Gå til innhold

Patkaaa

Medlemmer
  • Innlegg

    198
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Patkaaa

  1. Tusen hjertelig, 

    3 spørsmål:

    1. Rent estetisk synes jeg AMD sitt kort ikke ser bra ut. Har sett på MSI sitt 4070 Ti kort og er mer keen på å gå for det. Fair enough, taper gjerne et par frames i noen titler her og der, men slik jeg forstår det er MSI sitt kort så og si lydløst? 

    2. Ser også at du har gått for Intel kontra AMD. Er det en grunn for det? 

    3. Har hørt at DDR5 ikke er verdt pengene. Gjerne jeg kan spare en tusenlapp eller to for å gå for DDR4? 

    Med PSU og kjøling er vi vel spot on på 25k, godt jobba! ;)

    Takker! 
     

  2. Begynn alltid med å spørre dem om hva budsjettet er. Sier de en plass mellom 30-50k, så priser du deg der. Sier de 10-20k og dette er noe du vil bruke tid på, så kan du alltids legge deg der eller gå fra tilbudet. 

    Btw, en nettside til 100k trenger ikke å være hinsides. 95% av "nye" hjemmesider der gjør ikke jobben dem skal gjøre - nemlig å generer penger for bedriften. 

  3. Hei, 

    Kort og greit: PC som skal bli brukt til litt gaming men mest til arbeid (som egentlig ikke krever mye). 

    Fint om budsjettet kan holdes til 25k. Går det litt over går det også fint. 

    Kabinett er bestilt: Hyte Y40. 

    Noe ting er dog viktige:
    1. Design (denne skal stå i stuen. fint om alle komponentene står i stil til en hvit Y40. 

    2. Stillegående. Minst mulig støy er nice. 

    3. Gjerne jeg skal gå for en Dell U32 4k skjerm. Forstår at det ikke er en gaming skjerm, men blir fort til at det blir litt spilling på denne, også. 

    Takker 

  4. Hei,

    Skal snart bygge meg et nytt oppsett. 

    Fra før av har jeg en Macbook Pro M1 men vil nok bygge meg en stasjonær nå som ny generasjons hardware kommer ut. 

    Min stasjonære PC vil være koblet opp mot 2 eksterne skjermer. Har ikke kjøpt disse enda, men tipper 1x Dell 32'' + 1x LG Ergo skjermen. 

    Så langt - så bra. "Problemet" oppstår vel først når jeg tenker å bruke disse skjermene med Mac'en min. 

    Jeg ønsker - om mulig - å bare ha en USB C kabel å forholde meg til. Dvs. at når denne kabelen er koblet i Mac'en, at alt som er av skjermer og utstyr (dvs. tastatur, mus, ekstern mikrofon, eksternt kamera), bare "fungerer". Dvs. at jeg ikke må inn å endre på noen innstillinger (f.eks. source på skjermene) når jeg bytter mellom Windows stasjonær og macbook. 

    Er dette mulig, og i så fall, hvordan? En docking stasjon er det jeg rent intuitivt tenker på som har alt av ekstern tilbehør koblet til seg, også en usb C som jeg må ta ut/inn av stasjonæren/macen. Litt usikker på om dette vil ha noen innvirkning på ytelse eller annet? 

    Tusen hjertelig! 

  5. Update! 

    Hei alle, 

    tenkte bare å oppdatere litt på hva som skjer. Jeg hadde et sistegangsintervju med skolen, og fikk tilbud om plass. Denne har jeg takket ja til og jeg ser fram til å reise ned til Tyskland dersom dette pandemigreiene kommer under kontroll i verden. 

