Gå til innhold

Sjøtispe

Medlemmer
  • Innlegg

    197
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Sjøtispe

  1. Usikker på om jeg la det forrige innlegget feil, så prøver her også:

     

    http://www.hifiklubb...oyttaler-65201/

     

    Jeg ønsker et surroundanlegg til TV-en som ikke er stygt (og dette er det nærmeste jeg kommer noe som kan se helt OK ut og som ikke koster skjorta). Samtidig forstår jeg meg ikke på tekniske ting i det hele tatt.

    Er dette høyttalere man kan bruker for surround? Må jeg ha en subwoofer eller hva det heter for at lyden skal bli god? Hva er egentlig en subwoofer? Passer i så fall denne til disse høyttalerne: http://www.hifiklubb...ubwoofer-50350/ ?

     

  2. http://www.hifiklubben.no/Products/scandyna-the-drop-mk2-kompakt-hoyttaler-65201/

     

    Jeg ønsker et surroundanlegg til TV-en som ikke er stygt (og dette er det nærmeste jeg kommer noe som kan se helt OK ut og som ikke koster skjorta). Samtidig forstår jeg meg ikke på tekniske ting i det hele tatt.

    Er dette høyttalere man kan bruker for surround? Må jeg ha en subwoofer eller hva det heter for at lyden skal bli god? Hva er egentlig en subwoofer? Passer i så fall denne til disse høyttalerne: http://www.hifiklubben.no/Products/scandyna-the-ball-mk2-subwoofer-50350/ ?

     

     

  3. Finn noe annet å skrive om enn dataspill. Finn noe å skrive om som fenger publikum. Er jo masse å skrive om:

     

    -Stand -Up komikere og virkemidler.

    -Fornorsking av utenlandske ord. Denne engasjerer og slår garanter ikke feil. Kjenner du ikke skrivekløen når du hører pøb, sørvis osv??

    -Piratkopiering, norske artister.

    -Kultur / påvirking av utenlandske serier

    -Voldelige personer og dataspill

    -Rasisme

    -Mote - antimote

     

    Fornorsking av utenlandske ord kan være aktuelt, da det er mye å skrive om det, lett å finne informasjon og et rimelig interessant tema for de fleste. Eller? Er det vanskelig å skrive om dette temaet? Norskkunnskapene er ikke akkurat de beste... Hvilke kilder har vi, bortsett fra norsk språkråd?

     

    Tja, hvis du skal gå ganske langt ned i dybden av språk og språkutvikling er det jo mange kilder man kan benytte seg av - http://no.wikipedia.org/wiki/Etymologi (etymologiske ordbøker), eller blant annet bøker om morfologi - der finner du nok litt av hvert om lånord og annet. Google kan sikkert også gi deg mye.

     

    Det kan være mye jobb å skrive et særemne basert på det, kanskje, det blir fort litt vidt. Skal man begynne å snakke om ord som er tatt inn i språket og "fornorsket", lånord eller fremmedord er det jo ikke gjort på en-to-tre, men det kan jo sikkert "årne" seg så lenge du ikke går veldig i dybden, noe du uansett ikke gjør i en særemneoppgave. Det er jo bare litt viktig at du forsikrer deg om at ordene du ønsker å ta for deg faktisk er lånord (eller fremmedord, hvis du vil), og da ikke arveord, for da mister jo oppgaven litt av poenget. Og at du selvsagt setter rammer, en problemstilling og alt det der, så du faktisk svarer på noe konkret, og ikke skravler i vei om hvor mye du misliker arveord (eller elsker, for den del). Utover det har jeg lite forslag, men det fins jo muligheter på å se på forholdet mellom filmatisering og bokform av en og samme historie, men det innebærer jo igjen at du må lese en bok eller to.

  4. Hei!

     

    Fikk følgende oppgave i norsken:

     

    "Presenterer helteidealer fra sagalitteraturen, slik de er framstilt i Soga om Gunnlaug Ormstunge. Sammenlikne dem med en eller flere moderne helter. Hvorfor har menneskene behov for helteskikkelser? Skriv en resonnerende artikkel."

