Gå til innhold

^xRun^

Medlemmer
  • Innlegg

    137
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av ^xRun^

  1. Muligens, men på min gamle skjerm var det mer som 10Hz ca.

    En annen mulighet er at frekvensen i belysningen på skjermen neeeeeeeeeesten stemmer med fremvensen på lyset i rommet der du opplever flimringen. Da tenker jeg på tyristorbasert(?) av- og påslag av lyskilden som nevnt i innlegget like over her. Hvis frekvensen på lyskilden i rommet er 50Hz, og frekvensen i belysningen på skjermen er 205 eller 195Hz, da vil det ta ca. 10 sekunder mellom hver gang rommets lyskilde og skjermens lyskilde er helt i fase et øyeblikk, før de går ut av fase igjen de neste ca. 10 sekundene. Dette blir noe lignende fenomenet man ser ved videofilming av en TV eller billedrørs PC-monitor, bare at ved sånn videofilming er vanligvis en del av skjermen mørk og en del lys, med et horisontalt skille. Slik det arter seg for deg har nok skjermen noenlunde jevn spatial belysning, men at den varierer over tid når strømsparingen gjør dutycycle for skjermbelysningen lav.

     

    Bare en teori selvsagt, jeg har ikke sett skjermen din og aner ikke hvilken type belysning du har i rommet.

  2. Er det støtte for HD-MA i 8 kanaler over hdmi enda?

     

    OT: ^xRun^: Virker som om nrk har fjernet parameteret som definerer videokvalitet fra videoene, men det fungerte på radio sist jeg sjekket. Prøv å hent lenken til videoen fra kilden etter at du manuellt har satt innstillingene til høy.

     

    Jeg tenker spesielt på Sumo fra TV2, vanlig høy bitrate er 1400kbit/sek, men får bare 600kbit selv om jeg angir 1400 i adressen slik:

    C:\Multimedia\Video\VLC\vlc.exe http://webtv.tv2.no/webtv/metafile.asx?p=113792&bw=1400 :sout=#duplicate{dst=display,dst=std{access=file,mux=asf,dst="D:\video\Stream\Opptak_A.asf"}} :sout-all

     

    Dette oppsettet er for Sonen, men problemet er det samme, denne er åpen og kan testes av alle.

    Det gir halv oppløsning også.

  3. Kan det være lurt å skifte ut de kjøleputene mellom CPU og kjølerøret med ny kjølepasta?

     

    Ja det er en veldig god ide, men det fins ingen kjølepute mellom CPU og "kjølerøret". Det fins derimot en kjølepute mellom GPU og heatsinken/heatpipen, og den kan du bytte ut. Ikke fyll opp med 1.5mm kjølepasta, det vil bare gjøre vondt verre. Isteden bruker du en flat 14x14x1.5mm kobberbrikke i renest mulig kobberkvalitet.

    Kjølepasta skal kun brukes i minst mulige mengder, men du trenger en liten skvett på begge sider av den kobberbrikken også, ca. 1/2 størrelsen på et ukokt korn med ris, kanskje litt mindre enn det. På denne måten kan du senke temperaturen på GPU en god del.

  4. Har virkelig vurdert denne pcn nå. Og funnet ut at det blir vel fort denne jeg velger.

     

    Har noen kjappe spørsmål. Forskjellen på Skjermene, ene er litt tynnere og bedre skjerm av hva jeg forstår?

     

    ---snip---

     

    men skjerm..?

    LCD

    "Fordeler med Dell TrueLife™ · Skarpere bilder · Brilliante farger · Skarp Kontrast · Videre synsvinkel · Redusert slitasje på øynene En TrueLife skjerm gir en synsopplevelese som er skarpere og mer livlig enn lavoppløslige skjermer som har ikke-glinsende belegg og lavere kontrast forhold. Det er verdt å vite at TrueLife skjermer er mer skinnende og reflekterende enn normale skjermer."

     

    -->13,3" UltraSharp™ WXGA (1280 x 800) CCFL-skjerm (220 nit) med TrueLife™ [inkludert i prisen]

    -->Tynn og lett 13,3-t. UltraSharp™ WXGA (1280 x 800) White-LED-skjerm (300 nit) m/TrueLife™ [legg til 840.00 kr eller 43,-/måned-1]

    Hvem av skjermene? Er forskjellen merkbar eller er det bare tull? Evt iform av webcam. har det noe å si? 0.3 eller 2mp? På mobil kamera har det alt å si.. Men feks på webcam msn? når man først får med ett er det jo greit at det er brukbart

    skjermkortet?

