Gå til innhold

ZeRKoX

Medlemmer
  • Innlegg

    987
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Hjelpsomme svar

  1. ZeRKoX's innlegg in [Løst] Valg av kabler for kabling i leilighet ble markert som svaret   
    Cat6 drar 10G over 30-50 meter, og Cat6A drar 10G opp til 100m. Begge drar 1G over 100m. 6a er en bedre kabel, men om det er nødvendig for deg må nesten du avgjøre. De å legge ett cat6a system og terminere det godt nok i alle punkt er ikke så lett da det er veldig nøye hvordan kablene termineres for at kvaliteten ikke skal bli dårligere enn 6a.
     
    Når det kommer til slide ledere vs. flerleder så er det normalt å ha solide ledere på kabler mellom patchepaneler og kontakter da det elektrisk er bedre kabler. For løse patchesnorer (Fra pathepanel til switch, eller kontakt til pc) er det normalt med flerleder kabel da disse er mer fleksible som er greit når kabelen flyttes på. Kabel som klamres til vegg vil ikke flyttes etter den er installert.
  2. ZeRKoX's innlegg in Switch: unmanaged vs managed layer 2? ble markert som svaret   
    Unmanaged svitsjer er ikke konfigurerbare, og kan dermed kun brukes til å dytte ethernet-pakker fra en port til en annen. Svitsjen lærer selv hvilke mac-addresser som er hvor, og sender pakker videre basert på dette. Broadcast, multicast og pakker den ikke vet hvor skal, vil sendes til alle porter.
     
    Managed svitsjer er konfigurerbare. Dette betyr at du kan endre på hvordan disse svitsjene virker. Typiske ting en endrer på er:
    - VLAN: En svitsj kan deles opp i flere virtuelle nettverk, dersom du vil lage logisk delte nett. Managed svitsjer kan typisk sende flere VLAN over samme fysiske kabel, og du slipper dermed å strekke flere kabler, om du vil ha mer enn ett nettverk fra kjeller til loft f.eks. (IEEE 802.1q)
    - STP: Dersom du har behov (eller lyst på) redundans i nettet ditt, og du dermed strekker flere kabler mellom svitsjer (tenk tre svitsjer koblet i ett "triangel"), så vil STP kunne sørge for at redundante porter blir blokkert så du unngår looper i nettverket ditt (ethernet håndterer ikke looper spesielt bra). Om en av de aktive linkene går ned, vil STP åpne opp en av de blokkerte.
    - Multicast: Dersom du har multicast i nettverket ditt (F.eks altibox IPTV) så vil en managed svitsj kunne være smartere på hvordan multicasten blir sendt i nettet ditt. Managed svitsjer kan vha. IGMP snooping kunne se hvilke porter som trenger multicast, og kun sende multicast-strømmen dit.
     
    Alle disse tingene er overkill å ha for ett hjemmenettverk, men om en er litt interessert i nettverk så kan det jo være moro å ha en managed switch til å leke litt med, slik at en kan lære ett og annet.
     
    Når det kommer til forskjellen på L2 og L3 svitsjer, så er den hovedsaklig at en L3 switch er en managed switch som og kan rute. Dersom switchen din ikke skal leke at den er en router, så trenger du ikke en L3 switch. Men igjen, moro å ha en for å leke/lære Posten til ARJ om at ingen bruker L2 switcher lenger er bullshit. Riktignok er ca all 10G switcher i verden trident2 basert, som gjør at de alle er L3, men i Gigabitverden er det mye penger å spare på å rulle ut L2 svitsjer istedet for L3, og det er derfor L2 som typisk blir installert, med mindre L3 funksjonalitet er nødvendig.
  3. ZeRKoX's innlegg in ipv6 \64 fra isp, rute selv på pfsense ble markert som svaret   
    Dersom ISP allokerer den /64 på linken mellom deg og de, så kan du selvsagt ikke sette en ruter til å halvere dette nettet da ISP's rutere ikke vet at de må via din ruter for å finne det /65 du legger på innsiden av din egen ruter. (Mulig det kan hackes med litt proxyarping, men ikke gjør det )
     
    Normalen er at ISP enten gir deg et subnett i tillegg til det /64 som er for linknett mellom ruteren din og deres, eller at de allokerer et nett til deg over f.eks 6pd (canal digital gjør f.eks dette). Du kan ikke få adresser som hører til nettet mellom din og isp's rutere til å dukke opp bak din egen ruter.
×
×
  • Opprett ny...