Gå til innhold

The Red Devil

Medlemmer
  • Innlegg

    478
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av The Red Devil

  1. Er ein god del "syntsing" ang. kva raid er og kva det er brukt til... (Og også ein del gode forklaringer som drukner i det overnevnte).

     

    Av dei vanlige raid typene i dag (0 (nb, ingen redundancy),1,5,6,10) så er dei ikkje backup i seg selv, men har ein redundancy for hardware feil, som gjør at systemet ikkje går ned pga. X hardisker ryker.

     

    Vist du lurer på eit raid system til å bruke på ein server, nas osv. gå for raid 6. Ja du taper ein til harddisk i forhold til raid 5, men du får det tilbake i redundancy med at du to hardisker kan krasje samtidigt uten at du taper data. 

     

    Det viktigste er å kjøpe ein god hardware kontroller til eit par tusen. Å kjøre raid 5 eller 6 på ein kontroller til eit par hundrelapper, eller software kontroller er ikkje å anbefale.

     

    I tillegg bruk NAS hardisker, og bland hardisker med samme spec fra forskjellige produsenter.

     

     

    Angående Raid 5 så later det til å være mye treigere enn Raid 1, såpass mye at du bare kan glemme å gjøre noe resten av dagen du kjører rebuild. Så da er det fort verdt å bruke et par kroner ekstra på Raid 10.

    I tillegg kan det virke som ren gamling mtp. backup ettersom en ordinær disk har lesefeil hver 12 TB. Har du da f.eks. 5x disker á 4TB gir dette deg 100 % sannsynlighet for å miste all data dersom en disk feiler.

    Først problemet med rebuild er kontrolleren, kjør ein skikkelig hardware kontroller og det vil ikkje være noko problemer. Kjører fleire Raid 6 med 7x6TB disker, og rebuild tar rundt 40min. Dette er dog. med ein Areca hardware kontroller til over 15 lapper. Men du kommer langt med ein dedikert hardware raid kontroller til ein 3-4 tusen.

     

     

    Det google sa var at Raid 5 ble laget i en tid da harddiskene var mye mindre, og med dagens terradisker så er problemet med full nedsmelting mye større pga større disker. Så mens array'en rebuildet så krasjet disk 2 også, sannsynligvis fordi diskene var svære.
    Når jeg sier jeg spurte google, så stemmer det bokstavelig talt. Leste en artikkel av en google-ingeniør !

    Som nevnt over, vist rebuild tar for lenge så er det som regel pga. dårlig kontroller. I tillegg når du kjører raid, så er det ein fordel å kjøpe disker fra forskjellige produsenter som har like spec. Grunnen til dette er å forhindre at ein dårlig serie fra produsent A, gjør at du myster fleire disker samtidigt.

  2. At lysten til å konkurrere faller med alderen, henger nok sammen med synkende reaksjonsevne. I tilnærmet enhver sjanger (racing, fps, rts osv) handler det mye om å tenke, trykke og reagere raskt. Se bare på hvordan fingrene til Snute beveger seg. Manglende reflekser er nok også grunnen til at roligere sjangere som strategi (jeg tipper mot AI eller turbasert mot spillere) er å foretrekke med alderen.

     

    Kommer du langt nok opp i årene, så kan nok dette spille inn. Uansett, så er det nok heller tilgjengelig tid som er den viktigste faktoren, når du har familie og unger, er det ikkje like lett å finne tid til å spille, og får du tid så prioriterer du kansje noko annet istedenfor (trening, jakt, lese bøker osv.).
  3. Problemet er at ikkje lenge etter denne er lansert, så kan du bestille Game:ref:null, ein til hardware device som du plasserer imellom pcen/keyboard og Game:ref som automatisk legger til macro movements som om dei var gjort av brukeren.

     

    Ideen er god, men den er vil være lett å komme seg runt denne beskyttelsen vist det er eit marked for det, og desverre veit me alle at det er nok av folk som kjøper ting som lar dei jukse :(

    • Liker 1
  4. Angående bilene som blei stjålet, så var det nye BMWer for eit par år siden. I begynnelsen så fekk eigerene skylden. Fant to artikkler med eit raskt Google søk, ved å leite videre så burde det vært lett å finne meir.

    http://www.vg.no/forbruker/bil-baat-og-motor/bil/flere-tyverisikre-bmw-er-stjaalet/a/10067335/

    http://www.dt.no/nyheter/radyre-bmw-er-stjalet-1.7418414

     

    Problemet er enkelt og greit at vist det ikkje er teikn på innbrudd så vil ikkje forsikringselskapet eller politiet være med på at "du er uten skyld", før det er bekreftet at det er ein stor sikkerhet svakhet på produktet. Det vil i verste fall føre til ein reduksjon i summen du får av forsikringsselskapet.