    128 MB nVidia® GeForce® 8400M GS - Etter hva jeg forstod er det ett ganske ok skjermkort.

     

     

    Denne har jeg tenkt på:

    PROSESSOR Intel® Core™ 2 Duo-prosessor T8300 (2,40 GHz, 800 MHz FSB, 3 MB L2-buffer)

    OPERATIVSYSTEM Ekte Windows Vista™ Home Premium - norsk

    KUNDESTØTTETJENESTER 1 års begrenset garanti

    FARGEVALG Tuxedo Black og 0,3 megapikslers kamera for White-LED-skjerm

    LCD Tynn og lett 13,3-t. UltraSharp™ WXGA (1280 x 800) White-LED-skjerm (300 nit) m/TrueLife™

    MINNE 4096 MB 667 MHz Dual Channel DDR2 SDRAM [2 x 2048]

    HARDDISK 320 GB (5400 rpm) SATA-harddisk

    GRAFIKKORT 128 MB nVidia® GeForce® 8400M GS

    OPTISK(E) STASJON(ER) Fast 8x DVD+/-RW slank stasjon med innstikksplass, inkludert programvare

    PRIMÆRBATTERI 6-cellers primært litiumionbatteri (56 W/t)

    Pris 10 900..

     

    Kjapt spørsmål ang trådløst, leste noe tidligere om at det funket dårlig om du var nærme ruteren? Har det med nettverkskortet og gjøre eller rutern? Jeg er avhenging av Wlan med tanke på skole.

     

    ---snip---

     

    Eller noen som har noen tips på hvordan spare noen kr (Fattig student) Vil feks å ringe være ett alternativ å prute litt?

     

    Takker for hjelpen jeg har fått i denne tråden og mer svar jeg evt kan få?, så regner med det blir en XPS på meg og:) Trengs ASAP med tanke på notatene;P

    Både skjermen med CCFL og med LED er TrueLife begge to, begge er glatt/blank reflekterende. Forskjellen er litt bedre lysstyrke, litt klarere, og lavere strømforbruk med LED, i tillegg til at den er tynnere og noen titalls gram lettere. Maskinen er allerede kun ca. 2 kilo og ganske kompakt, så mitt valg falt på CCFL med et 2mp webcam, men jeg har faktisk ikke brukt det noe særlig. Kanskje ditt behov er forskjellig.

     

    Skjermkortet er et kapittel for seg.

    Nvidia 8x00M-serien for bærbare PC'er er plaget med en designfeil som gjør at varmgang kan skade grafikkprosessoren (GPU). Dette gjelder alle bærbare, ikke bare de fra Dell. Når problemet oppstår, og det vil det sannsynligvis gjøre, så mister du bildet på skjermen og vil bare se hvite vertikale striper eller lignende. Dell kommer og bytter hovedkort hos deg neste dag, men det er likevel kjedelig når det skjer.

    Hvis du ikke skal spille 3D spill, og 8400M GS er ikke helt maksimalt egnet til gaming likevel, så ville jeg gått for en med integrert Intel X3100 GPU isteden, siden den ikke er plaget med samme designfeil. Du vil likevel kunne kjøre Vista med Aero grensesnitt og glasseffekter, og sannsynligvis spille av HD video dersom det ikke er kodet i en spesielt krevende kodek.

     

    Med 1-års begrenset garanti vil Dell ikke sende en tekniker hjem til deg med nytt hovedkort hvis GPU'en skulle ryke, så da må du sende den inn og blir uten maskin kanskje et par-tre uker. Derfor ville jeg kun tatt begrenset garanti hvis jeg også valgte Intel X3100 som GPU, siden den er stabil og ikke bryter sammen like lett som 8400M GS.

    Garanti har du uansett, det Dell selger deg er en serviceavtale i tillegg, som gir deg en tekniker på døren hvis uhellet skulle være ute. Min GPU har røket 2 ganger de første 7 månedene jeg hadde maskinen, og blitt byttet neste arbeidsdag. Da skifter de ut hele hovedkortet.

    Dette høres nok litt negativt ut, men det har kommet driveroppdateringer og ny BIOS som har til hensikt å redusere problemet mest mulig. I tillegg bruker jeg en notebook-kjøler, og mange har også gjort et lite inngrep i maskinen for å bedre kjølingen av GPU (copper mod).

     

    Hvis det skaper problemer for wlan å være nærme ruteren så gjelder nok det bare de nærmeste meterne, så i en skolesituasjon burde du være trygg fordi du neppe sitter ved samme pult som ruteren er plassert på. XPS M1330 har 3 antenner i lokket (ccfl-skjermen) og derved støtte for multipath hvis du velger et wlan-kort som støtter det. Dell sitt 1505N-kort har det visstnok ikke, men Intels 4965AGN-kort har. Merk deg at sist jeg sjekket så var det ikke 3 antenner og støtte for multipath signalgang på modeller med LED-skjerm, siden den har tynnere skjermlokk og ikke plass til 3 antenner.

     

    Det er alltid mulig å gnåle seg til litt ekstra rabatt ved å ringe Dell isteden for å bestille via nett. Da jeg skulle utvide min Premium XPS NBD serviceavtale med 2 år forleden argumenterte jeg med at jeg har måttet bytte hovedkort 2 ganger allerede, og burde derfor få avslag i prisen, noe jeg også fikk. Selgeren prøvde å argumentere med at deres kostnad ved bytte av hovedkort var høyere enn min, men sånt kan man bare ikke si til kundene sine, og jeg aksepterte ikke det som argument mot litt rabatt.

