Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Kan man sykemelde seg når samboer er dårlig og man har barn sammen?


Gjest Ikke noe nick denne gangen

Anbefalte innlegg

Gjest Ikke noe nick denne gangen

Emnetittelen sier det meste, men jeg skal fylle ut litt:

 

Vi har en sønn på 2 år og èn uke før han ble født måtte samboeren min legges inn på sykehus med fare for svangerskapsforgifning. Hun taklet dette svært dålig og jeg som parter ville gjerne være der for henne. Men da jeg ringte min lege for å prøve å fikse en sykemelding for denne uken (hadde hun gått over termin hadde de satt igang fødselen, så det ble uansett ikke mer enn en uke sykemelding) fikk jeg beskjed om at man ikke kan sykemeldes pga parter. Det må være en selv som er syk. Etter litt frem og tilbake fikk jeg uttrykt mine følelser og fikk sykemelding. Det skal sies at jeg kan telle på 2-3 fingre hvor mange ganger jeg har vært sykemeldt. Så jeg ringer ikke til lege for sykemelding for det minste bare så det er sagt.

 

Legen min er ganske streng på dette, men som sagt fikk jeg ordnet det til slutt.

 

Nå er samboeren min gravid igjen og er nå i 3. måned. Hun har nå så vondt i ryggen at hun sliter med å fungere normalt. Hun orker ingen bæring overhodet og heller ingen raske bevegelser. Det er såpass ille at en biltur på 15-20min i samme stilling gir henne store smerter. Hun vil om dette fortsetter mest sannsynlig bli sykemeldt om kort tid og frem til hun skal føde. Sett at dette ikke blir bedre.

 

Men hva skjer da med vår familesituasjon? Kan jeg nå sykemeldes (denne gangen over en lengre periode) for å ta vare på vår sønn, eller har jeg fortsatt ikke krav på dette?

 

Så lenge vi har barn og hun ikke er i stand til å ta seg av han ville jeg tro at ting stilte seg litt anderledes. For det er umulig å aktiviser en 2 åring når man sliter med det meste pga smerter. Det er jo også svært begrenset hva man kan ta av smertestillende når man er gravid.

 

Noen som vet litt om dette?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Fant noe til deg jeg på nav.no:

 

Ytelser ved barns og andre nære pårørendes sykdom

 

NAV gir ytelser i form av omsorgspenger, pleiepenger og opplæringspenger. Formålet med stønadene er å kompensere for bortfall av arbeidsinntekt for yrkesaktive i forbindelse med barns eller barnepassers sykdom, barns funksjonshemning og pleie av nære pårørende i livets sluttfase.

 

Familier med alvorlig syke eller funksjonshemmede barn har behov for en rekke tjenester - ikke bare konkrete ytelser. NAV kan bidra med informasjon om ulike ordninger som kan være til hjelp i dagliglivet - f.eks. IKT-hjelpemidler eller hjelpemidler for barn. Familier som har barn med omfattende funksjonsnedsettelser, kan få fast kontaktperson på NAV lokalt og hjelpemiddelsentral.

 

Sosial- og helsedirektoratet har utarbeidet informasjon om bla. ulike tilbud til familier. Se

også Barne- og familidepartementets sider på www.norge.no.

 

Jeg mener at det stod på min siste sykemelding blant alle forskriftene at man kun kunne bruke sykemelding til egen sykdom. Så omsorgspenger/pleiepenger er sannsynligvis det rette.

 

Edit: Det jobbes tydeligvis med sammenslåingsfunksjonen på forumet.

Endret av cyclo
Lenke til kommentar
Gjest Ikke noe nick denne gangen

Omsorgspenger gjelder for syke barn inntill 10 dager i løpet av et kalenderår. Pleiepenger er ved livets siste fase og jeg har heller ikke tenkt til å bruke de på opplæring.

 

Jeg får ta noen telefoner å sjekke. Kanskje greit å begynne med å ringe NAV og legen min?

Lenke til kommentar
Omsorgspenger gjelder for syke barn inntill 10 dager i løpet av et kalenderår. Pleiepenger er ved livets siste fase og jeg har heller ikke tenkt til å bruke de på opplæring.

 

Jeg får ta noen telefoner å sjekke. Kanskje greit å begynne med å ringe NAV og legen min?

Om jeg var deg ville jeg rett og slett ringt NAV og avtalt et møte med en saksbehandler. Jeg er positivt overrasket over velvilligheten til å finne løsninger og å faktiske hjelpe hos min lokale NAV. Men når man prater med noen på telefonen der virker det som om de bare vil ha deg bort fortest mulig.

Lenke til kommentar
Gjest Ikke noe nick denne gangen

Ja, det kan jeg jo gjøre. Kan forøvring nevne at samboeren min nå iførste omgang ble sykemeldt til 5 des. Så får vi se hvordan dette går. Det kan jo hende at hun blir bedre, men jeg liker å sjekke slike ting på forhånd slik at jeg vet hva jeg har av muligheter OM det skulle bli slik at hun ikke blir bedre.

 

Takk for svar! :)

Lenke til kommentar

Eventuelt kan du prøve å ta opp situasjonen med ledelsen der du jobber, om du ikke har gjort det allerede. Situasjonen virker ganske alvorlig, og flere sjefer ville nok hatt medfølelse og prøvd å skaffe eventuelle vikarer i perioden det varer.

Verdt et forsøk ihverfall, om legen ikke funker :)

Lenke til kommentar
Gjest Ikke nick denne gangen

Ja, det er absolutt en mulighet, men jeg tjener ganske godt og er ganske sikker på at jeg hadde fått ulønnet permison. Hadde nok fått penger av NAV i denne perioden, men siden hun kun har 50% fast jobb (og vanligvis jobber 70-80% inkl ekstravakter) vil hun kun få lønn for 50% mens hun er sykemeldt. Og om jeg da skal få penger fra NAV som jeg tipper ikke er så altfor mye, så blir det et ganske stort økonomisk tap...men om det er eneste løsning, så er det jo det.

 

Skal sjekke litt opp med lege / arbeidsgiver så får vi se hva som skjer. :)

 

Takker for svar.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...