Gå til innhold

Dave Matthews Band - Albumguide


.Marcus

Anbefalte innlegg

Prøver meg like godt med å skrive en albumguide til favorittbandet mitt, Dave Matthews Band - forkortet "DMB". Tar først og fremst for meg studioalbumene, men tar også med "Some Devil" og noen live-plater. Bruker i utgangspunktet Wikipedia som historisk kilde. Ris og ros mottas med takk :)

 

-----

 

DMB 1992 - August 2008:

 

post-60379-1219571057_thumb.jpg

(Fra venstre:

Stefan Lessard, Carter Beauford, David Matthews, LeRoi Moore & Boyd Tinsley.)

 

Dave Matthews Band

 

Ved årsskiftet 90-91 klarte Ross Hoffman å overtale en skjenert og reservert Dave Matthews til å presentere noen av låtene sine til Carter Beauford, en lokal trommis i Charlottesville. Beauford likte det han hørte og gikk med på å bruke litt tid på å spille trommer for Matthews både i og utenfor studio. Matthews spurte også om saxofonist LeRoi Moore, nok en lokal musikant, ville være med å spille. Moore var skeptisk med det første, men ville gi Matthews en sjanse. De tre begynte å jobbe sangen i 1991.

 

De tre har senere uttalt at deres første øvelse var helt fryktelig dårlig, og Matthews har selv ytret at han synes det var et under at de i det hele tatt hadde en andre øvelse. Men videre, trioen følte at noe manglet, og takket være Carter og Moores kontakter fikk de inn en 16 år gammel lovende unggutt på bassgitaren ved navn Stefan Lessard. Lessard skulle egentlig ikke gjøre mer enn å spille inn demoen, men de øvrige bandmedlemmene ville ha han med videre etter endt innspilling. Fiolinist Boyd Tinsley var den siste som sluttet seg til bandet, som nå ble komplettert. Tinsley ble DMB medlem på fulltid i 1992, etter å ha avsluttet noen egne prosjekter som han ikke ville gi slipp på for et band som ennå kun var i studio.

 

Demoen ble ferdig til mars i 1991, og inneholdt kun tre sanger - "Recently", "The Song that Jane Likes" og "Tripping Billies". Deres første opptreden var under Charlottesvilles Earth Day Festival i 1991. Det fulgte noen lokale spillejobber, og bandets spesielle "sound" spredte seg som ild i tørt gress. Bandet hadde faktisk ennå ikke noe navn - selv om de prøvde seg med noen som ikke helt slo an. Etter en av historiene fikk DMB sitt navn etter at LeRoi Moore snakket med en arrangør og ble spurt om hva navnet til bandet var. Han ba arrangøren bare skrive opp "Dave Matthews", men historien skal ha det til at personen på andre enden av telefonlinjen skrev opp "Band" til slutt - og plutselig hadde bandet et navn. Dave Matthews selv har en litt annen historie:

 

"Boyd [Tinsley], if memory serves, wrote 'Dave Matthews Band [on this flyer for the show]. There was no time when we said, 'Let's call this band the Dave Matthews Band.' It just became that, and it sort of was too late to change when we started thinking that this could focus unfairly on me. People sort of made that association, but it's really not like that."

 

Bandmedlemmene er helt enig med den siste setningen der, og Beauford har uttalt at det er ingen sjef i bandet, alle får ytre sine meninger uten å bli truet med utkastelse av den store stygge sjefen. Alle kan komme med hva de synes vil høyne musikkens nivå - og det var en av de store drivkreftene.

 

Føler jeg har dekket starten på bandet nå, tid for noe annet!

 

Studioalbumene

 

Pr. dags dato har bandet sluppet 7 studioalbum. Jeg skal se på disse kronologisk før vi begynner med de andre albumene jeg har hørt. Merk: har ikke "Recently" (EP), så kommer ikke til å uttale meg om denne.