    Da jeg kjøpte min for 11 måneder siden kostet den ca. 12000,- så prisen nå er ganske hyggelig uansett.

     

    Jeg er fornøyd med maskinen og regner med å fortsatt være det ihvertfall til serviceavtalen går ut. Den er godt utstyrt, rask, kompakt, lett og pen.

     

    Lykke til. :)

  5. Jeg fikk den nye adapteren i dag som ikke løste problemet. Sitter med support nå og faktum er at HKet mitt har gått down 3 ganger. 2 ganger pga GFX som sitter på HK og nå den siste gangen med at batteriet ikke lader.

     

    Han skulle prate med sjefen sin, men hva kan jeg forvente? Jeg vil gjerne refundere kjøpet og kanskje se meg om etter en annen maskin.

    Det man vanligvis går etter er at selger har 3 sjanser til å reparere produktet (gjelder ikke bare Dell). Hvis produktet fremdeles feiler etter dette skal du ha krav på ny vare.

     

    I praksis brukes løsninger som kan variere litt fra dette. I noen tilfeller får man heve kjøpet, i noen tilfeller erstattes varen med en lik eller en annen tilsvarende vare. I noen tilfeller gjør man dette før 3 reparasjoner er utført hvis det ikke er sannsynlig at videre reparasjon vil løse problemet.

     

    Du bør eskalere saken til en manager og prøve å få en avtale du kan bli fornøyd med.

  6. kort vei mellom geni og galskap var det vel noe som het...

     

    http://en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla

     

    Hva er poenget ditt? Jeg er klar over hvem Tesla var, han er jo en veldig kjent fysiker. Det er også mange kjente fysikere som har vært litt ustabile, men jeg skjønner ikke helt hva dette har med saken å gjøre?

     

    AtW

     

    Mange med geniale tendenser er ofte også litt spesielle personligheter. Noen av dem har medfødte psykiske "lidelser" som f.eks. Aspergers syndrom.

    Husker ikke hvor jeg leste det først men slo opp i wikipedia nå, og både Albert Einstein, Isaac Newton, Benjamin Franklin, Napoleon Bonaparte, George Washington, Abraham Lincoln, Leonardo da Vinci, Henry Ford, Shakespeare, Tom Hanks, Elvis Presley, Steven Spielberg, Bill Gates, George Lucas, Henrik VIII, Kjell Inge Røkke og mange andre mer eller mindre kjente personer både før og nå skal ha hatt nettopp Aspergers syndrom eller karakteristikker tett knyttet til Aspergers.

    Det som skiller dem fra andre gærninger er at de har oppnådd suksess i varierende grad, isteden for å ende opp på et asyl. Samfunnet har alltid akseptert mer fra gærninger som gjør nytte for seg, som tilfører og skaper noe, enn fra gærninger som bare er gærninger.:p

     

    Edit: Korreksjon av feil i quote-kilder. Snek seg visst inn en feil.

  7. ^xRun^: Uten notebookkjøleren, hva ligger GPUen din på under load? Og hvilken BIOS og skjermkortdriver benytter du?

     

    Vurderer sterkt å prøve "kobber-mod", men har desverre ikke mulighet for å anskaffe kobberbrikke selv. Har dessuten lyst til å høre litt fler folks erfaringer før jeg går igang selv.

    Uten kjøleren stoppet GPU på 72 grader.

    Driveren er versjon 175.97, og bios er A12.

    Kobberbrikken bestilte jeg fra http://www.metaloffcuts.co.uk/

    Bestillingen gikk via email og det kostet £6 inkludert frakt.

    Den kom i et enkelt brev etter 3-4 dager med en tynn plastfilm på begge sider.

     

     

    Hvordan er batteritiden med Ubuntu i forhold til Vista?

    Har ikke testet med å kjøre batteriet tomt i Ubuntu, men regner med en time eller mer lengre enn i Vista fordi den kjører mye lettere og mindre varmeenergi utvikles. Vista gir meg ca. 3.5 timer ved normal/lett bruk som surfing og email og sånt.

  8. Noen som har prøvd en linux distro på denne maskinen, og/eller veit om noen kompabilitetsproblemer?

    Jeg har nyeste Ubuntu og Vista på min i dualboot. Det funker helt problemfritt når det først er satt opp, og det var ikke stort som måtte legges til utover installasjonen av Ubuntu, bare trådløst såvidt jeg husker, men jeg har jo byttet fra Dell til Intel N-kort.

    Temperaturmessig ligger maskinen langt lavere med Ubuntu, maskinen blir nesten ikke engang lunken å ta på, mens i vista ble den gjerne godt lunken, og varm etter en halvtimes belastning.

     

    Jeg skriver "ble", for etter at jeg moddet kjølingen med kobberbrikke på gpu isteden for den puten så sank tempen 2 grader idle og over 10 ved load. I tillegg har jeg skaffet en notebook stand med vifter. Kjøpte en billig sak på Clas for ca. 300,- og den ene viften passer ganske bra med inntaket på maskinen.