     

    Er det noen opplyste sjeler der ute som har lyst å hjelpe meg litt på vei med denne artikkelen? Artikkelen skal være på 1000-1500 ord og på nynorsk. Planen er å skrive en artikkel der jeg tar for meg heltebegrepet, peker på hvem som er helter i sagaen, sammenligner med dagens helter og reflekterer rundt om heltene fra sagaen kunne vært helter i dagens samfunn.

     

    Hvem er helteidealene i "Soga om Gunnlaug Ormstunge"? Andre innspill?

     

    Takk!

     

    Du må da ha hatt noen tanker selv, for du har lest sagaen, har du ikke? Det er ganske klart og tydelig hvem helteskikkelsen(e) er. Ikke dumt å tenke litt over det selv. Helteskikkelser er jo et typisk trekk ved sagalitteraturen. Å finne helteskikkelsen(e) i Gunnlaug Ormstunge klarer du fint selv, og det samme gjør du med heltesikkelser i dag. Jeg tror nok også du fint kan klare å reflektere over hvorfor vi trenger helter i dagens samfunn, og hvordan helteskikkelsen(e) i Gunnlaug Ormstunge hadde blitt fremstilt i dag.

    • Liker 1
  5. Jeg mener det skal være en mulighet å søke meg over til Oslo neste år, for så å få godkjent de eksamenene jeg har avlagt i Bergen. Kan eventuelt bite tennene sammen, ved å begynne i Oslo neste år. Om det så innebærer å ta første året om igjen så får det så være, jeg orker ikke være her i 5 år. Dette er hva jeg fikk som svar:

    "Hei.

     

    Det eksisterer ingen avtale mellom Oslo og Bergen som gir studenter rett

    til å flytte fra det ene programmet til det andre.

     

    Dersom du ønsker å studere jus i Oslo kan du søke om opptak til

    masterstudiet i rettsvitenskap på vanlig måte gjennom Samordna Opptak.

    Hvis du kommer inn, kan du deretter søke om fritak for eksamen på

    bakgrunn av de eksamener du har avlagt i Bergen.

     

    Vær oppmerksom på at du ikke kan søke fritak for én og én eksamen, se pkt

    11:

    http://www.uio.no/studier/program/jus/godskriving/forandsvedtak-

    godskriving.html

     

     

    Hvis du kun ønsker å ta valgfag og skrive masteroppgave er det andre

    regler som er gjeldende. Dersom dette er tilfellet vennligst gi beskjed

    så skal vi gi deg informasjon om dette.

     

    Ta kontakt dersom noe er uklart eller dersom du har ytterligere spørsmål."

     

    Ja, du kan jo få godkjent, men det er ikke gitt at du får godkjent alle eksamnene dine og derfor kan få fritak i alle fag, men det er mulig det ikke er så vanskelig når det kommer til juss. For min del ville de i hvert fall ikke godkjenne alle fag, så i det tilfellet hadde jeg vært nødt til å ta en rekke eksamner på tross av at jeg hadde fullført første studieår.

     

    Du får uansett søke deg inn i Oslo, håpe at du kommer inn og så ser du hva som skjer. Lykke til!

  6. Kort fortalt: i begynnelsen av skoleåret hadde jeg 2 skoleplasser. en privat og en offentlig. jeg var helt SINNSYKT!!!!!!!!!!! usikker på hvem av de jeg skulle velge, så første uken gikk jeg på den ene skolen mens jeg fortsatt hadde plass på den andre. fikk etterhvert bestemt meg, og står nå igjen med 6 dager fravær, der 5 av de ble tilbrakt på en annen skole, mens en dag jeg faktisk har vært syk. I tillegg har jeg 4 timer pga lege/tannlege. så 6 dager og 4 timer hittil..

     

    er mitt fravær bekymringsverdig?? i fjord hadde jeg 3 dager + 6 timer fravær. har regulering aå blir en del enkelttimer, da tannlegen min holder til 1 time fra skolen min..

     

    jeg kommer nok ikke til å være mer syk. jeg er omtrent aldri borte fra skolen..

     

    Lite problematisk, du har en god grunn til hvorfor du har fraværet. Får du spørsmål om det, forteller du bare.

