Gå til innhold

cptCory

Medlemmer
  • Innlegg

    1 006
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av cptCory

  1. On 14.4.2024 at 8:23 PM, krikkert said:

    Utgangspunktet er at avtaler er bindende, uavhengig av hvordan de kommer i stand. Loven opererer med en presumsjon for at en inngått avtale er frivillig. 

    Noen avtaler er ugyldige. Vi skiller mellom sterk og svak ugyldighet, hvor skillet går ved om god tro hos den parten som vil opprettholde avtalen er relevant. I tillegg har man rimelighetssensur av avtaler. 

    Eksempler på sterk ugyldighet (det vil si at det er irrelevant hva motparten visste) er vold eller trusler om vold fra motparten,  annen tvang eller svik fra motparten, og utnyttelse av nød, uerfarenhet, eller avhengighetsforhold fra motparten. 

    Eksempler på svak ugyldighet (hvor det er relevant hva motparten visste eller burde visst) er vold, trusler om vold, tvang, svik, eller utnyttelse fra noen andre enn motparten, og feilskrift i innholdet. 

    Rimelighetssensur ligger i avtaleloven §§ 33 og 36. Disse bestemmelsene åpner for at man kan se bort fra avtaler hvis det vil stride mot redelighet og god tro, eller være urimelig, å gjøre avtalen gjeldende. 

     

    Ingen av disse bestemmelsene åpner for at en avtale er ugyldig i den situasjonen som er beskrevet her. Man må skille mellom å legge press på motparten, som er lovlig, og å utøve tvang. Generelt sett vil det være rettsstridig tvang hvis trusselen går ut på å gjøre noe umoralsk eller ulovlig - for eksempel økonomisk skadeverk på eiendeler eller interesser, eller offentliggjøring av infamerende opplysninger. Det kan også være rettsstridig tvang selv om handlingen er lovlig, hvis handlingen ikke har noen sammenheng med det avtalen gjelder. Det er f.eks. lovlig å anmelde et straffbart forhold, men å true med å anmelde en fartsovertredelse for å få inngått en avtale om salg av fast eiendom er rettsstridig. Det er imidlertid ikke rettsstridig å true med anmeldelse for å oppnå noe man har krav på (f.eks. å true med anmeldelse for underslag for å oppnå å få tilbakebetalt de underslåtte midlene). 

    Det er under ingen omstendigheter rettsstridig tvang å "true" med konsekvensene av en handling. "Hvis vi ikke løser dette frivillig må vi møtes i domstolene, det vil bli dyrt, og regelverket åpner for at det kan du måtte betale" er omtrent like rettsstridig tvang som å fortelle et barn at hvis barnet ikke spiser kveldsmat så kommer barnet til å måtte legge seg sultent. 

    Mange takk for utdypende tilbakemelding, setter stor pris på slikt. :) ❤️

  2. 19 minutes ago, Kjell Iver said:

    Om naboen krever eiendomsrett over hennes tomt klin inntil husvegg virker dette urimelig. Vil tro dette kunne løses i minnelighet - de må jo uansett samarbeide om den felles veien. Var kravet om eiendomsrett et forsøk på å stoppe jobben?

    Det er ellers veldig mye feil i SeNorge. Om man oppdager feil må man selv kreve retting mhp grenser - slik at det elektroniske kartet blir korrekt i henhold til gamle avtaler

    Min bekjente ønsket som en del av byggeprosjektet å bygge carport, dette utløste det hele. Da nabo mente han eide dette arealet. Forøvrig hadde ikke nabo noe imot de andre tiltakene på eiendommen, så fremt også han fikk bygge på tomtegrensen som nå ble nødvendig etter innskrenking av tomten. Faktisk er den nye grensen så klin inntil husveggen at vindskiene på huset og noe av ytterkledningen henger over på nabo sin eiendom ifølge norgeskart. Alt av avkjørsel fra riksvei, innkjøring og parkering foregår nå på nabo sin eiendom.

    For vårt vedkommende legges dette dødt, min bekjente ønsker nå å selge eiendommen og flytte for å få avstand fra hendelsen og nabo.

  3. On 10.4.2024 at 11:49 AM, WiiBoy said:

    Det at denne saken har løst seg er jo irrelevant i forhold til jussen i det jeg spør om. Jeg lurer på om man fremdeles kan rette et krav mot selger etter at man "frivillig/motvillig" betale en høyere sum enn først avtalt. 

    Som lekmann vil jeg tro at man da heller har akseptert at budrunden er igang igjen. 🤔

  4. On 7.4.2024 at 6:56 PM, lada1 said:

    Men ikke respektert. 