     

    Hvis den skal kjøre noen timers jobbkø med videokonvertering/komprimering henter jeg et halvliters kjøleelement i fryseren, pakker inn i en tynn klut, og legger oppe til venstre på tastaturet. Det holder etpar-tre timer, holder chassis kaldt ved å hindre varmespredning fra CPU/GPU/kjøler like under der, og demper CPU og GPU-tempen med noen grader. Dette er ved stasjonær bruk hjemme. På batteri blir den aldri særlig varm, og har jeg den med hjem til en kompis kjører jeg aldri videokonvertering i lange jobbkøer der. En kjapp utblåsing av vifteventilen bak til venstre månedlig hjelper også på tempen.

     

    CPU ved full load har ikke vært over 68 siden jeg tok i bruk notebookkjøleren, og GPU ved full load har ikke vært over 65, så jeg regner ikke med noe tull med GPU'en igjen. Idle ligger nå GPU midt på 50-tallet, og CPU like under 50. Når den var en måned gammel (målte ikke temperaturer før da) kunne GPU-temperaturen gå så høyt som 102 grader, så ikke rart GPU'en røk, det hadde den antagelig gjort selv uten designfeil også.

     

    Sorry lang post, har ikke skrevet her på en god stund.:p

  9. Veldig skummelt med maskiner som responderer på tanker (ref. artikkelen).

    Mennesker tenker mye rart, har mange innskytelser og impulser, og de modererer seg vanligvis når de skal gjøre eller si det de tenkte på.

    Tenk f.eks. email. Hvis jeg kunne skrive og sende email ved å tenke den ut i hodet og maskinen automatisk legger tankene ut som tekst på skjermen og sender det, så kunne det fort skje morsomme ting.:p

  10. den bli varm

    Men det rare er at etter ca 15 minutter hvor jeg er på PCn, blir den rask igjen.

    Vet ikke hvor godt dette treffer, men hvis du bruker Vista og har prefetch/hyperfetch aktivert... og det er standardinnstillingen... så jobber Vista kontinuerlig for å ha aktuelle filer og data forhåndslest inn i RAM etterhvert som du jobber med den. Når den får stå i fred noen timer så vet den ikke lenger hvilke data som vil bli tatt i bruk neste gang, og det kan i noen tilfeller føre til at den får det travelt med å lese inn nye aktuelle data når du kommer tilbake og tar den i bruk. Det vil gi endel diskaktivitet i starten når du er tilbake, og gradvis bedre ytelsen etter noen minutter. Det er ihvertfall en teori, men andre problemer kan gi de samme symptomene.

     

    Hmmm når jeg tenker meg om så er dette kanskje den eneste maskinen du har problemet på, blant flere forskjellige andre maskiner med Vista. Da kan grunnen være en annen. Jeg ville kjørt både virussjekk og trojan/spyware sjekk, det kan også være andre grunner. Hvis du ikke kjører Vista kan du overse første avsnitt over her.

  11. Hadde det vært litt tidligere på kvelden i går hadde jeg kanskje ikke funnet noe behov for å presisere noe, nå er det morgen og jeg ser at jeg kan ha overreagert en smule på en forenkling av et fysisk prinsipp.

     

     

    jaja.. slik går det når "nerdene" skal "forklare" noe.

    Det "koker" (pun intended) bort i masse preik/ord/bokstaver som ikke er noen forklaring. For de som evt ville ønske å forstå noe.

     

    Her er måten man skal forklare ting på:

     

    Når du svetter, blir huden våt av veske

    Vesken fordamper

    Du blir kald

     

    there, that wasn't so hard, was it?

     

    :thumbup:

     

    Hehe ja du har et poeng der, men dette var to nerder som snakket seg imellom og diskuterte en teknisk detalj. Selv om jeg er nerd ville jeg ikke brukt samme språk når jeg prater med en som ikke er nerd. Dermed ville det ikke blitt masse preik/ord/bokstaver som ikke forklarer noe.:p

     

    Tingen med nerder innen de fleste fagområder er at de har veldig mye informasjon om hvordan ting fungerer, og når de snakker seg imellom så tar de av og til for gitt at den de snakker med har et grunnlag og bakgrunn som gjør dem i stand til å forstå språket som tas i bruk, det kan bli litt teknisk av og til. Ikke at vår diskusjon på forrige side var spesielt teknisk, poenget er at i samtaler med ikke-nerder ville nok språket vært annerledes.;)

  12. Men kan det stemme at man selv skal betale dyre dommer for å få support på maskinen sin? Høres temmelig urimelig ut og er jo i og for seg et stort argument for å ikke velge XPS.

     

    Det burde ikke koste noe ekstra, men jeg mistenker at supportnummeret til XPS Premium Support har en høyere minuttpris enn andre numre.

    Min løsning, spesielt hvis jeg hadde ventet noen minutter i telefonkø, var å fortelle teknikeren at jeg var på trådløs telefon og batteriet var snart tomt. Dermed ringte han meg opp på mobilen og vi fortsatte samtalen der. Det kan være en god løsning spesielt hvis man snakker med tekniker i India, siden en samtale der kan ta over en halvtime.