  7. Jeg studerer foreløpig juss i Bergen, men trives ikke i det hele tatt. Jeg har kikket på muligheten for å bytte studiested fra Bergen til Oslo, men har innsett at det neppe lar seg gjøre. Et alternativ som jeg håper lar seg gjennomføre, er å bytte over til Oslo slik at jeg kan studere i vårsemesteret? Dette har oppstart nå i november. Det blir enten dette, eller så ser jeg meg nødt til å trekke plassen.

     

     

    Det avhenger vel av hvordan studieløpet i Bergen er lagt opp i forhold til i Oslo, men det er muligens ganse likt når det gjelder Juss, jeg vet ikke. Jeg hadde uansett planer om å skifte skole men fortsatt på studieprogram etter første studieår, men hadde ikke fått godkjent alle fagene mine, og måtte derfor ha begynt fra start.

  8. Åå, Chuck.

     

    Her var det dødt, men jeg slenger meg på "åå, Chuck". Og skal jeg være ærlig så tror jeg egentlig at det er hans baby, for vi fikk ikke sett hva som stod på brevet fra legen! Men egentlig gidder jeg ikke at Blair skal være gravid, og jeg tror egentlig ikke at hele sesongen skal handle om hennes voksende mage (forhåpentligvis), så det er mulig hun snart har en spontanabort eller noe.

  9. Har sett litt på denne listen:

    http://www.studenttorget.no/index.php?show=5665&expand=3797,4524,5665&artikkelid=7177

     

    Det er jo ganske billig hvis jeg får 6800 kr i måneden og fordeler de 18.000 jeg får i starten av hvert semester på hver måned. Er det vanskelig å få seg studenbolig? Må man være veldig tidlig ute osv?

     

    Man bør selvsagt være tidlig ute, tidlige søkere vil bli prioritert fremfor sene søkere, dessuten prioriteres man som førstegangsstudent og borteboer (hvis man har folkeregistrert adresse et stykke unna der man vil studere). Dessuten bør du vel krysse av at du kan betale for boligen fra senest juli, hvis du vil ha enda større mulighet til å få bolig.

     

    Flott hvis du klarer å fordele de 18,000, men du må også huske at det er en grunn til at man får utbetalt store stipend på starten av hvert semester - bøker (jeg bruker alltid masse penger på bøker, og jeg kjøper så absolutt ikke alt pensum), depositum, semesteravgift, sosiale sammenkomster m.m.

  10. Hei! Jeg har ett ønske om å gi mine fantastiske foreldre noen helt utrolige julegaver!

    Min mor har en meget utvasket badekåpe som er det kjæreste hun eier, bortsett fra pappa..

    Det er en hvit Details badekåpe, det er ikke sikkert den produseres lenger, den er ganske

    gammel, men alle tilbakemeldinger er hjertlig mottat. Så, over til min kjære far! Han er

    en sånn man som alle liker, men han er også en sånn man som sier han ønsker jeg "Fred på

    jord og snille barn" hver gang du spørr hva han ønsker seg. Derfor; Hva skal jeg gi til

    en sånn man?? Er helt lost.. Selvsagt er det jo begrenset budskjett, men det kan strekkes

    langt også :!:

     

     

    (Ikke gidd å rett på skrivefeilene mine engang! Jeg er håpløs.. :) )

     

    På forhånd; TUSEN TAKK!

     

    Hva med en tur, er det noe de kunne ha likt?

  11. Hei

     

    Jeg har hatt et tøft brudd med ei for 2 måneder siden.

     

    Under denne perioden så fikk jeg mye trøst og tips fra ei annen jente.

    Hun er en ex. av en kompis så situasjonen er litt spesiell.

     

    Hun har nå invitert meg på bursdagen sin til helgen og jeg vil sende henne blomster ,som takk for all støtte og gode tips,og fordi hun også sliter for tiden.

     

    Men tenker og håper hun ikke misforstår meg hvis jeg sender henne blomster,og skremmer henne bort med dette.

     

    Hun har vært en så god venn i det siste og vi har støttet hverandre mye.

     

    Så er det fint at jeg sender henne blomster eller kan det gjøre en situasjon værre for oss.

     

    Jeg vil bare vise henne at hun betyr mye for meg som venn.

     

    Postet av anonym: bfbf3233f2b82d184e830c774be4ded0

     

    Løsning: send blomster OG et kort som beskriver hvorfor du sender blomstene. Ikke verre.