     

    Personligt ville eg ikkje stolt blindt på dette systemet, men som nevnt tidligere har du ein gammel nøkkel lås så er den kansje den sårbar for "bumping".

     

    Det som ikkje er nevnt i artikkelen er om NCF brikka er med micro kontroller eller ikkje. Vist den ikkje har det, så er det muligt å kopiere den (dette er muligt selv om den har "wired id", så lenge du har rett utstyr).

     

    For at dette skal være ein risk, så må man vel igrunnen ha eit par millioner på bok, eller på ein eller annen måte være eit mål. Så for den normale mann i gaten er nok dette ein veldig liten risk.

     

    Det som er verre, er at når nok har kjøpt slike låser, så går det ikkje lenge før du kan kjøpe hardware for å låse dei opp i fra øst europa. Når det skjer så blir alle hus med ein slik lås eit mål.

  5. Har allerede installert programmet, men får ikkje nokon feil rapportert via det.

     

    Det eineste eg kan se vist eg sjekker kvar harddisk er at den ein av SMART verdiene er mindre på to av harddiskene:

     

     

     

    SMART Seek Error Rate 65(30)

     

    mot

     

    SMART Seek Error Rate 100(30) på resten.

     

    Så trur eg prøver å skifte ein av dei i dag, og se koss det ser ut i morgon tidlig (ca. 6-8 timer i rebuild).

  6. Holder på og oppdaterer ein server, og har kjørt eit par tester på raid volumene. Og fra slik eg leser det er det problemer med ein eller fleire harddisker på eit av dei.

     

     

    Har lagt ut ein del tester som eg kjørte på begge volumene her:

    http://test.kaizen-web.com/raid-performance.jpg

     

    Det er volumet til høyre som det ser ut som har problemer.

     

    Informasjon om raid setupet:

     

    Kontrolleren er Areca 1882ix16

     

    Raid volumene er satt opp som raid 6 med 7 stk 2TB harddisker i kvart. (+ ein dedikert spare per volum).

     

    Alle harddiskene er like, men kan være ein rev. forskjell mellom dem.

     

    Er igrunne dette som gjør at eg trur noko er galt, siden alt er likt, tenker eg slik at benchmarkene bør være sånn ca. like og.

     

    Nå, det eg lurer på er om det er nokon måte eg kan finne ut kva harddisk det er som har problemer i raidet uten å skifte ut ein etter ein harddisk?

  7. Beklager, la ikkje merke til at du svarte før nå.

     

    Ja, andre disker funger i skuffen.

     

    Er ganske merkeligt siden begge SAS kontrollerene ser SSDen vist eg koblet den til direkte, men ikkje via disk skuffen.

     

    Endte opp med å bruke SATA kontakter fra hovedkortet siden då såg serveren SSDen fra disk skuffen. Heldigvis var det bare to scratch disker som blei lagt til, så betyr ikkje så mye at dei er via SATA.

  8. Føler det blir litt feil å nevne "Derfor har Russland i mellomtiden plukket sammen sin egen satelittnavigasjon ved navn GLONASS," slik som dette.

     

    GLONASS var jo Sovjets svar på GPS og var jo fullt operativ ein gang på 90 tallet, før Russland sluttet å sende opp nok nye satelitter per år. Som førte til at systemet blei degradert.

     

    Det som skjedde var jo at ein gang på 2000 tallet så fekk prosjektet fokus igjen og nye statelitter blei sent opp for å få det i operational status.

  9. Sjølve SSDen er Intel 530 (240GB) og den er i ein Icy Dock slik at den liner opp med kontakten på diskskuffen.

     

    Har prøvd både å koble den til Areca kontrolleren og den interne SAS controlleren på hovedkortet. Vist den blir koblet til direkte så finner begge kontrollerene den (SSDen er i Icy Docken), men vist det er via diskskuffen så finner ingen av kontrollerene den (også prøvd via fleire diskskuffer).

     

    Har prøvd å google, men finner ingen referanser til at SSD disker ikkje skal fungere med diskskuffen. Så sitter her og lurer på om det er ein eller annen instilling eg må sette for at dette skal fungere.