    Om dette kommer til å lønne seg gjenstår å stå, men jeg ser ikke vekk ifra muligheten til å bli igjen i Tyskland et par år og få meg erfaring og samle opp cash før jeg evt. tar turen tilbake til Norge igjen. Språket kan jeg noenlunde, men satser på at jeg blir relativt flytendes i det om 2-3 år. Er i tillegg flytende i norsk, engelsk og bosnisk, så kanskje det kommer godt med nede i Tyskland selv om de elsker sitt :)

    Noe jeg dog synes er litt pussig, er at jeg kom inn på det som anses som Tysklands beste businesskole, samt har blitt vist interessa av skoler som Frankfurt, Kozminski, CEU og WU i Østerrike, men kom ikke inn på BI i Norge og kom på 143. plass på venteliste for NHH. Det var som forventet, da det eneste kriteriet norske universiteter har er karakterer, mens dem i utlandet heller ser på individet i en "holistic way". Jeg mener Norge har noe å lære her, but to each his own. 

    Jeg tenker å lage et par videoer av prosessen osv. og legge ut på YouTube for andre kandidater som tenker å søke om et år eller to. Dersom det er interesse her kan jeg poste linken når den tid kommer. 

    Takker igjen for hjelpen! 

    • Liker 7
  6. Hei igjen!

    Ser at det er mange som har svart. 

    Jeg har bestemt meg for å prøve å komme inn på den tyske skolen. Har kun ett sistegangsintervju igjen nå i mai. If it's meant to be, it will happen :) Hvis ikke får jeg nøye meg med Polen, eller evt. WU i Østerrike om jeg får plass der. Skolen i Polen er forøvrig "tripple crown" den også, og de er partnere med internasjonale banker o.l. Jobb blir det nok uansett :)

    Jeg gir dere en oppdatering på hvordan det går. Nå er det et par eksamener pluss en bacheloroppgave som må inn :)

     

    • Liker 1
  7. Hei alle! 

    Kjekt å se at folk svarer :)

    "Problemet" med norske universiteter er at dem har som regel ett kriterie for om du kommer inn eller ikke: karakterer. 
    Du kunne ha vært presidenten i Amerika i ett år under utdanningen uten at dette spiller en pokker for dem når dem velger ut studenter. 
    Mine karakterer er helt (C mot svak B), men det jeg har mye av er erfaring i såpass ung alder (21). 
    NHH og BI har jeg søkt på. BI har jeg fått avslag på pga. manglende karakterer og NHH har opptak i juni. Får et nei der også tipper jeg. 

    Grunnen til at jeg søker meg til utlandet er siden jeg var på utveksling til Østerrike på bacheloren, og det var ett av de beste valgene jeg har gjort i det kortet livet mitt. Det er en subjektiv mening, men jeg synes alt fra det sosiale til deg akademiske var bedre. Derfor ønsker jeg meg til utlandet. 

    Dersom det er noe "pluss", så kan dele at jeg hadde gode karakterer fra videregående skole som gjorde at jeg kom direkte inn på en masterstudie på UiS. Dvs. 3+2 modellen. Med andre ord, jeg kan få en norsk grad, problemet er at alle andre universiteter (bortsett fra NHH og BI) ikke tilbyr analytiske fag i form av programmering osv. Det er nettopp denne kvalifikasjonen - om en har dataforståelse eller ikke - som jeg tror kommer til å være avgjørende i framtiden. 

    Ser mange diskuterer hvorhvidt BI er en god skole: det er det. Top 2 i Norge for sivøk. Faktisk høyere ranking enn NHH på visse kåringer PÅ MASTERNIVÅ. På bachelornivå er det nok enda en "kjøpeskole". 

    For dere som fortsatt er interesserte i å diskutere:
    husk at linjen i Tyskland er en MASTER IN MANAGEMENT
    mens linjen i Polen er en MASTER IN BIG DATA SCIENCE (Finans) 

    takk! :)

     

    • Liker 1
  8.  

    55 minutes ago, kreppsen said:

    Hei, 
    Det er ikke mange arbeidsgivere som følger med på rankingen med mindre man går på de beste universitetene i verden. Selv om du går på et toppuniversitet får du heller ikke noe bedre startlønn, men det vil kunne fungere som en døråpner for mange gode jobber og det er enklere å få intervju. 

