Gå til innhold

Nagel

Medlemmer
  • Innlegg

    725
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Nagel

  1. Å kjøre wpt get eller annet for å bevisst bruke så mye som mulig, det må jo bryte nr 4.

     

    "4. Benytter Tjenestene på en måte som belaster kapasiteten i mobilnettet utover en normal bruk."

     

     

     Men om man streamer tomme datastrømmer 24/7 for å bruke opp 1000 GB, kontra å se 1 4K film hver eneste dag i 30 dager er det forskjell på. Selv det sistnevnte mener jeg kan være over "normal bruk", ingen ser 1 film hver dag, og i hvert fall ikke et sted man ikke har wifi.

     

     

    Hvilken form hadde en normal bruk på 1000 GB i måneden tatt, etter din mening?

     

    Her er vi vel ved kjernen av saken. Det fremgår jo klart av sammenhengen i vilkårene (og markedsføringen) at man kan bruke 1000 GB per måned. Dette er en klart definert grense og kan ikke settes til side ved bruk av det mildt sagt uklare begrepet  "normal bruk". Tvert imot er den nærliggende tolkningen av avtalen at så lenge man holder seg innenfor 1000 GB, er det innenfor definisjonen av "normal bruk." Man kan kanskje tenke seg ekstreme topper i forbruket som gjør at man likevel vil si at volumet i seg selv innebærer et mislighold, men det har vel ikke vært tilfellet her. Merk for øvrig at punkt 16 i vilkårene tilsynelatende gjelder alle Chilis abonnementer, mens punkt 17 kun gjelder "fri bruk"-abonnementet. 

     

     

    Det ser ut som reaksjonene mot kunden primært knytter seg til innholdet han har lastet ned ("tomme data") og formålet med nedlastingen, som tilsynelatende er å se om Chili holder ord. Jeg tviler sterkt på at dette er tilstrekkelig grunnlag etter avtalen til å stenge abonnementet.

     

    Som klart utgangspunkt vil nok verken staten eller brukerne av dette forumet at tjenestetilbyderne skal blande seg opp i hva man laster ned eller hvorfor man gjør det, såfremt innholdet ikke er i strid med loven.

    • Liker 2
  2. Chilimobil markedsfører abonnementet med "Fri data", som er presisert til "Opptil 1.000 GB data og 12 GB i EU/EØS - Gjelder bruk på mobil

     

    Markedsføringen tilsier altså at "fri" data ikke er helt fritt, det ligger en begrensning både i volum (1000 GB/mnd) og at databruken må skje på en mobiltelefon. 

     

    I vilkårene datert 24. mai 2018 er det noen bestemmelser som begrenser bruken. Punkt 16 og 17 er de mest interessante her.

     

    Punkt 16 andre avsnitt, underpunkt 4 og 9 gir Chili rett til å stenge eller begrense tilgangen hvis kunden:

     

    "4. Benytter Tjenestene på en måte som belaster kapasiteten i mobilnettet utover en normal bruk." 

    (...)

    9. Har et overforbruk av tjenestene som ikke tilsvarer normalt forbruk av tjenestene."

     

    I punkt 17 heter det blant annet: 

     

    "17. Særlige vilkår for Chili Fri Data

     

    Chili Fri Data er et mobiltelefonabonnement til bruk på Kundens egen mobiltelefon.

     

    a) Det er ikke tillatt å benytte Chili Fri Data til nettverksdeling med andre enheter enn Kundens mobiltelefon.

    b) Det er ikke tillat for maskin til maskin kommunikasjon. For å hindre misbruk for Chili Fri Data er det en begrensning på fri bruk av data i Norge på 1000 GB per måned. I tillegg til dette er det en begrensning på 12 GB per måned som kan benyttes i EU/EØS. Overforbruk utover disse grensene for Chili Fri Data belastes Kunden med løpende pris per MB. Dersom Kundens dataforbruk etter Chilimobils skjønn indikerer at Kunden misbruker betingelsene i punkt a og b overfor, og det ikke bringes til opphør umiddelbart efter Chili Mobils påtale via sms, har Chili Mobil rett til å begrense eller stenge Kundens mulighet for bruk av dataforbindelsen."

     

     

     

    Sammenhengen i bestemmelsene (og markedsføringen) viser klart at man kan bruke opp til 1000 GB data på en mobiltelefon i måneden. Volum på i snitt 30 GB per dag kan altså ikke i seg selv være i strid med vilkåret om "normal bruk".