     

    Serveren er sjølvbygget, med desse komponentene:

     

    Supermicro X9DR3-F hovedkort

    Dual Intel Xeon E5 prosessorer

    32GB DDR3 ECC/REG ram (8x4GB dimms)

    Areca ARC-1882ix-16

     

    Diskskuffene er:

    Supermicro CSE-M35TQB (sas/sata m/ses2)

     

     

  10. Personligt så er eg uenig i anmeldelsen. Synest sjølv at spelet i beta er skikkelig bra, og lover godt for når alt er blitt finpussa.

     

    Å trekke ned pga. eit spill i beta release ikkje har ein "how to play for dummies" informasjon er kansje litt drastisk, spesielt siden inXile spesifiserte at betaen manglet mange av desse elementene men at dei ville komme etterkvart.

     

    Angående vanskelighets graden, så er den kansje for lett etter min meining. Med ein gang du bruker dei mulighetene som er der, angående høyde forskjeller, dekning, ambush osv. så har du ikkje noko problemer med fiendene betaen kan hive etter deg. Men på den andre siden, vist du velger å springe rett fram som rambo, så blir det jo selvsagt med ein gang litt vanskeligere.

    • Liker 1
  11. Skal over til statene i slutten av måneden, og til England i februar, så har sett litt etter ein slik travel strøm adapter, men har ikkje funnet nokon ennå.

     

    På Elkjøp hadde dei ein til Apple maskiner, men eg er på utkikk etter ein slik som du kan plugge våres strømplugger nedi og som har US/UK plugger som du kan bruke.

     

    I.e. ein konverter så og sei. Ser det er ein haug på ebay, men er kansje litt risky å bestille ein nå og håpe den kommer fram før den 20ende.

     

    Nokon som veit om nokre butikk kjeder/nettbutikker som fører dette i norge?

     

    På forhand takk.

  12. At det ikke er ytelsesforskjeller mellom div. programmeringsspråk er jo rent tull og vas. Forskjellen mellom et scriptspråk og et komplert språk er enorm, gjerne i størrelsesorden 10-100 ganger i favør kompilert språk avhengig av situasjon (http://shootout.alio...are-fastest.php http://attractivechaos.github.com/plb/). Grunnen er ganske enkelt at man tolker noe før man kjører det, og det skal ikke mye til for å skjønne at det nødvendigvis må bli treigere. Klart, man kan gjemme differansen i stor grad ved å cache sider, bytecode o.l., men alikevel er det fortsatt en vesentlig ytelsesforskjell i størrelsesorden dobling og tredobling av ytelsen. Det betyr ikke at man dumper skriptspråk på flekken, det kan tross alt ha sine fordeler med utviklingstid som du jo er inne på (selv om nok forskjellen er mindre enn folk tror), men man kan jo spørre seg hvorvidt det alikevel er et godt utgangspunkt hvis man veit at PHP allikevel ikke er det man ender opp med å bruke. Eksempelvis kan man jo se hvordan CppCMS regelrett gruser løsninger i andre språk (http://cppcms.com/wi...page/benchmarks). Det er langt fra en nøytral test, men det viser allikevel de forskjellene man ser generelt fra før. Skriptspråk er i utgangspunktet sirrup.

    Nåja, eg meinte forskjellige web språk som normalt brukest i dag.

     

    Einkvar idiot veit at der er ein forskjell mellom eit kompilert og interpreted språk, spørsmålet er kva som det lønner seg å bruke i forhold til utviklings kostnader men og lisens kostnader. I tillegg er visse språk og lettere/vanskeligere å bruke for å lage ein web application.

     

    Du må og huske problemet er ikkje alltid at språket er det man vil virkeligt bruke, mange ganger så blir man tvingde over til eit annet språk pga tilgjengelighet av gode programmerere. Som du veit er det mye vanskeligere å finne ein "god" C++ enn ein "ok" PHP programmer, og du kan lage eit fungerende web side vist du er ein "ok" PHP programmer, men å gjøre det samme vist du er ein "ok" C++ programmerer er verre.

     

    Angående CppCMS benchmarken du linker til, eg satser på at du virkeligt har lastet ned og sjekket koden som blei brukt til benchmarking? Når det allerede er lagt opp til rått spill før du kjører benchmarken så er det ikkje snakk om å gje forskjellige språk eit "fair game". Med det sagt, C++ vil uansett være raskere, men den benchmarken er rigga.

     

    Frameworket virker uansett veldigt interessangt så takk for at du linket til det, dog utviklings tiden vil være mye lengre vist du bruker dette, noko som også blir nevnt i FAQ'en deres. Så personligt så ville eg ikkje valgt det, å bruke PHP som eit template språk med moduler/extentions i C++ for å handtere tyngre sequenser er ein bedre løysning i mine øyne. Spesielt siden RAD/LEAN er utviklings metologien som du blir "påtvingt" i dei fleste større utviklings prosjektene for web, pga. "me skulle hatt det i går" tedenser (spesielt når ein konkurrent har lansert tilsvarende/liknende).

