. Vi vil altså, når det er snakk om å betale, ha 50% av rabattert pris også. Dermed blir forskjellen på fossilt og nullutslipp enda større i tiden fremover. Og med tanke på at oljeprisen garantert ikke vil ligge der den gjør i dag, og at prisen for å fylle vil øke betraktelig om få år, så er det nok et argument for å bli kvitt fossilbilen til fordel for elbil.

     

    Når det gjelder praktisk rekkevidde, så er det ikke stor forskjell på å kjøre i 90 og 120km/t. Så har bilen 400km. rekkevidde, så vil en likevel stoppe omtrent på samme ladeplassen på langtur uansett. Så det du bruker av tid på å lade, vil du ta igjen med litt aktiv kjøring. Og det er slik at elbilen regenerer strøm om en ikke er for hard på gasspedalen, men lar bilen kjøre med cruisecontrollen på. Og i lavere hastigheter vil en få lengre rekkevidde takket være den hjelpen en får fra bilens systemer.

     

    Som påpekt av andre: De fleste vil bruke denne bilen i hverdagen, og ikke kjøre på en bane. Så det har lite å si det du påstår.

    • Liker 1
  4. Og fremdeles tviholder fossilselskapene på fossilteknologien sin. Selv når Tesla skyter i fra de i full fart. Om få år kommer VW, Ford, BMW, Mercedes og alle de andre til å stå igjen konkurs og tenke "WTF happened???"

     

    Vel, nå selger jo VW eGolgf og e-Up i dag, og de kommer snart med en helt egen drivlinje som erbasert på batteriteknologi, og ikke tar utgangspunkt i fossil. BMW? i3 har nå doblet rekkevidde fra første utgaven, og de har flere modeller som etterhvert kommer ut. Audi, som er en del av Møller Mobility Group (tidligere VW), kommer nå med første elbilen (eTron). Toyota kommer med sin første rene elbil innen 2022, og har til nå solgt mange hybridmodeller. Da vil de ta i bruk neste generasjon batterier, som er betydelig bedre enn dagens. Hvorfor har ikke de andre kommet før nå? En enkelt grunn: Batterienehar kosttet mye å produsere. Min Nissan Leaf, 2013-modell, hadde en kostnad per kw på ca.1000USD. (batteriproduksjonen). Nå er prisen på 150-200USD/kw. Altså en betydelig reduksjon i pris. Det er en av grunnene til at en bil dom nå kjører 300km+ koster det kun litt mer enn det min gjorde for fem år siden. Møller Mobility Group bruker nå 115mrd på omstillingen sin. I 2025 regner de med å selge 1/3 av modellene kun elektriske. Så tror nok det er greit å sette seg litt inn i hva som skjer nå. Din påstand henger ikke på greip. Det eneste er Honda, som satser på gammel teknologi med nylansering av sin elbilmodell, med kort rekkevidde, og ikke tar i bruk neste generasjon lynlading. Når de store er i gang for alvor, vil Tesla slite, fordi de har muskler til å produsere mange modeller, i motsetning til Tesla, som kun kan få i gang en modell om gangen.

    • Liker 1
  5.  

    Øøøh, hva med Leaf?

    Listen er over biler "som kan gjøre langt". Altså ikke Leaf.

     

     

    Dette var veldig upresist. Det nevnes biler som ennå ikke er her og da bør man også ta med facelift/andre modeller m.m som vi vet kommer i løpet av 2019. F.eks større Leaf og Zoe med hurtiglading

    Er Leaf med større batteri og Zoe med hurtiglading offisielle, lansert og med forventet dato, osv.? Bilene i listen vet man i det minste noe om.

    Dagens utgave har 40kw, og Nissan leverer dagens modell innen få måneder, litt avhengig av om du bestiller en de allerede har klar, eller en har egne spesifikasjoner. Dessuten vil sannsynligvis Leaf bli oppgradert med en 60kw batteripakke i 2019, og med 100kw hurtiglading, mot dagens 50kw. Så det er med god grunn at dette etterspørres i artikkelen. Fint de nevner også mulige modeller, men de bør ta med samtlige utgaver med grei rekkevidde (dagens Leaf har ca.250km som minste rekkevidde, og dette blir betydelig bedre med oppgraderingen).