     

    De gangene jeg har snakket med Irland har samtalen vart under 10 minutter så det har ikke vært nødvendig å gjøre noe sånt.

  13. jeg sliter også med varme problemer I8KfanGUI viser at den er oppi 86 grader IDLE! Hvis maskina bare blir stående og ikke gjøre noe, belastning 3-7 % på CPU så blir den bare varmere og varmere.

     

    Så jeg kunne virkelig trengt hjelp til å finne ut hva nummeret til reperatør er... Har ringt til dell norge og de kunne ikke hjelpe meg siden det var en XPS og til india har jeg ikke råd til å ringe til da jeg brukte 350 på å sitte å vente forrige gang...

     

    Ring XPS Premium Support mellom 09:00 og 16:00, da havner du ikke i India men i Irland, og de gutta kan sine saker. Jeg er mest fornøyd med supporten derfra. De i India er software teknikere og prøvde stadig å oppdatere drivere til grafikkort og ting og tang, mens gutta i Irland gjenkjente problemet som hardware, og forstod ganske raskt at de burde bytte hovedkortet mitt. Det må man hvis grafikkortet ryker, det sitter på hovedkortet.

     

    Ang. temperaturer: Mitt kort har røket og blitt byttet 2 ganger. Sist byttet de kjøleren også og det hjalp en god del. Teknikeren som var her var den samme begge gangene, og han vet at jeg er hardwaretekniker selv. Han fortalte meg at jeg helt fint kunne demontere kjøleren selv og rense den, og ha på litt Arctic Silver 5 for eksempel dersom jeg merket at temperaturene begynte å stige igjen, uten å risikere problemer med garantien. Det har jeg nå gjort, men likevel har jeg litt høye temperaturer iblant. AS5 har en innkjøringstid på 200 timer og de siste dagene har jeg sett snittemperaturen synke kanskje etpar grader.

     

    Jeg aksepterer temperaturer under load opp til 80 på CPU og 85 på GPU, går den høyere enn det så kommer vi opp i temperaturer som førte til at hovedkortet mitt måtte byttes. Tidligere har jeg sett GPU gå så høyt som 102, og CPU oppi 90 grader, noe som er litt ekstremt og som førte til at maskinen måtte ha nytt kort innen 6 måneder.

    Idle ligger CPU på 45-50 grader, og GPU på 65-70. Da tenker jeg på Vista desktop uten aktivitet. Det er jo egentlig ikke helt idle, det skjer noe nesten hele tiden i bakgrunnen i Vista da, f.eks. indekseringer og prefetch/superfetch osv. Idle er håndleddsstøtten til venstre omtrent ved kroppstemperatur, mens etter en times load har den nok steget 10 gode grader.

     

    Nå i sommervarmen funker kjølingen dårligere enn ellers. Luften som blåses inn i kjøleren er kanskje 5-10 grader varmere enn normalt allerede før den kommer inn i maskinen. Min løsning, ihvertfall hjemme, har vært å ta en frysepose med en liter vann (dobbelt pose utenpå hverandre), legge i fryseren noen timer, og plassere under maskinen med et tynt håndkle rundt. Det senker temperaturene ca. 10 grader og holder den kald i mange timer. Håndkleet gjør at det ikke samler seg kondens på undersiden av maskinen. Passer nøye på at luftinntaket under ikke tildekkes, ellers kan komponenter som ikke er kjølt av heatpipen men av strøluft fra kjøleren bli for varm, f.eks. minne til grafikkort eller systemminne.

    Hadde jeg giddet å bruke penger på det hadde jeg kjøpt meg en notebook cooler stand... sånt brett med vifte inni som blåser opp mot bunnen av maskinen. Det kan være nyttig i denne ekstra sommervarmen, men til vanlig burde jo maskinen tåle normal bruk i noen timer uten å trenge ekstrautstyr til å kjøle den.

     

    Det er veldig mange som har problemer med høye temperaturer på M1330, og mange av dem har fått skade på grafikkortet på grunn av det. Dell bytter hovedkort og står i, men jeg regner med at noen før eller siden innser behovet for en kjøler med et bedre design som er tilsvarende kompakt, og forstår at en heatpad mellom GPU og heatpipen er altfor dårlig.

    Det fins en effektiv løsning på dette med heatpad'en, men gjør man det vil nok garantien ryke.

  14. Det er dog en del ting her som du sier som rett og slett ikke stemmer. For eksempel når du sier: "Det samme prinsippet gjelder kjølevesken i et kompressorsystem. I veskeform OPPTAR mediet energi i form av varme og transporterer det så bort fra varmekilden i flytende form. så er dette ikke hvordan et fasekjølingssystem fungerer (ihvertfall ikke noe jeg noen gang har studert). Det er nettop den voldsomme fordampingen som gjør at vi får kjøleeffekten.