  13. Skal det skalere så er vel PHP et helt feil startsted for å si det mildt.

    Som etse nevnte så er det ikkje så voldsomt store ytelse forskjeller mellom programmerings språk.

     

    PHP skalerer faktiskt veldigt bra vist du går fekk fra basic LAMP stacken. Og når du i tillegg kan lage custom modules i C/C++ som du kan intigrere i PHP motoren for sekvenser som går tregt har du mange muligheter.

     

    Det som koster er utviklings tiden, kunden bryr seg ikkje så mye om du trenger 4 servere eller 2 servere så fremt systemet kan skalere uten problemer.

    Alt blir styrt med ein cost vs ratio, og det er oftest bedre å betale litt meir i hardware kostnad, mot å vente lengre med å lansere produktet.

     

    Når først alt er lansert og du har ein bruker masse på ein god del millioner unike besøkende per dag, da begynner prosessen med å skifte ut deler av coden med C/C++ moduler, eller moduler laget i andre språk. Før det, såfremt koden er skalerbar når brukermassen øker, så er det ikkje verd å skifte ut deler, siden du ikkje spare så mye i hardware kostnad ved å fjerne ein server. Men når du har så stor server park at, når du skifter ut ein del av coden fra PHP med C/C++ så kan du fjerne 10 server eller meir, då begynner me å snakke penger.

     

    Ikke er det mulig å lese seg til sånt heller, ihvertfall ikke med enkelhet.

    Både arkitektur og algoritmer er viktig.

    Du kan lese deg til ein del av teorien, men uten "hands on" erfaring så er det vanskeligt å vite kva som fungerer osv.

     

    Det beste tipset eg kan gje, er å alltid programmere slik at alle delene kan separerest og kjørest på eigne server/cluster. Dette gjelder både database og backend koden. Og ikkje minst, "be aware of race conditions".

  14. Et virkelig godt databaseoppsett, med tilhørende godt skrevet PHP-kode er og blir det vanskeligste.

    Spot on!

     

    Det tar ikkje lang tid å hive sammen ein "FB" clone, det som tar tid er å lage eit system som skalerer tilsvarende.

     

    Problemet er enkelt og greit at dei som starter prosjektene ikkje har god nok erfaring med skalerings teknikker som burde vært tenkt på fra dag ein, slik at heile systemet ikkje må skrives om når trafikken øker.

     

    Til TS, lykke til, du kommer til å trenge det... Spesielt siden dette markedet er "oversaturated" allerede.

  15. Takker for svar.

     

    Den du linket til kunne fungert, hadde den hatt samme connector i begge ender (i.e. den som svarte som går til den samme type kontakt som på hovedkortes av og på knapp).

     

    Kortet har ein rekke av dei kontaktene, 24 totalt, dog min versjon bruker bare 16 av dei. Dette er ein ledere, og er ein per hdd som skal gå til disk skuffen.

     

    Har og prøvd å finne dei hu kontaktene i løst sammen med kabel men, har til nå ikkje greid å finne produkt navnet på dei. Vist nokon veit kva det er så hadde det vært flott.

  16. Se om du finner ein Sony eller Eizo Triniton skjerm. Som nevnt tidligere, så er Triniton betegnelsen for bilderøret, du ser det og lett på at skjermen er flat og ikkje buete.

     

    Vist du ser ein SGI (Silicone Graphics) skjerm, så er dei og av veldig god kvalitet, dog dei er eldre.

     

    Problemet du nevnte du har med skjermen din nå, kan du muligens fikse ved å stille på justering mulighetene du har. Alt etter modellen har du nok 2-4 stk av dei.

    • Liker 1
  17. Apropos load balancer, åssen gjøres det? Bruker man et program? På en egen server?

    Du trenger nok ikkje bekymre deg for dette på ein stund. Når du når opp i eit par hundre tusen unike besøkende til dagen bør du starte og vurdere dette. Som regel setter du opp ein dedikert database server løysning før du trenger fleire web servere med ein load balancer.

     

     

    Du kan få load balancer software, men også dedikerte hardware løysninger. Det kan være forskjeller mellom software og hardware alt etter kva modeller web hosten har tilgjengeligt. For eksempel sender den SSL request direkte gjennom, eller åpner/leser og deretter krypterer det igjen før det er sent til web serveren osv. Hvordan dei distribuerer brukere osv. Så du bør vurdere dei opp mot kva dere trenger av funksjonalitet.

