Gå til innhold

Gitar eller bass


henbruas

Anbefalte innlegg

Hei. Jeg har lenge nå hatt lyst på en gitar. Bass har jeg egentlig aldri tenkt på, før nå. Hvordan er det å spille på en bass i forhold til en gitar? Og spesielt, hvordan er det å spille alene på en bass? Jeg har aldri prøvd bass før, men jeg forestiller meg at du får et bredere lydregister med gitar, og at det dermed passer bedre for en som spiller alene. Stemmer det, for eksempel?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+981234789

bass og gitar er to ganske forskjellige instrumenter, i seg selv og spillemåte/lyd.

 

så eneste jeg kan anbefalle er at du tester begge deler og ser hvilken av de som passer best for deg...

 

som gitarist, synes jeg bass kan bli litt kjipt...

Lenke til kommentar

Først vil jeg spørre deg om du erfaring med andre instrumenter fra før av?

 

Min erfaring er i hvert fall at det er morsommere å spille gitar hvis du ikke har noen å spille med. Med en gang du får deg et band synes jeg personlig at bass blir mye morsommere. Dessuten blir du veldig fort ettertraktet som bassist da det er langt færre bassister enn gitarister her i landet.

 

Selv har jeg prøvd meg på en del instrumenter, men har endt opp på piano/keyboard og bass. Grunnen til at jeg har endt opp på disse to intrumentene er at jeg har spillt piano helt siden jeg var liten og har derfor god erfaring. Begynte med bass siden jeg synes det var utrolig morsomt og fordi jeg hadde/har en svært bratt forbedringskurve. Rart det der med at mange keyboardister gjør det bra på bass :) Har nok en del med at man også spiller bass på pianoet, at man har mye musikkteori i bakhodet og ikke minst at man har fingerarbeidet på plass.

Lenke til kommentar

Sikkert et lurt valg, men om du vet om noen du kan starte band med ville jeg tenkt meg om en gang til. Bass er utrolig morsomt med en gang du får noen å spille med :)

 

 

Og husk: Spar heller opp litt penger enn å kjøpe det billigste utstyret når du skal begynne å spille. For det første vil du komme deg fort over nybegynnerfasen hvis du virkelig vil gå inn for å bli god, og du vil fort kjøpe bedre utstyr. For det første er det mye morsommere å spille på et instrument (eller en amp for den slags skyld) som gir god lyd enn noe som låter rottent. Du trenger ikke spare opp veldig mye penger, men jeg vil anbefale deg å starte med å kjøpe en gitar til ca 4000,- (vil anbefale deg å se på Epiphone og Ibanez, da de har mange fine gitarer i den prisklassen) og en Roland Cube (mye lyd for pengene).

 

Hvis du skal kjøpe deg en akustisk gitar vil jeg anbefale å kjøpe en med stålstrenger til rundt 2000-4000 (mange gode gitarer i den prisklassen hvis du undersøker litt. Jeg vil igjen anbefale Ibanez her pga de akustiske gitarene til Ibanez i denne prisklassen gir veldig god lyd. Det er også fint om den akustiske gitaren har mikrofoner slik at du kan koble den til en forsterker)

 

Lykke til med spillinga :)

Lenke til kommentar

Jeg syns gitar er best eller hva jeg skal si. Det låter jo mye tøffere enn bass, bass er jo bare bass.. :p

Det er mer utfordrene å spille på gitar, bass en nok kanskje en del lettere. Men det er jo det som gjør bass litt kjedelig også da. Er ganske lett å spille. Øve aleine med bass er ikke spesielt morsomt, har opptredd et par ganger med bass, er jo veldig simpelt da. Så man får jo showa mye, morro der og da, men kjedelig å spille aleine..

Lenke til kommentar
Jeg syns gitar er best eller hva jeg skal si. Det låter jo mye tøffere enn bass, bass er jo bare bass.. :p

Det er mer utfordrene å spille på gitar, bass en nok kanskje en del lettere. Men det er jo det som gjør bass litt kjedelig også da. Er ganske lett å spille. Øve aleine med bass er ikke spesielt morsomt, har opptredd et par ganger med bass, er jo veldig simpelt da. Så man får jo showa mye, morro der og da, men kjedelig å spille aleine..

