Gå til innhold

Balsature

Medlemmer
  • Innlegg

    209
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Balsature

  1. Statens tinglysingsgebyr for borettslagleilighet er på 430 kr. Det er også mulig for borettslaget å kreve et noteringsgebyr, men at dette er på den summen er nok med veldig god fortjeneste, men ikke satt noe tak på dette beløpet såvidt jeg kan finne.

     

    Dette er ikke en "ren" borettslagsleilighet, men en aksjeleilighet og da tinglyses ikke pantet i statens kartverk, men hos den enkelte forretningsfører.

     

     

     

    Nei, det er kun andeler i borettslag og fast eiendom som kan tinglyses i grunnboken. Dette følger av tinglysingsloven § 1. En aksjeleilighet er en leilighet hvor den faste eiendommen, for eksempel en bygård, eies av et aksjeselskap. Vanligvis foreligger det rett og plikt for aksjonærene å inngå leiekontrakt for leilighetene i bygget. Eier og leieforhold er regulert i vedtektene. For spørsmål om rettsvern ved salg og pantsettelse av en aksjeleilighet, ta kontakt med selskapets forretningsfører. Boligaksjeselskap kan omdannes til borettslag etter borettslagsloven § 13-5."

     

     

    Vet ikke hvor utbredt aksjeleiligheter er blant forumets brukere, så kanskje ikke så mye håp om å få noen info om hva som er praksis her.

  2. Hei, er det noen som har lån i borettslag og som har opplevd å få et høyt gebyr ved flytting av boliglånet til annen bank (ren flytting innenfor samme panteramme)? Opplevde å motta et "noteringsgebyr" på over 3 tusen fra forretningsfører for borettslaget. Faktura er stilt til banken, som viderefakturerer til meg. 

     

    Har flyttet lånet en gang tidligere men kan ikke huske å motta tilsvarende regning. 

     

    Er aksjeleilighet.

  3. Arbeidsplassen min blir i Bjørvika. Noen som er kjent i Oslo? Hva vil være optimal (men realistisk til ca 3,5) plassering ift avstand til jobb og bysentrum? Vil så nærme som mulig. 

     

    Ser på finn at det er en del byggeprosjekter i bjørvika nå. Minste leilighetene der er 34 kvm. Men de vil vel være rådyre (ser en 39 kvm fra 2014 til 4,7).  Bjørvika kan jeg bare glemme å bo i

     

    Ser også at det er en del leiligheter i Grønland. Det kunne jo kanskje være en fin location. Også området nord for løkka, under elva, ser bra ut på kartet. 

  4. Trenger ikke bruke bsuen med det tilbudet nei.

     

    Kan hende jeg bare leier første tiden, kan være greit avvente med lån til prøvetiden er utløpt og til jeg får litt høyere finansieringsbevis (foreldrene mine kan muligens stille som medlåntakere ved et senere tidspunkt).

    • Liker 1
  5. DNB kunne låne meg 3 mnok dersom foreldre står som medlåntakere. Skal jeg ta alene kunne de låne meg 2,2 - etter at bolig var solgt for prisant. og jeg satt igjen med minst 260 fra salget. 

     

    Medlåntaker-alternativet er nok ikke så aktuelt per nå, så tror det må bli leie første tiden + salg av eksisterende bolig. Er vel ikke så mye å få for 2,2.

  6. Bør jeg selge uavhengig av om jeg får tilstrekkelig i lån til en bolig i sentrum? Eller leie ut? Innspill? 

     

    Hvis ja; bør jeg bruke megler? Eller er tjenester som propr.no bra? 

     

    Meglertilbudet jeg har fått hittil er på tot. ca. 90k, så det er nokså dyrt. 

  7. Hmm, interessant.

     

    Kanskje jeg må vurdere Lillestrøm osv. da. Spørs hva jeg får av finansieringsbevis. Bankene bruker litt tid. 

     

    Jeg bodde på Helsfyr og hadde en kamerat i Lillestrøm. De gangene vi skulle ut i sentrum sammen måtte jeg beregne mer tid enn han til tross for få minutter å gå til t-banen.

  8. Nei, har ikke vurdert de stedene. 

     

    Vi får se, jeg er i dialog med to banker. 

