Jump to content

snapshooter

Medlemmer
 • Content Count

  166
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by snapshooter

 1. Ikke sett noen av bildene dine, men virker som fokuset ditt er å fange øyeblikkene og at du er god til det. Og det er jo det aller viktigste! Til din stil slik jeg oppfatter den vil et lyssterkt normalobjektiv være både standardutrustning og gull verdt, typ f1.2 eller f1.4. Jeg kjenner ikke Sonys-systemet, det er sikkert dyrt, men bare å begynne å spare 🙂 Neste på lista etter at du har kjøpt et lyssterk normalobjektiv kan være en blits, for å utvide innemulighetene i svakt belyste lokaler der vegger og tak er egnet til å reflektere blitslyset. Du må ha vendbart blitshode (både opp/ned og til begge sider), for direkte blits vil du ikke bruke. Anbefaler å lese boka "Light: Science and Magic" for å lære lysteori om du kjøper blits etterhvert.
 2. Det er en balanse mellom flere krav. Jeg MÅ ha minimum 15 mil rekkevidde uten lading i 20 minus, uten å kompromisse på oppvarming/AC/komfort (13 mil tur-retur jobb dersom jeg ikke får ladeplass, og litt til overs for kjøring til aktiviteter etc før jeg rekker å lade). Og ønsker minst 20-25 fordi det selv om det ikke gjelder hver dag eller uke, likevel ikke er helt sjelden behov for mer enn littegrann småkjøring uten tid til å lade etter jobbkjøring. Kajakk/takboks på taket er hverdagsbehov som jeg absolutt ikke kan unnvære eller som kan dekkes med av-og-til billeie ved behov. Tilhenger muligheten er til dann og vann bortkjøring av hageavfall, frakt av større gjenstander etc på spontan basis som er upraktisk å måtte låne/leie bil til, samt ved behov for ekstra bagasje på ferie (som forsåvidt hadde vært uproblematisk å leie bil til siden det er både sjelden og som regel planlagt god tid i forveien). En enda større bil enn Auris hadde vært praktisk, men ønsker komfort og helst uproblematisk/rimelig bilhold innenfor budsjettet (les: relativt ny bil) i et par år ifht daglig jobbpendling, samt god drivstofføkonomi. Så, jeg tror fortsatt at elbil er uaktuelt ifht til behov/budsjett, og har så langt ikke funnet noen alternativer som ser bedre ut enn Auris. Kompromisser balansert opp mot hverandre.
 3. Jo, men med behov for stasjonsvogn (plass til kids og bagasje), takrails og uproblematisk å ha takboks/kajakker på taket, kunne dra med en tilhenger, og minimum 20-25 mils rekkevidde også midtvinters i -20 grader så er det vel vanskelig å finne elbil innenfor budsjettet?
 4. Må kjøpe ny bil (dagpendling og familiebil, kjører ca 35000km/år), og budsjettet er 150-200k. Ser på Auris, som virker å være beste alternativet mtp økonomi totalt (vedlikehold og drivstoff). Noen gode alternativer, eller innspill?
 5. Kanskje se om du finner en termisk varsler?
 6. Om du har rom for å risikere å tape noe av summen kan du investere og risikere en viss andel. Om du trenger hele summen du har pr i dag om ett år så må rådet være å ikke ta noe risiko og sette på den høyrentekontoen du får best avkastning på: https://www.finansportalen.no/bank/bankinnskudd Meravkastningen på rente-/obligasjonsfond er vel såpass liten at det kanskje ikke er verdt risikoen. Jeg hadde/har en lignende problemstilling med et beløp som skal brukes om ca 1-3 år, med rom for å tåle å risikere en andel men lite givende å ha stående på konto og tape seg med høyere inflasjon enn rente. Valgte å beholde 50% på høyrentekonto, sette 25% i aksjefond, og 25% i crowdfunding utlån. Aksjefondsandelen har foreløpig på et par måneder gitt bedre avkastning enn hele det opprinnelige beløpet ville gitt på høyrentekonto i tre år, og mulig at jeg selger meg noe ned for å ta ned risikoen fremover. Crowdfundingandelen gir i gjennomsnitt drøyt 8% avkasning pr år, og er fordelt over mange små utlån (der alle skal være innfridd ila 12-18mnd). Går i pluss på denne delen selv om ett av lånene ikke blir innfridd (f.eks. konkurs hos lånetager), så sannsynligheten er god for at jeg får meravkastning sett opp mot å ha pengene på konto og akseptabelt liten for å gå vesentlig i tap. Så om ting går såpass skeis at både markedet krakker ned 50% og halvparten av utlån blir misligholdt, har jeg tapt totalt 25% av opprinnelig beløp. Skal mye til for at det blir verre enn det tror jeg, og sett opp mot sannsynligheten for meravkastning er det akseptabel og kalkulert risiko for min del og jeg sover godt om natten.
 7. Noen gode alternativer til Steinberg UR22 mkii i omtrent prisklasse? Trenger midi inn/ut, én inngang for mikrofon (bør vel ha phantom power), og god hodetelefonutgang. UR22 mkii dekker behovet godt bortsett fra at jeg helst skulle hatt litt kraftigere forsterker på hodetelefonutgangen (og minst like god kvalitet ellers).
