Gå til innhold

"tikkelyd" fra papst-vifte drevet av 7,5V adapter


Anbefalte innlegg

Jeg vet at fenomenet er kjent (og irriterende!). Jeg har 2stk 120mm papst vifter i stereobenken gående på 7,5V med en vanlig kjip/billig biltema strømforsyning med variabel utspenning (2-12V).

 

Disse to viftene lager en irriterende tikkelyd (muligens 60Hz eller kanskje 30Hz?). Hvilken (helst billig såklart) strømforsyning vil gi disse to viftene "stabil spenning" eller hva det nå måtte være som gjør at de ikke bråker?

Jeg må legge til at viftene på 7,5V er svært stille når det kommer til typisk "flytte-luft-støy", det er altså denne tikkelyden...

 

Skal gjøre en bestilling på Elfa i nær fremtid, så det hadde vært fint om en slik strømforsyning fantes i vareutvalget der!

 

Takker for all hjelp :)

 

DrE

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det hjelper nok ikke at spenningen er stabil det er ikke derfor lyden oppstår. Lyden oppstår ved at viften passerer et/flere spesiel-t/-e punkt ved hver omdreining der den går litt fortere/saktere. På lavere turtall blir ofte denne lyden mer markant fordi forskjellen mellom der viften går for og sakte øker samtidig som generelt støynivå blir mindre. Hvis du snurrer viten rundt med bare fingeren vil du kjenne at den ikke går helt jevt hele veien. Hos noen vifter er dette mer markant enn andre.

 

Dette er helt vill gjetting men jeg tror en pulsbreddemodulert strømforskying som kun jobber mellom 0 og 12V med firkantpulser kanskje kan forhindre noe av dette problemet. Men som sagt kun vill gjetting.

 

space

Lenke til kommentar

Se der ja :)

Bombe at det var du som svarte på et elektronikkspørsmål. Du har hjulpet meg før også!

 

Shipper en e-post til duden @ vendur.no og hører om disse SilenX viftene har bedre egenskaper på lavere spenning enn papst'ene.

 

Hvis du tilfeldigvis skulle ha ledig tid, kunne du linket til en psu på elfa som har de egenskapene du nevner? (evt katalogside)

 

DrE

Lenke til kommentar

Ja det er bare å prøve med kondensator men jeg tviler på at det hjelper. Spenningen som viftene forskynes med nå er nok ganske glatt. Støy fra vifter som reguleres med PWM-kontrollere oppstår fordi pulsbreddemoduleringen skjer med lav frekvens i det hørbare området og ofte er helt uten glatting.

 

En ting som kunne være veldig intresant å prøve er å lime på en vekt på senteret av den roterende vifta for å gjøre den tyngre. Da vil denne "hakkingen" som vifta opplever bli mindre og dermed også lyden. Resonansfrekvensene vil også bli lavere. Lageret til vifta vil derimot belastes ekstra, spesielt hvis man ikke får sentrert vekta riktig.

 

 

space

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...