 

Remember Two Things (1993)

 

Dave_Matthews_Band_-_Remember_Two_Things.jpg

 

Debutalbumet til DMB er prydet av et stereogram på coveret, som til forveksling ser ut som et utrolig primitivt bilde med masse prikker og en fattig gradient til høyre. Hvis du er kjent med stereogrammer kan du prøve å tyde det selv, og her finner du en større versjon for å enkle arbeidet litt.

 

Albumet er en blanding av live innspillinger og studioopptak. Legg også merke til at bandet refereres til som "The Dave Matthews Band". Dette skjer nemlig kun på denne ene platen! Tittelen på platen refererer til "love your mother" og "leave only footprints". De første seks sangene på platen er live-opptak, de to siste er akustiske liveversjoner og de to andre er studioversjoner. Matthews har uttalt seg om at låten "I'll Back You Up" ble spilt inn i et kott ved et toalett, og at versjonen på albumet var den uten lyden av noen som trekker ned toalettet, noe jeg finner ganske morsomt! Platen ble forøvrig gitt ut på deres eget label - Bama Rags, men relansert under RCA i 1997.

 

Tracklist:

  1. Ants Marching (Live)
  2. Tripping Billies (Live)
  3. Recently (Live)
  4. Satellite (Live)
  5. One Sweet World (Live)
  6. The Song That Jane Likes (Live)
  7. Minarets
  8. Seek Up
  9. I'll Back You Up (Akustisk, live)
  10. Christmas Song (Akustisk, live)

Platen er generelt sett rolig, ganske laid back men fortsatt sprudlende. "I'll Back You Up" og "Seek Up" er favorittsangene mine fra denne platen, selv om det er veldig vanskelig å si at den ene sangen på platen er bedre enn den andre - ihvertfall for meg personlig. Alt i alt en flott plate med mye å by på.

 

Under the Table and Dreaming (1994)

 

Dave_Matthews_Band_-_Under_the_Table_and_Dreaming.jpg

 

Under the Table and Dreaming var DMBs debutplate hva store labels angår. Platen ble gitt ut av RCA. Tittelen på platen kommer fra teksten i Ants Marching, og platen ble dedikert til Matthews eldre søster Anne, som ble drept av hennes ektemann før han tok livet av seg selv.

 

Tracklist:

  1. The Best of What's Around
  2. What Would You Say
  3. Satellite
  4. Rhyme & Reason
  5. Typical Situation
  6. Dancing Nancies
  7. Ants Marching
  8. Lover Lay Down
  9. Jimi Thing
  10. Warehouse
  11. Pay for What You Get
  12. #34

Platen er etter min mening litt mer rocka enn Remember Two Things. Den starter med en veldig kjent låt, "The Best of What's Around" som også er en av mine favoritter. Andre sanger som må nevnes er "Jimi Thing", "Dancing Nancies" og "Typical Situation" bl.a. Som med Remember Two Things er det synd å peke ut favoritter, for alle sangene er veldig gjennomførte også på dette albumet.

 

#34 er instrumental, selv om den ble fremført med tekst flere ganger i 1993. På noen utgivelser er det lagt inn tomme spor fra 12-33 slik at #34 faktisk blir spor nummer 34 når du spiller av platen, mens andre utgivelser kun har en lengre stillhet mellom spor 11 og 12 for å illustrere gapet.

 

Crash (1996)

 

DMB_Crash.png

 

Crash ble sluppet i andre kvartal 1996 og inneholder bandets mest kjente single "Crash Into Me". Mange mener også at dette er bandets beste plate noensinne, men jeg klarer ikke helt å sette ett album av DMB over et annet, så det får noen andre ta seg av :)

 

Tracklist:

  1. So Much to Say
  2. Two Step
  3. Crash Into Me
  4. Too Much
  5. #41
  6. Say Goodbye
  7. Drive In, Drive Out
  8. Let You Down
  9. Lie in Our Graves
  10. Cry Freedom
  11. Tripping Billies
  12. Proudest Monkey

Det er mange gode sanger på dette typiske DMB albumet. Jeg har selv forelsket meg i Beaufords mesterlige hi-hat kontroll på "#41", og synes også at "Cry Freedom", "Let You Down" og "Too Much" fortjener å nevnes. "Crash Into Me" trengs ikke å nevne, den er selvfølgelig. Alt i alt et album med mye lytterglede.