  6.  

    Så en Mirai for en god stund siden. Ser stor ut utenfra, men hadde lite plass innvendig, fordi hydrogentanken opptok mye plass bak i bilen. Kunne ikke legge ned seteryggen bak, og kun plass til fire personer. Elbilen generer og ny strøm i nedoverbakker også. Det skjer ikke med en hydrogenbil.

    Det stemmer at Mirai har fire seter, men Hyundai Nexo, som er på det norske markedet nå, har både fem seter og et lasterom på 451 liter. Til sammenligning har el-varianten av Kona fra samme produsent et lasterom på 332 liter.

     

    Rekkevidden til Nexo er 666 km (WLTP) på en tank. Det er er drøyt 200 km bedre enn de beste elbilene på markedet. I tillegg kommer det at brenselscellene generer varme, slik at du ikke trenger å bruke drivstoffet til bilen for å holde kupeen varm, og du mister med andre ord ikke rekkevidde om vinteren som du gjør i elbiler.

     

    Både Mirai og Nexo har et lite batteri som mellomlagring, og dette brukes også til å lagre bremseenergi, akkurat som på elbiler, i motsetning til det som blir påstått i innlegget over her.

     

    Flere av produsentene har også signalisert at fremtidige modeller vil ha mulighet til å lade batteriet, slik at du i daglig småkjøring kjører på el som en vanlig elbil, mens hydrogen - som er litt dyrere men gir mer rekkevidde - brukes på lengre turer, eller hvis du er et sted du ikke har mulighet til å lade.

     

    Hydrogen og batteri er ikke to konkurrerende teknologier, men snarere to varianter av samme teknlogi, hvor det vil være en glidende overgang mellom hva som er den beste løsningen etter den enkeltes behov. Småkjøring i byen er, og vil alltid være, best å gjøre på batteri, mens kjøring på store distanser eller med store biler (alt fra romslige SUVer, via campingbiler og opp til lastebiler) kan være mer aktuelt for hydrogenmarkedet.

    Nå er ikke rekkevidde alt som betyr noe. Jeg har min klar til bruk allerede fra jeg reiser hjemmefra, eller er på besøk et sted. En hydrogenbil må ha en stasjon i nærheten for å kunne fylle på tanken. Husk og på at mesteparten av tiden står bilen parkert. Det innebærer at en fint kan lade bilen mens en gjør andre ting. Å stoppe en sjelden gang på langturer er jo ikke noe problem heller. Jeg har en som går 10-15 mil. Holder til 90% av bruken uten å hurtiglade. Kun på langturer jeg må innom å gjøre dette. Og med biler som nå går 400km og lenger (om få år kommer de med med batteripakker som er 25% mer effektive enn dagens), så er du på nivå med det Nexoen påstår de har av rekkevidde. Selv den mister rekkevidde vinterstid. Dette skjer uavhengig av drivlinje. Selv en fossilbil går ikke like langt på vinteren. Selv om en ikke ser det på dagens biler. Hvorfor betale dyrt når man kjørere billig med en bil som henter ut energi direkte fra nettet, og ikke via kostbare omveier? Du må og se på størrelsen på Nexo. Den er ganske stor av størrelse for å få plass til det du nevner. 1,8 tonn og er diger sammenlignet med en elbil som går omtrent like langt. Så den er ikke mye effektiv. Selv WLTP-standarden gir ikke 100% korrekt svar på rekkevidde, bare til informasjon. Tilbake til redusert rekkevidde: De elbilene som nå kommer på veiene, og også Opel Ampera-e, har lite rekkeviddetap vinterstid, takket være mye bedre styring av kjøling og oppvarming av batteripakken enn det min 5 år gamle Leaf har. Så det argumentet bortfaller også.

