Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Små lopper i plantejord - hva gjør jeg?


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Jeg har 2 chiliplanter (med masse chili for tiden) i potte innendørs. De siste par ukene har det dukket opp masse bittesmå lopper i jorda. De synes ikke til vanlig, men om jeg forsiktig skyver vekk det øverste jordlaget ser jeg at de hopper og krabber rundt. De er kanskje 1mm lange, hvite/lyse, og hopper kanskje 1-2cm høyt når de forstyrres slik. De kommer også opp til overflaten når jeg vanner. I det siste har det også dukket opp noen veldig små flyvende insekter (fluer?) rundt disse plantene, så jeg tenker jo at de små hvite loppene egentlig er larver til disse fluene.

 

I starten i vår lot jeg gamle blomster falle ned i på jorda, men de begynte å mugne etter en stund. Da fjernet jeg det jeg kunne, men så kom disse loppene. Det kan jo være en sammenheng her, kanskje.

 

Er det noen som kan tenke seg hva dette er? Finnes det en kur mot dette?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du har fått soppvekst (husker ikke navnet på denne) i jorden/rundt røttene. Mest sannsynlig kommer det av for mye vanning/for lite drenering.

 

Mener å huske at du kan stikke fyrstikker i jorden...hvis fyrstikker fremdeles blir laget av svolvel, da. Ellers så finnes det midler mot dette. Spør i en blomsterbutikk (jeg sov desverre akkurat den timen vi hadde om det).

 

 

Arbakadarba - anleggsgartner (ikke blomstermann)

Endret av Arbakadarba
Lenke til kommentar

Et ikke-kjemisk knep jeg hørte om og som jeg selv har testet:

 

Sett potten i en stiv beholder og en plate på toppen, sett det hele i en stor søppelsekk som du snurper sammen rundt et støvsugermunstykke. Slå på støvsugeren. Søppelsekken gjør dette lufttett, og beholderen gjør at dette ikke kollapser rundt potten, så du får et undertrykk.

 

Insekter tåler ikke undertrykket, og sprekker. Da jeg gjorde dette tålte planten det, og jeg ble kvitt alt utøyet. En bør være forsiktig så det ikke kollapser og kvester planten.

Lenke til kommentar
  • 2 år senere...

Samme problem har oppstått igjen, denne gangen i en oregano-plante som står i en sånn selvvannende potte. Jeg forsøkte å løse det ved å sette den ut i noen dager (netter), men de små beistene er veldig hardføre.

 

Til slutt fant jeg en løsning som funka! Jeg laget en litt svak (for gulvvask) grønnsåpeblanding, og helte på masse så all jorda ble godt fuktet av dette. Vips, ingen fler småkryp. Og planten klarer seg fint :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...