Gå til innhold

Mikkel_E_S

Medlemmer
  • Innlegg

    113
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Mikkel_E_S

  1. For de lastebiler som har fastmontert lasterom (vet ikke om de har noe spesielt navn?), vil det ikke da muligens kunne lønne seg å montere solceller på taket, og eventuelt vegger? Det blir jo ganske mange kvadratmeter. Da kan man jo muligens kjøre "gratis" så lenge solen skinner. Det ikke en løsning for alle, men det kan jo være fint for de som kan. Solceller er jo en teknologi som er ganske moden, så det å putte det på en lastebil burde jo være en "enkel" sak.

  2. Det er jo akkurat det som er utfordringen. Strømmåleren gjøre ikke noe annet en å måle og rapportere. Det er forbrukeren som må sette opp automasjonen som kobler ut strømkrevende last nå nettet er høyt belastet. Dét er det strømselskapene, som Tibber, som hjelper til med. 

    Og som du også på peker så er det i så fall en time-for-time nettleie som må inn, ikke straffe en hel måne, da blir det for "tilfeldig" om man bikker over.

  3. Kunnskaper skrev (2 timer siden):

    Og nei en fastpris dreper ikke noe spare insitament. Vi bor i et kaldt land, har ikke noe alternativ som monner, gass mm. Strøm må vi ha uansett pris. Enøk byggeforskrifter sparer strøm.

    Spare kWt kan man jo alltids gjøre. Men å skjerme kraftnettet for overlast har man lite insentiv til når prisen er tilnærmet lik døgnet rundt. 

  4. @Dart, ja, litt utenfor tema, men fortsatt et viktig tema.

    Etter å ha mistet hundene i husbrann, så tok vi ingen sjanser. Nå har vi brannvarsling direkte koblet til brannvesenet. (Ikke via 3. part som skal vurdere om de skal sende en vekter.) Det koster litt, men så sover vi godt om natta, bokstavlig talt. Og vi kan ha hundene hjemme alene mens vi er på jobb. Røykvarslerne melder i fra om de skulle få lavt batteri, og det er service og kontroll hver 18 måne. Det er inkludert en innbruddsalarm også, men der tror jeg de firbente fungere bedre. 😛 Ellers setter vi den på når vi dra på feire, om vi husker det.

  5. Jeg må si det er svært bekymringsverdig om en stor andel av den norske befolkningen har så dårlig økonomi at et par høye strømregninger knebler dem helt. 

    Jeg vil tro det at størsteparten av de som sliter med å få dette til å gå rundt nå er de som "bare" mangler personlig økonomisk kontroll. Lever glade dager når lønningen kommer på konto, og er helt uforstående når kontoen plutselig er tom..

    Økonomi burde vært et omfattende fag i grunnskolen, siden det er en så omfattende del av samfunnet.

  6. En annen faktor som spiller mye inn, etter min mening, er hvor dette utslippet/forurensningen skjer. Når tilnærmet alt utslipp/forurensning skjer på et konsentrert sted, som fabrikkene, så er det vel mye lettere å sete inn tiltak for å begrense/fange/filtrere. Man blir kvitt/sterkt redusert forurensningen langs veier og i tuneller. 

    Subsidiene her i landet har nok gitt en god fordel til store tunge biler, det er kanskje noe uheldig med tanke på dekkslitasje og svevestøv. Men noe av skylden ligger i kjøremåten til alle disse bileierne som plutselig har fått seg en veldig mye sprekere bil. 
    I mitt tilfelle så skulle jeg ønske det kom flere bittesmå elbiler med en snill pris. Det dekker sannsynelig 80-90% av hverdagskjøringen. Jeg har en gammel Reva, den veier ca. 450 kg og har per nå nok rekkevidde til at jeg kommer meg rundt i hverdagen, til og fra butikker og til og fra jobb. Den er registrert som elektrisk motorsykkel med 4 hjul og koster meg drøye 1000-lappen i året (det er bare forsikring) og en liten slant i strøm. I løpet av et par år har den spart seg inn i forhold til om jeg skulle beholdt den gamle avensisen. 

    Kina har flere slike micro-biler som jeg gjerne skulle sett i butikkene her i landet.

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 1
  7. Skulle ønske det gikk an å kjøpe en ferdig z-wave styring til VVB, uten å kjøpe ny bereder. Det må jo være et marked for det?

    Min dobbeltmantal bereder har sju (!) varmeelementer som styres veldig "dårlig" fra fabrikk. Jeg driver å planlegger å utvikle en egen styring til den nå, for å kunne styre den smart. Den kan jo også brukes til fase-utlikning med litt tilbakemelding fra tibber puls.

    Det er jo langt enklere å få en elektriker til å installere en styringsboks på en time eller to, enn å måtte bytte hele tanken. Og mye billigere..

  8. Veldig enig med Simen1, frakt søppelen så kort som mulig, og brenn den. Det må jo være den beste løsningen, spesielt om vinteren når vi trenger varmeenergien.

    Uansett så er det aller viktigste å bli kvitt plasproduktene før de havner på avveie og ut i naturen. Så får CO2-regnskapet være 2. prioritet.

    En annen ting er å utforme emalasjen på en sånn måte at den kan gjennbrukes i den formen den er. Som foreksempel rømmebokser fra Qmeieriene, er super til å fryse ned middgasrester, hjemmelaget syltetøy, oppbeve skruer og andre små dingser. Da blir det jo 100% gjennvinning.

    Men det er nå min mening da.