 

Before These Crowded Streets (1998)

 

DMB_-_Before_These_Crowded_Streets.jpg

 

Before These Crowded Streets var albumet som fikk meg hektet på DMB. En kamerat tipset meg om "Rapunzel" og sendte meg låten, som viste seg å være utrolig morsom å høre på. Jeg måtte ha mer! Platen er forøvrig den siste produsert av Steve Lillywhite og albumtittelen er tatt fra låten "The Dreaming Tree". Albumet solgte i hele 421.000 eksemplarer etter kun én uke i hyllene, og danket Titanic Soundtracken ned på andre plass på Billboard 200-listen i USA.

 

Tracklist:

  1. Pantala Naga Pampa
  2. Rapunzel
  3. The Last Stop
  4. Don't Drink the Water
  5. Stay (Wasting Time)
  6. Halloween
  7. The Stone
  8. Crush
  9. The Dreaming Tree
  10. Pig
  11. Spoon

Platen er stappet med herlig musikk, og mange gjesteartister. Alanis Morisette synger i tre sanger, og synger utrolig fint i "Spoon". "Don't Drink the Water" er en absolutt herlig låt, og "Rapunzel" setter deg i sving ganske raskt. En kjempeplate spekket med prima låter.

 

Everyday (2001)

 

DaveMatthewsBandEveryday.jpg

 

Everyday gikk også til topps på Billboard, med hele 750.000 solgte første uken etter release. Det var også det 5. mest solgte albumet i 2001 i USA. "Dreams of Our Fathers" er den eneste sangen DMB har sluppet som aldri har blitt fremført live.

 

Tracklist:

  1. I Did It
  2. When the World Ends
  3. The Space Between
  4. Dreams of Our Fathers
  5. So Right
  6. If I Had It All
  7. What You Are
  8. Angel
  9. Fool to Think
  10. Sleep to Dream Her
  11. Mother Father
  12. Everyday

Platen er mer dyster enn de tidligere albumene av gruppen. Albumet har en tyngde slags tyngde i forhold til de andre albumene som er veldig fascinerende. "When the World Ends" og "Everyday" er helt geniale låter, og hele albumet er som Before These Crowded Streets - helt gjennomsyret av veldig god og gjennomført musikk.

 

Noen som mener Matthews nærmest rapper i "Dreams of Our Fathers" og som konsekvens avskriver de albumet fullstendig, men her er jeg sterkt uenig, og ser ikke koblingen i det hele tatt. "When the World Ends" skulle forøvrig bli sluppet som singel, men bandet droppet det etter terrorangrepene den 11 september, 2001 pga sangens tittel.

 

Busted Stuff (2002)

 

Dave_Matthews_Band_-_Busted_Stuff.jpg

 

Busted Stuff inneholder 11 sanger hvorav 9 er gjeninnspilte låter fra DMBs forlatte prosjekt også kjent som "The Lillywhite Project". Platen ble først titulert "She My Bitch", men dette ble skrinlagt. De to sangene som ikke kom fra TLP er "Where Are You Going" og "You Never Know". Albumet er også det eneste som ikke inneholder noen gjesteopptredener. Alle bandmedlemene er forresten på coveret, bare se litt etter :)

 

Tracklist:

  1. Busted Stuff
  2. Grey Street
  3. Where Are You Going
  4. You Never Know
  5. Captain
  6. Raven
  7. Grace is Gone
  8. Kit Kat Jam
  9. Digging A Ditch
  10. Big Eyed Fish
  11. Bartender

Albumet er mye lettere å fordøye enn Everyday, det er sikkert og visst. Det betyr ikke at alle tekstene er glade og fornøyde, for hhv. "Grace is Gone" og "Bartender" handler ikke om fryd og gammen. Dette albumet er også fylt opp til randen med utrolig gode låter, som eksempelvis "Busted Stuff" og "Grey Street". Et fantastisk album som rett og slett må høres!