    Det kan også være verdt å nevne at den høye startlønnen ofte er fordi at tyske studenter pleier å ha flere års arbeidserfaring før de søker seg til master. Det er derfor lite sannsynlig at du får over 100k EUR i startlønn når du er ferdig.

    Takker for svar Kreppsen! 

    Du har rett, 100k er gjennomsnittslønnen etter 3 år post-grad. Har snakket med flere studenter som har studert der og dem bekrefter at jobbene dem har blitt tilbudt er rundt 70-80k. Fortsatt en god del høyere enn siviløkonomer begynner med her i Norge (mtp dagens kurser) 

    Du sier "med mindre mann går på de beste universitetene i verden". WHU rangerer som top 7 på MiM linjen i verden, og på 15ende plass i Europa (mtp. skoler), men tror likevel ingen norske arbeidsgivere vet hvor denne skolen er en gang. 

    Vet du noe om norske arbeidsgivere bryr seg om at jeg f.eks. velger å studere i Polen framfor Tyskland? Føler Tyskland er litt "brand" i seg selv, men vet ikke om dette bare er meg? 

    Takk!

  9. Hei, 

    Bacheloren er snart levert inn, og jeg kan snart kalle meg økonom. Er ikke den mest sexy tittelen å ha i dagens samfunn, men det er ett steg i riktig retning. 

    Jeg studerte ved UiS og fikk helt OK karakter. Det jeg derimot har mye av er jobberfaring o.l. Jeg valgte derfor å søke meg litt rundt i Europa for å se hvilket frø som ville spire og gro. Det er flere skoler jeg ikke har fått svar fra, men det er også et par som jeg har tatt et par tester o.l. som er interessert i meg. 

    En av disse skolene er WHU - Otto Beisheim School of Management https://www.whu.edu/ 

    Dem frister med at Master in Management linjen (som jeg har kommet inn på) er nr. 7 i verden og at "average salary of our graduates is 101.600 euros". Selv om det er en MiM linje så er det mye data analytics og fag som dette som er mulige å velge. 

    "Problemet" er at disse tallene er hentet fra Tyskland og tyske ansatte og reflekterer nok ikke hva jeg kan forvente av lønn o.l. i Norge. De fleste har nok aldri hørt om denne skolen i Norge engang, så jeg ser på det som litt bortkastet å måtte gå en halv million i gjeld for å få standard lønn i Norge, hvis jeg kunne fått samme lønn av å ha gått på UiS i to år til.. 

    Et annet tilbud jeg har fått, er fra en privatskole i Polen. Her er tittelen på programmet "Master of Science in Finance and Big Data" på Kozminski University - https://www.kozminski.edu.pl/bigdata/ . Det er her hjertet mitt vil, men jeg er villig til å gå i motsatt retning en liten del av livet mitt hvis det gir større payoff senere i livet. 

    Ingen kan forutsi hvilke jobber jeg kan komme til å få uavhengig av hvilket universitet jeg velger å gå på (topprangert vs. litt lavere rangert) og hvilke lønninger disse vil gi, men jeg skriver til dere i håp om å få litt bedre innsikt i hvordan det norske arbeidsmarkedet ser på skolerangeringer osv. og om jeg kan forvente høyere lønninger som resultat av at jeg har gått på et topp universitetet?  

    Nå, jeg har ikke bestemt meg og/eller fått et endelig tilbud fra noen skoler. Har bare kommet 90% i prosessen og mangler de siste papirene fra UiS før jeg kan få endelig bekreftelse, så har litt tid på meg enda. 

    Takk til deg som leste! 

  10. Halloen godtfolk! 

    Jeg er snart ferdig med Bacheloren min i ØKAD her i Stavanger. Går ut med et snitt på 3.2 ca. så rett over C. Ikke særlig imponerende, men har mye jobberfaring på siden. Anyways, jobberfaring er ikke noe norske skoler ser så mye på, der ligger alt i karakterene. Som resultat fikk jeg avslag fra BI i Oslo og får nok samme skjebne fra NHH.