 8. Er ikke så up-to-date på kameraer for tiden, men vil bare spille inn at det er greit å være obs på at antallet megapiksler (innenfor rimelighetens grenser) har mindre betydning for kvaliteten og detaljene du får med deg i bildet enn objektivet. Små bildebrikker med mange megapiksler gir gjerne mer digitalstøy og dårligere kvalitet. Ville ikke hatt noen betenkeligheter med et (gammelt) kamera (f.eks. originale EOS 5D eller Fujifilm X E-1) med under 15 megapiksler for å blåse opp til meterstore print forutsatt bruk av et godt objektiv (og god kunnskap/riktig teknikk). Men god optikk er ikke billig da, og egenskaper ifht farger, motlys, reflekser etc kan være vel så viktig som den rene oppløsningen ved landskapsfotografering.
 9. Jeg såvidt sett på det selv, men småfrøkna har klokket inn noen timer. Hun er strålende fornøyd, og har ikke rapportert noen problemer (og kidsa i dag klager jo fort hvis noe lagger, hakker, går tregt el...)👍🙂 Hun har streama video og musikk, brukt roblox, minecraft, among us + noen spill til osv, og alt fungerer veldig fint. Jeg synes skjermen ser bra ut, og det er grei lyd. Med forbehold om at jeg ikke har særlig sammenligningsgrunnlag så synes jeg det er mye nettbrett for pengene, og kan absolutt anbefale det til barn og "vanlig" bruk. Kjøpte et cover på ebay til en drøy hundrelapp som fungerer bra. https://www.ebay.com/itm/For-Samsung-Galaxy-Tab-A7-10-4-2020-T500-Tablet-Smart-Leather-Stand-Case-Cover/124357605527?pageci=adab3212-dbc2-4d41-9353-903466aec9af Satte opp Google family link, og synes det er et godt konsept; skjermkvote pr dag, låser seg på natta i perioden jeg har satt opp som leggetid, får varsel og godkjenner på min mobil hvilke apper hun får installere osv. Apper/spill jeg har kjøpt på min konto kan jeg velge å dele, slik at hun kan installere på sitt brett/bruker uten å kjøpe på nytt👍
 10. Takk, tror nå at jeg går for Lenovo Yoga Slim 7, med Ryzen 4700U og 16GB RAM. Har kommet veldig godt ut av de fleste tester, og etter å ha lest til øynene har blitt store og våte ser det ut til at denne med Ryzen 4700U og specs forøvrig skal dekke mitt behov på en god måte. https://www.komplett.no/product/1155180/pc-nettbrett/pc-baerbar-laptop/ultraportable/lenovo-yoga-slim7-14-fhd
 11. Har søkt en del på prisguiden, og funnet tre mulige kandidater, noen formeninger rundt disse? Med Dell får jeg i7 og 16GB ram til ok pris. Huawei sparer jeg litt penger på. MSI-laptopen koster litt mer, men har både 16GB ram og dedikert grafikkort til ok pris, og er kanskje den mest anvendelige som jeg vil bli mest fornøyd med på sikt 🤔 https://prisguiden.no/produkt/dell-inspiron-14-5401-4md6r-483309#detaljer https://prisguiden.no/produkt/huawei-matebook-d14-483320 https://prisguiden.no/produkt/msi-prestige-14-a10sc-028ne-412789#detaljer
 12. Vurderer å kjøpe bærbar PC, men føler meg ganske lost når jeg prøver å finne ut hva som kan være aktuelt. Aner ikke forskjellen på de ulike prosessorene og diverse interne og dedikerte grafikkløsninger, og prissamenligninger blir jo håpløst når det skjelden er mer enn én butikk som har hver enkelt modell... Håper noen kan gi meg noen råd ifht aktuelle alternativer på specs (og gjerne konkrete PCer) ut fra makspris på 10.000,-, og bruksområdet er kontor (officepakka) og 3D-design (Fusion 360), samt fotoredigering i Lightomm (classic) og Photoshop. Sekundært litt videoredigering og spill (enkle, ikke så farlig om PC er god på dette). Skjerm gjerne 15" eller større. Lagringsplass er ikke så viktig, og den trenger heller ikke å være "ultra"portabel.
 13. Takk for innspill, har bestilt nettbrettet og vil gi en liten rapport når den unge håpefulle har fått brukt det en stund 🙂
 14. Sysler med tanken om å eie en liten teig midt inne i skogen til fritidsbruk (lek med barna, hente juletre, telte...), og kanskje sette opp en enkel liten gapahuk eller koie etterhvert. Forutsatt at jeg finner et passende sted med eier som er villig til å selge; - Hvor vanskelig vil det være å skille ut som egen eiendom (fra en større skogseiendom), er det en komplisert og kostbar prosess? - Vil det være lov, ev. hvor vanskelig å få tillatelse, til å sette opp en liten koie eller gapahuk (uten strøm/vann/avløp av noe slag)? - Hva kan et par mål skog være verdt, om det ligger fint til utenom allfarvei men ikke alt for langt fra vei og vann? Ser fort for meg at prosess og kostnader vil være større enn selve verdien på eiendommen...
