Gå til innhold

Hva Absint er og ikke er...


Anbefalte innlegg

Nå ser jeg flere og flere steder at folk tror mye tull om absint... Den gjør deg gal, du får hallusinasjoner, den er giftig etc etc...

 

Bare tull og tøys, det er en urteholdig alkoholholdig drikk som går fra 40% til 80% hvor selvsagt man ikke får mer enn 60% i Norge.

 

Så begynner noen å tenke, men den inneholder jo malurt (wormwood) og den slipper jo løs tujon... Det er jo et neurotoxin og dreper... Ja den inneholder det, men det er en så liten bit av det at du må drikke flere liter for å bli påvirket av det som en gift, og da har du for lengst dødd av å drikke mye alkohol.

 

Noe annet tull, som bartendere gjør og på står er riktig måte å preparere absint er å tenne på sukker biten... Det er en abominasjon, det ødelegger absinten. Dette er noe som kalles The Bohemian method, egentlig er det noe tull tjekker fant på etter de begynte å bringe absint til markedet, de viste ikke hva de drev med og fant på masse tull som så spennende ut på lik linje med flaming sambuca.

 

Absint skal serveres med 1 del absint og 3 deler vann (det kan variere fra merke til merke).

Vannet skal være iskalt, og ikke kranvann, det skal dryppes en dråpe om gangen opp i absinten for å skape louche effekten. Dette er noe som får urteoljene til å stikke opp i noe som ser ut som skyer og presser alkoholen ned, du kan også bruke en absint skje med en sukkerbit på som vannet drypper på (dette må gjøres sakte så aromaen kommer skikkelig ut av absinten-derfor bruker mange absint fontener), dette er noe som kan fjerne litt av bitterheten i absint, men høykvalitets absint er langt fra så bittert som øl og trenger ikke sukkerbiten hvis man ikke har en søttann. Tulle absint som selges i Norge gir ikke denne effekten og er fordi den er laget feil. (Pere Kermann, Bohemian Absinthe, Absenthe 55), disse absintene er grusomme og smaker vaskevann - og skal absolutt ikke shottes eller drikkes ublandet, det er rett og slett barbarisk og noe for "fjortiser" som bare vil havne på fylla.

 

Hvis absinten har en kraftig grønn farge, så er den bare syntetisk farget og garantert av lav kvalitet...

 

Det finnes tre typer:

 

Absinth verte - denne har en brungrønn (løvgrønn) farge, og har mest urteholdig smak.

 

Absinth bleue - som er svakt blågrønn, den er friskere i smaken.

 

Absinthe blanche - som er helt blank, og er distillert på en måte som beholder smaken men mangler oljene.

 

Absint lages med anis stjerner som skaper lakrissmaken, men kan også skaffes uten anis smaken, noe som jeg ikke vil anbefale siden man da ikke får den smaken den skal ha.

 

her er to klipp om absint:

 

 

 

Hvis dere vil lese om hva som er god og dårlig absint anbefaler jeg

 

http://www.feeverte.net/

 

Der i Absinth buyers guide kan dere se rangeringer av god og dårlig absinth.

 

Jeg må advare mot de somvil bestille absint fra utlandet at du maks kan bestille 60% og som alkohol vil den bli tollet kjempe høyt, bare en 60% absint vil du betale litt over 400kr for prosent mengden og andre ting. Så en absint som koster 250kr + frakt vil lett komme opp i 950kr etter toll... Som er trist... Gode nyheten er at du kan ha med deg to 50cl flasker på maks 60% fra reise, og finne ut hvor fantastisk god ekte absint er, spesielt hvis den nytes på riktig måte og ikke det tulet media har fortalt deg og norske bartendere som tro de vet noe (gjelder ikke alle, noen har faktisk litt peil, men ikke hvis de tenner på noe eller bruker en av de overnevnte merkene eller noe som ser synth grønt ut ;) .

 

Sånn, spørsmål?

 

Ellers nyt en god absint på verandaen i det fine vår været.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Litt av bakgrunnen for mytene kan være at det i gamledager kunne være vanskelig å kontrollere tujon-mengden i absint, og at det dermed avogtil kunne lages gift...

