Gå til innhold

basillen

Medlemmer
  • Innlegg

    310
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av basillen

  1. Ok, takk! Men flere land fraråder jo nå personer under 30 år å ta vaksinene, nettopp fordi man mener at risikoen ikke rettferdiggjør den gevinsten man eventuelt kan oppnå. Dette er vel særlig relevant nå som den mildere varianten omikron dominerer, samt at mange under 30 år nå allerede har hatt viruset og dermed oppnådd naturlig immunitet.
  2. Gjelder dette for alle aldersgrupper? Det er jo et faktum at en ikke ubetydelig andel av de som havner under paraplyen "uvaksinerte" er særdeles gamle og skrøpelige mennesker hvor man ikke har gitt vaksinen basert på den vurderingen at selv bivirkningene etter vaksinen vil kunne medføre dødsfall. Så når mennesker i denne gruppen først får Covid-19, så er det ikke særlig overraskende at de kan få alvorlige komplikasjoner, inkludert hjerteproblemer. Likevel blir menneskene i denne gruppen, slik jeg har forstått det, ofte telt med i disse statistiske undersøkelsene. Spørsmålet er imidlertid om det samme gjelder for, la oss si, aldersgruppen 18-30 år. Er det her også 37 ganger større sjanse for å få hjertebetennelse om man blir smittet av covid, enn om man er vaksinert og ikke blir syk?
  3. Du har denne også: https://www.facebook.com/groups/517797528922003
  4. Apekopper er ikke i nærheten av å være like smittsomt som covid.
  5. Tro det eller ei, men det finnes faktisk "forskere" her til lands som også mener vi bør prøve å utrydde viruset.
  6. Ingen poeng overhodet. Dette må da være klart for alle som har bestått Naturfag på VG1. At en del land fremdeles tviholder på dette tøyset har null med vitenskap å gjøre. Sannsynligvis dreier det seg om politikere og helsebyråkrater som ikke tør å innrømme at de har tatt feil, og dermed velger å videreføre tullet for å ikke "miste ansikt".
  7. Det var det da høsten 2020 også, men vi klarte fint å ha skolene åpne likevel. Som nevnt så mener jeg ikke at man burde hatt skolene åpne uten et eneste smitteverntiltak. Men det ingenting som tilsier at vi ikke kunne hatt skolene åpne på samme vis i mars-mai 2020 som vi hadde det høsten 2020. Greit nok at man kanskje kunne stengt skolene i en uke, maks to, for å få på plass smittevernregler for skolene. Men at man stengte skolene i så mange uker som man gjorde mener jeg var fullstendig unødvendig. Akkurat slik Aavitsland hevder.
  8. "Så da ser det ut til det blir en ny runde med intensivinnleggelser, massedød og vaksiner til høsten". Hva i all verden baserer du dette på? Norge gjennomgår for tiden en stor BA4/5-bølge, men overleger på norske sykehus forteller at bare rundt halvparten av de som er innlagt for Covid-19 har dette som hovedårsak for innleggelse, nesten alle som innlegges er gamle mennesker med underliggende sykdommer, og nesten ingen havner nå på intensivavdeling (https://www.bt.no/nyheter/direkte/i/3Jd0RL/siste-nytt-om-korona). Sitat fra tredje sak på denne lenken: "Gjesdal fortel at dei fleste innlagde er eldre pasientar, som treng eit kortvarig opphald på sjukehuset. Litt over halvparten av covidpasientane er innlagd på grunn av virussjukdommen, medan resten har dette som ein bidiagnose. Omikron BA.5, som er den dominerande varianten i Noreg, gir vanlegvis mild sjukdom. På Haukeland har dei hatt svært få pasientar på intensiven dei siste vekene." Som det også står under andre sak på denne lenken havnet bare ni personer på landsbasis på intensivavdeling forrige uke. Og dette skjer altså midt i en stor smittebølge.
