Gå til innhold

Vaske negativ under springen


Anbefalte innlegg

Jeg skal scanne inn negativ fra 40, 50, 60 og 70-tallet.

Lar det seg gjøre å vaske negativ ved fx å holde dem under springen i rennende vann, eller vasker jeg samtidig bort bildet? Noen som vet hvordan man fjerner søl og skitt fra negativ? Hvis dette ikke er mulig med negativ, er det mulig med dias?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det går greit å vaske negativer under springen, men du må være SVÆRT forsiktig. Emulsjonen og gelativbasen blir myk i vann, og det skal veldig lite til for at de blir riper i dem. Dypp dem i en tynn løsning av Zalo og vann (en dråpe per liter, ca) etter skyllingen, for å unngå tørkeflekker og heng dem opp slik at et hjørne er nederst og danner dryppunkt. Pass på at de tørker i et støvfritt miljø, for støv etc i luften vil limes fast dersom negativene tørker med støv på.

Endret av Aetius
Lenke til kommentar

Godt nytt: Negativene var våte under framkallinga, så de tåler endel fuktighet.

Dårlig nytt: Den blankeste siden er bare plast eller celluloid eller noe sånn, den kan du forsåvidt gni på, mens den andre inneholder masse korn som sitter i en slags gelemasse, den bør du ikke gni på. Særlig ikke når den er våt.

 

Så dersom det er søl på den blanke siden, kan du lykkes med en fuktig klut. Er det søl på den andre siden, kan du forsøke å legge dem i vann en stund, bytte til reint skyllevann og henge dem til tørk. Stillestående vann er mer skånsomt enn rennende vann. Vil du bruke rennende vann, bruk ikke høyt trykk. Men det sikreste er kanskje å skanne som de er, og fikle vekk eventuelle flekker og rusk i Photoshop eller noe sånn. Løs skitt og rusk kan du også prøve å fjerne fra negativene med en linsebørste.

Endret av Svinks
Lenke til kommentar
du har vel noen negativer som ikkje er så nye med kanskje. prøv med de først og se

Det var jo min første tanke, men siden jeg er ganske kunnskapsløs når det kommer til film og fremkalling tenkte jeg at jeg kanskje kunne lære noe av forumets kunnskapsrike bidragsytere.

 

Det kunne jo være forskjeller i framgangsmåten for negativer fra forskjellige tidsepoker. Hva med lysbilder, tåler disse mere juling?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...