Gå til innhold
  • blogginnlegg
    23
  • kommentarer
    111
  • visninger
    2 477

Kollektivtrafikkens billettpriser for oss "voksne"


Gjest

270 visninger

Som enkelte av dere lesere som har forvillet dere inn hit allerede vet, så går jeg i første klasse på videregående. Jeg bor til daglig på Nesodden, en gudsforlatt halvøy rett utenfor Oslo. Fint å bo der, men halvøya er litt gudsforlatt. Litt.I dag skulle jeg ta båten til Oslo, eller «byen», som vi kaller norges hovedstad. Dette gjør jeg ofte, for faren min bor i byen (ja, foreldrene mine er skilt).I det jeg gikk på bussen, så slo det meg at jeg måtte betale. Eller, det slo meg kanskje ikke, det var vel heller bussjåføren som påpekte det. Når jeg gikk på ungdomsskolen hadde jeg gratis busskort pga. den lange skoleveien, og for meg så har det blitt en vane å gå på ved å bare vise kortet, eller ikke vise det i det hele tatt. "Betale?", tenkte jeg, og så tok jeg frem lommeboka, ga bussjåføren 105 kroner og sa at jeg skulle ha et kupongkort for barn. 105 kroner for 30 klipp. En reise til Oslo tar 5 klipp. Fy fader så dyrt.Når jeg satt meg ned litt lenger bak i bussen, slo det meg at jeg ikke regnes som "barn" lenger. Jeg fylte 16 år forrige måned. Så nå er jeg voksen, i følge busselskapet. Voksen? Jeg føler meg absolutt ikke voksen. Voksen, det er et ufattelig stort ord. Tenk deg det, å måtte si "et kupongkort for voksen" når du går på bussen. Nei, det går rett og slett ikke for meg. Jeg er fader meg ikke voksen.210 kroner skal jeg egentlig betale, på bakgrunn av at jeg er "voksen". 210 kroner for 3 tur-retur-turer til og fra Oslo. Herregud så dyrt. Hvordan i all verden kan de fjolsene i Stor Oslo-Lokaltrafikk (SL) tro at jeg, en 16 år gammel, normal gutt, har noe mere penger å rutte med nå enn da jeg var et år yngre? Tvert i mot, nå går jeg på videregående og må betale mye mer enn tidligere, for eksempel skolebøker. Gratis var de på ungdomsskolen, men her på videregående må vi betale mengder av penger for de. Takk gud for at det ble rødgrønt flertall.Det jeg vil frem til er at denne 16-årsgrensa er rett og slett idiotisk. Jeg har rett og slett ikke råd til å betale dobbel pris for å reise med kollektivtrafikk! Hvem er det som har det? Jeg har ikke mer penger nå enn da jeg var 15. Denne grensa burde bli satt opp til iallefall 18 år. Det er ved 18 år du regnes som voksen. Det er da du kan kjøpe tobakk, alkohol og stemme. Nå får samfunnet bestemme seg. Er jeg voksen når jeg er 16, eller når jeg er 18? Jeg mener at jeg absolutt ikke er voksen når jeg er 16 (ikke 18 for den slags skyld, men det er en annen sak), så hvorfor skal jeg da betale voksenpris?Jeg tror jeg kommer til å fortsette å kjøpe barnebillett. Men hvis jeg blir tatt i kontroll, så må jeg ut med 950 kroner. Det er sure penger. Like mye penger som hvis jeg skulle bli tatt i kontroll uten noen som helst billett. Kanskje det er det jeg skal gjøre, bli en av de utallige snikerne?

5 kommentarer


Anbefalte kommentarer

Hei.. tenket jeg skulle teste den nye blog funksjonen ved å gi deg en kommentar.

 

I dagens samfunn er det som alle vet pengene som styrer. Alle skal tjene mest mulig på alt, rett og slett..

Sånn er det også innenfor barn og ungdoms "markedet". Alle steder hvor du må betale for en bilett eller et sted du blir "priset" på grunn av alder er det 16 som er aldersgrensen for voksen.

Andre steder hvor det er 18års grense er det som regel regler som gjelder (Alkoholsalg, førerkort o.l.)

 

--- Bare litt til ettertanke :)

Lenke til kommentar

Øh... Er det ikke rabatter for barn\student\honnør? Du går vel som student? Sånn er det i hvert fall her i Skien (heia metrobuss).

 

Med Krisin som finansminister kommer nok landet til å blomstre ja. :)

Lenke til kommentar

Er 100% enig med deg i denne saken, og har lenge hatt lyst til å skrive et slikt innlegg. I og med at du går på videregående er det mulig du kan få studentrabatt på reisene dine, men jeg vet ikke.

Lenke til kommentar

Hei, beklager for at jeg ikke svarer før nå. Det var visst et problem med at jeg måtte godkjenne kommentarer, selv om jeg har satt på at alle kommentarer skal godkjennes.

 

Nei, man får ikke studentrabatt ved reiser med SL, med unntak av et månedskort med redusert pris, kalt ungdomskort.

Lenke til kommentar

Selv bor jeg i Bergen, nærmere bestemt i Åsane. For bussbillett til sentrum koster det 31 kr for voksen (16 for barn), og du kan kjøpe klippekort/"rabattkort" med 3 soner (1 klipp = 1 tur) med 12 klipp for 310 kr = ca 26 kr per tur. Littegrann billigere enn deg, men still quite expensive sh*t hvis du tar endel buss (skjønt, da har man ungdomskort til vel 350 kr i mnd. der du kan ta så mye buss du vil, samt diverse båt og tog).

 

Nå kommer visst metrobussen hit også, får håpe den gjør ting billigere, så lenge den ikke gjør avgangene mindre hyppige. Her jeg bor, er det én buss som går hver halvtime. En i timen hadde vært ille.

Lenke til kommentar
×
×
  • Opprett ny...