     

    her misforstår du nok det jeg prøvde å beskrive:

    "Materialer med høy massetetthet kan lagre større mengder varme enn materialer med lav massetetthet. Metaller med høy massetetthet som f.eks. kobber både lagrer og leder varme mer effektivt enn aluminium som har en mye lavere tetthet/masse pr. volum.

    Det samme kan vi si om luft versus vann også. Vann har gode varmeopptaks- og lagringsegenskaper, mens luft har relativt dårlige varmeopptaks- og lagringsegenskaper."

     

    Du har helt rett i at vann leder og holder mer varme enn de fleste gasser, men det er jo ikke det jeg sa. Jeg sa at alle stoffer går over fra veskeform til gassform om du tilfører energi. Det var det jeg mente med at et medium i gassform bærer mer energi enn samme medium i veskeform.

     

    Slik jeg forstår det når jeg leser det siste innlegget ditt så var hovedpoenget ditt at du mener gassen ikke ekspanderer når det når det det skal kjøle, men heller senere i kretsløpet forran kompressoren. Jeg vil ihvertfall poengtere at dette ikke er ritig.

    -Stigma

     

    Ok, nå er vi inne på det som var det jeg ville poengtere i utgangspunktet, og jeg ser at du i ditt svar (som jeg har kortet ned litt) har mistolket meg på etpar punkter.

    Jeg mener faktisk ikke at fasekjøling følger samme prinsipp som et rent veskekjølingssystem. Det er bare et eksempel på hva som brukes for å effektivt oppta, lagre, og transportere varme. Det var et svar på din tekst som sa at "Fasekjøling benytter fenomenet gassform av alle stoffer bære med seg mye mer energi enn veskeform av samme stoffet."

    Energiopptaket skjer som du sier et annet sted i teksten idet faseendringen skjer, idet vesken blir til gass. Gassen i seg selv er jo en dårlig varmeopptaker, faseendringen er det viktige prinsippet. Jeg tror kanskje du snakket om gassen som varmebærer isolert sett, jeg ville bare poengtere at selv om gassen kan bære mye varme så var det ikke i den formen gassen opptok varmen. Når jeg finleser innlegget ditt så ser jeg at du har forklart riktig, men for noen kan det se ut som du mener at gassen opptar energi, noe som kun er tilfellet dersom den før opptaket er flytende og så blir en gass.

    Det litt dårlige uttrykket mitt om at vognen var satt foran hesten var egentlig bare en liten henspeiling på hvordan man kunne oppfatte teksten din slik at det var gassen som var en bedre varmeopptaker enn en veske, siden det motsatte er tilfellet.

    Som jeg mener jeg har skrevet i mitt siste innlegg (før du svarte meg sist) så skjer fordampningen eller faseendringen på et spesifikt sted i kretsløpet der du ønsker varmeopptak: i evaporatoren. Ikke fordi mediet blir tilført varme og derfor ekspanderer, men fordi mediets miljø (inni evaporatoren) tillater at det går tilbake til gassform som er dets naturlige form uten ekstra kompresjon. Jeg skrev ikke noe sted at fordampningen skjer andre steder.

     

    Hadde det vært litt tidligere på kvelden i går hadde jeg kanskje ikke funnet noe behov for å presisere noe, nå er det morgen og jeg ser at jeg kan ha overreagert en smule på en forenkling av et fysisk prinsipp.

  15. Kjære Stigma.

    Du setter hesten foran vognen her syns jeg. Har ikke noen mer treffende måte å beskrive det på.

    Å ha hesten foran vogna synes jeg høres helt riktig ut. Hesten skal jo ikke dytte vogna med mulen. ;)

     

    Resten av innlegget ditt bærer preg av å "dytte vogna med mulen".

     

    Touché :)

    Jeg mente selvfølgelig at han hadde satt vognen foran hesten, korrigerte setningen nå.

     

    Ellers ser jeg ikke noe galt i at metaller med større massetetthet lagrer og leder varme mer effektivt enn metaller med lav massetetthet ref. kobber versus aluminium. Det er kanskje en generalisering, men unntakene er få, jeg har ikke hørt at det motsatte kan være tilfellet.

     

    Prinsippet er gyldig for veske versus gass også. Et materiale som i sin naturlige form er flytende har større energiopptakspotensiale enn et materiale som er en gass i sin naturlige form i samme miljø. Når det flytende materialet får tilført så mye energi at det endrer fase og blir en gass så stemmer det som du sier at atomene er excitert og vibrerer og opptar mer plass, naturligvis, det er jo en gass.

     

    Men poenget mitt her var at forklaringen i innlegget over beskrev at gassen opptok og lagret varme. Det stemmer ikke, det var vesken som opptok varmen og ble en gass som følge av det. Eller i et kompressorsystem: man ønsker å la vesken gå over i gassform på et spesifikt sted i systemet fordi den i overgangen vil oppta energi fra omgivelsene, og en måte å forårsake faseendringen er dels å lette på trykket og dels å tilføre energi. Når den først var blitt gass opptok den lite og avga heller mest mulig til omgivelsene senere i kretsen.

