Gå til innhold

K_a

Medlemmer
  • Innlegg

    36
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av K_a

  1. Dette med skatt på olje tror jeg du bommer litt på selv om skatte prosentene kan være korrekt. Som nevnt - Norge har et gebyr på hvert fat olje som hentes opp uansett. Det er dette gebyret som ble trukket frem som geni-streken til våre folkevalgte på 60-70 tallet. Grunnen ligger i at skatteprosenten er i forhold til fortjeneste - så hva skjer om et selskap selger med "nær null fortjeneste"? 16%/22% av ingenting er fortsatt ingenting... Og det var dette vi lærte var det viktigste vi i Norge hadde tatt lærdom fra landene i midtøsten for ikke å repitere deres feil. Men ja - det skulle ikke forundre meg om mye av det vi ellers lærte om Iran osv var feil. Mye annet vi lærte har jeg jo funnet å være helt galt - så ja - takker for informasjon om Iran og kommer nok til å lese meg opp igjen på historiene der vs hva vi lærte! Jeg vet med sikkerhet det ble brukt anekdoter om Quisling, Hitler, og andre kjente personer som viste seg å ikke stemme. Noen av disse har vært kjente rykter mange trodde på men som i etterkant er bevist å ikke stemme. Takker for all korreksjon! Jeg har jo også satt spørsmål ved hvorfor Iran, på tross av at Sovjet og England invaderte sammen, ikke tilsynelatende rettet like mye agresjon mot Sovjet/Russland som på toppen IKKE trakk seg ut umiddelbart etter 2. verdenskrig, splittet landet i Iran og Aserbajan, samt støttet kurdiske opprørere med ressurser for å svekke Irans selvstyre. Så nå har jeg mer grunn til å kanskje lese meg opp - har du forslag til gode og aksepterte kilder/literatur på området?
  2. Iran var vestlig vennlig før den tid - helt korrekt, men vi lærte virkelig at det vokste seg opp en stor misnøye nettopp grunnet at det var utenlandske selskap som eide alle råolje feltene, eksporterte alt veldig rimelig og også skal ha brukt samme skip for å frakte raffinert olje tilbake dyrt. Disse religiøse lederne kom ikke til makten uten grunn! De fikk stor støtte nettopp ved å spille på utnyttelsen som hadde funnet sted. På sett og vis kan du si det er samme nasjonalisme - igjen! Men nå i en religiøs kontekst. Da du selv sier Iran var vestlig vennlig før kuppet - hva tror du om "rettferdigheten" i vederlaget de fikk for oljen før revolusjonen? Tror du den revolusjonen hadde skjedd om Iran hadde lagt til grunn en olje-skatt noe mer som den vi på bakgrunn av disse historiske feltene utviklet i Norge?
  3. Det er vel også litt historieløst. Du er klar over hvorfor Iran ble anti-vestlig? De var for eksempel nøytrale under 2. verdenskrig der de - fordi de ikke tok side ble invadert av England sammen med Sovjet (som var allierte), kongen der ble sendt i eksil og erstattet av en konge som var på side med de allierte. Etter krigen endte nær sagt all rå-olje opp i Britisk eierskap og eksportert for en slikk og ingenting der denne kongen fikk noen royalties som ikke ble delt med folket som forble fattig på tross av store olje forekomster. Vi lærte om at Norge, nettopp fordi vi fryktet det samme skulle skje her, utviklet et nytt system med avgift på hvert fat olje. Dette gjorde at vi kunne akseptere kravet om at internasjonale selskap eide oljefelt i Norge uten at de kunne gjøre som i Iran. I Iran ble kongen kastet i revolusjonen 1979 der det nye regimet altså var anti-vestlig i stor grad grunnet vestlig utnyttelse av Iran.
  4. Det mener heller ikke jeg - men jeg mener stadig store deler av den faktiske ideologien lever i beste velgående nettopp i disse gruppene.
  5. Det der er jo fullstendig intetsigende... Du må si hva den politiske ideologien som oppsto innebærer, så må du vise meg at denne ideologien ikke finnes idag... Redigert: * Deksten du viser til over har følgende: Hovedtrekkene i ideologien var en aggressiv, rasebasert nasjonalisme, en ytterliggående antisemittisme og en mistillit til de demokratiske styreformene. Jeg vil hevde rasebasert nasjonalisme er nettopp sånn som "Norge for Normenn" og "Isreal for jøder" - tankegang. Man kunne vel spørre om agresiviteten er den samme - men det er den tilsynelatende stadig i mange land inklusiv Israel.
  6. "Nazistene" ble utryddet sier du? Definisjon: Nazisme er kortforma for ordet «nasjonalsosialisme» Det er vel nok folk som skriker Norge for Normenn den dag i dag - samme som Europere som skriker Europa for Europere eller Isreal for ... jøder... Eller Palestina for Palestinere for den saks skyld... Nei - Nasjonal Sosialialismen er overhode ikke utryddet.. Den lever i beste velgående blant FrP'ere og mange andre. At det nå "liksom" er for Israel handler ofte om tradisjonell anti-semittisme - "Staten Israel er opprettet - så hva gjør du fortsatt her? - tankegang"...
×
×
  • Opprett ny...