    Det er et poeng å ha radaren ute i slike sammenhenger eller - kanskje bedre - være forberedt på risiko og akseptere tap. Det kan vel egentlig være mest praktisk. Smartere enn runder i rettsystemet  uansett om en har en "god sak".

    Uberettet mangel på respekt byr meg imot og var muligens medvirkende til at jeg i dette tilfellet ønsket å presse litt.

    • Liker 2
  5. 6 hours ago, Rune_says said:

    1R - 1 rettsgebyr er 1277,- + mva

    Klage til forliksrådet tar en god stund. Det skal bl.a. ventes på tilsvar til din klage fra selger.

    Hvis selger nå er innstilt på å la deg få til avtalt pris er det det beste - motsatt vil det ta lang tid... og heller ikke garantert at du vil få medhold (selger kan nemlig lyve og det er ikke slik at hen vil straffes for det...)

    Riktig, det blir en vurderingssak om man ønsker å følge opp prinsippmessig i slike små saker. Uansett er det greit å være sikker på at man har sitt på det tørre før en forsiktig presser litt på for å se om alle kan holde seg til avtalen var min tanke.

     

    Takk for all hjelp til alle bidragsytere.

    • Liker 1
  6. 7 hours ago, lada1 said:

    I slike sammenhenger er det vel lurt å forsikre seg om at selger ikke snur og roter til før man går videre. Ikke alle forholder seg til "finjuss" i små praktiske situasjoner.

    Ting går som regel glattere med en felles forståelse🙂  Hva med å gi opp og innse at du var litt for uforsiktig? 

    En kan jo alltids gjøre noe mer sikkert, i dette tilfellet synes i alle fall jeg at avtalen var tydelig definert, forstått og akseptert av begge parter. 

    • Liker 3
  7. Jeg purret på selger som endelig svarte, selger henviste igjen til at den ønsket å la budgiver under meg få muligheten til å by over.

    Jeg viser så høflig men bestemt til avtale- og kjøpsloven og informerte selger om at jeg ikke har annet valg enn å følge dette opp hvis den ikke holder seg til avtalen.

    Selger unnskyldte seg så med at den hadde misforstått meg, men ga etter og ønsker å holde seg til avtalen. :woot:

     

    Ser dog ikke helt hvordan det kan misforstås at det her er inngått en bindende avtale;

    screen.thumb.png.21460f97353618da231c5aeaf618f003.png

     

    • Liker 4
    • Innsiktsfullt 1
  8. 1 hour ago, krikkert said:

    Her må man skille mellom de materielle kravene og prosesskostnadene. 

    Det materielle kravet er grunnen til at du tar ut forliksklage. Du krever f.eks. at selger oppfyller avtalen eller betaler deg erstatning for avtalebruddet (i praksis prisforskjellen det vil koste deg å skaffe tilsvarende ting) - dette er kjøpslovkravene dine. 

    Prosesskravet er et erstatningskrav for kostnadene ved å føre sak. For forliksrådet er dette rettsgebyret, reisekostnader (hvis du har personlig møteplikt), et såkalt møtegebyr (hvis du ikke har personlig møteplikt - dette er da kostnaden din for å få noen til å stille for deg), og et begrenset beløp for eventuelle kostnader til rettslig bistand. 

    Mange takk, dette er til veldig god hjelp.

    Selger har nå gått over til å ignorere meg etter at jeg høflig informerte om at jeg forstår at det kan oppleves som kjedelig, det er engang slik at selger står fritt til å akseptere bud innen budfrist har gått ut. Brudd på avtale hvor det tydelig kommer frem at ett tilbud er gitt og akseptert er dog i brudd med finn sine regler og avtaleloven. Jeg ønsker ikke dårlig stemning, fint om vi forholder oss til avtalen.

  9. 1 hour ago, krikkert said:

    Budfrister er ikke rettigheter for selger. Har selger akseptert et bud - selv om det er før budfristen han selv har satt opp har gått ut - så må han stå ved at det nå er inngått en avtale. Forbeholdet han tok er heller ikke gyldig lenger enn til at han har akseptert budet. 

    Det er slik jeg har oppfattet det også i det jeg finner av materiale rundt problemstillingen.

    Jeg har også fått inntrykk av at det i forliksrådet gjerne blir dømt mot selger, avtalen gjennomføres ved tvang og selger må betale saksomkostninger for motparten. Som gjerne er gebyret, pluss reisekostnader kan man også få dekket slik jeg har oppfattet det. Og erstatning om gjenstanden allerede er solgt til en annen. Er det noen som har mer erfaring rundt dette?

