Gå til innhold

FKnoph

Medlemmer
  • Innlegg

    74
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av FKnoph

  1. Det har vært litt diskusjoner her omkring hvorfor det kan kondensere inne i et kamera når man har brukt det ute om vinteren, og for så å ta det inn. Her er min (noe forenklede) forklaring på saken:

     

    Luften inneholder en del vann, og hvor mye vann den kan inneholde er avhengig av temperaturen. Varm luft kan inneholde mer vann enn kald luft. Om varm luft kjøles ned så vil den gi fra seg vann, og dette ser man som kondens. Om du tar en kald flaske fra et kjøleskap og setter den på kjøkkenbenken så ser du det tydelig. Og det er dette som skjer inne i kameraet. Varm inne-luft trenger inn i kameraet, treffer kalde komponenter der, blir avkjølt, og kondenserer.

     

    Om du tar det kalde kameraet inn i en pose før du tar det inn, så kan ikke den "fuktige" inneluften trenge inn i kameraet, for så å kondensere. Da blir komponentene i kameraet varmet opp først, og man unngår da kondens.

  2. Her kommer svaret du ikke vil ha: Det kommer helt an på...

     

    Det du må tenke på er at om du har et godt kamera med et god objektiv så ødelegger du mye ved å sette et dårlig filter foran.Jeg vil derfor anbefale deg å kjøpe et så godt filter som du har råd til. Alternativt så kjøper du et billig filter nå, og om det viser seg at ND-filter er så gøy som du tror så kjøper du et godt et. Da kan du også selv se forskjellen på et billig og et dyrt filter.

     

    De to filtrene du har lagt ut link til regner jeg som billige filtre, men jeg tror også det er greie filtre å begynne med. Da kan du, som sagt over, se om ND-filter er nyttig, og du kan også se hvor kraftig filter du trenger. Etterpå kan du eventuelt kjøpe et virkelig bra i den styrken du synes er mest anvendelig.

     

    Av de to filtrene hadde jeg valgt det fra Hama, av den enkle grunn at det er billigst. Jeg må si at jeg kjenner ikke til disse filtrene mer enn jeg kan lese på linkene dine, men hverken Hama eller Phottix er kjent for sine kvalitetsfiltre.

     

    Jeg håper dette var til hjelp!

  3. Selve eksponeringen er ikke så helt ulik i de to bildene. Det første er nok litt lysere enn det andre, men ikke så mye. Men det du må tenke på er at om du setter kamera på M så må du selv sette innstillinger som iso og hvitbalanse (disse kan selvsagt settes til auto). Bruker du landskapsmodus, eller noen av de andre "scene modes" så setter kamera disse innstillingene slik at de skal passe best til det du (antageligvis) tar bilde av. Sagt på en annen måte: Om du setter hvitbalansen til f.eks. overskyet så er du langt på vei :)

    • Liker 1
  4. Mitt generelle tips til folk som skal kjøpe sitt første DSLR er å velge Nikon eller Canon. Jeg leser mange tester, og uansett prisklasse så er det stort sett ett av disse to merkene som vinner. Siden du har Canon fra før så anbefaler jeg å kjøpe Canon nå.

     

    Elkjøp er bra for å få ting til lav pris, men folk som jobber der stoler jeg ikke på. Gjør research først (slik som du gjør nå) og så gå til Elkjøp og kjøp det du har bestemt deg for. Og ikke la deg overtale av en selger.

    • Liker 1
  5. Jeg har brukt Nikon sin 18-200mm både her og der. Om du ofte tar bilder av mursteinsvegger eller alltid ser bildene dine i 100% på skjermen så finner du bedre objektiver, men for meg veier det praktiske mye tyngre. Du går fra grei vidvinkel til grei tele på et blunk, og du har VR til å hjelpe deg også. Nikon sin versjon er litt dyrere enn f.eks. Canon og Sigma, men i tester kommer det også bedre ut. Om du synes det er for dyrt så se om du kan få fatt i det brukt.

×
×
  • Opprett ny...