    Etter videregående hadde jeg bra snitt, og kom direkte inn på en 3+2 modell for å bli siviløkonom på UiS. Med andre ord, jeg er "safet" plass ved UiS, så har alltid noe å falle tilbake på. 

    Problemet med UiS er todelt. Det ene er at de ikke tilbyr en Business Analytics / Big data utdanning, kun "Strategic Marketing" som inneholder et par (få) av disse elementene jeg kan få meg i utlandet. Det andre er at skolen er dårlig ranket ift. skolene jeg tenker å søke meg inn på i utlandet. 
    Som et tredje punkt var jeg nettopp på utveksling i Graz, Østerrike, og syntes at studentmiljøet i utlandet er hakket råere enn Stavanger

    Mitt spm er så: Hvordan ser norske arbeidsgivere på en master fra utlandet, og kan jeg evt. få godkjent siviløkonom tittel dersom jeg ikke tar en master her i Norge? 

    Skoler jeg har tenkt å søke inkluderer WU Wien, CEU Wien, Kozminski og SGH i Polen. 

    Takk! 

  11. Hei! 

    Sitter nå i Østerrike og skriver dette. Er på utveksling på min bachelor fra UiS. 
    Har kommet inn på et 3+2 løp for å bli siviløkonom ved UiS, ettersom snittet mitt fra VGs var bra. 

    Snittet mitt på universitetet derimot, er ikke veldig imponerende. Ligger vel på en C og tipper rolig mot en svak B. Anyways, det dette skyldes er utrolig mye deltidsjobbing på en jobb jeg var heldig med å få. Jobben innebærer dog nattevakter osv. og da går det naturligvis over skolen også. 

    Det negative med dette, er at jeg har gått fra å være en "flink" skoleelev, til en skoleelev som har en del å stille med som andre 21-åringer gjerne ikke har, men på vitenmålet mitt blir jeg nok ikke sett på som drømmeeleven. 

    Til tross for at jeg har "safe't" meg en master ved UiS, tror jeg ikke dette blir plassen jeg kommer til å gå videre med. Jeg ønsker nemlig å kombinere økonomi-bacheloren med en informatikk-master. 

    Har sett på følgende plasser: 
    WU Vienna,
    TU München 
    Kozminski 

    De tilbyr alle en master som er mer rettet mot programmering (Python, Big data, R osv.) som jeg har mer interesse for enn f.eks. finans. Det som også er ganske kult med disse universitetene, er at dem ikke vektlegger karaktere fra andre universiteter *veldig* høyt. 

    Mitt spørsmål er; har dere erfaring fra disse plassene og/eller kan anbefale meg andre plasser (helst Europa)? 

    Kan: Norsk, engelsk, bosnisk, tysk B2 

    Takker! 

  12. "det du gjør er å ta ut penger på f.eks kredittkort og setter inn på konto, denne kviteringen bruker du som bevis på innbetalt aksjekapital. Deretter kjøper du det utstyret du vil "pantsette" og betaler ned lånegjelda... helt enkelt, har gjort det samme selv"

    Så min egen bedrift kjøper mine ting(privatperson) ?

    Er dette mulig?

     

  13. Hei,

    Trenger litt veiledning her angående opprettelse av AS.

    Var innom banken for å åpne opp bankkonto og få informasjon angående 30.000 som egenkapital. Har per dags dato et DA, og har 30.000 tilgjengelig, men disse vil jeg egentlig ikke bruke for oppretting av AS, da vil jeg heller "pante"/tinginnskudd av min stasjonære PC osv. men bankdama hevda dette ikke var mulig.

    Gjort litt research, og komt fram til at jeg trenger en revisor for å vurdere verdien av det som skal "pantes". Vet dere om dette er en tungvint prosess? Har en del kundefordringer som burde bli fakturert asap.