    Selv om det ikke er helt enorme summer det er snakk om så er det jo også dette med prinsipp i at avtaler skal følges, noe i alle fall jeg synes er viktig. Det er heller ikke sikkert det er så lett å finne ett nytt kjøkken innen kort tid som dekker mitt behov til samme pris og innenfor rasjonell kjøreavstand.

  10. On 17.3.2024 at 11:16 PM, Maskinfører said:

    Dere får sjekke Grunnboken over hva som evt er tinglyst der sånn 

    Der er det referert til plassering av to grushauger nær 1900-tallet og ikke godt bli klok av.

     

    On 17.3.2024 at 10:46 PM, zanta said:

    Beste løsning er vel å få målt og merket opp tomtegrenser på nytt?

    Kommunen målte opp for ca. 15 år siden, men når de ble kjent med nabo nå mange år senere var uenig ville de ikke ha noe med saken å gjøre og ba eier evt gå til jordskifteretten.

     

    Hun er konfliktsky og dårlig stilt økonomisk så da legges dette dødt.

    • Liker 1
  11. Hei!

     

    Nok en finn.no post her.

     

    Situasjonen: En selger annonserer kjøkkeninnredning med budfrist 20. April 2024. Annonsen har ligget ute noen dager og det har kommet inn noen bud når jeg ser annonsen. Jeg legger inn ett bud på 8.000,- 30% over gjeldende bud med forbehold om at jeg får reservert varen frem til den kan hentes. Selger sier at denne må høre med nærmeste bud under meg først, før selger aksepterer mitt tilbud.

    Neste dag informerer selger meg om å ikke ha hørt fra denne budgiveren og at kjøkkeninnredningen nå er reservert til meg. For å være helt sikker spør jeg selger igjen "Så da har vi en avtale, jeg kommer å henter det så fort dere tar over huset igjen. For 8.000,- ?". Selger bekrefter dette med "Ja".

    Vi avtaler videre om nærmere dato hvor jeg demonterer og henter kjøkkenet. Neste dag igjen informerer jeg selger om at jeg har fått leid inn bil, henger og hjelpemann. Selger svarer "Supert!"

    Dagen derpå har selger markert annonsen som solgt til prisen i mitt tilbud. Alt vel så langt.

    Så, to dager senere får jeg melding fra selger: "Har fått nytt bud på 9.000,-". Jeg informerer selger vennlig om at vi allerede har inngått en avtale. Selger svarer så at det er budgiveren under meg selger fikk melding fra og må nesten akseptere budet siden det sto budfrist 20.April 2024 i annonseteksten.

     

    Alt er avtalt skriftlig i chat-loggen og jeg vil gjerne ha dette kjøkkenet så jeg tenker at forliksråd kan være aktuellt for min del. Hva tenker dere om hvem som har rett her? Og hva utfallet i evt forliksråd vil kunne bli? Av det jeg har sett tyder det på at selger bryter både finn regler og avtaleloven.

    Jeg forstår det videre slik at etter at avtalen mellom meg og selger var inngått har selger ikke mulighet til å selge varen igjen gitt at jeg følger opp mine forpliktelser som er henting 1. mai og betaling av 8.000,- ved overlevering.

     

    Takk for alle tilbakemeldinger! :)

     

    Edit: Jeg kan dele chat loggen om det ikke er brudd på regler da ingen blir identifisert her. Jeg ønsker i utgangspunktet ingen konflikt og deler derfor ikke annonsen da selger kan identifiseres.

    Edot 2: Fikset litt flyt i teksten.

  12. Hei godtfolk,

     

    Jeg har en bekjent som har hatt en konflikt angående tomtegrenser med naboen. I forbindelse med søknad på et tilbygg sendte min bekjente ut nabovarsel med tegninger og plassering på tomt. En av naboene reagerte på plasseringen av grensene og mente store deler av min bekjentes tomt egentlig var hans, både innkjøring og store deler av utearealer klin inntil husveggen. Min bekjente og nabo har felles avkjørsel fra hovedvei.

    Resultatet var at naboen skaffet advokat som formulerte et langt og delvis aggressivt brev med krav om at det stykket av eiendom nabo mente tilhørte seg ble ført tilbake vederlagsfritt.

    I frykt for kostnadene rundt en rettsak og konfliktsky som min bekjente er skrev hun under på avtalen som naboens advokat hadde ført opp.

