Gå til innhold

Adrax

Medlemmer
  • Innlegg

    3 412
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Hjelpsomme svar

  1. Adrax's innlegg in Hva kan jeg regne ved gjeldsinndrivelse? ble markert som svaret   
    1. Være norsk statsborger og registrert i folkeregisteret.
     
    2. Gå på NAV og fyll ut søknadsskjema til Økonomisk Stønad. Dette dekker penger til livsopphold som klær, mat, forbruksvarer osv. Satsen er 5700 kr per måned for penger til livsopphold. Disse pengene er IKKE ment til husleie og strøm. Har du en større formue på dine kontoer får du muligens ikke innvilget søknaden. Dette er beregnet som en nødløsning for de som er helt blakk.
     
    3. Skaffe husleiekontrakt og deretter søke om at NAV dekker husleie + strøm. NAV utbetaler ikke husleie før en husleiekontrakt er fremlagt. Har hørt at de maks betaler 5000 kr per måned, men dette går etter skjønn og hvordan boligmarkedet er i hver enkelt by. I tillegg sender de pengene direkte til utleier, så du får ikke disse pengene på din egen konto.
     
    4. Bruke BankID for å registrere deg på Digipost. Du vil på denne måte motta brev elektronisk. Dette gjelder kun brev hvor avsender bruker folkeregisteret for å finne adresse på deg. Skatteetaten, NAV, Banker osv. Vet ikke om kreditorer, namsmann og statens innkrevingssentral sender elektronisk, men siden Digipost er såpass ny så tviler jeg egentlig. Tror Digipost for det meste sender generelle brev som selvangivelse og utskrift på Nav-utbetalinger for hver måned.
     
     
    Du har krav på å beholde 8048 kr til livsopphold av eventuell inntekt. Jeg ville ikke betalt noe inn til kreditor eller namsmann/SISMO frivillig hvis du allerede er skrapa fant. Det er ingen poeng for deg å inngå noen betalingsordning med kreditor da du bare får enda mindre å leve på hver måned. Ved å la det gå til tvangsinnkreving, vil det påløpe gebyr og salær, men til gjengjeld slipper du å måtte forholde deg til en nedbetalingsplan som du i utgangspunktet ikke har råd til å betale. Spesielt hvis kreditor krever at du skal betale f.eks. 5000 kr i måneden. Hvis du kun får 5700 kr ifra NAV per måned mens du er arbeidssøker, så kan ikke namsmannen/statens innkrevingssentral trekke noe fra deg.
     
    Når det er gått så langt at det blir besluttet tvangsinnkreving, får du et brev fra namsmannen/SISMO hvor du blir bedt om å sende inn opplysninger om inntekt, formue, eiendom/Bil/MC osv, husleiekontrakt og diverse. Fyll ut skjema og send inn med svarkonvolutten som fulgte med i brevet fra namsmannen.  Du vil få et nytt brev fra namsmannen med svar på om du vil bli tvangstrekt innen en måneds tid. Hvis namsmannen finner ut at du har såpass høy inntekt at du kan trekkes, vil tvangstrekk vanligvis starte 3-4 måneder etter at saken er lukket. Er det ingenting å trekke så vil gjelden bare bli stående. Normalt sett er det renter på gjeld, så hvis gjelda blir stående ubetalt over tid kan rentene i seg selv bli høyere enn selve lånet.
     
    Hvis namsmannen beslutter at det ikke er noe å trekke i, så TROR jeg det tar 24 måneder før kreditor ber namsmann/SISMO om å gjennoppta saken. Da er det ny rulle med brev fra namsmann hvor du må sende inn opplysninger osv. Namsmannen kan IKKE plutselig komme et halvt år senere og bare tømme kontoen din selv om du har penger stående. Saken må til behandling først isåfall, og da får du brev. Du spør også om de kan blokkere/stenge kontoen din, og det blir ikke å skje. Er vel kun i svært alvorlige straffesaker eller overtrekk at banken kan stenge kontoer.
     
    Dessuten har namsmannen oversikt over alle registre i norge, slik at om du plutselig får deg jobb så vil namsmannen få opplysninger fra skatteetaten om hvor du jobber. De vil da antageligvis gjennoppta saken, som igjen innebærer nye brev.
     
     
    Dette med NAV er ikke en varig løsning og du må risikere å bli sendt på jobbsøkerkurs eller satt i annen aktivitet hvis du søker om Økonomisk Stønad. Det er også slitsomt å leve på et minimum i tillegg til å måtte sende inn ØS-skjema hver måned til NAV. Best å få seg arbeid, da får du nedbetalt gjelda litt etter litt også. Med gjeld har du også betalingsannmerkninger som igjen gjør at du ikke får tatt opp huslån eller billån. Du får heller ikke mobilabonnement med betalingsannmerkninger, med mindre det er forhåndsbetalte abonnement. Visse yrker krever også kredittsjekk.
     
    Jeg håper for din del at du virkelig vil prøve å komme deg i arbeid, for det vil gjøre at du vil ha mer til overs hver måned i tillegg til at du får betalt ned på gjelda. Hvis du er lur spør du Nav om å dekke f.eks. lastebillappen eller maskinførerlappen slik at du lettere får jobb. Er mulig at de kan dekke utdanning også. Hovedmålet for både deg og NAV bør være å få deg i arbeid, uansett om det må koste litt. Bruk pengene og tjenestene fra NAV som en "kickstart" til arbeidslivet og ikke kast det vekk. Og skulle du mot formodning greie å spare opp noen tusener, så kan det være greit å ta de ut i tilfelle namsmannen/SISMO skulle få snusen i at du har en større formue som ikke blir brukt til å betale gjelden din. Og HVIS du har oppsparte midler ville jeg investert disse i f.eks. arbeidsbil, depositum, noen måneders husleie og diverse annet. Nødpenger kan være greit å ha i tilfelle det ikke funker å bo hos onkelen din.
     
    Når det gjelder brevene fra kreditor og namsmann så forstår jeg veldig godt at du er engstelig for at dine nære skal se brevene. De fleste brev som kommer fra kreditorere og namsmann er som oftest uten logo/navn, dermed veldig anonym. Kanskje kan det være aktuelt å sette opp din egen postkasse.(?) Husk å melde din adresse til folkeregisteret og evt. adresseendring hos Posten Norge.
    PS! Verken kreditor, namsmann eller SISMO blir å komme på døren din siden du ikke har noen eiendeler av verdi.
     
     
    Du får ha lykke til. Bedre å samarbeide med systemet enn å rømme fra det.
×
×
  • Opprett ny...