  12. Nå er det vel ikke slik at studentsamskipnaden skriker etter leietakere, det er vel heller omvendt, så man kan slettes ikke belage seg på å få en hybel på Kringsjå til 1900 kroner. Det fins ikke en eneste ledig hybel på SiO sine sider. Selvfølgelig må man gå ned på standarden hvis man ikke har penger, det sier seg selv, men det er ikke gitt at man får ta i en superbillig bolig av den grunn.

     

    Dersom man vet at man vil/må leve på studielån søker man tidlig slik at man får bolig fra studentsamskipnaden. Gjør man ikke det får man takke seg selv når man ikke klarer å leve på studielånet.

     

    Edit: da jeg søkte på bolig i Oslo søkte jeg på en hybel på Sogn i slutten av mars, noe som ikke engang er særlig tidlig, og fikk et tilbud (takket nei fordi jeg skulle begynne på NTNU). Dersom man tror at man kan søke i juni og få et billig sted å bo er man naiv.

     

    Det avhenger jo også av antall søkere, ledige boliger osv., men ja, i prinsippet bør man få et eller annet tilbud, og da gjerne av de mindre populære og billige, hvis det er det man ønsker. Dessuten bør man være villig til å betale noen måneder før skolestart, men det kan jo være en småkjip investering dersom det viser seg at man faktisk ikke kom inn på studiet man ønsket. Jeg søkte tidlig studentbolig da jeg skulle studere i Trondheim, nå husker jeg ikke eksakt dato, men det var vel en gang i månedsskiftet mars/april, og jeg fikk ikke et eneste tilbud (ja, jeg var borteboer). Muligens et uheldig år, og at mine boligprioriteringer ble satt til de mest populære studentboligene, men allikevel.

     

    Nå er det vel ikke slik at studentsamskipnaden skriker etter leietakere, det er vel heller omvendt, så man kan slettes ikke belage seg på å få en hybel på Kringsjå til 1900 kroner. Det fins ikke en eneste ledig hybel på SiO sine sider. Selvfølgelig må man gå ned på standarden hvis man ikke har penger, det sier seg selv, men det er ikke gitt at man får ta i en superbillig bolig av den grunn.

    Rundt jul og utover våren pleier det å bli en del ledig hos SiO. Nå skal det riktignok sies at på f.eks Kringsjå er andelen utlendinger høyere enn nordmenn, som igjen har noe med boliggaranti for utvekslingsstudenter og lignende.

     

    Naturlig nok, folk hopper som regel av studiet rundt de periodene (eller flytter, for den del), men det er fortsatt manko på studentboliger.

  13. Med 5000 kroner i leieutgifter

     

    Jeg nekter å tro at du ikke klarer å finne en bolig til under 5000 i måneden. Så vidt jeg husker ligger Sogn studentby o.l. på under 3000 kr i måneden for en vanlig hybel, for eksempel.

     

    Edit: Du kan få en hybel på Kringsjå for 1900 kroner, noe som er billig uansett by. Dersom man lever på studielån velger man selvsagt å bo slike steder.

     

    Nå er det vel ikke slik at studentsamskipnaden skriker etter leietakere, det er vel heller omvendt, så man kan slettes ikke belage seg på å få en hybel på Kringsjå til 1900 kroner. Det fins ikke en eneste ledig hybel på SiO sine sider. Selvfølgelig må man gå ned på standarden hvis man ikke har penger, det sier seg selv, men det er ikke gitt at man får ta i en superbillig bolig av den grunn.

  14. Du kan også søke kommunen om bostøtte :)

     

    Man har ikke krav på bostøtte som student, med mindre man har barn; "Alle som er over 18 år kan søke bostøtte med unntak av studenter uten barn og personer i førstegangstjeneste/siviltjeneste." - "Du kan også søke dersom du er student og studiet ditt er et ledd i et offentlig program for arbeidskvalifisering, for eksempel yrkesrettet attføring." - men det er vel praktisk talt et punkt de færreste faller inn under.

