Gå til innhold

clied

Medlemmer
  • Innlegg

    16
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av clied

  1. Problemet med solkraft er at det er mørkt halve dagen, og at det er lite sol om vinteren når vi trenger kraften som mest.

    Kun en løsning for energi fremover: Atomkraft. Trygt, sikkert, utslippsfritt. Og med de 'nye' salt smelte reaktorene er avfallshåndtering sterkt redusert.

    Sol og vind er nyttige tillegg som kan utnyttes til alternative løsninger som pumpekraftverk og hydrogen produksjon, men i bunnen må en ha en fast og regulerbar forsyning. I hele verden.

  2. Enhver som har gjennomgått undomsskolens fysikk pensum må forstå at dette er en aldrende analog audio enhet.

    At noen kan finne på å forbinde dette med '5G' eller annen avansert teknologi beviser at vedkommende a: enten er psykisk utviklingshemmet, eller b: fullstendig uvitende og uskolert.

    Men begge deler gjelder vel for alle disse konspirasjonsteoretikerene.

     

    • Liker 2
  3. At det er lite risikokapital i Norge er et faktum. Årskaene ligger bla i at investering i fast eiendom er svært sikkert og lønnsomt - og følgelig tiltrekker seg kapital som ellers ville vært tilgjengelig.

    Men også norsk folkesjel - som er litt lite risikovillig - sammen med en internasjonal fokus (dvs ta pengene ut av landet) er medvirkende.

    Skatteregler og offentlige reguleringer bør addressere dette like mye som fokus på forskning og utdannelse. Og hvor kommer finans og finansiering inn i de tekniske utdannelsene?

    • Liker 4
  4. Da jeg på slutten av 80-tallet jobbet med 'grafiske arbeidsstasjoner' omtalte vi jagerfly som ' A big computer wrapped up in metal'.

    Bilprodusentene må forstå at det samme kan sies om biler nå til dags. Alt for mange henger igjen i tradisjonell tankegang og mekanikk....

    Det må satses betydelig mer på datatjenester både i bilen, og de ulike brukergrensesnitt mot kjøretøyet. Kun Tesla som har skjønt dette ennå.....

    • Liker 1
  5. Atomkraft, og da gjerne bruk av Thorium, er helt klart en del av løsningen. Med moderne tankegang kan atomkraft bygges nær helt sikkert, og med akseptabel kost. Det må imidlertid utvikles en reaktor (+ tilhørende anlegg) som kan masseproduseres. Dette for å få ned kostnadene bla til engineering.

    Husk: Kina bygger mer enn ett nytt kullkraftverk hver dag..... Slik kan vi ikke ha det!

  6. Jeg er prinsippielt imot reguleringer og forbud, men er klart tilhenger av å innrette skattesystemet slik at forurenser betaler.

    Det er ikke unaturlig at disse 'muskel' bilene blir en million eller to mer kostbare i innkjøp.

    Så må dette holdes opp mot nyttekjøretøy - ser at det kan bli en vanskelig avgrensing. Her bør det kanskje innføres flere klasser - 3.5T er jo ganske lavt for et nyttekjøretøy...(les lastebil).

     

    • Liker 2
  7. Jeg er normalt uenig med Erlin Borgen, men her har vi felles grunn!

    I praksis viser det seg at det er de rikeste i samfunnet som drar nytte av samfunnets subsidier i mange-milliard klassen (mer nenn de blå-blå's skatteletter). Og det er ingen global miljøgevinst med el-bil. Husk: En kW fyllt på fiffens el-bil kunne vært ekportert til europa hvor den ville fortrengt syd-europeisk kull kraft. Så sålenge vi har et globalt energimarked er det kull kraft vi fyller el-bilene med.

    Så er det riktig at vi har noen marginale lokale miljøgevinster, men jeg er ganske sikker på at disse oppheves av det faktum at disse bilene drasser på mange hundre kilo batterier. Det øker energiforbruket og øker veislitasjen.

    Hvorfor er det alltid de med ekstra god økonomi som skal dra nytte av semfunnets subsidiering?

    • Liker 3
  8.  

    Denne artikkelen må skrives om av en som forstår temaet (med bakgrunn i den orginale artikkelen). Dette fremstår som babbel og vås....

     

    Jeg jobber med bl.a. fiberkabler til daglig og må vel innrømme at her var det mye rart...., kanskje ikke "babbel og vås", men...

     

    Det ville vel være mer fornuftig å si at glasset er "forurenset/dopet" med små mengder av andre stoffer for å gi ønsked optiske egenskaper som f.eks. optiske vinduer med lav dempning. Det nye nå ser ut til å være at man i stedet for germanium skal bruke antimon som altså gir andre optiske egenskaper og gjør det mulig å bruke lengre bølgelengder.

    Da jeg leste den opprinnelige avhandlingen (i lenken) ble det hele noe mer klart - jeg kan fortsatt lese en videnskapelig artikkel .....

    Men når den blir omskrevet av en journalist som ikke behersker hverken faget eller grunnleggende pedagogikk - ja så blir det babbel og vås.

    Så er det interessant å benytte gruppe III/gruppe V sammensatte halvledere isteden for eller som tilsetning til gruppe IV (Si/Ge) som kjernemateriale for å få andre optiske egenskaper, og også at disse kan eksisteres til lumisens ved ekstern bestråling.

  9. Det nevnes problem med skivebremsen - så er det vel slik at kan du drive med 1500 Nm så kan du også bremse med 1500 Nm. Da blir ikke akkurat skivebremsene veldig slitt......

    Såvidt jeg kan forstå blir bremser da en ren nød/panikk funksjon.

     

    Forøvrig er den andre ulempen en stor uavfjeret masse - som reduserer hjulenes evne til å følge veidekket og følgelig reduserer kjøreegenskapene.

    • Liker 3
  10. Jeg er ikke flytekniker (men IT mann), men:

    Det alvorlige med disse hendelsene er at grunnleggende sikkerhetstankegang er fraveket i flyets design: Ingen enkelt-feil skal ha katastrofale konsekvenser. Her ser vi for begge ulykkene at en enkelt feil (feil respons fra AOA sensor) utløser et katastrofalt hendelsesforløp. Å rette dette kan bla å innebære at de to sensorenes resultater sammenlignes, og at resultatet fra begge avvises ved forskjell over en viss størrelse. Eller ved (som i Apollo) ved en flertallsavgjørelse blant 3 parallelle sensorer.

    Det har vært rykter om at Boeing skulle ha ekstra betalt (dvs lavpris selskapene tar seg ikke råd til..) for funksjonalitet som sammenlignet disse sensorene og ga alarm ved differanse.

    Det er en grunn til at det er to piloter, og minst to av alle sensorer og aktuatorer. Når bare en feil kan utløse katastrofe er det en helt klar design feil, og flyet skulle aldri ha vært sertifisert med en slik feil.

    • Liker 8
  11. Litt dyr ja,

    Har prøvd noen nettradioer. Den beste ble innkjøpt på Obs! for en snau 1000-lapp og har tysk opphav (selvom jeg tror svært mange er sydd over samme lest!). Og den er (som den eneste jeg har prøvd) stabil! Ikke stor lyd, men med en inebygget og en løs høyttaler for OK stereo.

    Bruker den mest med øretelefon på nattbordet.

     

    Dette med nettradio tar jo helt av, og er vanvittig OK å få inn andre kanaler enn NRK! (selvom det også lyttes til ofte). Kan f.eks anbefale en av favorittene: The Funk Boat.com

     

    MVH

    ChrL

×
×
  • Opprett ny...