  9. Her er vi 100 % enige. Jeg er i tidlig 40-årene uten underliggende tilstander, og da omikron ankom fant jeg ut at det var uaktuelt for meg å ta en booster da jeg hadde så ekstremt lite å tjene på det fra et kost-nytte perspektiv. Med to doser innabords viste dataene klart og tydelig at sannsynligheten for at jeg skulle bli alvorlig syk var absurd lav. Dette fikk jeg også bekreftet da jeg faktisk fikk omikron i mars. For meg var dette som en hvilken som helst annen forkjølelse jeg har hatt i livet mitt. Og da hadde det faktisk gått syv måneder siden jeg fikk andre dose.
  10. Det er vel en del sykehusdata fra høsten 2021, da deltavarianten herjet, som tilsier at for særlig middelaldrende personer gav vaksinene økt beskyttelse mot å havne på sykehus. I aldersgruppen 35-65 år var jo helt klart uvaksinerte overrepresenterte i forhold til hvor få disse faktisk utgjorde i befolkningen. Med omikron er jeg derimot enig med deg i at denne fordelen ikke lenger er målbar.
  11. Vel, vi visste faktisk godt allerede i mars 2020, basert på hva som skjedde i Italia, at dette viruset ikke var spesielt farlig for barn. Hovedargumentet som i så fall kan brukes til å forsvare skolestengingen er at man risikerte at barn kunne dra med smitte fra skolen og smitte andre som kunne vært mer utsatt for viruset. Men da kan man også spørre seg om en bedre løsning i så fall hadde vært å på det sterkeste fraråde barn å treffe mennesker i risikogruppene ved eventuelle symptomer. Noe som jo også var den strategien Norge la seg på fra høsten 2020 av.
  12. Studier fra 2020 underbygget dette, ja. Vi kan lese dette i denne rapporten fra FHI publisert i september 2020 (https://www.fhi.no/publ/2020/risiko-for-smitte-av-covid-19-pa-skoler-og-i-barnehager/). Husk også at Norge hadde skolene åpne i hele høst 2020, uten at ting gikk fullstendig over styr. Det er selvsagt også viktig å poengtere her at smittevernstiltak innad i skoler (f.eks. kohorter) kan ha begrenset smitten. Og det er helt kurant. Så jeg mener ikke her at man nødvendigvis trengte å kjøre på med åpne skoler uten smittevernstiltak. Det eneste jeg påpeker er at man ikke nødvendigvis trengte å stenge skolene.
  13. Den første varianten (Wuhan-varianten) var faktisk lite smittsom mellom barn. Under første bølge var Covid, i stor grad, en sykdom som rammet voksne. Det er først når alfa-varianten kom på banen at viruset gradvis muterte til å smitte mer hyppig mellom barn, og med omikron er det vel ingen forskjell mellom barn og voksne i henhold til hvor lett man kan smitte og bli smittet. Så det er faktisk ikke helt på jordet å hevde at det å ha åpne skoler under den første bølgen ikke ville utgjort så stor forskjell i henhold til smittespredning.
  14. Dette har du rett i. Som Gibblay påpeker er det nok langt mer nyttig å se på sykehusinnleggelser. Dersom vi antar at det nå er BA4/5 som dominerer, og vi antar at sannsynligheten for innleggelse er den samme nå som under forrige omikronbølge, så kan vi vel se tilbake på hvor stort smittetallet var i forrige bølge da vi hadde like mange innlagte som nå. Dette vil vel da gi en indikasjon på hvor mye smitte som reelt er i samfunnet.
  15. Ja, vi er nok mer enige enn vi er uenige :). Du har jo helt rett i at personlige erfaringer ikke trumfer publisert forskning, så jeg setter pris på at du lenket meg til informasjon som viser at også med omikron kan vaksinene gi en ekstra beskyttelse mot alvorlig sykdom.