     

    Det markedet de burde ha sett på, er jo om flybransjen etc., kunne fått til å bruke hydrogen som en løsning på langdistanseflyene. Der er nok ikke batteri den beste løsningen per i dag. Men, på personbilsiden er dette med hydrogen fånyttes, da en altså ikke bare kan finne nærmeste stikk-kontakt som en nødløsning om behovet er der. Så det er nok av argumenter for å parkere utviklingen innen personbildelen mht. hydrogen. Jeg kjører selv ofte forbi begge stasjonene i Bærum, hvor jeg bor og jobber. Aldri sett en eneste en som tanker bilen sin på dem. Derimot er det ofte elbiler som lades på hurtigladere vi nå har flere av i kommunen. De kan settes opp omtrent hvor som helst, og tar lite plass. Nå var det og slik at hydrogenstasjonene slet med å ikke få levert mer energi enn til ca. 50 biler per døgn. Er det effektivt? Hva om det hadde vært mange flere med behov for å fylle. Og de kom til stasjonen som sier at det ikke er mulig lenger å fylle? Så nei, hydrogen er ut.

    • Liker 1
  7. Klart han er forpliktet til å si at hydrogen har en fremtid. Men det er knyttet flere utfordringer til dette. Jeg bor selv i Bærum, og ser at begge stasjonene tar enormt plass. Hurtigladere (og etterhvert lynladere) for elbil trenger lite plass, og kan knyttes opp mot en bedrift som ønsker fortsatt kunder. Handle i butikken mens bilen lades er vinn-vinn. I tillegg er det en brøkdel av drivstoffkostnader knyttet opp mot å fylle en elbil sammenlignet med hydrogen. En bil på hydrogen må og få energi fraktet til nærmeste pumpe. Elbilen trenger kun en stikk-kontakt for å kunne fylles. Og med stadig bedre rekkevidde på elbilene, så vil hydrogen tape på sikt. Så en Mirai for en god stund siden. Ser stor ut utenfra, men hadde lite plass innvendig, fordi hydrogentanken opptok mye plass bak i bilen. Kunne ikke legge ned seteryggen bak, og kun plass til fire personer. Elbilen generer og ny strøm i nedoverbakker også. Det skjer ikke med en hydrogenbil. Som har samme opplegg som fossilt, som altså kun bruker opp energi, uten å kunne få tilført mer under kjøring. Nå kommer og Sonos motor med en elbil som får tilført energi selv om den er parkert på gaten, uten bruk av ladekontakt. Garantert vil flere bilprodusenter se en nytteverdi i det, og da er argumentet om at "flere kan nå kjøpe elbil fordi den går lengre" utgå som et minus her. Har tro på at hydrogen kan brukes til tungtransport, men ikke snakk om i personbilmarkedet. Sev om Huyndai og Toyota jobber med dette. De andre har konsentrert seg om å komme med rene elbiler, og ikke et system basert på energi BÅDE med hydrogen (som er kraftkrevende å utvinne) og bruk av batteriet direkte i bilene. Det er bortkastede penger for selskapene som tviholder på dette. Hvorfor gå tilbake til "gamledager" hvor man må innom et sted å fylle, når bilen får tilført energi om natten, når den likevel står parkert? Er bare idiotisk tankegang fra den gjengen som har loppet stat og fylker for mye penger med dette forsøket sitt.

    • Liker 7
  8. Det er to problemer med solceller på bilen:

    1. Det monner ikke, 3 mil er antagelig i løpet av veldig lang ladetid under helt optimale forhold i solsteika, ikke i skyggen eller garasjen.

    2. Det går sannsynligvis ut over aerodynamikken og kan redusere rekkevidden mer enn den øker. På solrike dager må man antagelig bruke ekstra energi på å kjøle bilen etter den har stått i solsteika, sammenlignet med parkering i skyggen.

     

    Tror ikke helt du skjønner konseptet her. En lader vanligvis i en kontakt, men er en på fjellet, så kan det ære greit å få tilført energi mens bilen er parkert i noen dager. Ikke alle plasser har strøm. Den leverer en rekkevidde på ca.250km. i det daglige, og vil altså ikke behøve en egnet ladekobling utendørs. Innendørs blir det selvsagt ikke aktuelt, men det vil jo solceller heller aldri være. Så det faller bort grunnet et merkelig argument som skulle motsi at dette er fornuftig. Bilen er testet og de har hatt flere runder hvor folk har kunnet teste bilen allerede. Angående parkering i solsteiken: På moderne biler så er aircondition et must. Det fungerer utmerket i min elbil, og jeg har rett temperatur inne i bilen etter kort tid når denne er satt på. Dermed bortfaller det motargumentet også. At ikke en alltid vil kunne oppnå maks. lading utendørs slik, er selvsagt noe å tenke på. Men vil i mange tilfeller være en god ting å ha med her, da mange er på lengre turer med bilene sine, og sannsynligvis over tid. Tenk deg parkering på Gardermoen. Familien er på ferie i 3 uker. Om ikke det bare regner i tre uker, så har en fint oppladet bilen på den tiden bilen likevel står parkert. Genialt!