Av alle meninger rundt bassgitar jeg har hørt, er dette den teiteste jeg har hørt noen gang! Låter tøffere med gitar? Bass er bare bass? Vel, hvis du bare har hørt en bassgitarlyd i hele ditt liv, er det på tide å våkne. Simpelt? Bass er akkurat så vanskelig som du selv velger å gjøre det, og i det hele tatt er det mye høyere krav til riktig timing som bassist i et band, enn gitarist. Det eneste du sa som kunne ha noe sannhet, er at det kan være noe kjedelig å spille alene, da det ikke er like god egnet som et soloinstrument som gitar.

Endret av Jnz
Lenke til kommentar

Har ikke spillt mye bass nei.. :p Spiller gitar i et band, bassisten gidder ikke øve hjemme en gang. Har prøvd litt bass, men jeg syns det virker litt kjedelig. Nå er ikke jeg proff bassgitarist, er sikkert mye tøffe teknikker i bass også. Men som sagt har ikke spillt mye bass i mitt liv. Syns det virket litt tamt å spille alene. Gitar har man jo mye mer muligheter når det gjelder lyd.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-v6cLnSOv3V

Det er mer i bass enn å bare slå samme note som gitaren om og om igjen. Du får det du gjør ut av det. Siden bassisten din ikke gidder å øve hjemme, er det ikke rart det virker kjedelig. Det er mange teknikker innen bass, i likhet med gitar: slapping, double thumb etc. Syns du kanskje bassen i MuSe sangene virker kjedelige? Hør "hysteria".

Bassen blir som sagt det du gjør ut av den. Den kan være dominerende og frempå, eller rett og slett kjedlig.

Lenke til kommentar
Ok, legger meg flat. Er mye innen bass jeg tydligvis ikke har fått med meg.. :p

Hysteria hadde sinsykt fett bassriff.

Hehe, man lærer noe nytt hver dag:)

 

Jeg er meget fasinert over bassgitarspilling, spesielt slapping:

 

 

 

Og slappenes konge, Mark King:

http://www.youtube.com/watch?v=eMzXtizKcXY

 

Det er jo bare drittfett:)

 

En siste godbit:

 

http://www.youtube.com/watch?v=4dWb-aCWR8U

 

 

Som sagt, det blir hva man gjør det til:)

Endret av Jnz
Lenke til kommentar

Haha! Jeg lo litt av det første innlegget til SideburnsKongen. Det er tydligvis mye han ikke har forstått, men nok om det.

 

Bass er som sagt akkurat så vanskelig som du selv gjør det. Det som er så fint med bass er at du kan jamme sammen med andre nesten uansett hvor god eller dårlig du er. Man har alltid utfordringer. Noe jeg liker godt med bass er at man får kontroll over hele bandet (hvis man spiller i band). Samarbeidet mellom deg og trommisen i bandet er utrolig viktig å morsomt. Bassen er kanskje ikke det som blir lagt mest merke til av vanlige folk, men med en gang du stopper å spille merker du at hele bandet mister trykk.

 

Til slutt vil jeg si som jeg sa tidligere i tråden. Hvis du har planer om en liten solokarriere bør du velge gitar, men dersom du har noen å spille med bør du tenke deg ekstra nøye om.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-v6cLnSOv3V

Hva er det med alle keyboardistene som hopper over til bass? Spilte selv keyboard i ca. 6 år, men hoppet glatt over til bass.

Det er lett å spille et instrument som bass, men å mestre det er en annen ting :)

Lenke til kommentar

Jeg spilte piano i 4 år før jeg sluttet for 2 måneder siden og begynte med bass. Har ikke angret for å si det sånn :p

Det var egentlig ganske enkelt å få det til med hjelp fra www.911tabs.com, bass-bøker fra biblioteket, CD'er, osv... Jeg spiller foreløpig ikke i noe band, og det noen her sier om at det kan være kjedelig å spille bass alene er jo hvordan du spiller når du er alene. Jeg pleier å finne tablatur på linken ovenfor, og den samme sangen på youtube og spiller til den. Noe som egentlig er ganske kjekt. Det som kan være litt vanskelig er å finne tabs som er på ditt nivå, men finner du en sang du liker så er det bare å øve og øve. Du ser ganske enkelt om det er for vanskelig eller ikke når du har funnet tablaturet også. Du finner jo noen videoer om bassteknikker osv på internett (søk på google).

 

Når alt kommer til alt er det du som bestemmer. Jeg personlig falt for den fete basslyden, enkle grepene og bare 4 strenger å forholde seg til. Mitt tips er å prøve begge deler og velge det du liker best.

 

Lykke til med valget! :)

Endret av Aye
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...