    Det er ca 15 år siden kommunen sist hadde oppmåling og fastsettelse av grensene. Når min bekjente kjøpte eiendommen for 10 år siden og helt frem til nevnte nabovarsel har grensene ikke vært endret eller påklagd.

    Hun angrer nå to år senere på å ha skrevet under denne avtalen. Jeg lurer da på om det er noe vits i å ta dette videre til jordskifteretten eller andre innstanser. Da det her virker som grov urettferdighet har foregått hvor nabo truer en enslig kvinne med dårlig økonomi med advokat og høye kostnader dersom nabos krav og tolkning av eiendomsgrenser ikke ble godtatt. Men det kan jo kun være min oppfatning.

     

    Ser frem til deres tilbakemeldinger.

     

  13. Takk for gode tilbakemeldinger og bekreftelse av egne vurderinger. 

    Selv om det også støttes opp av logikk og fornuft så må jeg nesten spørre om du vet om noe skriv eller lovparagrafer som omhandler dette så jeg kan informere mine meningsfeller og konfrontere de som har sluttet. Da blir det hele litt enklere.

    Vet du om retten til å trekke feriepenger slår inn her? Vil tro verktøyet returneres brennkvikt og nyvasket om feriepengene er i spill.

  14. Kan legge til at jeg er daglig leder.

    Stordelen av styret er temmelig passive og konfliktsky, dette vet spesielt ett styremedlem som er en av de to som har sluttet og startet konkurrerende virksomhet. Dette utnytter han til sitt fulle.

    Kan også legge til at det vanskeligste styremedlemmet har vært sjef for flere av de andre i en årrekke og det sitter  tydeligvis dypt at han i utgangspunktet alltid har rett samme hvor banale hans påfunn og utsagn er og han er vant til å få viljen sin.

    Så her må alt inn med teskje og det må henvises til paragrafer etc, likevel har enkelte styremedlem vist seg å gi etter bare for å holde god stemning med tidligere sjef selv om det strider både mot deres eget beste fra et økonomisk perspektiv og selskapets beste. 

    PS: Styreleder og aksjemajoritet er på min side. Men kan ikke garantere at vi har 2/3 flertall da enkelte er truendes til å stemme blankt for å unngå konflikt.

     

  15. Vil valg av nytt styre da foregå slik at det for hvert styremedlem stemmes ja/nei hvor simpelt flertall gjelder. Og at aksjonærer stemmer så mange ganger de vil?

    Dagens styre har totalt 7 medlemmer, aksjemajoriteten ønsker at nytt styre får totalt 4 medlemmer. Må man da fylle de 3 siste plassene med kone og barn for å unngå å endre styrets størrelse eller har ikke dette noe å si? Må evt. disse som velges bare for å fylle styret være tilstede på EGF?

  16. Hei,

    Har to ansatte som har sluttet i firma A uten å levere tilbake firmaets verktøy/eiendeler. Disse har nå startet konkurrende virksomhet vi kaller det firma B hvor det er overhengende sannsynlig at dette utstyret blir brukt. De to er skriftlig informert om å levere tilbake verktøy umiddelbart da dette er eiendeler tilhørende firma A.

    Disse to eier også aksjer i firma A hvor de sluttet, tilsammen 28% og er fortsatt styremedlemmer. Det er med bakgrunn i dette de mener de ikke trenger å levere inn noe verktøy da de selv mener de står fritt til å benytte firma A sine eiendeler så lenge de er medeiere og styremedlemmer i firma A.

    Har jeg rett til å trekke i feriepenger eller lønn tilsvarende kostnaden for å erstatte verktøy de ikke har levert inn? Tenker da på arbeidsmiljøloven § 14-15 bokstav e.

    Hva annet kan jeg gjøre her?

  17. Hei,

    Ønsker å pælme ut 2 styremedlemmer i et AS hvor det i dag er 6 styremedlemmer pluss styreleder. Alle 7 i styret har like mange aksjer hver i selskapet, til sammen utgjør dette 100% av aksjene. Jeg har aksjemajoriteten, daglig leder og styreleder på min side men ikke nødvendigvis 2/3 da den ene medeier/styremedlem vingler litt hit og dit i tillegg til at de to jeg ønsker fjernet ikke er så gira på å gå.

    Vi skal ha EGF så fort jeg finner ut hvordan disse enklest kan hives på dør. Hvordan går jeg frem?

    På forhånd takk for all hjelp.

  18. Hei, 

    På VGS er det archicad de fleste bruker og blir den tyngste skolerelaterte oppgaven pc'n kommer borti.

