Jump to content
Sign in to follow this  
  • entries
    23
  • comments
    111
  • views
    2147

En kollektiv reise

Sign in to follow this  
Guest

90 views

Dette er ment som en fortsettelse på blogginnlegget "kollektivtrafikkens billettpriser for oss "voksne"".Det er en helt vanlig fredag. Jeg skal til pappa, og er som vanlig for sent ute. Med brødskive i hånda og uknyttede skolisser løper jeg bortover den slafsete veien til bussholdeplassen. Jeg tenker for meg selv at jeg må ha en bortforklaring i tilfelle det blir kontroll på bussen, og bestemmer meg for at jeg har bursdag den 9. desember, altså om en uke. André, du har bursdag om en uke. Om en uke. Jeg kan være (les: er kronisk) sløv når det gjelder å huske slike ting, og pugger det derfor mens jeg løper hele veien til bussholdeplassen. Med hanskene og iPoden liggende hjemme kommer jeg meg andpusten på bussen, og ber om å få stemplet barneklippekortet mitt. Det går en god følelse gjennom meg i det bussjåføren klipper de 5 klippene, og på den måten verifiserer at jeg faktisk ikke er voksen. Connex er visst ikke så ille allikevel.Jeg tror ikke på overnaturlighet. Overnaturlighet er noe de dumme og godtroende tror på. Det finnes ikke synske personer. Men jeg er jammen meg synsk. Akkurat denne ene dagen hvor jeg har forberedt en uekte fødselsdag, så er det faktisk kontroll på bussen. Kontrolløren nærmer seg plassen min i et forrykende tempo, og i det jeg fisker opp billetten står han rett foran meg. Jeg gliser nervøst i det jeg viser han billetten min. Barnebilletten. Han nikker, og ser ut til å akseptere det. ”Haha, sucker,” tenker jeg i det jeg ler litt for meg selv.Når jeg endelig ankommer Oslo har jeg selvsagt dårlig tid. Uansett om det er min eller båtselskapets skyld; jeg har dårlig tid. Jeg småløper opp til Nationaltheatret stasjon, og det er jammen meg kontroll der og. En hyggelig utlending står på toppen av rulletrappen og skal se billetten. Han går fem på han og. Jeg småløper ned rulletrappa, og er bare et par millimetere fra å gå skikkelig på trynet. Endelig er jeg på toget. Etter et par minutter kommer konduktøren frem til meg, og blir den femte til å spørre meg om billett på denne turen.Ved en tidligere anledning sto jeg på Oslo sentralbanestasjon og ventet på toget. Sammen med meg sto det en full same som lurte på om dette var toget til Bodø. Jeg forklarte han vennlig at det ikke var det, men han var skråsikker på sin sak. ”Jeg tror du driver gjøn med meg, dette er nok toget til Bodø!” sa han på gebrokkent svensk. Jeg ba han spørre noen andre, og unnskyldte meg med at jeg ikke er sikker. Selvsagt er jeg sikker, for det er lokaltoget til Ski jeg står og venter på. Jeg orker rett og slett ikke å diskutere med en full same. Samen valser videre, og finner seg en somalier som han tydeligvis er sikker på at kan konfirmere at dette virkelig er lokaltoget til Bodø. Somalieren ser rart på samen når Bodø blir nevnt. Han har nok bare bodd en liten stund i landet, den stakkars utlendingen. Jeg knekker nesten sammen i latter når han svarer ”Bodo? Jai vet på Toyen, Gronland og Hålmlia, men Bodo jai ikke vet”.Det eneste som er mer morsomt enn fulle samer og utlendinger med manglende norskkunnskaper er sannsynligvis å mobbe ombordansvarlige på NSBs tog. Egentlig er det de samme stusslige, frekke og sleipe konduktørene, men de har et skilt som informerer alle og enhver at på dette toget er det de som er ansvarlige. Det er utrolig hvor mye ryggrad et lite skilt kan gi. Skiltet lyser opp at her er det jeg som bestemmer. De tråkker gjerne på folk, og jeg lar meg ikke bli tråkket på. I alle fall ikke av en person med et penisforlenger-skilt.Den ombordansvarlige konduktøren ber meg om å vise billetten min. Hvis jeg viser den, vil det bli femte gang jeg viser den i løpet av turen. Jeg er grådig lei av å vise billetten, så jeg sier:- Du er klar over at det er kontroll før ombordstigning?- Ja, men nå har du satt deg i betjentvognen.- Ja, og hva så? Jeg har jo allerede vist billetten, det vet du godt.- Du må ta ansvar for dine egne handlinger, nå som du har satt deg her får du ta ansvar for det.- Du er klar over at du gjør det jævlig vanskelig for deg selv?- Nei, jeg synes ikke det jeg.Folk rundt meg ler og ser rart på konduktøren. Jeg tenker for meg selv at det er bra, fordi det viser at det ikke bare er jeg som synes systemet er litt merkelig. Eller gjør de det? Ler de egentlig bare av meg? En liten vind av paranoia slår meg, før konduktøren får meg til å lande på jorden ved å si ”nå, skal du vise billetten din?”. Jeg viser barnebilletten, og konduktøren ser fornøyd ut. Hun virker fornøyd med det hun har oppnådd, og tenker nok at det står 1 – 0 til henne. Lite vet hun at hun har vært en av fem personer som jeg har lurt i dag. Jeg har lurt de til å tro at jeg er barn, selv om jeg ikke har gjort spesielt mye for å oppnå det. Kanskje jeg skal late som jeg er barn en god stund til?

Sign in to follow this  


7 Comments


Recommended Comments

Tre dager etter min sekstenårsdag, og jocke ble tatt i kontroll med barnebillett. En skjennepreken som ikke lignet noe, og jeg slapp til slutt gebyret. Vil likevel anbefale deg voksenbillett jeg...

Share this comment


Link to comment

Er man tøff, går man for barnebillett til langt oppi tyveårene. Pappaen min gjorde det i studenttiden, og jeg har ikke tenkt å være noe dårligere. Men så har jeg jo vanligvis busskort, så det blir ikke så mye sniking... Men det var virkelig artig på 20årsdagen når jeg først går inn og kjøper en helflaske vodka uten å måtte vise legitimasjon og deretter går på bussen og betaler barnebillett (uten at jeg sier noe)... En fin blanding av ung og gammel på en dag :)

Share this comment


Link to comment

18 år og 22 dager, går fortsatt for barn halvparten av tiden. Jeg er flink til å fake stemmeskiftet, og med hue på ser ingen forskjellen. Er ikke direkte stor heller, da. :wee:

Share this comment


Link to comment

Igjen et godt og morsomt blogginnlegg, jfr. "Another day in paradise".

 

Jeg tror ikke jeg klarer å gå som barn nå, men som 18-åring gjorde jeg det av og til, på sjåførens initiativ :wee:

 

Nå for tiden trenger jeg ingen barnebillett, siden jeg allerede har 90% på ekspressbuss og 50% på de fleste andre busser, tog og båter :tease:

Share this comment


Link to comment
×
×
  • Create New...