  16. Vel, du sier det ikke er meningen å være frekk, men du fremstår likevel som temmelig spydig og sarkastisk da jeg tross alt la inn en disclaimer om at mine erfaringer er anekdotiske, og dermed selvsagt ikke skal anses som vitenskapelige. Jeg har selvfølgelig ikke kartlagt alle de parameterne du nevner her. Det handler kun om informasjon jeg har fått via samtaler med familiemedlemmer som har vært rammet, venner/bekjente som har vært rammet, venner/bekjente av konen min som har vært rammet, venner/bekjente av ungene mine som har vært rammet, personer som jeg trener kampsport med, arbeidskollegaer, og elever/studenter på arbeidsplassen min (jeg driver med undervisning). Så selv om jeg ikke kjenner til, i detalj, hver og en av disse personene sin medisinske historikk, så får man jo likevel et inntrykk av hvordan folk har opplevd sykdomsforløpet. Og blant disse personene er det folk som altså har tatt alt fra null til tre doser. Det er derfor selvsagt mulig at omikron fremdeles utgjør en større risiko for uvaksinerte enn for vaksinerte. Men i og med at omiokron i seg selv er mildere enn tidligere varianter, så er det jo nærliggende å tro at det også for uvaksinerte nå er mindre sannsynlighet for innleggelse på sykehus enn tidligere. Som overlege Trond Bruun skrev i BT nylig, så er i hvert fall per dags dato så og si alle innlagte i Bergen eldre personer med underliggende sykdommer. Ikke middelaldrende uvaksinerte, som faktisk utgjorde en ikke-betydelig andel under deltabølgen i høst. Og uansett må det da være ganske åpenbart nå at med omikron er det særdeles liten forskjell, hvis det i det hele tatt er noen, med hvor lett man kan bli smittet/smitte videre dersom man er vaksinert eller ikke. Det er jo bare å ta en titt ut i verden, hvor man ser tydelig at selv svært godt vaksinerte befolkninger (f.eks. Portugal) fremdeles er sårbar for store smittebølger. Vaksinepass ved innreise er derfor, i mine øyne i hvert fall, omtrent like vitenskapelig som å hevde at jorden er flat.
  17. Vi ser en klar forskjell mellom nå og da delta herjet. I høsten 2021 så vi klart og tydelig at særlig blant middelaldrende var det vesentlig større sjanse for å havne på sykehus som uvaksinert enn som vaksinert. Nå, med omikron, ser vi ikke dette i stor grad lengre. Omtrent 100 % av de som legges inn nå er eldre mennesker med underliggende tilstander, og av disse er så og si 100 % fullvaksinerte. Som overlege Trond Bruun på Haukeland Universitetssykehus nylig informerte BT: "De innlagte er for det meste eldre og pasienter med kroniske sykdommer, blant annet pasienter med redusert immunforsvar". (https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/G3Wm5m/kommer-det-en-ny-smitteboelge-blir-folk-sykere-enn-foer-hva-gjoer-jeg-hvis-jeg-faar-korona-naa)
  18. Er dette virkelig tilfelle med omikron? Dette blir anekdotisk, men jeg kjenner nå opp mot 100 personer som har fått omikron, og det er overhodet ikke noen korrelasjon i dette utvalget mellom antallet vaksinedoser og sykdsomgrad.
  19. Det du sier her stemte godt for tidligere varianter som alfa og delta. For omikron er det imidlertid ingen statistisk signifikant forskjell i henhold til smittespredning mellom uvaksinerte og vaksinerte. Med andre ord er det å innføre koronapass på grensen "for å redusere smitte fra utlandet" meningsløst.
  20. Enhver person med litt ryggrad bør boikotte ethvert land som krever koronasertifikat da disse landene viser en fullstendig forakt for alt som heter vitenskap. Det eneste argumentet man kan ha for å holde på med slike sertifikat er hvis uvaksinerte utgjør en større smitterisiko enn vaksinerte, men med omikron er det jo nå helt åpenbart at vaksinene er komplett ubrukelige mot å forhindre smitte.
  21. Det kan vel også være så enkelt som at dette viruset kommer og går i bølger. Det har det gjort i over to år nå, og det vil det sannsynligvis også gjøre i mange år fremover. At det har vært ufyselig vær i Bergen den siste måneden (mer høstvær enn sommervær) har nok ikke hjulpet på heller da dette har ført til at folk har trukket mer innendørs hvor smittefaren er større. Ellers så føyer historien din seg fint i rekken av ganske mange anekdoter vi nå har som viser null korrelasjon mellom antall vaksinedoser og hvor ubehagelig forløp man får.