    • Liker 4
  9. Helt idiotisk konsept, mye bedre å legge solcellene på hustaket, da de vil ha riktig vinkel til sola og levere strøm også når bilen står i skyggen. Kunne kanskje fattet poenget med å ha solceller på taket som kunne nyttegjort som vedlikeholdslader til de som ofte parkerer bilen i flere uker i strekk uren lademulighet, men selv da vil det være bedre å ha en funksjon hvor man koble fra 12v og hovedbatteri og på den måten deaktivere alt vampyr forbruk. Da kan bilen stå i uminnelig tid og ha svært lite tap av soc.

    Solceller hører verken til I veibanen eller klistret til dørene på personbiler, de hører hjemme der de fungerer best, på hustak og til nød vedlikeholdslading av utstyr.

     

    Har du lest hvordan de gjør dette? ER da ikke snakk om et opplegg som e r som på hustak etc. Derimot integreres dette i bilens utforming, og blir beskyttet av materiale som beskytter cellene. Og det er faktisk greit å kunne utnytte dette direkte i stedet for å måtte gå via en ekstern lader. Dette vil bidra til redusert trykk på energinettet, som er positivt bare det. I tillegg vil man kunne slippe å bruke penger på å sette opp et anlegg på hytta, som kanskje brukes en kort periode i året. For min egen del, så er det fordel også om dette blir tilbudt av flere etter hvert. Står parkert på jobben, med begrensede lademuligheter. Er jeg på besøk et sted hvor nettet ikke tåler at jeg kobler min bil til, så er det og fordel, da jeg vil kunne få tilført strøm til bilen uten at det koster noe som helst. En elbil tåler fint å stå flere uker i strekk. Eneste er at den ikke bør være 100% ladet. Ellers er det null problem. Det vil og være en fordel om en har oppdrag utenfor allfarvei, og skal bruke elektrisk utstyr. Bare å koble til i uttaket i bilen, og kjør på.

    • Liker 3
  10. Åja, såpass? Det er jo endel større enn 338 liter i bittelille Zoe. En V50 skal bare ha 417 liter. 

    Da ser bagasjeplassen mindre ut på bildene enn den egentlig er. Den ser definitivt ikke så stor ut baki.

     

    kia-nero-fd-666.jpg?itok=lxNLhadJ

    (Bildet er nok en ikke-elektrisk Niro. Edit: det ser ut til at bildet er en hybrid, og hybriden har nok vesentlig mindre bagasjerom/høyere bunn enn den elektriske. Finner ikke et bilde som jeg vet er fra en elektrisk versjon der de ikke har lagt baksetene flate.)

     

    Formen gjør at man ikke får utnyttet "alle litrene", men kanskje jeg må finne tak i målene på bagasjerommet. Eller rett og slett se en. That may take some time. 

     

    Du kan ikke ta denne som utgangspunkt. Det går på at hybridutgaven er mer plasskrevende når det kommer til motorplassering og det at de har to drivlinjer, og da er det begrenset hvor batteriene kan plasseres. Det går ut over både vekt og bagasjeplassen. En elektrisk utgave kan plassere batteripakken i gulvet, og utnytte mye av understellets areal. Så derfor er det korrekt at Kia vil få stor bagasjeplass. Det som er spennende, er prisen på de to batteripakkene som de vil tilby, i motsetning til sin søstermodell fra Huyndai, som kun kommer med den største batteripakken her hos oss, selv om de selger begge. (Dette fordi de tror at vi kun vil ha den største utgaven). Og så er det å håpe at Kia vil tilby hengerfestemulighet, slik at flere vil velge den som nr.1 og selge fossilbilen sin, med rekkevidde på over 400km per full-lading.

    • Liker 1
  11. Forferdelig avtale og vil medføre at for vår del blir TV pakken kastet ut ved første korsvei. Vi bruker ikke TV2 og vil ikke betale 4-500 i året i tillegg for dette innholdet.