    Driver forresten et webbyrå.

    Takker!



     

  14. Altså det kan hende at hovedkortet ditt ikke takler 4000 på minne, eller at minnekontrolleren i din CPU er av dårlig kvalitet. Det du kan gjøre da er å sette XMP, men gå ned i lista der og så setter du RAM hastigheten manuellt selv ned til 3733 f.eks. Lagre og reboot. Det kan også hende at du må tukle litt med to andre volt settings enn bare RAM volten : VCCSA (System Agent) og VCCIO (den til CPU). Sette begge til 1.15v først, og prøv 1.20, 1.25v - men IKKE gå over 1.3v.

     

    Ja, driverene til RTX er nok ikke helt modne enda, så du må oppdatere disse den kommende tiden. Husk å kjør DDU i Safe Mode mellom hver fjerning/install.

    Har enda ikke overclocket og kjører på 2000 mhz :')

  15. Med mindre det foreligger en avtale mellom UiS og det østerrikske universitetet, oppfyller ikke tysk 2 kravene til B2. Da kan du avlegge en tyskeksamen ved Goethe-Institut isteden.

     

    Imidlertid anbefaler jeg deg å ta språkkurs i Østerrike sommeren før semesteret starter. Dette får du stipend til fra Lånekassen og språkkurset avsluttes med en eksamen som bekrefter tysknivået ditt.

     

    Du beholder plassen på masterstudiet så lenge du har fått innvilget permisjon fra studiet.

    Takker for svaret ditt.

     

    Hadde visstnok tatt tysk nivå 3 i tillegg til 2, og kom opp til eksamen i begge.

     

    Tusen takk for at du sa ifra om språkkurs, da det kan være aktuelt å bruke sommeren på det. Tenker jeg får ta det med UiS hvis/når jeg kommer inn.

     

    Angående masterstudiet, må jeg søke om ett år "permisjon" etter endt bachelor, for å forbedre karakterer, hvis jeg i tillegg vil beholde studieplassen?

  16. Heia!

    Går for tiden et femårig løp for å bli siviløkonom. Kom inn på Bachelor + Master ( forutsatt minst C i snitt ) på UiS. Har akkurat blitt ferdig med eksamener for tredje semester, og vurderer sterkt å reise til utlandet i femte semester.

    Jeg ser at de har et språkkrav til B2 i tysk og engelsk. Hadde selv 6 år med tysk på ungdomskolen + vgs. dvs. at jeg valgte Tysk 2 som valgfag sisteåret på Vgs. Vet noen om dette oppfyller kravet om B2?

    Lurer også litt på hvordan det er mtp. eksamener. Det står at :
    "Høstsemester: 15. oktober – 31. januar (Eksamensperiode:To uker i månedskiftet jan/feb)"

    Dette går jo litt inn i siste semesteret av bacheloren min. Kan jeg fortsatt skrive bacheloren, selv om jeg kommer tilbake til Norge litt sent?

    Vet noen forresten om jeg beholder plassen min på masterstudiet, dersom jeg velger å ta et "friår" etter bacheloren for å forbedre karakterer?

    Takker!

  17. Hei,

    Driver et webdesign selskap og har rundt 10 kunder til nå. Selskapet er registrert som et DA, men jeg skal nå over til et AS med et annet navn. Hva er den billigste måten å gjøre dette på? 

    AS tror jeg ikke blir opprettet før 2019, men dersom jeg legger ned selskapet som eier alle domenene osv. nå, så har jeg ingen eier å overføre disse til.. evt. bare overføre de til meg som privatperson? Hvis jeg venter til 2019 for å legge det ned, må jeg vel fikse skatteoppgjør osv. for 2019, selv om det legges ned ved inngangen av året?

    Trenger litt hjelp her, da jeg er uviten rundt hele prosessen. 

    Hvordan kan jeg få det best/billigst til? 

    Takker! 

     

  18.  