 

Stand Up (2005)

 

Dave_Matthews_Band_-_Stand_Up.jpg

 

Stand Up er det siste studioalbumet til DMB. Etter et lengre (relativt) avbrekk fra studio spilte guttene inn enda en knakende god plate. Platen var den første som kom for salg via iTunes nettbutikk.

 

Tracklist:

  1. Dreamgirl
  2. Old Dirt Hill (Bring That Beat Back)
  3. Stand Up (For It)
  4. American Baby Intro
  5. American Baby
  6. Smooth Rider
  7. Everybody Wake Up (Our Finest Hour Arrives)
  8. Out of My Hands
  9. Hello Again
  10. Louisiana Bayou
  11. Stolen Away on 55th & 3rd
  12. You Might Die Trying
  13. Steady As We Go
  14. Hunger For The Great Light

Stand Up er generelt sett et mer lystig album enn både Busted Stuff og Everyday. Introen du aldri glemmer er tilstede i "American Baby", og den punchy og livlige merkevaren som er DMBs musikk er veldig tilstede igjennom hele plata. Et fullverdig midlertidig punktum på DMBs studioportefølje.

 

-----

 

19. august 2008:

LeRoi Moore går bort etter en tragisk ATV-ulykke ved sin gård i Virginia. Familien, bandet og fansen er i stor sorg over hans bortgang, og vi har mistet en musiker i verdensklasse denne triste dagen i august.

 

post-60379-1219571029_thumb.jpg

 

-----

 

Nå over på noen øvrige album jeg er i besittelse av:

 

Dave Matthews - Some Devil (2003)

Some_Devil.png

 

Daves soloprosjekt Some Devil ble godt mottatt selv om skeptikerne ikke helt var på tråd med hans ønske om å slippe et soloalbum. Daves gode venn og artistkollega Tim Reynolds er med på hele platen så vidt jeg vet.

 

Tracklist:

  1. Dodo
  2. So Damn Lucky
  3. Gravedigger
  4. Some Devil
  5. Trouble
  6. Grey Blue Eyes
  7. Save Me
  8. Stay or Leave
  9. An' Another Thing
  10. Oh
  11. Baby
  12. Up and Away
  13. Too High
  14. Gravedigger (Akustisk)

Dette er, med hånden på hjertet, ett av de beste albumene jeg har. "Gravedigger" er simpelthen genial (Matthews vant en grammy med denne i 2004) og "Oh" er en av de vakreste sangene jeg noen gang har hørt. Resten av låtene på albumet er i kjent DMB stil, og vi hører på musikkstilen at Matthews står for mye av låtarbeidet for DMB (selv om de øvrige medlemene er svært delaktige). Jeg kan høre på dette fantastiske albumet flere ganger i strekk, går aldri lei.

 

Dave Matthews & Tim Reynolds - Live at Luther College (1999)

 

Live_at_Luther_College.png

 

Live at Luther College var frem til 2007 det eneste offisielle live albumet av disse to gode kameratene. Albumet inneholder noen skjeldne spor, som "What Will Become of Me?" spilt på slutten av "Jimi Thing". Det inneholder også en del materiale fra albumet Crash, selv om det ikke var sluppet når konserten ble avholdt i 1996. Albumet er en dobbel-CD

 

Tracklist CD 1:

  1. One Sweet World
  2. #41
  3. Tripping Billies
  4. Jimi Thing
  5. Satellite
  6. Lover Lay Down
  7. What Would You Say
  8. Minarets
  9. Cry Freedom
  10. Dancing Nancies

Tracklist CD 2:

  1. Typical Situation
  2. Stream (Reynolds)
  3. Warehouse
  4. Christmas Song
  5. Seek Up
  6. Say Goodbye
  7. Ants Marching
  8. Little Thing
  9. Halloween
  10. Granny
  11. Two Step

De to platene er spekket med sanger som fremføres på en super måte. De to kameratene imiterer et helt band, ved at Matthews tar seg av vokal og akkorder, mens Reynolds supplerer med gitartrikserier uten like. Veldig morsomt å høre på, og absolutt anbefalt!