    Her i huset er det nesten kun strømming av NRK, Netflix og YouTube.

     

    Vel, her er vi uenig. Vi er mange som har savnet dette. Hender ofte jeg ikke er hjemme og ønsker å følge et program på Tv2 direkte. Har vært tragisk til nå, da jeg har kjnnet se andre kanaler, men altså ikke Tv2. Bor i et sameie hvor vi uansett betaler for en pakke med tv, radio og knternett. Så hvorfor klage på noe du likevel ikke bruker? (Du sier jo at dere ikke ser tv2 uansett). Med denne avtalen slipper jeg nå å betale ekstra for å se kanalene deres uavhengig av hvor jeg er her i Norge.

  12. Noe rart strømmen er dyr når vi alle må betale for utbygging av 100kw + uttak alle strøk og kanter. 

     

    Hvor får du det fra? Det er betaling på hurtigladerne som sørger for å skaffe inntektene til disse. I tillegg er det i dag gitt ut (fra ENOVA) tilskudd til store deler av dagens nettverk av hurtigladere. Betaler du for naboen når han bygger nytt hus? Eller er det han som utbygger som gjør det? Dessuten: Strømmen er ikke dyr her i Norge. Vi har altså infrastrukturen, og det koster lite å sette opp en hurtigladerstasjon. Så du får komme opp med noe som eventuelt motbeviser det jeg her har fortalt deg.

  13.  

    Hvorfor legges det opp til å bytte elbilene etter 100.000 km? Skulle tro det var riktig i bensinbilenes tilfelle med tanke på slitasje og økende vedlikeholdsbehov, men det regnestykket ser jo ganske forskjellig ut på en elbil.

     

    Å ha bil med utgått garanti, er en potensiell kostnadsbombe. Det er mange komponenter som har ekstreme priser, og nok i enda større grad på elbil.

    Nå har man i utgangspunktet fem års garanti på bilkjøp, da. Så to år er lite i så måte. En elbil klarer seg fint mht. kapasitet til minst ca.200000km. Det som i tilfelle vil koste kunden, er slitedeler som ikke er garantisak uansett. En elbil har ca.20 deler som en må tenke på. En fossilbil ca.2000. En elbil har mindre behov for service enn det fossilbiler har. Så hvor du får dette til å bli at det på elbiler er mer kostbart enn en fossilbil, lurer jeg på hvor du har dine opplysninger fra. At et firma måp ha flere biler enn ellers, er jo mer på det at de har hatt begrenset rekkevidde. Dette er i ferd med å endres, når selv mindre biler vil ha god rekkevidde. Og på en Renault Partner vil de kunne ha såpass med batterikapasitet til at de vil klare å kutte i antall biler etterhvert. Om Renault oppgraderer batteripakken. Så dette vil gå seg til i løpet av de neste årene.

    • Liker 3
  14. Skal bli spennende å se hvor lang tid det tar i Norge før Apple fan boys tyr til vettet og avslutter sitt kundeforhold til denne bula av halvkjeltringer.

     

    Har fortsatt ikke noen problemer med mine Appleprodukter. Det du sier blir bare dumt. Enkelt og greit. At det er noe uklart knyttet til dette spesielle tilbudet deres nå, forhindrer da ikke oss som eier flere Apple-enheter i å kunne bruke dem uten mye krøll. Tok jo lang tid før Samsung innrømmet et mye større batteriproblem, da de måtte stoppe salget av en av sine nyeste modeller en periode. Da grunnet at de tok fyr. I dette tilfelle er det bare uklart hvem som kan benytte seg av tilbudet. Telefonene virker, om enn for flere, tregere enn de skulle ha gjort. I mitt tilfelle får jeg tydeligvis ikke brukt dem, da de ikke godkjenner telefoner kjøpt brukt på eksempelvis finn.no. Men: Det ser ut til at det blir muligheter for å få gjort det likevel, i mitt nærområde, og til omtrent lik pris. Men altså ikke å kunne sende den til Apple sitt servicesenter i Nederland.

