Gå til innhold

Inntrykk av MSI Z77A-GD65 så langt!


**dp**

Anbefalte innlegg

Jeg har alltid vært utrolig skeptisk til MSI hovedkort helt siden jeg fikk meg et MSI socket 939 kort. Kortene jeg har hatt fra MSI siden den gang har vært tilfeldige og ikke vært til å stole på for en tweaker/overklokker/poweruser som jeg ser på meg selv som.

 

De siste 10 årene har jeg klokket mer enn gjennomsnittet og dermed stilt enda høyere krav til hvordan hovedkortene oppfører seg under forskjellige forhold (les: luft/vann/fase/LN2). Det hele toppet seg under MOA 2010 i Munchen hvor Henning og undertegnede var deltakere. Kortet vi klokket på var et X58 Eclipse fra MSI og jeg har sjelden vært borti kort som oppfører seg så "random". Tviler sterkt på at jeg er den eneste som blir geniunt irritert når ting ikke lystrer dine egentlig ganske enkle kommandoer!

 

Dette har tydeligvis MSI hatt i tankene når de laget de siste hovedkortene sine. Ingeniørene til MSI _MÅ_ ha tenkt: "hva i natta er det egentlig som gjør at ASUS lager enkle hovedkort som fungerer flawless under nesten alle forhold?"

 

En tidligere bekjent av meg begynte å jobbe i MSI og fikk sendt meg et Z77 kort til test med lovnader om at de nå var på rett kjøl og har tatt "problemene" de hadde før på alvor.. Gud hvor rett han har hatt....

 

La meg presentere MSI Z77A-GD65:

 

Full size ATX hovedkort med 3 x PCIEX 16x for opptil 3veis SLI og Crossfire.

Som de fleste av dere vet er Z77 - Z77.. dvs ytelsen på de forskjellige kortene er i praksis den samme (vi snakker kun noen bittesmå % i noen tilfeller). Derfor har jeg ikke tatt meg bryet med å legge ut performance vs asus eller GB kort - ytelsen kan dere se at er på høyde med alle andre Z77 kort i noen andre tester.

 

Det jeg ser på når jeg skal kjøpe hk er hvor forutsigbart og godt det fungerer. Booter det med høy minneklokk? Får jeg en feilmelding når kortet ikke klarer de forskjellige hastighetene? Er kjølingen på PWM god nok til å kjøre 3DMark 06 på 5700Mhz uten problemer? Hvordan skal jeg få sjekket spenningen til cpu/minne?

 

De siste Gigabyte kortene jeg har hatt i hus makes rett og slett null sense. Ordet jeg vet jeg har brukt flere ganger og som jeg er sikker på at mange dere klokkere kjenner dere igjen i er: random/tilfeldig. Ingen vil at kortene skal være tilfeldig - og MSI Z77-GD65 er så absolutt ikke det!

 

Key features jeg elsker med dette kortet:

 

V-Check points

Debug LED

OC- Genie

 

La meg utdype:

 

V-Check points:

Pins som gir deg mulighet til å sjekke spenningen via et multimeter. Dette i seg selv er intet nytt, men det som er overlegent med dette systemet kontra ASUS "voltage measurement" er følgende: Multimeter pinnene står av seg selv i en plastforhøyning. 2 x jord (GND) gir deg også muligheten til å bruke to stk multimetere samtidig. Ved bruk av tre stk multimetere må man bruke en molex kontakt fra PSU. Dette systemet er overlegent punkter på hovedkortet man må holde multimeter pinnen mot etter min mening.

Bilde:

 

IMG_7840.JPG

 

Debug LED:

Intet nytt - men utrolig kjekt under tweaking av cpu/minne. Ofte ikke til stede på "billige" hk.

 

OC - Genie:

Noe jeg ikke vil få bruk for fullt så ofte, men allikevel en meget kjekk funksjon. Ikke bare klokkes cpuen til rundt 4Ghz ved første trykk, det er mulig å konfigurere denne knappen til en egen profil som du selv har laget.

Dvs; kanskje du kjører 1.3v 4500Mhz til vanlig og er fornøyd med dette, men når du spiller/rendre vil du gjerne ha litt mer guffe? Konfigurer OC Genie knappen til 1.45v 5Ghz og vips - du har din egen lille turboknapp (som vi hadde i gamle dager). Dette blir selvfølgelig satt on-the-fly i windows.

