Gå til innhold

Dottens blogg

  • blogginnlegg
    27
  • kommentarer
    322
  • visninger
    262 525

VHS er død!


Dotten

1 625 visninger

VHS_1.GIF

Emnetittelen fikk deg sikkert til å lure på om denne bloggen var bumpet opp fra før blogger så livets lys, for VHS er jo for mange unge nå et fremmedord og for oss eldre noe som hører fortiden til. Men det er først nå VHS virkelig er død, skal vi tro media. For nå har siste selskap som leverte VHS-tapes kastet inn håndkleet. I hvert fall for USAs del, om det er noen selskap igjen i Europa eller Asia som fortsatt holder på. Har hørt at VHS fortsatt er stort i den fattige delen av verden, men om det er en myte eller ikke aner jeg ikke.

 

Uansett, VHS for meg var den gyldne æra. Selv om jeg foretrakk BETA, så var VHS det som telte når jeg endelig tjente mine egne penger og kunne starte filmsamling. For ikke å snakke om alle filmene som ble tatt opp. Det ga en helt egen følelse å passe på klokken for å ta opp en storfilm på TV1000 eller Filmnet, eller Transformers-tegneserien på Fun Factory. I tillegg så var coverne til en VHS mer som bøker å regne til fordel for de tynne lefsene av noen DVD'er. Det var som med de gamle Motorola-mobiltelefonene, de kunne benyttes som selvforsvar. Jeg har fortsatt haugevis med VHS'er lagret hos mine foreldre, om de da ikke har våget å kaste dem da. Kvaliteten er nok så crappy at jeg ikke tør å se på dem igjen med det første, jeg foretrekker de nostalgiske minnene. Spoling frem og tilbake, irritasjonen over å sette i en film som ikke var spolt tilbake. Letingen i videobutikkene etter en film å se med min nye kjæreste. I starten var jo VHS den glimrende portalen for å unngå sensurveldet her til lands!

 

Den digitale hverdag endret alt dette. Jeg kan ikke huske sist jeg var innom en utleiesjappe, selv om jeg registrer at de ikke er helt døde enda. Spole tilbake, hva er nå det? Selv Blu-Ray hevder enkelte er døende grunnet nedlasting og ny måte å formidle film. VHS'en er død, lenge leve den digitale fremtid og dens enkelthet.

 

Men mitt aldrende jeg kan ikke annet enn å tidvis ønske at jeg kunne spolt tilbake til den glød, entusiasme og stemning som VHS ga meg. Det blir tyngre og tyngre å nærme seg 30 års-dagen.

4 kommentarer


Anbefalte kommentarer

Har fremdeles et par hundre VHS-er som jeg fremdeles ofte titter på. Og har ingen planer om å gi dem opp med det første. Tipper jeg blir sittende på dem i minst 10 år til.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9817234daf

Skrevet

Jeg har rundt 500 VHS-er som skal opp på veggen i mitt nye hjem til våren. Det var der alt startet og jeg velger å respektere inspirasjonen min. For det var det som inspirerte meg til å begynne å samle.

 

Jeg kjøpte VHS lenge etter DVD-ens inntog. Hadde for vane å bruke 150,- på tre brukte kassetter hver helg. Det var hele ukelønnen. Jeg husker da jeg hadde 40 kassetter og hvor stolt jeg var over samlingen. Jeg husker da jeg kopierte hele James Bond-serien av ingen ringere enn Venerable. Det krevde to maskiner, en scanner, en printer og en bunke nøyaktig like, lave cover. Tomme selvsagt.

 

Den samlingen ser ekte ut og er et lite høydepunkt i samlingen min. Jeg har ikke en eneste gang puttet en av kassettene inn i spilleren. Men den er pen å se på.

Lenke til kommentar

Har noen hundre VHS selv, og kommer ikke til å kvitte meg med de. For en som har passert 30 for 5 år siden, så er VHS en viktig del av min barndom og ungdom. Gudene vet hvor mange filmer jeg så på 80 tallet (bl.a. så drev faren til en kamerat en av de største videoutleiesjappene i området...you figure out the rest ;) ), og det ble ikke mindre når jeg fikk Filmnet og TV1000 i 1991.

 

Tok steget fra VHS til LD i 1996 og fikk bortimot 100 filmer på LD... så oppgraderte jeg til DVD i 2000 og gikk også "blå" fra høsten som var.

 

Så nye formater vil komme, gå og dø - men VHS vil alltid ha en spesiell plass hos meg :)

Lenke til kommentar

Selv kvittet jeg meg med alt jeg hadde av DVD-er så fort man begynte å ane begrepet "HD" langt der borte i horisonten. Nå er DVD på vei mot samme avgrunn som VHS, og det skal vel ikke mer til enn et par år før også DVD-samlingen ikke er verdt noe annet en minnene man har knyttet til den. Jeg spør meg selv om det er noen vits å begynne å bygge opp samlingen igjen, for andre, tredje, eller fjerde gang? Hva med å hoppe over Blu-Ray og vente til man endelig kan betale for en filmlisens og ikke en gitt transfer låst til et fast fysisk medium? VHS-samlingen holder vel et tiår til, spesielt nå når man kan kjøpe VHS-filmer i bæreposer for småpenger og lommerusk.

Lenke til kommentar
×
×
  • Opprett ny...