 

Dave Matthews & Tim Reynolds - Live at Radio City (2007)

 

Live_at_Radio_City.jpg

 

Det andre i rekken av Dave og Tim live - sluppet den 13. august 2007. Platen er spekket med 12 DMB låter, 6 låter fra Some Devil, samt to soloer av Reynolds og noen coverlåter og låter som ikke er sluppet enda. Matthews spiller også piano for første gang under en live konsert på denne platen! Denne er også en dobbel-CD, og inneholder hele 26 låter. Matthews & Reynolds spilte hele settet sammen, minus soloene.

 

Tracklist CD 1:

  1. Bartender
  2. When the World Ends
  3. Stay or Leave
  4. Save Me
  5. Crush
  6. So Damn Lucky
  7. Gravedigger
  8. The Maker [Cover]
  9. Old Dirt Hill (Bring that Beat Back)
  10. Eh Hee [ikke sluppet]
  11. Betrayal [Reynolds 1. solo]
  12. Out of My Hands
  13. Still Water
  14. Don't Drink the Water

Tracklist CD 2:

  1. Oh
  2. Cornbread [ikke sluppet]
  3. Crash Into Me
  4. Down By the River [Cover]
  5. You Are My Sanity [Reynolds 2. solo]
  6. Sister [Fremført for 1. gang]
  7. Lie in Our Graves
  8. Some Devil [Matthews solo]
  9. Grace is Gone
  10. Dancing Nancies
  11. #41
  12. Two Step

(Tror jeg har merket sangene riktig nå, og fått med meg alt.)

 

Dette albumet er i likhet med Some Devil et av mine desidert beste album. Det er en helt magisk følelse over dette albumet, og er etter min mening det ultimate av Dave & Tim. Tim har spilt med på mange av albumene til DMB og han utfyller akkordene til Dave mesterlig! Kombinert med en opptakskvalitet som det virkelig står respekt av klarer Dave og Tim å nærmest renovere samtlige sanger, og improviserer inn litt ekstra her og der (som f.eks. endelsen av "When the World Ends". Coverlåten "Down By the River" er også utrolig bra fremført.

 

-----

 

Så var min lille albumguide av DMB ferdig :) Minner på at de tre siste nevnte albumene egentlig bare er litt tilleggsstoff da jeg egentlig hadde tenkt å skrive om DMB og ikke Daves soloprosjekter - men de er til gjengjeld såpass gode at de fortjener litt plass i denne tråden.

 

Ris og ros godtas, nevn gjerne deres egne favorittlåter og hvordan dere ble kjent med musikken deres!

Endret av .Marcus
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Dave Matthews & Tim Reynolds - Live at Radio City (2007)

 

Ajaj, denne har jeg ikke fått med meg. Liker generelt ikke live-album, men Live at Luther College er et av mine favorittalbum - regner med at denne ikke er noe dårligere.

 

Fin gaid, selvom jeg er litt uenig. Alt positivt som skrives om Stand Up er feil - forferdelige saker (relativt til bandets tidligere eskapader altså ...).

Ikke sikker på hvilket album jeg setter høyest, men Before These Crowded Streets var det første albumet jeg kjøpte av DMB og som jeg fortsatt spiller mest.

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...
Anbefaler Live at Radio City på det sterkeste - hvis du liker Live at Luther College tror jeg du garantert vil like dette også.

 

Faktisk enda bedre enn L@LC. Har ikke sett DVDen enda, men den skal absolutt handles inn - hverken CDen eller DVDen er tilgjengelig på annet enn amerikanske nettsteder, har virkelig DMB så liten gjennomslagskraft utenfor US?

 

Min nye favorittlåt er Eh Hee - så herlig antireligiøs at jeg får ståpels:

 

Strange evolution how people have come to believe

That we are it's greatest achievement

When really we're just a collection of cells

Overrating themselves

Hello God, I'm avoiding the truth.

Endret av EvilHomer
Lenke til kommentar
  • 5 måneder senere...
Herlig guide. :) Digga DMB siden jeg hørte "Oh" i sommer. Utrolig comfy musikk!