     

    Vil og tilbakevise din påstand om at de er en "bule av halvkjeltringer". Den påstanden er ganske drøy, og vitner om lite kunnskap om hvordan de faktisk driver. En får faktisk svært god hjelp av de som jobber på verkstedet i Oslo, og til en grei pris. Stikk motsatt av det du altså hevder. Alle butikkene deres har og dedikerte ansatte som er flinke til å bistå når man søker etter ulike produkter knyttet til det man har av Apple-enheter.

    • Liker 2
  15. Tesla kan vel lade med 120kW og andre elbiler med max 50kW så tipper at det blir lenge til at biler lader med mer enn 150kW.

     

    De store produsentene ruller snart ut biler med elbiler som kan lade med minst 150kw. Så dette kommer nok raskere enn du aner. At dagens elbiler stort sett ligger på 50kw (Kia Soul har mulighet til maks.70kw). Toyota har sagt de kommer innen 2022 til å levere elbil med mulighet for å hurtiglade for ca.35-40 mil på 10 minutter. Med ny batteriteknologi som vil muliggjøre dette. Allerede neste år vil sannsynligvis Nissan Leaf leveres med 60kw batteripakke og mulighet for 150kw lading. Så dette er ikke langt unna.:)

    • Liker 1
  16.  

     

    Guri, om ikke lampene blinker og sikringene ryker allerede, så skal de nok gjøre det nå som Salvesen får sin våte drøm, en egen lader som nærmest spytter strøm og driter ampér til kraftverket rødgløder av spenning.

     

    Dette er totalt misforstått slik du skriver. 

     

    Jeg tror heller at de som leser har totalt misforstått, eventuelt at elbileiere bytter inn humoren sin når de hopper på Musk-toget.

     

    Dersom det var uklart, så var altså den kommentaren en sarkastisk spøk med henvisning til en annen tråd, hvor det hevdes at elbiler er skyld i problemer på strømnettet .... og nå lanserer altså enda større ladere

     

    Nettet overbelastes, lamper blinker og sikringer ryker: Elbilen pekes ut som syndebukk

     

    At man klarer å lage en enorm diskusjon ut av det, og setter alle kluter inn for å motbevise en slik kommentar, tyder vel på at enkelte har mistet gangsynet totalt.

     

    Når jeg leser flere av dine svar i tråden, så kan jeg umulig ha misforstått. Men når en skriver "sarkastisk" bør en tenke på at det ikke alltid er like lett for andre å se det, slik du selv gjør. Du kunne selv ha stoppet tråden ved å informere om at du mente det som en sarkastisk spøk. Bare til informasjon. Jeg leste forøvrig også den artikkelen. Og det er ganske merkelig hvordan de ikke der har tatt høyde for at netteierne ikke har sørget for oppgraderinger av nettet som vil kunne ta høyde for økt bruk. Vi har og blitt flere i dette landet de siste tiårene. Og forbruket generelt har gått opp. Som ved bruk av stadig mer som krever strøm, og matlaging har de ikke tatt med i den artikkelen som en årsak til at toppene er høyere enn noensinne. Og det var ikke lenge siden at det kom en publikasjon som sa at selv 1 million elbiler ville være null problem her på berget. Hadde det vært slik at alle måtte lade med denne strømstyrken, ville det nok blitt noe helt annet. Men det vil ikke være tilfelle. Og som det er referert til i tråden, så er det muligheter for å sette opp en buffer med reservebatteri som bidrar til at ikke nettet knekker sammen. Et eksempel er Vulkan p-hus i Oslo. Der er dette gjort. Og i det nye anlegget under Festningen, er det regulert slik at om mange kobler seg på, så får alle lavere hastighet på ladingen, og når noen er fullt ladet, får neste bil tilkoblet, økt tilsvarende. Dermed blir ikke totalbelastningen et problem.

  17.  

    Poenget er at om det er ett behov for hurtiglading i dag så tar de i bruk de laderene som finnes.