  22. Dette viruset muterer så ofte at vi aldri kommer til å få "flokkimmunitet" i den forstand at vi ikke lenger kan få viruset. Altså vil dette viruset komme i bølger i mange, mange år fremover. Muligens resten av livene våre. Og dette vil skje uavhengig av hvor vaksinerte vi er ettersom muteringen skjer så raskt at vi aldri vil kunne oppdatere og distribuere vaksiner tidsnok til å forhindre nye mutasjoner. Det vi imidlertid oppnår er gradvis bedre kryssimmunitet gjennom jevnlig eksponering for ulike varianter. I møte med nye varianter vil vi kunne få symptomer, men etter hvert vil symptomene ikke bli verre enn de er for alle de andre koronavirusene der ute som vi allerede har oppnådd slik immunitet mot. Faktisk er det mye som tyder på at store deler av verden allerede er på vei inn i denne fasen nå som omikron er her.
  23. Helt sinnssykt. Det er ingen data som tyder på at småbarn har behov for denne vaksinen. Fra et kost/nytte-perspektiv er det galskap å gi denne aldersgruppen vaksine. Det er betydelig mer risiko enn gevinst forbundet med dette. Noe også FHI er klar på. Det fremstår stadig mer som at CDC er fullstendig kjøpt og betalt av den farmasøytiske industrien.
  24. Det hadde vært interessant å se noen offisiell statistikk på dette med antall vaksinedoser og hvor ille forløp man har hatt med omikron. Alt jeg leser om dette foreløpig er anekdotisk. Og anekdotisk er det du skriver her også representativt for min omgangskrets. I min husstand er det kun min kone som har tatt tre doser, og hun er den som fikk det verste forløpet av oss alle. I min større omgangskrets er det også en person med tre doser innabords som fikk det desidert hardeste sykdomsforløpet. Han beskrev forløpet som kanskje det verste sykdomsforløpet har har opplevd i sitt 50+ år gamle liv. Jeg har selv kun tatt to doser, og for meg var omikron ikke verre enn en hvilken som helst annen forkjølelse jeg har hatt i livet. Ikke noen feber, ikke noen slapphet. Kun hoste og tett nese, som gikk over etter cirka en uke. Ingen senvirkninger. Rett og slett fullstendig udramatisk. Men, igjen, så er jo dette anekdotisk.
  25. Jeg skal innrømme at tonen min nok var litt i krasseste laget i forrige innlegg. Beklager det. Det jeg påpekte opprinnelig var ikke at vaksinene hadde begrenset effekt mot alvorlig sykdom da deltavarianten herjet. Det jeg påpekte var at de hadde begrenset effekt mot smitte. Og det er da solid dokumentert. Videre vet jeg jo godt at antallet mennesker som får alvorlige bivirkninger av vaksinene er i klart mindretall, men det faktum at det likevel er en risiko er for meg grunn nok til at man aldri burde ty til hetsing, diskriminering og hatretorikk mot noen som kanskje ikke mener at dette er en risiko verdt å ta i henhold til kost/nytte. For de under tretti år vil jeg hevde at det egentlig aldri har vært noe sterkt behov for vaksinering, men likevel har altså mange i yngre alder følt seg sterkt presset til å ta vaksinene mot sin vilje, som f.eks. eksemplifisert i lenken jeg la ved. Når man i tillegg tar høyde for den begrensede effekten vaksinene har hatt mot smitte blir denne hetsen ytterligere malplassert. Til slutt vet jeg godt at denne tråden handler om koronaviruset i Norge, men det er likevel i høyeste grad relevant å trekke frem det som har skjedd i andre land, da det var tydelige signaler om at vi var på vei til å gå ned akkurat samme vei, hadde det ikke vært for at omikron gjorde sitt inntog.
×
×
  • Opprett ny...