 

Bios:

Som de siste kortene på markedet fra alle leverandører har MSI også kommet med UEFI bios, dvs mus kan brukes til justering/manøvrering. Biosen er bygget bra opp med enkle snarveier på hver side til de mest brukte funksjonene og dette er bra (seks stk). OC Profiler er også lagt inn, dette er et must i 2012 etter min mening! Det som gjør biosen meget god etter er hvor kjapp den er. Flyten/hastigheten er rett og slett det beste jeg har vært borti på hovedkort til nå - bedre enn ASUS sitt oppsett. Eneste jeg har å utsette på i bios er at noen settings er lagt til "rare" steder. OC Profiles er f.eks lagt helt nederst på ene siden og ikke en snarvei øverst, samt at save and exit bare er en [X] helt alene på toppen.. Bagateller når man først vet om det, og det kommer garantert en fiks på dette. Alt i alt den beste biosen jeg har jobbet i noen gang. Z77-GD65 har også Dual bios hvis den ene blir korrupt.

 

Layout:

Viktigste for meg her er at det er to slotter mellom PCIEX nr 1 og nr 2. Dette sikrer god kjøling for det øverste kortet i SLI/Crossfire. For to kort kjører vi jo! :)

Bra plassering av 8 pin til cpu, helt øverst til venstre på kortet. God kjøling til PWM, blir ikke skikkelig varmt på luft under prime95 engang. Riktig plassering av ATX plugg og ON/OFF switch samt reset og OC Genie. Eneste drawback her er faktisk at de har utstyrt kortet med DVI/VGA og HDMI. Entusiaster trenger ikke DVI og VGA ut. Tar også litt plass på IO slottene. Ellers har vi optisk og coaxial til lyd og 2 x USB3.0 + 4 x USB 2.0. Legg også merke til at USB 3.0 internal er vinklet horisontalt med kortet - bra!

 

Plass til isolering rundt socket for de av oss som driver med sånt, samt at vi er kvitt vanlig PCI for godt.

 

Overklokking:

GD65 er det beste 1155 kortet jeg har klokket på og fikk ene SB 2700K chippen min opp på 5400Mhz med litt minus på cpuen uten stress. Eggman (Eivind) på forumet tok seg en tur bort forleden og han dro med seg 57x chippen sin. Dette resulterte i Sandy Bridge på 5716Mhz uten nevneverdige problemer. Kortet har en liten dropp i vcore under kraftig cpuload (1.65v - 1.6v), men dette blir garantert fikset i bios oppdatering.

 

Legger ved noen scores i 3DM11 og Wprime :)

 

Wprime 32M samt 1024M i7 2600k @5716Mhz

5716%201024%20prime.jpg

 

3DM11 med 2 x 7970 på 1240/1700Mhz i7 2700K @ 5400Mhz:

16800%20poeng%203dm11.png

 

God ytelse selv med litt lav minnehastighet (har bare kjipe rambrikker for hånden akkurat nå).

 

Neste test blir skikkelig klokking med i7 3770K Ivy Bridge når disse blir tilgjengelig. Har sett flere som kjører 6.5Ghz+ på dette kortet, til og med en 7Ghz validert cpuz.. så her blir det trøkk i bua etter 29. april!

 

Konklusjon:

Til de av dere som faktisk har lest denne "testen" så har dere garantert fått med dere at jeg liker dette kortet. Det kommer til å bli mitt faste benchekort til socket 1155 og jeg gleder meg virkelig til Ivy kommer i butikkene. GD65 har alt som forventes og litt til. En klar vinner til både 24/7 og benching. Kortet har i øyeblikket en utsalgspris på 1490,- hos komplett.no og holder seg med dette på en veldig OK pris.

 

Da er det vel bare en ting å si: MSI is back! Klar anbefaling!

 

Legger også ved hw.no sin test for de som vil se ytelse mot andre kort:

 

http://www.hardware....77a-gd65/107435

 

Liten video som viser kortet i bruk:

http://hwbot.org/new...reme_oc_teaser_

 

Info om kortet fra MSI:

http://no.msi.com/pr.../Z77A-GD65.html

 

Prisjakt:

http://www.prisjakt.no/product.php?o=1165782

 

Prisguiden:

https://prisguiden.no/produkt/msi-z77a-gd65-156311/erfaringer

Endret av **dp**
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Herlig å lese så mye positivt om et MSI kort. Bra skrevet :) Jeg har brukt MSI siden 2002 og har sett en klart forbedring i de siste årene, ja faktisk etter MOA startet, og synes de lager gode og spennende hovedkort. Har planer om å oppgradere til Z77 og da blir det nok mest sannsynlig dette kortet. Håper flere henger seg på denne tråden, for kortet fortjener litt oppmerksomhet ;)

 

PS. Vennen din som jobber hos MSI, han er vel ikke Svensk?