    Er det så sinnsykt vanskelig å tenke seg at når en tjeneste blir bedre så øker bruken

    Det som blir tilfelle, er at også nyttekjøretøy vil kunne lade superraskt. En som kjører varer fra A til B kan ikke stå timesvis i ladekø. Dessuten: En vil kunne kjøre mye lengre uten å måtte planlegge overnatting når det blir like raskt å lade, som det er for selve drivstoff-fyllingen på en drivstoffstasjon. Med større batteripakker vil det være upraktisk å stå og lade i lang tid. I tillegg til at det blir stadig flere som ternger å lade. Dagens biler har ikke nytte av disse, men de er i gang med å få på plass flere produsenter, elbiler med mulighet for denne ladeeffekten. Det er det ombordladeren i bilen som bestemmer. Nissan Leaf, vil trolig få opp hastigheten fra neste år, til 60 kw batteripakke, og 150kw ladehastighet. Men hjemme vil en ikke nødvendigvis trenge rask lading. Lader selv med 10A, som gjør at jeg får full pakke etter en natts lading. (ca.12-15 mils rekkevidde). Det rekker mer enn nok i det daglige, og jeg lader heller ikke hver natt. Kun ved behov. Men på langturer kunne jeg gjerne hatt mangedobbelt ladehastighet som mulighet. Da ville jeg ha spart inn en del tid der. Men i hverdagen: Null stress. Lader forresten og på jobben om det trengs. Da står jo bilen likevel stille. Mens jeg gjør det jeg skal. Ser i dag, på mine få langturer, at det har blitt økt press på hurtigladerne. Enkelte ganger står vi flere i kø. Ikke alltid en da har tid å vente i en time for å få ladet selv. Dette har endret seg veldig bare på ett år, da jeg var omtrent alene hver gang. Ikke tilfelle lenger nå.

  18. Guri, om ikke lampene blinker og sikringene ryker allerede, så skal de nok gjøre det nå som Salvesen får sin våte drøm, en egen lader som nærmest spytter strøm og driter ampér til kraftverket rødgløder av spenning.

    Dette er totalt misforstått slik du skriver. Dette handler om å sette opp ladestasjoner langs veiene våre, som vil kunjne lade langt flere biler enn det dagens hurtigladere gjør per time. Og som vil fylle opp mer enn nok til at man kan ha kanskje 1-2 korte stopp på turen, i motsetning til i dag, hvor vi med dagens elbiler, står og lader i inntil 30 minutter for å få nok til en brøkdel av kjørelengden det vil bli snakk om. Hjemmelading vil skje som i dag, med inntil 32A (for de som har det). Ellers, slik som for min del, så har jeg nok til neste dag, når jeg har 10A til min Nissan Leaf. Og i fremtiden vil ikke alle fylle samtidig heller (det skjer forøvrig ikke nå heller). Så dette vil aldri bli noe problem. Jeg bare vil spørre deg om en ting: Hvor mye energi tror du det kreves for hver liter drivstoff du fyller på din bil? Det inkluderer alt fra utvinning til å starte opp drivstoffpumpen som trengs for å fylle tanken i bilen din. Det er faktisk snakk om enormt mye energi som sløses bort, nettopp fordi et ikke blir direkte utnyttet i kjøretøyet. Det eneste en elbil trenger, er en stikkontakt, og så kommer energien fra rett fra kraftverkene som leverandøren er knyttet til (kjøper fra). Litt svinn blir det riktignok underveis. Men ikke på langt nær slik som det er for din fossilbil. Så det du sier, faller på sin egen urimelighet.

  19. 350kW... :D

     

    Hvor mange biler er det egentlig som klare å lade med mer enn 50kW i dag? Tesla sine modeller, KIA Soul og huyndai Ioniq?

     

    Dette handler ikke om hvilke biler som leverer dette i dag, men om hvordan man må sette fart på ladestrukturen for de som kjører lengre enn det som er maks. kjørelengde for bilen. I stedet for å lade i 30 minutter for å oppnå ca.10 mil, vil en få ca. seksdoblet dette med mye raskere ladehastighet. Og dette gjelder altså ikke hjemmelading, hvor en fint kan lade med lav hastighet noen timer. Vi vil og få flere nyttekjøretøy som trenger l lademulighet. For en bedrift vil hvert minutt telle. Da er dette gull verdt. Det tar og lengre tid å lade et 100kw batteri enn et 24kw. 0-100% for Tesla innebærer (med 150kw ladestasjoner) en ladetid på ca. en time, på deres største batteripakke (100kw). Men med lengre rekkevidde, vil og behovet være mindre enn det er i dag.

×
×
  • Opprett ny...