     

    Du har strengt tatt ikke så alt for mye å rutte med. Selv kjøpte jeg nå i år, og har rundt samme lønn som deg. Stilte med 620.000 i egenkapital på en leilighet til 3 millioner. Måtte stille min far som medlånetaker. I bankens dokumenter står det at de "ikke anbefalte meg å ta lånet" grunnet belåningsgraden min ble på over 75%. Så de er strenge om dagen, og markedet er tøft vil jeg si.

     

    Er jo så klart spørs på hva du ser etter. 2,8 mill i Oslo vil kanskje ikke gi deg allverden. Vurdert Lillestrøm, Strømmen, eller Lørenskog?

  9. Lillestrøm blir nok for langt unna - da leier jeg heller.

     

    Er derfor jeg anbefaler for eksempel Lillestrøm. Jeg bor der selv, og bruker kortere tid til jobb en flere av mine kolleger som bor i Oslo. 10 minutter med tog inn, også er du på Oslo S. Syns også Lillestrøm er et hyggeligere sted å være, men det blir personlige preferanser :)

  10. Takk! Ser jeg glemte å nevne det, men studielånet er 452.

     

    Vet ikke om mulighet for kausjonister hjelper. 

     

    Nei, men muligheten for å faktisk finne et krypinn innenfor dine økonomiske rammer kommer an på hvor du vil bo.

    Hvis vi forutsetter at du har 500 000 i egenkapital (som blir ca. det du får til ved salg til verdivurderingen) vil begrensningen i realiteten være inntekten. Du får sannsynligvis låne ca. 5*475 000 = 2 375 000. I tillegg kommer egenkapitalen på 500 000, da kan du kjøpe for 2 875 000, minus studielån (som går til fradrag i hva du kan låne). Hvis du har studielån på 300 000 kan du kjøpe for i overkant av 2,5 millioner.

    For det får du sannsynligvis en ettroms (kanskje også en liten toroms) i gamlebyen. Da bor du veldig sentralt. Alternativt får du sannsynligvis noe litt større (en litt romslig toroms) i ytre øst.

    På vestkanten er det vanskelig å finne noe levelig til den prisen.

    Du får nok tak i en ettroms (kanskje også en liten toroms) i Gamle Oslo for 2

  11. Sant det. Tenker nok positivt mtp. lønnsutvikling - kanskje naivt men men. 

     

    Utgiftene kan vel holdes så lave som mulig ved å velge noe svært lite i starten...

     

    Tenkte på by ift lønn og utgifter. Det er jo dog en kjekk by på andre måter.

  12. Lav lønn ja, men er standard for nyutdannede i den bransjen.

     

    Vurdert noe annet, som i annen jobb eller by? Eller å leie? 

     

     

    Du får ikke mer enn 5x i lån, så må du supplere selv. Bankene er tøffe om dagen. Mulig de gjør lettere unntak i Oslo pga de latterlige prisene, men jeg tviler.

    Forøvrig var lønnen din ganske lav til å være i Oslo, så jeg hadde lett vurdert noe annet.

  13. Har ingen preferanser på øst eller vest egentlig. Helst vest, men hvis jeg ikke får nok lån der må jeg se andre plasser.

     

    Men hvor mye jeg får i lån avhenger vel ikke av hvor jeg ønsker å kjøpe i Oslo? 

    Det spørs helt hvilke områder du sikter til. Øst eller vest eventuelt bydel hvis du vet det?

  14. Hei,

     

    Sitter på en borettslagsleilighet i Bergen verdsatt til 1,75 i 2016, med lån på 1,438 nå. 

     

    Fått tilbud om jobb i Oslo, og vurderer å ta den. 

     

    Hvordan anser dere mulighetene for å kjøpe noe i Oslo for meg? 

     

    Grunnlønn på 475 (nyutdannet). Etter 10 år i bransjen er snittlønnen 900 000. 

     

    BSU på 211k, aksjer til 50k (hvorav 15k er bundet i tre år), bufferkonto på 50k. 

     

    Eventuelt blir det jo å leie, noe som er litt kjedelig, og evt. beholde leiligheten i Bergen for utleie. 

     

    Har muligheter for at foreldre kan stille som kausjonister, men ikke bidra med selve nedbetalingen av lånet. 

×
×
  • Opprett ny...