     

    Hvorvidt man laster ned tomme data eller streamer 4K video har neppe betydning for belastningen på mobilnettet. 

     

    Det man da eventuelt står igjen med som grunnlag for å stenge tilgangen er at det kan se ut som forsøk på bruke data uten mål og mening, eller med det formål å se om Chili faktisk leverer det de markedsfører.

     

    Man kan gjerne være kritisk til kundens gjentatte hastighetsmålinger eller "provokasjoner" for å teste realiteten i Chilis tilbud til markedet, men det er ikke godt å se av vilkårene at Chili har noe opplagt avtalegrunnlag for å nekte slik bruk så lenge man holder seg innenfor volumgrensene og ikke forstyrrer mobilnettet. Det er ingen bestemmelse som direkte rammer nedlastingen. Noen vil mene at å "teste" denne typen markedsføring er et aktverdig formål, så lenge det ikke pågår over svært lang tid og har økonomiske konsekvenser for selskapet. 

     

    Uansett om man mener at Chili har avtalegrunnlag for å begrense denne typen bruk, tror jeg selskapet er forpliktet til å varsle kunden før en eventuell stenging. Man kan begrunne det enten i punkt 17 (sitert over) eller i selskapets lojalitetsplikt. Det fremgår tross alt ikke av avtalen at Chili vil blande seg opp i hvilket formål kunden har med å bruke lovlig datamengde. Eventuelle uklarheter i vilkårene må tolkes i Chilis disfavør. 

     

    Med forbehold om at jeg ikke vet mer enn det som fremgår av artikkelen her og et par forumposter, er jeg ganske trygg på at Chili har brutt avtalen ved å stenge tilgangen.

    • Liker 6
  3. Jeg ville ikke vært så redd for å bygge selv. Jeg lot Komplett bygge for meg i drøyt ti år etter at jeg var student, for så å bygge selv for et par måneder siden. Jeg skulle ha en high-end maskin der komponentene måtte kjøpes fra ulike butikker. Det viste seg å være enklere å bygge nå enn for ti år siden, selv om jeg var totalt ute av trening. Youtube har tonnevis av enkle instruksjonsvideoer for det som er nytt (nesten ingenting) og det man har glemt (en god del). Lykke til!

    • Liker 1
  4. Takk for veldig gode innspill!

     

    - Dropper lydkortet

     

    - Bytter ut minnet

     

    - Bytter ut grafikkortet med MSI Trio. Basert på tester ser det ut til å være det som bråker minst av de aktuelle. 

     

    - Går opp til minst 850 W strømforsyning basert på innspillene. Seasonic Prime Gold er en god del billigere enn Titanium, og ser ganske bra ut utfra hva jeg kan lese. Er oppsiden med Titanium verdt prisen? Tenker særlig på støy, siden jeg antar at vi uansett er på den trygge siden når det gjelder kvalitet.

     

    - Må tygge litt på kabinettet. 

     

    Igjen - takk for hjelpen.

  5. Hei! Jeg skal ha meg en ny PC for første gang på en god del år. Budsjett ca. 25-30k pluss skjerm og annet tilbehør.

     

    Maskinen skal primært brukes til gaming og hjemmearbeid (office). Det er avgjørende for meg at maskinen er tilnærmet lydløs når jeg ikke spiller. Når jeg spiller, kan jeg leve med at viftene hilser på, men jeg vil ikke ha flyplass hjemme.

     

    Egentlig hadde jeg tenkt å la Komplett eller andre bygge for meg, slik at jeg slapp risikoen og arbeidet. Men jeg er ikke helt fornøyd med noen av ferdigpakkene eller konfigurasjonene jeg finner. Så fort jeg drar til på ytelse, ser det ut til at jeg tvinges inn i vannkjøling. Men jeg vil helst slippe pumpe- og surklelyder og er primært interessert i en god luftkjøler.

     

    Jeg har bygd noen PC-er i min tid, men det er snart 10 år siden sist. Jeg er derfor skikkelig ute av trening. Setter stor pris på innspill til listen under – særlig om dette er kompatibelt og om det er deler jeg definitivt bør bytte ut. 