 15. Niåringen har spart penger til nettbrett for spilling og Youtube/streaming, og i prisklassen ca 2500,- ser Galaxy Tab A7 ut som et greit brett for meg. Noen som har erfaring med dette, eller vet om bedre alternativer? Bør være noe som kan vare et par år, og som fungerer greit uten irritasjon over hakking og treghet til vanlig bruk for video/streaming og apper/spill som ikke er spesielt krevende.
 16. Du har et høyt billån ifht alder, inntekt og total belåning synes jeg. Trenger du så dyr bil? Men det handler vel om interesse og prioritet... Du har en fin egenkapital i boligen allerede, men ville nok tenkt at å få belåningsgrad på boligen ned under 60-70% før du prioriterer sparing i aksjefond høyt over nedbetaling lån er fornuftig. Bilverdien synker, så ville nok prioritert å betale ned på billånet foran sparing. Om du har penger igjen er det lurt å begynne å spare litt i fond i tillegg for å komme i gang. Sett opp en spareavtale i et globalt indeksfond, og så "glemmer" du denne. Ha en plan for hva du sparer mot og hvor lenge du skal spare. Aksjefond bør du ha en tidshorisont på minst 5 år for, pga markedet svinger. Om du ikke egentlig har penger til overs, og ikke ser for deg at du skal spare til du blir gammel, kan det kanskje være like greit å prioritere nedbetaling av lån i enda noen år.
 17. Hvordan kan jeg feste en nettside til startmenyen i Windows 10, da helst som applikasjon uten menylinje etc når den starter opp? Har forsøkt x antall oppskrifter etter googling. Enten fungerer det ikke, eller snarveien på startmenyen går bare til vanlig startside for nettleseren og ikke til nettsiden jeg ønsket. Bakgrunn er at det skal kjøre på PC koblet til tv, der streamingtjenester somSumo etc skal være lett tilgjengelige ved bruk av fjernkontroll med PC i nettbrettmodus. Så langt får jeg bare dette til med Netflix, Primevideo og andre som har Windows-apper...
 18. Nordnet har blitt dyre på indeksfond etter at de la om prismodellen. Så globalt indeksfond (50% av min sparing) kjøper jeg nå gjennom spareavtale med min dagligbank. Betaler da 0,2% for dette. Aktive fond har jeg hos Nordnet, ok pris og bra utvalg.
 19. Fantastisk respons på spørsmålet mitt her, takk! 😀🙌 Har sett veldig mye av det som nevnes, men også mye jeg ikke har sett som legges til på lista 🙂 Skal legge til om jeg kommer på flere selv etterhvert også, er vel til glede for flere denne tråden nå 👍
 20. Seff sett Alien da 😛 Og Skyline, The Man From Earth, Chappie, Transcendence, Serenity og K-PAX. Har nok gått med litt scifi de siste årene 😄 Men The Wandering Earth har jeg ikke sett, ikke vært så god på asiatisk film. Skal sjekke ut den, takk!
 21. Faktisk ikke sett The Expanse, så den skal legges på lista om den er å anbefale 🙂 Skal sjekke ut The Quiet Earth, Outland, Enemy Mine og Abovw and Beyond også! Resten har jeg sett Enig ifht Terra Nova selv om det kanskje er en tenåringsserie, og ufint å avslutte med en slik spennende cliffhanger og deretter kansellere serien...
 22. Noen tips til gode sci fi filmer og serier som ikke er blant de aller mest kjente som jeg kanskje ikke har sett? Gjerne tilgjengelig på Netflix eller Amazon prime. Ikke så ivrig på mainstream superheltfilmer og bare action, men liker gjerne drama, spenning, romvesener, hightech og mysterier/avsløringer og slikt som f.eks. Children of Men, The Martian, Edge of Tomorrow, Moon, Oblivion, Aliens, Westworld (serien), Strange Days, Star Trek, Black Mirror, Stargate Universe og mye mer som jeg ikke kommer på...
 23. Ja, toget har gått for å kunne flytte de skattefritt til ASK og lite vits i å gråte over spilt melk. En betydelig sum du må skatte av om du selger fondene ja. Så la de stå til du trenger pengene, og sett all fremtidig sparing i ASK.
 24. Du har fondene på en vanlig aksje- og fondskonto i dag? Dersom du ikke likevel ønsker å selge disse fondene (for å bytte til fond med bedre avkastning), og du har hatt avkastning av betydning på de, bør du IKKE flytte de til aksjesparekonto. Da taper du rentesrente-effekten av det du må betale i skatt. Dette kan bli en del om du har noen års horisont på sparingen... La de heller stå der de er til du uansett skal realisere investering og avkastning, men gjør alle fremtidige fondskjøp på aksjesparekonto. Dersom avkastningen er ubetydelig kan du for ryddighetens skyld flytte de til aksjesparekonto. Dersom det er en kostnad involvert ved å flytte fondene er det bedre å selge de, flytte pengene gebyrfritt til aksjesparekonto, og så kjøpe fondene på nytt der.
×
×
 • Create New...