Malurt inneholder tre forskjellige virkestoffer som er interessant i absint, grønnfarge, bitterstoffer og tujon. Problemet er at det ikke er noen sammenheng mellom hvor grønt eller bittert det er og hvor mye tujon det er. Mengden tujon kan variere veldig mellom den ene og andre malurten.

 

Virkestoffene er spritløselige og dårlig vannløselige, derfor har absinten historisk høyere alkoholprosent enn mange andre spritslag.

 

Skål!

Lenke til kommentar

Det med tujon stemmer ikke - det viser seg på oppskriftene og produseringsmåten fra gamle dager er like lavt som det EU regulativet krever.

Mytene kom fra at alkoholprosenten var høy og mange drakk altfor mye. Grønnfargen kommer langt fra den ene fra malurt, men hvilke andre urter man har med, ellers hadde man ikke hatt blanche og bleue og bare verte. Alle tre har like mye malurt i seg. og ja siden virkestoffene er olje er de ikke vannløselig - men derfor skal vann i for å drive frem aroma og smak.

 

Noe som viser seg som grunnen til forbudet for hundre år siden, er at en bonde i Sveits drepte familien sinn, de som anholdt ham fant at han hadde drukket to glass med absint - men noe som har kommet frem senere fra andre vitner som ble skrevet om, forklarte seg at han ofte hadde drukket nesten fem liter vin daglig, og ble veldig aggressiv når han var beruset.

 

For å gjøre absint giftig med malurt må det enorme mengder til - så igjen det er lite sannsynlig til faktisk historisk motbevist; det er en grunn til at den har blitt lovlig igjen, nettopp fordi mytene er helt feil.

Lenke til kommentar

Hva slags vann er ikke kranvann? Alt vann kommer vel strengt tatt fra en kran eller tappeanlegg.

 

Ja, men vann som kommer fra reservoarer har oftere høyere andel av klor og rensestoffer i seg en tappet flaskevann. har også en del med hvor hardt og bløtt vann er fra kranen. hvs man ikke vet dette er det tryggest med iskaldt flaskevann.

Dette har en del med hvordan vannet påvirker oljen i absinten og om aromaen og smaken blir slippet bra ut eller blir påvirket, spesielt av klor og vannets PH.

Lenke til kommentar

Det kan så være men Norge er mer enn Oslo ;), og jeg kan stadfeste at av de stedene jeg har bodd, er det få som har så fint drikkevann som de som bor ved Farrisvannet. Der jeg bor nå, Sotra har motbydelig springvann.

Så igjen, hvis man ikke vet om hvilke kvaliteter vannet har og hard-bløtheten på det anbefales det å bruke flaskevann, kranvann her ute ødela smaken til Absinten den ene gangen jeg brukte det isteden for flasket vann, mens jeg vet vann i springen fra Larvik ikke ville vært et problem, igjen kjenne kvaliteten. Mer er det egentlig ikke å si om den saken :)

 

Jeg får vel legge ut beviset også da siden det nå kun er et tidsspørsmål før noen hyler "BEVIS DET".

http://www.tv2.no/un...nn-1640219.html

 

testen tok ikke for seg klor prosent og ph verdien, som er det som påvirker absint.

Endret av Kverndokken
Lenke til kommentar

For å sette opp hva nivået på tujon er i absint mot hva det er så siterer jeg dette fra absinthes.com

 

• The thujone level must be no higher than 35mg per litre. This is a wise European measure as it allows for the production of absinthes similar to those of the nineteenth century which contained on average 6mg of thujone per litre. Nevertheless, with a level as high as the one allowed today, one would have to drink as many as 5 litres at once to start feeling the adverse effects of thujone. But one would have long passed out before being able to drink such a quantity.
Lenke til kommentar

Og enda et sitat fra samme side som opplyser litt mer om hva som er i absint, om at alkohol nivået ikke er høyere enn vin hvis man følger ritualet osv :-)

 

Are today’s absinthes identical to those produced before their prohibition ?

We often hear that today’s absinthes have been lightened and rid of their “dangerous molecule”. But as was explained above, Absinthe is anything but dangerous, and there is no need to deprive it of thujon.