     

    Som regel blir "load balancing" mellom database master servere og slave servere handert på eit kode level ved at du deler opp databasen i "stykker" også populart kalt "sharding". Det vil sei at når database størrelsen vokser, så deler du den opp over fleire servere. Dette kan du gjør både med å bare fordele tables, eller/også ved å fordele eit table over fleire servere. Deretter bestemmer den interne koden kva server(e) du trenge å koble til.

     

    Problemet med "sharding" er jo selvfølgeligt at vist systemet ikkje blei skrevet med dette i bakhodet fra starten så må dere gjør eit par forandringer. Men dette kan også løysest fra database handler koden, dog mot ein prossessrings kostnad (trenger meir tid/ressurser siden du kjører regex mot queriene for å finne ut kor du skal sende den).

     

    Lykke til med oppdateringene du skal kjøre, det viktigste er vist det er muligt å teste oppdateringene på eit likt oppsett. I.e. samme database, filer osv. Når du har større databaser, masse servere osv. blir dette vanskeligt og det er da TDD/Unittesting osv. blir til ein stor hjelp.

    • Liker 1
  18. Det kommer vel igrunnen an på størrelsen av det du utvikler mot. På mindre prosjekter er det mange løysninger man kan bruke uten at det fører til større nedetid for databasen/serveren.

     

    Når du jobber mot større systemer kor det vil ta opp mot ein dag å tilbakeføre backup image til master/master og slave databasene så er det viktigt at alt blir gjort riktigt.

     

    Det eg vil anbefale er at dere starter med å lage .sql filer for alle oppdateringene som blir gjort mot databasen. Ein fil for kvar "oppdatering", i.e. å legge til 4 ekstra tables er ein oppdatering osv.

     

    Deretter må dere bare vite kva for nokre oppdateringer som må kjøres mot databasen for dei nye funksjonene som skal gjøres live.

     

    Først kjører du oppdateringene, og deretter venter du til at dette er syncet til alle slavene, før du oppdaterer filene på web serverene (gjør dette server for server, og ikkje alle på ein gang).

     

    NB. Såfremt det er muligt så er det anbefalt å ikkje modifisere i.e. les fjerne tables eller kolonner før etter at du har verifisert at alle web serverene har blitt oppdatert med dei nye filene. I.e. du fjerner gammel data etter at systemet har stoppet å bruke denne dataen.

     

    I tilfelle du må modifisere data i databasen, gjør dette med SQL kommandoer eller stored procedures når det er muligt, pga. dette er fleire ganger raskere enn å modifisere det gjennom PHP. Dog. stored procedures er treigere enn PHP vist me snakker om større matte/algorithme operasjoner.

     

    Når du gjør det denne veien så er det muligt å kjøre større oppdateringer "live".

     

    Edit:

    Angående PHP oppdateringer, vist dette er oppdateringer som "fjerner" gammel funksjonalitet, så hadde eg tatt ein og ein web server offline og deretter oppdatert, før dei er lagt tilbake til load balanceren.

     

    Vist internett siden kjører på bare ein server, så legg oppdateringen opp slik at du kan kjøre den på ein gang. For eks. med å legge alle nye/oppdaterte filer i ein folder over server path. Deretter lager du ein ny kopi av config filen som inkluderer tvungen lasting av "server maintainance" siden.

     

    Alt du trenger å gjøre nå er å kjøre tre move kommandoer, og du har ein maksimal nedetid på opp mot eit minutt, alt etter kor raskt du skriver.

     

    Ein annen mulighet er vist du kjører cache systemer, og ingen av dei trenger å oppdateres akkurat då er å utvide kor lenge dei er aktive + tvinge systemet til å lage ein for kvar side. Deretter kan du oppdatere filene før du clearer cachen etterpå.

    • Liker 1
  19. Hei,

     

    Har eit Areca ARC-1882ix-16, og lurer på om nokon veit kor eg kan få fatt i kabler som eg kan bruke til "hdd led'ene".

     

    Tenkte å trekke desse over til dei forskjellige diskskuffene.

     

    Ledningene er det samme som dei, som normalt går til eit hovedkort med av/på knapp, reboot osv. Dog, bare med ein leder og ikkje to.

     

    Veit nokon kor eg kan få fatt på slike kabler, eventuelt kva dei heiter?

     

    På forhand takk.

×
×
  • Opprett ny...