Lenke til kommentar

Er selv happy med gd65, dvs flott bios, layout osv og det ser ut til å klokke bra.

Har ikke fått testet noe over 5ghz, men so far so good.

Har et spm ang vdrop control 1-7 - 7 er den som gir minst drop ikke sant?

 

helt enig. biosen er excellent! skal være 7 som gir minst dropp etter det jeg har hørt, men fremdeles er det litt. hvilken bios kjører du? jeg har 10.4B liggende her tror jeg....

 

EDIT: til høy 24/7 klokk trenger SB litt høyere spenning IDLE enn load.

Endret av **dp**
Lenke til kommentar

Tweaktown.com har testet kortet og det får gode skussmål, 92% i score.

Les testen her: http://www.tweaktown...view/index.html

 

Kult at MSI Norge er medlem av forumet. Betyr det at vi vil se offisiell støtte i denne tråden?

 

vi får håpe det!

 

ellers så legger jeg ut biosene jeg får løpende. nyeste bios er nå denne (10.5B4):

 

http://dl.dropbox.co...54_ME8_1464.zip

 

enjoy guys!

 

fra MSI:

 

BIOS Updates

Below are the most stable bios files currently available for our Z77 samples. They also add a lot of fixes and performance increases for both CPU and Memory overclocking. Please be aware that this bios should be updated in DOS, and NOT with M-Flash because they include new firmware. The updating method is relatively simple:

 

· Use a DOS bootable media (bootable USB stick)

· Extract the files from the archives downloaded below.

· Execute the command FLASH.BAT (this will execute both BIOS and Firmware updates)

· Reboot the system after finishing the update process.

Endret av **dp**
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ser ikke ut til at siste bios støtter 2500k. Får sette alle instillinger, men ratio forblir 33 selv om den økes

flashet du fra MS Dos?

Det gjor jeg, men flashet til 10.5 fra nettsiden til msi via bios etterpå og fikk orden på det.

Virker som vdrop er kraftig forbedret på den versjonen også.

Driver nå og primer på 5ghz med en del lavere volt enn det jeg kjørte på før bytte.

(ca 25min)

post-166959-0-76360900-1336394220_thumb.png

 

 

 

Har virklig sansen for det hket her da jeg ikke har fått inntrykk av at chippen min er av de beste heller

Lenke til kommentar

Ser ikke ut til at siste bios støtter 2500k. Får sette alle instillinger, men ratio forblir 33 selv om den økes

flashet du fra MS Dos?

Det gjor jeg, men flashet til 10.5 fra nettsiden til msi via bios etterpå og fikk orden på det.

Virker som vdrop er kraftig forbedret på den versjonen også.

Driver nå og primer på 5ghz med en del lavere volt enn det jeg kjørte på før bytte.

(ca 25min)

post-166959-0-76360900-1336394220_thumb.png

 

 

 

Har virklig sansen for det hket her da jeg ikke har fått inntrykk av at chippen min er av de beste heller

 

bra det ordnet seg! kortet fungerer konge og kjører -196C uten stress... kjørte litt SuperPI på 6150Mhz her i sted. 1.83v.

 

EDIT: legger ved kjapp screen.. minnehastighet på 1600mhz.. haha..

post-88790-0-44161300-1336407576_thumb.png

Endret av **dp**
Lenke til kommentar

Helmaks, bra resultat dp :) Vet ikke om dere har testet den, men på msi sitt forum kan du laste ned et lite program som oppdaterer BIOS ved hjelp av en USP minnepinne. Har brukt dette programmet selv, og synes det fungerer bra. Er laget av ivi\rige brukere på forumet, og de mener selv at det er eneste måten å oppgradere BIOS på :) Kan lastes ned her: http://forum-en.msi.com/index.php?topic=119375.0

NB. Tror du må opprette en profil for å last ned.

Lenke til kommentar

Helmaks, bra resultat dp :) Vet ikke om dere har testet den, men på msi sitt forum kan du laste ned et lite program som oppdaterer BIOS ved hjelp av en USP minnepinne. Har brukt dette programmet selv, og synes det fungerer bra. Er laget av ivi\rige brukere på forumet, og de mener selv at det er eneste måten å oppgradere BIOS på :) Kan lastes ned her: http://forum-en.msi....?topic=119375.0

NB. Tror du må opprette en profil for å last ned.

 

fungerer fint å flashe via BIOS, men MSI anbefaler via msdos ved upgrade av firmware i tillegg! :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...