    (FKL - paragraf 26)

    Du som forbruker kan 

    a) holde kjøpesummen tilbake etter § 28

    b) velge mellom retting og omlevering i samsvar med §§ 29 og 30
    c) kreve prisavslag etter § 31
    d) kreve heving etter § 32
    e) kreve erstatning etter § 33.
     
    ---
     
    (FKL - paragraf 29)
    Forbrukeren kan velge mellom å kreve at selgeren sørger for retting av mangelen eller leverer tilsvarende ting (omlevering). Dette gjelder ikke hvis gjennomføring av kravet er umulig eller volder selgeren urimelige kostnader.
     
    ----
     
    Her kan nok Elkjøp si at å gi deg nytt produkt (omlevering) vil volde selger urimelige kostnader, og derfor tilby andre alternative løsninger (se paragraf 26). 

     

    Tusen hjertelig! Dvs. at jeg gjerne ikke burde håpe på å få et tilsvarende A-produkt? Kostnader på 2000+ (f.eks. Iphone), er relativt vanlige, så et tap på 3500 er ikke far off og kan hende. 

  19. Hei, 

    Kjøpte et Surface Pro til 7.500,- da det var i "brukt" tilstand. "Brukt - som ny " sto det på nettsiden. 
    Fikk produktet og var meget fornøyd, bortsett fra at hverken wifi eller lyd funka. Driver-feil. Windows resett fungerte ikke, og jeg lastet inn driverne manuelt via usb. Fungerte heller ikke. 

    Jobber på Power, og vet at har kraftig tap på slike produkter, spesielt til B-vare pris. 

    Disse produktene kommer direkte fra et verksted ( typ. infocare -  eid av elkjøp ), og de hadde " sluttest OK ", men av erfaring vet jeg at det ofte kommer produkter " uten feil ", som har tydelige feil. 

    Jeg mener at jeg har krav på et tilsvarende produkt, dvs. en A-vare, selv om jeg kjøpte B-vare. 
    Selgeren på elkjøp ( salgsleder ), mente at DE kunne velge om jeg enten skulle få pengene tilbake ELLER et nytt produkt. Idealscenarioet til dem er jo at jeg tar pengene tilbake, så slipper dem å gå i minus. Det blir et tap fra min side, da jeg mener jeg har krav på et tilsvarende produkt dersom problemet vedvarer. 

    Jeg har mid-term eksamener snart, og mente at de burde rette opp i feilen der og da i butikk, da jeg kjøpte en defekt vare som ble reklamert " brukt - som ny  ".  Selv om det er kjøpt på nett fra markedplace, så er det samme bedrift ( dog samarbeidsavtaler mellom verksted og butikker ). De foreslo at de sender den inn til verksted ( samme verksted som sendte den til meg med at alt var OK .. ). Anyways, det jeg reagerte på er at salgslederen virker passiv aggressiv og begynte å sitere reklamasjonsloven om at Elkjøp kan velge om jeg skal få pengene tilbake eller et tilsvarende produkt, og at et tilsvarende produkt er en B-vare og ikke A-vare. Den B-varen jeg fikk, var nok levert tilbake NETTOPP av den grunnen jeg returnerte den. Dvs. brukt i ca. en time eller to.. 

    Hvilke rettigheter har jeg her? Greit for meg å vite som jobber på Power, men jeg er bare selger og ikke den som tar meg av saker som dette. 

    Takker! 

  20. Meg igjen,

    Fikk bluescreen på 4000mhz, så tok vekk XMP og PC funker fint. Synes dette er veeeldig rart.. men FIFA 19 hakker litt. Har ikke testet andre spill enda, men likevel.. ( Hakker mindre på 2133mhz enn den gjorde på 4000mhz da ). Vet ikke hva det kan skyldes og synes det er veldig, veldig rart.. Sjekket CPU / Minne / GPU bruken, og de ligger kun på 20%. Kan det være at driverne til RTX ikke er "gode" nok enda, da kortene er såpass nye?

     

×
×
  • Opprett ny...