     

    Kabinett: be quiet! Dark Base 700 1999,- 

     

    Hovedkort: Asus ROG STRIX  Z370-E Gaming S1151 2349,-

     

    Prosessor: Intel Core i7-8700K Coffee Lake 3989,-

     

    Grafikk: MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X 8199,-

     

    Minne: Ballistix Sport LT DDR4 32 GB 2666 MHz CL16 Unbuffered DIMM 3799,-

     

    Kjøler: Noctua NH-U9S CPU Kjøler 595,- 

     

    Strømforsyning: Corsair RM650x 650W PSU 1039,-

     

    Lagring: Samsung 960 EVO 1TB M.2 PCIe SSD 4799,-

     

    (Lydkort): Sound BlasterX AE-5 internt lydkort 1399,- 

     

    Sum: 28 167,- 

     

     

     

  6. USA versjonen, for de som har hentet de til Norge, kan få problemer med 5GHZ nettet da det er litt forskjellige frekvenser. Jeg bestilte mine (3 stk) i fra England i sommer, og angrer ikke ett sekund på det. Bruker 5Ghz nettet fult ut på de enhetene som støtter det, og dette fungerer bare helt utrolig stabilt.

     

    Det er enkelt med oversikt, testing, oppsett av faste interne IP adresser, routing, NAT tabeller etc... Alt det kan du med enkelhet gjøre via appen. Er du ikke hjemme, men trenger å rute en IP adresse på hjemmenettverket, restarte routerene etc, så gjør du det enkelt med noen få trykk inne i appen på mobilen din.

     

    Jeg har hatt dyre routere i fra Asus, Netgear, D-link og andre, og aldri fått samme hastighet trådløs som det jeg har hatt nettlinje kapasitet til. Jeg har en 300/300 linje fra Altibox, og jeg kan benytte dette fult ut med Google Wifi sitt produkt. For meg, så er det ingenting å lure på med dette. Jeg har hvertfall aldri hatt bedre nett, jeg har også veldig mange produkter koblet til nettet både trådløst og kablet, og jeg bruker nettet mitt mye og hardt i perioder.

     

    Kan jeg spørre hvordan du satt dette opp med Altibox? Google Wifi-punktet får ikke kontakt med hjemmesentralen. 

    • Liker 1
  7.  

    Musen har allerede dukket opp for forhåndsbestilling i norske nettbutikker til en pris på 850 kroner. Det er uvisst akkurat når den blir tilgjengelig

    Forhåndsbestille? Står 100+ på lager hos elkjøp. Og jeg kjøpte den for 2/3 dager siden.

     

     

    Synd at Elkjøp har kopiert Amazon.co.uk og nå tar 10 kroner ekstra for å få ting sendt innen rimelig tid. 59 kroner for "Postpakke", 69 kroner for "Postpakke prioritert" for den musa. På ellers like vilkår kommer jeg naturligvis til å handle andre steder. 

    • Liker 1
  8. Det er i ferd med å bli et stort problem at de største selskapene driver med sensur på grunnlag av hva som anses som politisk korrekt. Både Facebook og Google/Youtube går i samme retning.

     

    Vi får en polarisering av informasjonstilgang som gjør at ulike grupper ikke ser nyheter eller meninger de er uenige med i det hele tatt. Vi ser begynnelsen på dette i USA idag med en relativt polarisert medieverden. Det blir bare verre så lenge folk flest synes det er flott at Spotify tar vekk låter vi ikke liker og Youtube fjerner ekstremister på begge sider av den politiske skalaen.

     

    For egen del har jeg ikke noe ønske om å besøke hverken kommunist- eller nazisider, eller høre på låtene deres. Men jeg holder meg unna tjenester som tar det standpunktet for meg.

    • Liker 3
  9. For noen måneder siden byttet jeg ut Dewalt-drillen med en fra Makita. Jeg har opplevd at Makita-en holder lengre (hadde ferskt batteri til Dewalt-en også), men forskjellen er ikke stor. Det er litt overraskende at Makita-en kommer så dårlig ut på batteritid her.

     

    En hovedårsak til at jeg byttet, er at jeg nå kan kjøre det aller meste av verktøy fra samme 18 volt-batterier og lade alt i samme lader. Det er svært praktisk, men er kanskje ikke så lett å vektlegge i en test som denne.

  10. Han fikk jo beskjed om å returnere den og skulle få pengene tilbake så ser ikke helt problemet med at den ble deaktivert da.