     

    Det blir som en sprayboks eller en CO2 brannslukker. Når du sprayer går vesken inni over fra flytende til gassform idet den passerer ventilen (ref. evaporator), og selve overgangen krever så mye energi fra omgivelsene (som består av den umiddelbart påfølgende vesken, ventilen osv.) at disse omgivelsene blir kaldere.

    Skal du kjøle noe ved å spraye det så bør dyseutgangen være nær objektet som skal kjøles, i og med at energinivået i den kalde gassen raskt tilpasser seg energinivået i omgivelsene og mister kjøleeffekten sin på litt avstand fra dysen.

     

    Uansett, jeg tror nok vi begge har en grei forståelse av hvordan det funker, poenget var å påpeke at det ikke er gassen som er varmeopptageren i kjøleren, den bare sprer varmen over et større areal eller volum. Varmeopptaket, eller energiopptaket har allerede funnet sted idet vesken gikk over i gassform.

  16. Sidne det virker å være noe usikkerhet og småfeil rundt forklaringene om fasekjøling så kan jeg gå raskt over prinsippet siden jeg sitter med hjemmemekk fasekjøler og dermed har bedre grep på det enn de fleste ;)

     

    Litt forenklet så kan man si at alle fasekjølere baserer seg på sirkulere en gass rundt i en loop, ikke så ulkit vanlig vannkjøling i grunn. Fasekjøling benytter fenomenet gassform av alle stoffer bære med seg mye mer energi enn veskeform av samme stoffet. Dette betyr kort sagt at om du tilfører en veske nok energi så blir det til en gass.

    -Stigma

     

    Kjære Stigma.

    Du setter vognen foran hesten her syns jeg. Har ikke noen mer treffende måte å beskrive det på.

    Gassform av alle stoffer bærer med seg mer energi enn veskeform av samme stoff?

     

    Materialer med høy massetetthet kan lagre større mengder varme enn materialer med lav massetetthet. Metaller med høy massetetthet som f.eks. kobber både lagrer og leder varme mer effektivt enn aluminium som har en mye lavere tetthet/masse pr. volum.

    Det samme kan vi si om luft versus vann også. Vann har gode varmeopptaks- og lagringsegenskaper, mens luft har relativt dårlige varmeopptaks- og lagringsegenskaper.

     

    Det samme prinsippet gjelder kjølevesken i et kompressorsystem. I veskeform OPPTAR mediet energi i form av varme og transporterer det så bort fra varmekilden i flytende form. Senere i kretsløpet gis vesken mer plass og idet den ekspanderer AVGIR den energien til omgivelsene, typisk like før den entrer kompressoren igjen. Gass er et relativt dårlig medium å lagre varme i, veske er langt bedre. Det er i overgangen fra veske til gass at varmeoverføringen ut av gassen skjer, når gassen er dannet har varmeoverføringen allerede funnet sted og varmen er da overført til rør/radiator gassen dannes i. Som gass har mediet dårlig evne til å holde på energi, så den lille resterende varmeenergien går stort sett tapt til omgivelsene også etter at mediet har endret fase fra veske til gass. Når så gassen komprimeres til veske igjen så har den i utgangspunktet lite energi, ellers ville den resulterende vesken være omtrent like varm som før, noe den normalt ikke er. I overgangen fra gass til veske i kompressoren tilføres mediet tja... la oss kalle det kinetisk energi. Den tilføres et trykk som lar mediet innta en annen form, nemlig veske, uten å varme den i særlig grad. Så gjentas kretsløpet.

    Enkel fysikk egentlig, vi lever i samme univers, og fysiske lover for energi og masse gjelder i fasekjøling som overalt ellers.

  17. Noen som vet om denne passer til M1330?

    Jo den skulle passe i slot'en.

    Jeg bruker selv et Gigabit Ethernet Expresscard på 34mm, og det funker fint.

    Maskinen støtter både 52mm og 34mm expresscards.

    Har lagt merke til at kortet mitt blir ganske varmt i bruk, og øker varmen på håndleddsstøtten på høyre side, men det funker stabilt.

  18. Slenger meg med på denne tråden jeg også da.

    Jeg er ganske fornøyd med behandlingen jeg har fått av XPS premium support, de har alltid stilt opp så snart som mulig med nye deler neste dag, bortsett fra under flystreiken, da tok det en ekstra dag fordi delene kom med trailer istedenfor med fly.

     

    Jeg har logget all kontakt jeg har hatt med supporten, og når jeg så gjennom det nå kom jeg frem til at det lønner seg å ringe dem på dagtid i vanlig arbeidstid. I helger, kvelder, natt og morgener før 08:00 havner du vanligvis hos en eller annen softwareingeniør i Chennai i India, men på dagtid havner du i Irland, og supporten der virker litt dyktigere.