    • Liker 1
  9. Noe som gjør denne teknologien fordelaktig på kort sikt er at den kan være "drop-in-replacement" for kull- og gassforbrenning i eksisterende kraftverk. Rett og slett bare oppgradere "vannkokeren", som noen så fint kalte den litt lengere opp her, til å bli tilnærmet utslippsfri. Og på denne måten spare masse tid og resurser fordi man gjennbruker kraftverkene og infrastrukturen.

    Jeg velger å være positiv, og håpe de får det til på kort tid.

    Gassprisene i europa, og muligens verden, er jo spinnville nå, har jeg skjønt. Og derfor får vi spinnville strømpriser i norge også.

    Denne teknologien vil kunne gi oss en klimavennlig grunnproduksjon av elektrisitet, noe som gir oss en forutsigbar og rimelig kraftpris.

    Det tror og håper hvertfall jeg.

  10. Simen1 skrev (17 timer siden):

    1. Den som velger solceller på taket merker jo lite til redusert belastning på strømnettet. Det er hovedsaklig et poeng for netteier, ikke solcelleeieren.

    2. Ja, strømregninga blir lavere, men det er teknisk kompliserende og fordyrende å ha muligheten til å levere strøm tilbake ut på nettet. Derfor er det i praksis få som finner det verdt strevet.

    3. Det vanlige kraftnettet har mer enn god nok leveringssikkerhet for de aller fleste husholdninger. Trenger man UPS, så kjøper man UPS som lades opp av kraftnettet eller aggregat. Disse er tilgjengelige uansett lys/mørke.

    4. Folk kjøper vel stort sett solceller når det gir hensikt for dem personlig. Hva storsamfunnet tjener på ligger mye lengre ned på prioritetslista.

    5. Samme svar som nr 4.

    Ofte synes jeg du har mye god og saklig argumentasjon Simen1, men dette innlegget virker veldig egosentrisk (eventuelt "storkapital-ismisk"), og litt utdatert.

    1. Man merker kanskje lite til det, men man bidrar i alle fall i riktig retning. Og når mange nok bidrar så vil man forhåpentlig vis merke det mer.

    2. Det er ikke, meg bekjent, noe ekstra utstyr som skal til for å selge strømmen tilbake på nettet nå etter at de nye strømmålerne er på plass. I mitt tilfelle med Tibber og Otovo så ordner alt seg uten at jeg trenger å bekymre meg. 

    3. Akkurat nå så er det kanskje nok kraft fra norsk produksjon. Men behovet øker jo stadig. Og da synes jeg det er mye bedre å bygge ut lokal kraft, kontra subsidiere utenlands kraft som må importeres. 

    4. Jeg skal være tilbøyelig til å være delvis enig her. Det er skjeldent få som gjør noe uten at det gagner dem selv på en eller annen måte. Det å hjelpe storsamfunnet er jo også å hjelpe seg selv. Og når jeg kan hjelpe både meg selv og storsamfunnet med lokale tiltak, er det mye bedre enn å blindt stole på at storkapitalismen ønsker meg og mitt lokalsamfunn det beste. 

    5. Her vil jeg svare nesten det samme som du svarte på nr. 2; det er unødvendig teknisk kompliserende og fordyrende, når vi enkelt kan bidra lokal. 

    • Liker 2
  11. Jeg forstår at strømnettet har en utfordring og at de må dimensjonere etter verste scenarioet, men det kan man jo løse med andre supplerende tiltak. Som fjernstyrt rele på varmtvannsberedere og panelovner. 

    Det virker som at det er en holdning i forum at "hvis det ikke løser alle verdens problemer, så er det bare søppel."

    Solceller på taket har, i mine øyne, ingen ulemper. Det er riktig at de produserer minst når behovet er størst, men det er uansett en god hjelp til strømproduksjonen generelt. Både personlig, lokalt og nasjonalt når mange nok har det. 

    Det bare virker som at det ofte er så veldig svart/hvitt i diskusjonene her.  Eller er det bare jeg som leser det feil?

    • Liker 3
  12. I mine øyne så er det flere ting som gjør solseller på eget tak attraktivt. 

    • Man får jo lokal produksjon som reduserer belastningen på strømnettet. 
    • Man reduserer i praksis strømprisen når man slipper å kjøpe all strømmen. Kanskje til og med selge noen kWt de beste dagene, om man ikke lagrer det i batteri eller varmlager.
    • "leveringssikkerhet", i det minste når det er vær til det, om man ikke har batteri. Om det skulle bli en skikkelig mangel på kraft så har man sin egen. Føre-var er bedre enn etter-snar. 
    • Man er faktisk med på løsningen, ikke bare prater om det.
    • Overføring av strøm over potensielt tusenvis av km fra et "ideelt" produksjonsområde, og frem til forbruker, er både kostbar og innhar en god del tap. Så det kan være både kostnad- og effekteffektivt lønnsom å ha lokalt fremfor eksternt.
      10kWp i Sahara + 3000 km ledning er nok dyrere enn 20 kWp på taket mitt hjemme + 100 kWt batteri. 
      uansett om det bygges i Sahara eller på taket mitt hjemme, så er det jeg som forbruker som betaler for det. Da vil jeg heller eie det og investere i en væravhengig leveringsusikkerhet (været kan man til en viss grad forutse, og planlegge for), kontra en potensiell usikker leveringssikkerhet på grunn av verdenspolitikken, væpnede konflikter eller andre ting.

    Jeg tror det er lurt å ro ned globaliseringen, og heller saste desentralisert og lokalt der det er mulig. Og der mener jeg solceller på tak er en ypperlig løsning. Batteriteknologien blir bare bedre og bedre, tryggere og billigere.

    • Liker 2
×
×
  • Opprett ny...