     

    Tilbake til spørsmålet - tja, man kan sikkert leve på studielånet, men jeg sliter med å se hvordan jeg skulle fått det til i praksis. Med 5000 kroner i leieutgifter, 500 kroner i reiseutgifter i mnd, regninger og annet som må betales, snakker vi allere 6200 kroner. Er ikke bare-bare å få tak i et billig sted å bo, heller. Studentboliger er vel heller ikke så veldig billige, i hvert fall ikke i Oslo. Man får en større sum på starten av året, ja, så da bør du evt. være flink til å bruke lite penger på bøker og moro, og heller spe summen utover alle studiemånedene, da har du vel rundt 8900 i mnd. eller noe, sier lånekassen.

     

    Man klarer det man må, selvsagt, men jeg hadde vært ganske desperat etter en jobb.

  15. Jeg er på 3.året bachelor. Har et semester igjen når jeg er ferdig. Og ja, har lån.

     

    Jeg ville ha kontaktet lånekassen og skolen. Du går kun dette ene semesteret i USA, eller går du hele graden? Går du hele graden er det nok ikke spesielt problematisk, men hvis det kun er et semester, er det nok litt verre. Jeg antar at du vil få mulighet til å ta et lignende fag hjemme i Norge, som kan gjøre opp for de studiepoengene du stryker i, men jeg vet ikke hvor strenge skolen er ifht. at du må bestå alle fag under utveksling. Mest sannsynlig ønsker de at flest mulig skal gjøre seg ferdig til normert studietid, så du får sikkert mulighet til å ta det opp igjen (eller, ta et annet fag som er lignende). Tar du opp fagene, og derfor gjør opp for studiepoengene du går i minus ved å ikke bestå, taper du ikke noe stipend på det. Man kan altså stryke i et fag og senere bestå, da blir "lånet" for det faget slettet og omgjort til stipend. Det er mulig du taper noen tusen på det, hvis du får ekstra stipend og annet under utveksling, men det kan i så fall ikke vært snakk om mye.

  16. Hei! For tiden er vi i gang med særemnet i VG3 Norsk. Jeg har valgt at jeg skal fordype meg i temaet lengsel. Mer spesifikt hvordan lengselen kommer i uttrykk hos enkeltpersoner. Men jeg sliter med å finne bøker som er relevante. Har dere noen anbefalinger til bøker som kan knyttes opp mot temaet?

     

    Ah, det er jo mange bøker! Kanskje greit å se etter bøker som er skrevet under romantikken. Det er jo mange av bøkene som kan ha tematikk som omfatter mer enn bare lengsel, men eksempler hvor man også kan diskutere for at lengsel er tema;

     

    Kjærlighet av Hanne Ørstavik, veldig fin (og kort) bok.

    Victoria - Knut Hamsun

    Fru Ines - Amalie Skram

    Sangen om den røde rubin - Agnar Mykle

     

     

    Lykke til!

    Takk, takk! De ser ut til å være gode valg.

     

    Nå mangler jeg bare å finne en novelle til særemnet (temaet er, som sagt, lengsel). Hvis der er noen gode forslag, ville jeg blitt superglad om jeg fikk høre dem.

     

    Ja, kanskje aller mest Kjærlighet, da behøver du heller ikke å forholde deg til en tykk roman. To bøker til som du kan se på er; (drama) Bygmester Solness (Henrik Ibsen) og Skammen (Bergljot Hobæk Haff), de kan muligens være fine. Hva noveller angår, er det litt vanskelig. Du kan i hvert fall se på Ballstemning (Aleksander Kielland) - lengsel tilbake til sitt gamle liv). Det må være novelle, det kan ikke være et dikt? Nå er det ikke nødvendigvis slik at lengsel er selvsagt tema i romanene/novellen ovenfor (og de tidligere nevnt), men det kan vel delvis diskuteres for at det kan være et tema (det er jo ikke nødvendigvis slik at det kun fins et fasittema). Vil du være på den sikre siden kan du jo dobbeltstjekke valget med faglærer, det er nok ikke så dumt.

  17. Hei! jeg lærer meg norsk, og så vil jeg snakke med noen tålmodig til mine bommerter ;) bli med og tilbringe tid koselig, helst med jenta :-) eller bare lære sammen muntlig. Jeg er ung mann, bor i Oslo :)

    Skriv gjerne privatmelding :roll:

     

    Hehe, ja, selvsagt; "helst med jenta". Det var en baktanke ved det.