     

    Jeg har stort sett bare bra erfaring med maskinen også bortsett fra en ting: varme. Maskinen ble etter ca. 6 måneder såpass varm at grafikkortet konket ut, det brant vel ut rett og slett. Langvarige økter med en GPU-temperatur i overkant av 90 grader var mer enn den tålte. Hovedkortet er byttet 2 ganger (grafikkortet sitter på hovedkortet), og heatsinken er også byttet, faktisk hele chassis untatt skjermdekslene.

     

    Jeg er på utkikk etter for eksempel en tredjeparts heatsink med vifte som kan være litt mer effektiv enn den som sitter i maskinen originalt. Kan nesten ikke tenke meg at jeg er den eneste som har tenkt på det, så det fins kanskje der ute. Hvis ikke så har jeg ihvertfall tenkt å bytte fra den generiske kjølepastaen Dell bruker til en AS5 eller lignende neste gang jeg tar vedlikehold på kjølingen.

     

    Jeg vil ikke gjøre denne posten så fryktelig lang, så jeg legger inn en link her til loggen der man kan se historikken med hva som har skjedd med maskinen min, og hvordan det er blitt løst. Teksten er på engelsk for å gjøre det raskt og enkelt å referere til den mens jeg snakket med XPS support på telefonen.

     

    Supportloggen finner du her: http://www.xrunblogg.com/xps_m1330.htm

     

    Ikke misforstå, maskinen er bra og har gjort masse nytte for seg hos meg. Jeg anbefaler den gjerne til andre også, men den kan være litt temperamentsfull... kanskje som en Ferrari som trenger litt service og vedlikehold iblant for at den ikke skal slå seg vrang.:p

  19. Vi får snart AltiBox her jeg bor.

    I PC-en min nå har jeg en dobbel tuner og dobbel MPEG2-kodere i hardware, som lar meg ta opp 2 forskjellige kanaler samtidig, og lagre dem som MPEG2 på harddisk i PC-en i sanntid.

    Dette TV-kortet har også en enkelt AV-inngang for opptak av et AV-signal som ikke trenger å tunes av PC-en.

    Kun 2 forskjellige TV-signaler kan tas opp samtidig, enten en tuner og AV-inn, to AV-inn, eller to tunere som det er på dette kortet i PC-en.

    Vil jeg kunne dra nytte av dette utstyret når AltiBox kommer i hus i løpet av sommeren?

    Fins det noen annen løsning som lar meg ta opp 2 TV-kanaler samtidig på PC-en?

    Jeg har 2 nettverkskort i maskinen, dersom det har noe å si.

    Jeg har DVD-opptaker med harddisk fra før, og har bestilt PVR-dekoder og en ekstra dekoder til mitt abonnement. Opptak av 2 samtidige forskjellige TV-kanaler er et must for meg.

  20. Faen heller, hvordan kan folk ikke se forskjell? Ta en synstest sier nå jeg.

    Kan forstå at det begynner bli vanskelig og se forskjell på 720p og 1080p, men forskjellen mellom dvd til 720p er jo enorm!

     

    Påstår du at det er større forskjell mellom 576i og 720p enn det er mellom 720p og 1080i ???

    Ser du urimeligheten i påstanden her?

    576 til 720 er en økning på mindre enn 200 linjer, mens økningen fra 720 til 1080 er på 360 linjer.

    Da er det en matematisk sikkerhet at 720 til 1080 gir en større økning i oppløsning enn 576 til 720.

    Det vil si helt til vi tar filtreringsteknologier som antialiasing og lignende med i bildet, men de nevnte du ikke med et ord. Oppløsning og bildekvalitet går ikke alltid hånd i hånd vettu.:p

     

    Nå er forskjellen mellom DVD og Blu-ray mer enn antall linjer i bildet. Det som gir størst forskjell i bildekvaliteten er bitraten. DVD har mye høyere komprimering og man vil derfor få mer detaljer/klarere bilde på Blu-ray.

     

    Hva som oppleves av forskjell mellom 720p og 1080p har mye med bildestørrelse og sitteavstand å gjøre.

     

    Jepp, men den opprinneligen påstanden gikk bare på forskjeller i oppløsning, det stod ingenting om bitrater, sitteavstander, opplevelser, skjermkvaliteter og størrelser. Derfor skrev jeg det jeg gjorde, og jeg ser ikke noe galt i det. Den siden av saken er jo utelukkende et matematisk spørsmål om antall linjer.

     

    Den bildekvaliteten vi ser og oppfatter avhenger mye av mange ting, som øynene våre, psykovisuell persepsjon, skjermstørrelse, skjermkvalitet, avstand, kvalitet på koding (må gjøres skikkelig, nytter ikke bare å pøse på med en høy bitrate hvis det er unøyaktig), bitrate, kvaliteten på komponentene i avspilleren, mange sånne ting.

     

    I en blindtest vil garantert noen syns det ikke er forskjell mellom 720 og 1080, mens andre opplever stor forskjell. Siden folk er så forskjellige, og har så mye forskjellig av utstyr og skjermer og sitteavstander osv. så forholder produsentene seg til grunnleggende egenskaper som oppløsning, bitrate og komponentkvalitet.

×
×
  • Opprett ny...