Gå til innhold

Trilux

Medlemmer
  • Innlegg

    16
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Trilux

  1. Hei Er på jakt etter ny hovedruter som skal erstatte vår 9 år gamle Asus RT-AC66U, som er blitt veldig ustabil på wifi. Bruksområde: Altibox internett der Altibox ruter er satt i bridge modus. Privat bruk (ikke smarthus), familie på 5 med det som innbærer av mobiltelefoner, nettbrett, smart-TV, Laptop, hjemmekontor (kablet) og NAS (kablet). Bor i et rekkehus bygd i tre med grunnflate ca. 50 kvadrat over 3 etasjer. Bor i en gate med flere eneboliger og rekkehus og det er 10-20 andre trådløse aksesspunkt i nærheten (se bilder). Asus ruteren vi har hatt frem til nå har gitt grei Wifi dekning i alle rom på både 2.4GHz og 5GHz. Jeg antar derfor at vi ikke har behov for MESH nettverk. Krav: - 1 WAN-port (RJ45 kontakt) - Minst 4 LAN porter (RJ45 kontakt) - Sikkerhet og Brannmur, Automatisk sikkerhetsopppdatering - At ruteren er fremtidsrettet og at produsenten leverer sikkerhetsoppdateringer i lang tid fremover (Gjerne opp mot 10 år, jeg vet ikke hva som er vanlig). Bør kanskje velge en nyere ruter pga. dette. - At ruteren er stabil - DHCP + Muligheten til å sette fast IP på enkelte LAN noder utifra MAC adresse - Mulighet til å sette tidsbegrensning for LAN noder (Foreldrekontroll) - Mulig å sette opp VPN server slik at LAN blir tilgjengelig når man er på reise (Gjerne OpenVPN). - At man kan sende WOL pakke fra ruterens WEB grensesnitt for å vekke noder på LAN (siden WOL ikke alltid fungerer over VPN). - Et gjestenettverk (Wifi) som fungerer. Det kommer en del barn på besøk til våre barn som ønsker wifi. Men ønsker ikke at andre får tilgang til vårt LAN eller til vårt WIFI passord. Jeg har derfor innimellom enablet Gjestenettverk (wifi) på Asus'en vår og hatt et eget passord der. Men da har det oppstått andre problemer (Chromcast som slutter å virke, dårlig streaming på TV Sumo etc.). Med en gang gjestenettverket ble disablet igjen, har disse problemene forsvunnet. Kan nevne at jeg har hatt WAN UPNP disablet siden jeg kjøpte Asus ruteren. - Pris: Helst under 2500 NOK, men kan kanskje strekke meg noe. - Må kunne stå eller monteres vertikalt. Skal monteres inni en slik. Jeg har vært veldig godt fornøyd med Asus RT-AC66U sitt WEB grensesnitt, men jeg er ikke låst til Asus som merke hvis andre har tilsvarende. Edit: La til bilde som spoiler:
  2. Spørsmålet "Hvilket ansvar har en arbeidsplass for sine ansatte" kan ha tusenvis av svar. Det kommer ann på type bedrift, type stilling og type problemstilling. Et generelt svar er at de aller fleste bedrifter i Norge (med noen unntak, som er nevnt i lovteksten) må følge arbeidsmiljøloven. På veldig mange arbeidsplasser finnes det i tillegg tariffavtaler jobbet frem av en fagforening. Dette er en avtale som skal gi goder (, og plikter) utover arbeidsmiljøloven. Der må man nesten ta kontakt med fagforeningen i bedriften for å få innsikt. Dette er vanlige ansatte som er blitt stemt frem av de andre ansatte til å være tillitsvalgt. Oversikt over ulike fagforeninger finner man på fagforening.no Siden en fagforening er et initiativ som er jobbet frem av de ansatte for de ansatte, så er det ikke alle bedrifter som har dette. Det er mer vanlig i større bedrifter enn i små bedrifter. Vet du om det finnes en fagforening med tillitsvalgte du kunne snakket med i din bedrift? Mange fagforeninger krever at man har vært betalende medlem en stund hvis man trenger juridisk (advokat) hjelp. Men hvis det ikke er det du trenger så kanskje det kan hjelpe med en liten prat med de tillitsvalgte (hvis de finnes).