    • Liker 3
  18. Tror ikke det er flust av stipendiatstillinger for filosofistudenter, nei - sliter med å se hvorfor det skulle være det også. Dessuten blir jeg mektig imponert dersom du velger å ta en doktorgrad i nettopp filosofi, det er vel ikke uten grunn at det er stort frafall fra nettopp det studiet.

     

    Vil tro at det er lettere å få jobb innenfor naturvitenskap eller teologi, og rent (subjektivt, da jeg ikke kan stille meg objektivt til slik), ville jeg nok ha valgt teologi (og det kun fordi naturvitenskap ikke er min greie, hadde heller valgt det hvis det var det), men da ville det nok ha vært profesjonsstudium, og i prinsippet fins det ingen grunn til at jeg skulle ønske å bli prest, men det er jo et delvis interessant studium, i det minste. Usikker på hvor lett det er å få jobb som prest, men lønn kan du lese om her; http://utdanning.no/yrker/beskrivelse/prest

     

     

    Hver sin smak.

  19. Kan noen av dere som går studiespes på vgs, og som har fått godkjent oppholdet deres for neste år eller de siste årene fortelle hvilke fag dere måtte ta for å gå oppholdet godkjent. Hva var kravene fra skolen her i Norge? Er vel et tilnærmet likt standarsvar blant noen :)

     

    Nå gikk jeg på VGS før kunnskapsløftet trådde i kraft, men jeg hadde egentlig ingen faglige krav. Jeg valgte å ta fag som delvis kunne overlappe med de fagene jeg ønsket å ta da jeg kom tilbake i tredjeklasse, men skolen brydde seg egentlig ikke om det heller. Slapp også å ta opp samfunnslære og eldre historie (nå har visst eldre/nyere historie blitt slått sammen). Elever som gikk på andre skoler, og som var på utveksling med meg, hadde langt flere krav enn meg. Flere måtte ta opp enkelte fag som privatister, så det er nok veldig forskjellig praksis. Dessverre.

  20. Hei! For tiden er vi i gang med særemnet i VG3 Norsk. Jeg har valgt at jeg skal fordype meg i temaet lengsel. Mer spesifikt hvordan lengselen kommer i uttrykk hos enkeltpersoner. Men jeg sliter med å finne bøker som er relevante. Har dere noen anbefalinger til bøker som kan knyttes opp mot temaet?

     

    Ah, det er jo mange bøker! Kanskje greit å se etter bøker som er skrevet under romantikken. Det er jo mange av bøkene som kan ha tematikk som omfatter mer enn bare lengsel, men eksempler hvor man også kan diskutere for at lengsel er tema;

     

    Kjærlighet av Hanne Ørstavik, veldig fin (og kort) bok.

    Victoria - Knut Hamsun

    Fru Ines - Amalie Skram

    Sangen om den røde rubin - Agnar Mykle

     

     

    Lykke til!

  21. Føler det går i mye festing og jeg drikker ikke :p

    Og universitet peser på at man må være sosial, men føler egentlig ikke jeg passer sammen med noen av dem :|

    De påstår jeg med stor sannsynlig ikke vil gjennomføre med mindre man har et sosialtnettverk.

    Stemmer det virkelig? Noen andre som går på UiO uten å være sosial?

    Har jo nylig begynt så ting kan jo forandre seg... men fortsatt. Føler hele universitet er en ren festhule :/

    Takk.

     

    Det er mye som skjer rundt semesterstart, slik er det jo alltid. Det tar ikke lang tid før ting er tilbake til normalt, og da vil du neppe merke noe med mindre du flyr rundt Blindern på kveldstid.

     

    Har selvsagt bekjentskaper på skolen, og noen jeg også kan finne på å være sammen med på fritiden (en gang i blant), men jeg er sjeldent på studentfester og kan ikke si at mitt største sosiale nettverk er å finne på skolen. Det kommer det heller aldri til å bli, med mindre jeg møter en gruppe mennesker som passer meg veldig godt, det har fortsatt ikke skjedd.

     

    Klarer meg allikevelig helt ypperlig, og kommer så absolutt til å fullføre studiet mitt. Har heller aldri opplevd universitet som en "ren festehule", med unntak av de gangene jeg selv har oppsøkt det.

     

    Det blir bedre.

×
×
  • Opprett ny...