    I tillegg klarte han jo ikke å få den til å fungere.

     

    Og media kaster seg over og setter produsenten i negativt lys...

     

    Sarkasme er vanskelig på internett, men jeg har jo et ørlite håp om at dette var sarkastisk ment, molna. 

     

    Hvis det ikke var det: Jeg håper virkelig ikke du mener at selger kan deaktivere produkter han har solgt fordi han ikke liker kundenes anmeldelser. Det er åpenbart ikke opp til selger å tvinge igjennom terminering av en kontrakt fordi kunden er misfornøyd. 

     

    I Norge ville dette vært et grovt kontraktsbrudd og antagelig på grensen til straffbar selvtekt. Det ville ikke overraske meg hvis konklusjonen er den samme i USA. At media kaster seg over og lyser på den negative dritten produsenten har spredd utover produktet sitt, er da virkelig helt på sin plass. 

    • Liker 1
  11. En stund siden jeg kommenterte en artikkel her nå, men dette er virkelig lavmål. Ikke bare er det snakk om et rent utdrag av artikkelen fra Business Insider med et sitat fra Torvund lagt til. "Forfatteren" av artikkelen har klart å grovt feilsitere denne advokaten slik at budskapet blir det motsatte av hva han er sitert på i kilden. Og det er blitt påpekt her flere ganger nå uten at artikkelforfatteren har rettet feilen.

     

    Enten leser hverken forfatteren eller redaktørene kommentarene her, eller så bryr de seg ikke om artiklene inneholder grove feil. Andre får vurdere hva som er verst.

    • Liker 1
  12. Selvfølgelig får han ikke utnyttet hele båndbredden sin. Netflix tilbyr rett og slett ikke den hastigheten. Overdrivelse....

     

    Wow. Hva er formålet ditt med dette? Temaet er mildt sagt viktig, og det hadde vært en fordel om flest mulig satt seg inn i det, men du velger å kjøre diskusjonen off-topic med det samme på grunn av en overdrivelse? Poenget kommer helt klart frem i artikkelen: Han får elendig hastighet ved bruk av Netflix uten VPN, han får full hastighet (det Netflix klarer) når han bruker VPN.

     

    Les deg litt opp på hva man kaller slike som gjør dette i nettdebatter før du vurderer å svare på dette innlegget.

    • Liker 3
  13. Det er forunderlig at hw.no skal ha en mening om hvilke handlinger som "rettferdiggjør[] deler av NSAs virksomhet".

     

    Dersom det siktes til den massive overvåkningen av sivilbefolkningen, er uttalelsen et sterkt politisk standpunkt journalister normalt bør være forsiktige med å sette på trykk. Hvis det derimot siktes til den mer alminnelige etterretningsvirksomhet alle land driver med, blir uttalelsen tilnærmet meningsløs. Så hvilket alternativ er det?

  14. Det er unektelig litt underlig at Akam og også en del store fotonettsteder i utlandet ikke "rekker" å teste K-3 før juleshoppingen er stort sett over. Kameraet har vært tilgjengelig en stund, og det er da et av de mer spennende i sin klasse på lenge?

     

    Jeg synes det underliggende spørsmålet/kritikken fra Tusiast er betimelig og klarer ikke fri meg for tanken at dette ville vært testet for en god stund siden hvis det var canon/nikon. Håper jeg tar feil.

    • Liker 1
  15. MWF fungerer best når den er "utvannet" Dvs du legger i vann noen dager og la den trekke til seg dette. Den vil da utvide seg slik at den passer perfekt i keramikkskålen den kommer med, samtidig som den oppfattes som mindre tørr.

    Når du etterhvert ser at den sprekker opp, så er det på tide å fylle på med mer vann.

    Dette hjelper også på eventuelle problemer man har med å skumme opp denne. Spesielt i hardt vann, men det er vel sjelden et problem i Norge.

     

    De som synes MWF er en god såpe bør prøve Martin de Candre. Det er en fenomenal såpe :)

     

    Hvor kjøper du Martin de Candre? Når noen som bruker MWF slik jeg bruker den, sier at noe annet er bedre, må jeg nødvendigvis teste. :)

     

    Edit: Bestilte like godt fra hjemmesiden deres i stedet for å lete rundt.

×
×
  • Opprett ny...