Gå til innhold

Greysteel

Medlemmer
  • Innlegg

    748
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Greysteel

  1. Se her:

    Hva er kreative tekster?

    Kreative tekster er ikke én teksttype, men et samlebegrep. Det kan innebære å fortelle og dikte, eller å reflektere og prøve ut tanker. I opplæringen leser elevene svært mange tekster som viser språklig kreativitet, både skjønnlitteratur og ulike former for sakprosa.

     

    Noen av langsvaroppgavene til eksamen ber om en kreativ tekst. Disse oppgavene er mer åpne for individuelle løsninger enn de tidligere essay-, novelle- og kåserioppgavene.

    Essay, novelle og kåseri kan være aktuelle sjangre.

  2. Du trenger ikke lære deg alt som står i lærebøkene. Forhold deg til kompetansemålene.

     

    Skriftlig eksamen er sentralgitt, og er lik for alle som tar den. Den består av en kortsvarsoppgave og en langsvarsoppgave, der du må svare på begge. På kortsvarsoppgaven vil du bli bedt om å skrive en kort besvarelse (vanligvis en eller annen slags analyse eller sammenlikning) på ca. 250 ord. På langsvarsoppgaven kan du velge mellom flere oppgaver. Du vil enten måtte skrive en tolkningsoppgave, eller en "resonnerende tekst", en "argumenterende tekst" eller en "kreativ tekst". Du må med andre ord kunne forskjellen på disse teksttypene, og du må også lære deg å analysere ulike tekster.

     

    Muntlig eksamen er lokalgitt, og varierer derfor litt fra sted til sted. Det er fylkeskommunen som avgjør hvordan muntlig eksamen foregår for privatister, så du bør nesten kontakte eksamenskontoret i fylket ditt.

     

    Dersom den foregår på samme måte som for andre elever, består den av en forberedt del hvor du skal snakke om/presentere et emne du har trukket, og en del som er en slags samtale med sensor og eksaminator. Samtale-delen teller mye, så det er viktig at du faktisk har brukt tid på å sette deg inn i hele faget, og ikke bare i det emnet du har hatt muligheten til å forberede deg i.

  3.  

    Når du fikk 6 i Religion når begynte du å lese til eksamen? Hvor mye tid brukte du? Tok du notater ut ifra kompetansenivåene?

    Jeg begynte vel å lese omtrent en måned i forveien, men brukte ikke så forferdelig mye tid på det. Jeg tok notater underveis i lesingen, og så tok jeg notater av notatene mine etterpå. Rettet notatene inn mot kompetansemålene, og droppet helt å lese om de religionene jeg valgte bort.

  4.  

     

     

    Når det gjelder faget Relgion som har jeg et spørsmål:

    http://www.udir.no/kl06/REL1-01/Hele/Kompetansemaal/?read=1

     

    Det står i læreplanen "Islam og en valgfri religion", er det slik at jeg bare trenger å lære meg Islam og f.eks Budhismen.

     

    Du må innfri kompetansemålene som gjelder kristendommen også, men ja, ellers velger du deg Islam pluss en til. Jødedommen er veldig grei. De tre abrahamittiske religionene er så like at du får mye gratis om du fokuserer på de tre.

     

     

    Både enig og uenig. Bra at de er like, og gir hverandre mye gratis. Men samtidig må man tenke taktisk til eksamen.

    De er så like at det kan bli vanskelig å sammenligne.

    Det er å sammenligne to religioner er en typisk oppgave å få på eksamen. F.eks. jødedom og hinduisme er veldig lett å sammenligne, fordi de er så forskjellige.

     

    Så her må man tenke litt på hva man vil gjøre.. :)

     

    Tusen takk for rask tilbakemelding. Noen av dere hatt religion eksamen før? Krever det utrolig mye får å få 6 i disse fagene? Jeg har allerede begynt å forbedre meg :) Noen av dere som har erfaringer med eksamen i noen av disse eksamenene og kan fortelle meg hva som f.eks kan være forskjellen på 5 og 6? :hmm:

     

    Jeg fikk 6 på eksamen i religion og etikk. Sensor satte bl.a. pris på at jeg var selvstendig, og at jeg ikke trengte "dra-hjelp" under fagsamtalen, men at jeg klarte å snakke rimelig fritt om de forskjellige temaene. Det er viktig å kjenne til de sentrale trekkene ved de ulike religionene, og så er det viktig å kunne trekke linjer og sammenlikne. Du bør dessuten fokusere på kompetansemålene, og ikke prøve å lære deg alt som står i læreboka.

  5. Når det gjelder faget Relgion som har jeg et spørsmål:

    http://www.udir.no/kl06/REL1-01/Hele/Kompetansemaal/?read=1

     

    Det står i læreplanen "Islam og en valgfri religion", er det slik at jeg bare trenger å lære meg Islam og f.eks Budhismen.

     

    Du må innfri kompetansemålene som gjelder kristendommen også, men ja, ellers velger du deg Islam pluss en til. Jødedommen er veldig grei. De tre abrahamittiske religionene er så like at du får mye gratis om du fokuserer på de tre.

×
×
  • Opprett ny...