There are some bad quality absinthes, just the same as there are bad quality products for almost all things, but what one should note, is that there are also many very stunning absinthes, and similar to the best that were produced before their prohibition.

Many Absinthes are still produced according to the original recipes of the XIXth century. There are even some old distilleries that still exist and still produce absinthe today.

It is no myth to say that you can drink the Absinthe Rimbault used to drink.

 

What does absinthe taste like ?

It is true that many different absinthes exists, however, they must more or less abide by the following standards to be considered as good Absinthes:

• Be refreshing

• Remind you of the smell of an Alpine field by revealing complex, floral and spicy tones.

• Be well balanced, so that all the herbal touches are revealed, both on the palate and on the nose

• Be bitter, but then again, not too much*

• Be flavoured with aniseed but not overpowering the other scents (this is what an excessive use of star anise instead of green anise can provoke)**

* Common opinion believes that the grand wormwood has an incredibly strong bitter taste. However, when its essences are distilled, most of the bitter parts stay in the stem. That is why in the end, only the flavoured parts of the grand wormwood are revealed, leaving a very aromatic bitterness, and a very strong floral taste.

**For the non-aniseed-flavoured Absinthes, this is of course not to be considered.

 

Which plants is Absinthe made from ?

All Absinthes are different from one another, and it is therefore impossible to say precisely how each one of them is made, since some of the ingredients remain secret. However they (almost) all have a common base:

• Grand Wormwood (Artemisia absintheium)

• Petite Wormwood (Artemisia Pontica aka Roman Wormwood)

• Fennel

• Green Anise (not to be mistaken with the star anise, commonly used for the production of pastis)

Many more different plants are added to those above (often more than ten) depending on the Absinthe:

• Melissa

• Hyssop

• Speedwell

• Coriander

• Angelica

• Star anis

• and many more…

It is not only the kind of plant that is used to produce absinthe that makes it so particular; but also how they are used: properly matched, and not to use too much of one, and not enough of the other…

 

What is Absinthe’s traditional colour ?

We all relate Absinthe to the colour green, and that is because most of the Absinthes during the Belle Époque actually were green.

It is during the maceration of the plants (most commonly Petit Wormwood, Hyssop and Melissa) that this final colour occurs, as well as the final taste.

Yet, this procedure is very delicate, and it is (unfortunately) the reason why, nowadays, you find many artificially coloured absinthes.

Although the white absinthes were not as widespread (but nevertheless, as popular), we must not forget them, as they are sometimes more complex than the green ones and often have more of a herbal flavour.

Why do most absinthes have such a high percentage of alcohol ?

It is indeed very high, but there is nevertheless a reason for that:

• It helps the Absinthe to keep its green colour, naturally obtained by the maceration of different plants, and specifically from their chlorophyll

• Some of the flavours would not show up if the degree of alcohol was not so high.

It should be noted that absinthe is usually mixed with water, which makes the level in alcohol drop to about the same level as in wine.

Lenke til kommentar

Hadde en lang prat med en bartender i Praha som forklarte meg at absinth ikke gav hallusinasjoner. Husker den ene absinth sjappa jeg var innom, noen varianter kosta 1000kr flaska der nede, og i noen flasker var det svære biller og andre rare kryp i bånn av flaska.

 

Tydelig at de spiller på folks uvitenhet, og tjener gode penger på mytene rundt absinth.

 

Van Gogh myten er en av de, han ble visstnok gal av å drikke dette og rev av seg øret. sannsynligvis så ble han gal av absinth, men da fordi han drakk mye av det og ble gal pga alkoholen (og sikkert andre faktorer).

Lenke til kommentar

Tjekkisk og Spansk absint er normalt sett av dårligst standard. Fransk, Sveitsisk og nå Tysk absint er blant de med høyest (men Frankrike har også mange av de verste som Le Fee og Pere Kermann som man også for på polet... grøss...) kvalitet.

Sverige skal ha laget en som har blitt meget godt tatt imot, men den er på 68%, så den må nytes i Sverige.

Endret av Kverndokken
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...