Jump to content
Sign in to follow this  
 • entries
  13
 • comments
  0
 • views
  580

En nybegynnerguide for mobilt bredbånd

Sign in to follow this  
HansZwimmer

159 views

Det finnes forskjellige typer bredbånd der ute, og et av dem er mobilt bredbånd. Vil du vite mer? Les videre så tar vi deg med helt fra begynnelsen.

Hva er mobilt bredbånd?

Mens en normal bredbåndslinje leveres gjennom kabler, fungerer mobilt bredbånd litt annerledes. Den kobles til et mobilnett og sender data gjennom 4G og snart 5G tjenester, nøyaktig det samme som internett du bruker på smarttelefonen din. 

Mobilt bredbånd kan komme i form av...

 • En dongle - En liten tommelstørrelsesinnretning som kobles til USB-porten på datamaskinen din og kobler den til internett.
 • En personlig Wi-Fi-enhet - Også kjent som en mi-fi-enhet, lomme-Wi-Fi eller bærbar hotspot, dette er en liten dings som fungerer som en miniruter. Slå den på, så kobles den til 4G og kringkaster Wi-Fi slik at du kan koble datamaskinen, nettbrettet eller telefonen mens du er på farten. Se vår guide til mobil Wi-Fi for mer .
 • Wi-Fi i bilen - En spesiell Wi-Fi-enhet designet for å plugge inn i en bil. Perfekt til å streame musikk på telefonen på en lang reise. Se vår guide til bil-Wi-Fi for mer .
 • Data-SIM kort - Disse fungerer akkurat som SIM-kort for din mobiltelefon, bortsett fra at de bare har datatillegg uten anrop eller tekst. Sett en i SIM-kortsporet på bestemte iPads og nettbrett, så får du den på nettet.

Hva er fordelene med mobilt bredbånd?
Den største fordelen med mobilt bredbånd er at det er bærbart. Når du har en dongle eller Wi-Fi-enhet, kan du ta nette med dit du vil, og så lenge du har 4G-signal kan du bruke internett.

For veldig lette brukere som bare vil bruke internett til å sjekke e-post nå og da, kan det til og med være billigere enn fastlinje bredbånd.

Sammenlignet med fastlinje som fiberlinje, har mobilt bredbånd en tendens til å ha noe høyere latenstid (etterslep), strengere nedlastingsgrenser og vanligvis lavere hastigheter.

Men 4G begynner å  bli allment tilgjengelig, slik at mange som ikke kan få faste linjer velger å bruke mobilt bredbånd med store datakvoter som bredbånd hjemme.

Hvorfor bør jeg skaffe meg mobilt bredbånd?

 • Som et alternativ til fastlinje bredbånd. Hvis bredbåndalternativer i ditt område rett og slett ikke er gode nok, men mobilsignal er ok, er mobilt bredbånd en god løsning.
 • For midlertidig bredbånd. Det gode med mobilt bredbånd er at det er veldig plug-and-play - alt du trenger å gjøre er å registrere deg og slå på enheten. Det gjør det ideelt hvis du har problemer med bredbånd hjemme, eller hvis du nettopp flyttet inn og ikke har koblet deg opp ennå, eller hvis du er i midlertidig innkvartering i noen uker.
 • Å gå online når du er ute og på farten. Mobilt bredbånd er nyttig som et supplement til din 'hoved' bredbåndstilkobling hjemme hvis du ofte jobber på kafeer, streamer musikk i bilen eller for eksempel vil bruke internett mens du reiser.

Hvordan velge en mobil bredbåndsavtale

Husk å tenke på følgende punkter når du velger en mobil bredbåndsavtale. Når du er sikker på hva du vil, kan du sammenligne avtaler og velge noe som passer til alt du trenger - til den beste prisen selvfølgelig. Mobilt-bredband.no er en genial nettside for å sammenligne mobilt bredbånd.

Hvor vil du bruke den?

Før du registrerer deg for en avtale, bruk alltid mobilnettverkets dekningsjekkere . Du vil ikke risikere å få den nye dingsen din hjem bare for å finne ut at du ikke kan få signal der hvor du vil bruke bredbåndet ditt.

Hva vil du bruke den til?

Ulike typer mobile bredbåndsmoduler er nyttige for forskjellige formål, så dette er viktig.

Hvis du for eksempel vil ha et alternativ til fastlinje bredbånd i hjemmet ditt, kan du se på 4G-rutere for å bruke hjemme.

For å bruke en bærbar PC eller et nettbrett mens du er på farten, er en dongle eller personlig Wi-Fi-enhet det beste alternativet ditt.

Hvis du bare vil ha mobilt bredbånd til iPad eller nettbrett, er et SIM-kort bare for data mest praktisk; eller hvis du bare virkelig bruker den i bilen din, er en Wi-Fi-enhet i bilen super nyttig.

Hvor lenge vil du at kontrakten din skal vare?

Er du helt sikker på at du vil bruke mobilt bredbånd hver eneste måned?

I så fall kan du spare penger ved å gå til en langsiktig kontrakt, for eksempel en 12-måneders kontrakt. På den annen side, hvis du foretrekker alternativet å endre planen din fra måned til måned, vil en avtale uten bindingstid passe deg bedre.

Hvor mye data vil du bruke?

Mobilt bredbåndstillatelse kan spenne fra 7GB per måned helt opptil mange hundre Gigabytes- men det er selvfølgelig høyere dyrere for store datapakker, så det er ikke alltid det er verdt kostnaden. Spesielt hvis du ikke bruker det opp.

Hvis du ikke er sikker på hvor mye du sannsynligvis vil bruke, gå for en avtale uten binding, og se hvor mye du ender opp med å bruke. Du kan alltid registrere deg for en billigere, eller dyrere avtale på et senere tidspunkt.

Sign in to follow this  


0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

×
×
 • Create New...