  3. Synology har en applikasjon som heter Storage Analyser. Du åpner den i web grensesnittet til Synology NAS'en. Appen fungerer godt til å identifisere og slette duplikater filer. Etter å ha gjort et søk kan du velge at den skal sjekke mot MD5 Hash på filene, så er man sikker på at dette er duplikater før man begynner å slette.
  4. PC'en tilkoblet ujordet stikkontakt vil være ujordet, men dette alene vil ikke starte en brann. Det er først når utstyret får en feil at det kan bli brannfarlig, men dette kan skje både med utstyr som er tilkoblet jord og utstyr som ikke er tilkoblet jord. Sannsynligheten for brann i elektrisk utstyr er normalt veldig liten, men den finnes. Og siden det finnes mye elektrisk utstyr tilkoplet i de tusen hjem så vil noen få desverre oppleve at branner oppstår pga. feil på elektrisk utstyr. Man kan redusere sannsynligheten for at dette skjer ved å skru av eller koble fra utstyr når man ikke er tilstede og bruker det. Men sannsynligheten blir aldri null så lenge det finnes sikringsskap og elektrisitet i boligen. Derfor bør man ha brannvarsler og forsikring i tillegg.
  5. https://elsikkerhetsportalen.no/jordet-eller-ujordet/ Når du kobler en pc med jordet støpsel inn i en ujordet stikkontakt, så vil pc'en være ujordet og ikke ha forbindelse til jord. Dette går greit og er lov i eldre boliger forutsatt at det ikke finnes andre ledende deler med kontakt til jord i umiddelbar nærhet (såkalt ikke ledende omgivelser). Det som kan være farlig er å blande jordet og ujordet utstyr i samme rom/område (se avsnittet "NB! Viktig avstand" i linken ovenfor).
  6. Ser ikke det stilles noen spørsmål i innlegget, og virker som du har oppsummert greit. Må nesten ha fagfolk på plass for å vurdere hva som er mulig. Deretter blir det et kostnadsspørsmål om man vil velge det ene eller det andre. Når det gjelder kostnader så er det to aspekter. Det ene er kostnaden for selve installasjonen, som er en engangskostnad. Der skriver du at bruker vil ta dette på egen regning. Men så har du også kostnaden for bruk av strøm når man lader. Dette forbruket vil nemlig leses av i en strømmåler der noen betaler månedlig faktura. Hvis dette blir et felles ladepunkt, blir det en felleskostnad? Hva da med de som ikke bruker det? Dette finnes det nok løsninger på hvis man bare legger det frem for sameiet på en ryddig måte.
  7. Antar det er batteri det er snakk om. Da vil polspenning være lik EMS når batteriet er ubelastet. EMS er drivspenningen i batteriet. Når batteriet er ubelastet (0 strøm) vil EMS være lik Up. Når batteriet er ubelastet så setter du at I = 0 i formelen ovenfor, og ender opp med ems = 0 + Up. Når man belaster batteriet og trekker strøm ut av det, vil strømmen føre til et spenningsfall over den indre motstanden i batteriet. Polspenningem ut vil da bli EMS minus spenningsfallet over batteriets indre motstand. Jo mer man belaster batteriet (høyere strøm som går ut av det), jo mer spenningsfall får man over den indre motstanden og jo mer synker polspenningen.
  8. Hvilket underlag skal maskinen stå på? Da kan egenvekten på selve maskinen spille inn. Da jeg flyttet fra leilighet (betongunderlag) og inn i nytt rekkehus (vaskerom på gulv med bjelkelag i tre), så fikk vi problemer med at maskinen ikke ville stå i ro under sentrifugering. Prøvde å vatre den og sette knotter under uten at det hjalp. Plasseringen var intil en vegg på midten av bjelkelaget. Maskinen var en billigere modell med en egenvekt i nedre skalaen (70-80 kg). Byttet til en tyngre maskin med egenvekt på 110 kg som står støtt uten å flytte på seg.
  9. Krampe og strips https://no.m.wikipedia.org/wiki/Krampe_(festemiddel)
×
×
  • Opprett ny...