    Anbefalte specs for archicad:

    • Intel i7 4kjerner/8 tråder eller bedre,
    • 16 GB minne
    • Dedikert skjermkort med 4GB minne.
    • SSD hardisk

    Jobber selv med administrasjon og teknisk tegning innen bygg og anlegg. Jeg klarer meg fint med en rimelig laptop for tegning og modelering av hus, hytter og mindre leilighetsbygg. Den har stor og god 17" matt IPS skjerm samtidig som den er tynn og relativt lett med god batteritid. Ellers er en mus som er komfortabel i hånden obligatorisk og støydempende øretelefoner sterkt å anbefale. Her er årets forbedrede utgave av laptopen jeg bruker til 12.000,- :

    MSI GF75 Thin 10SCXR-011NE

    https://classic.prisjakt.no/product.php?p=5327594

     

  19. Av egen erfaring vil jeg ha gått for 17" hvertfall. Hadde det under mine studier og syntes synd i de med 13-14". Nå studerte jeg IT og Mekanikk. Så god plass var en fordel mhp. programmering, 3D modellering og teknisk tegning. Også en fordel mhp. youtube og netflix. ;)

     

    Ikke lenge siden jeg skaffet meg en 17" msi GF75 thin 9SC. Veldig fornøyd med den og kostet bare 8-9.000,- Lenovo har en tilsvarende modell med muligens bedre museplate og blågrønn lys istedet for msi rødt.

    Ser årets utgave ligger rundt 12k. Da er det kanskje andre modeller som gir mer krutt for pengene.

  20. 4 hours ago, deleted said:

    Nei da så, høres ut som det primært er for gaming/film og sekundært CAD? Isåfall hadde jeg kanskje sett på en ultrawide likevel. Formatet fungerer ihvertfall veldig godt til spill/film.

    Komponentlisten ser fin ut. Tror de fleste hovedkort er bra nok idag, virker som de dyre bare er nisjekort med ekstra kjøling og gaming features.

    Spørsmålet er om du egentlig trenger 2070. 50% dyrere men bare 15-20% raskere enn 2060.

    2060 vanilla, super eller ti du tenker da?

    Tidsmessig vil det caddes mer enn spilles og ses film, er bare ikke så gira på to skjermer hjemme. Og vil prioritere kos fremfor produksjon.

    Ville du da gått for en 49" 32:9 5120x1440 istedet for 32" 16:9 2650x1440?

  21. 46 minutes ago, deleted said:

    Smakssans fra min side, men testa Dell sin kurva 32 3440x1440 og synes det fungerte dårlig til CAD. Har testa alle mulige størrelser og oppløsninger og egentlig landet på 2stk U2412M. Synes 2 skjermer gir bedre workflow enn ultrawide. Kunne sikkert kjøpt 1440p 24 men prisen forsvarer ikke oppløsningen.

     

    i7 er smart og frekvens er bedre enn kjerner som regel. Hva bruker du til rendring? Mange kjerner er ikke alltid nødvendig og vray feks støtter GPU. Samme gjelder real-time renders som feks enscape.

     

    Hvis det er GTX 460 du bruker nå så vil alt annet være en klassereise. GTX 1060 burde holde massevis og fungerer godt også til CAD. Personlig ville jeg dog vurdert et RTX-kort nå som det blir bedre implementert i rendering.

    Takk for innspill, vil fortsette med 2 x 24" 1920x1200 på dag-kontoret.

    32" jeg har sett på til hjemmekontor er Samsung med 2560x1440 så ikke ultrawide mao og veldig bra tilbud på den hos netonnet :D Blir mye film og litt spill på den når jeg ikke kveld- og helgeCAD'er. Jeg tester den bare for å se, kan til nød benytte 14-dagers angrerett. Ultrawide med "to skjermer i en" er ikke noe for meg heller, men denne skjermen faller ikke i den kategorien slik jeg forstår specs.

    Hvilken render jeg bruker er jeg sannelig ikke sikker på, standard som følger med Revit '19 i alle fall. Hardware til rendring er samme maskinen, i7 2600K og GTX460 (GLH edition vel og merke ;) )

    Har nå fått skrapt ihop en liten liste, se bort fra tastatur/mus da disse vil brukes på dag-kontoret. Hva synes dere om den som allround hjemmekontor pc?

    https://classic.prisjakt.no/list.php?l=658542&view=m

    hjemmekontor.thumb.jpg.097554d14e976e627ee3db82b94c7ea6.jpg

     

    Edit: Er ikke så oppdatert på hovedkort om dagen så valgte bare det billigste som så ut til å passe.

×
×
  • Opprett ny...