 

Kult! Mitt første møte med gutta var Rapunzel, en kamerat online som anbefalte låten.

 

Anbefaler Live at Radio City på det sterkeste - hvis du liker Live at Luther College tror jeg du garantert vil like dette også.

 

Faktisk enda bedre enn L@LC. Har ikke sett DVDen enda, men den skal absolutt handles inn - hverken CDen eller DVDen er tilgjengelig på annet enn amerikanske nettsteder, har virkelig DMB så liten gjennomslagskraft utenfor US?

 

Min nye favorittlåt er Eh Hee - så herlig antireligiøs at jeg får ståpels:

 

Strange evolution how people have come to believe

That we are it's greatest achievement

When really we're just a collection of cells

Overrating themselves

Hello God, I'm avoiding the truth.

 

EH Hee, er magisk! Gleder meg veldig til det neste studioalbumet kommer ut med bl.a. denne og Cornbread forhåpentligvis. I mellomtiden kan vi høre på Live at Piedmont Park for fullbandsversjoner av begge to!

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Takk for bra guide selv om jeg føler at live-siden av bandet ikke har blitt godt nok representert. Derfor kan jeg kjøre en så aldri liten tilleggsguide om det er ok:

 

Uansett hvordan man trikser og mikser i studio så er Dave Matthews Band først og fremst et liveband. Siden deres etablering i 1992 har bandet spilt i gjennomsnitt over 80 konserter hvert eneste år helt frem til 08. Det er live at bandet virkelig kommer til sin rett med et utall av gjesteopptredener og jamming. Det er ikke uvanlig at sanger som varer 5 minutter på studioplatene varer 15-25 minutter live. Det er likevel viktig å få med seg at DMB ikke er et gjennomført jam-band slik som f.eks Phish. Jamming og soloer forekommer i aplenty men det er som regel alltid satt inn i en ramme av en sang, altså at det ikke er mye "pling plong" jamming her. Det er omtrent alltid en gjennomgående melodi i alt som blir gjort on stage.

 

DMB har en liveskivekatalog lang som et KJEMPEGODT år. Jeg vil presentere noen av de aller beste, selv om det ikke går an å rote seg bort med noen av dem.

 

Litt om bootlegs før vi gyver løs på de offisielle utgivelsene. Det finnes tusenvis av DMB bootlegs. Ofte 4-5 forskjellige kilder per konsert. I de tidlige dager hadde ikke DMB noen retningslinjer på bootlegs. På omtrent hver eneste konsert kunne hvem som helst komme med en opptaker og koble seg rett inn i lydbordet for å ta opp hele konserten. På grunn av dette var det ofte at bandet kom til et nytt sted de aldri hadde vært før med ingen album sluppet og fant ut at de som kom på konserten kunne alle ordene og alle sangene. Det er mye på grunn av dette at DMB er så store som de er, eftersom de lot folk få utveksle konserter med hverandre og derfor vokste fanbasen på grunn av dette. På den tiden var ikke internet et utvekslingsmedium for folk flest, så det gikk i kassetter og CD'er. De fleste konserter ble tatt opp på kassett og så kopiert og spredd mellom fans nye såvel som gamle.

 

På grunn av at fans kunne komme og plugge seg rett i lydbordet på konserter gjorde at opptakene av konsertene ofte var ekstremt bra med topp lydkvalitet. Dette gjorde sitt til at folk som ville tjene penger på dette så sitt snitt til å pakke noen av de aller beste opptakene gjort av fans og prøve å selge dem for å tjene penger. På grunn av dette ble DMBs taping policy forandret den 23.2.95. Den nye policyen gjorde at fans ikke lengre fikk lov til å plugge seg rett i bordet men måtte bruke mikrofoner for å ta opp i stedet. Dette stoppet ikke taperne fra å ta opp konserter og opptakene ble bare flere og flere og bedre og bedre. På moderne DMB konserter er det ikke uvanlig å se 4-5 tapere med deres egne mikrofon-stativer og profesjonelt opptaksutstyr. Jeg kommer til å nevne noen av de mer berømte bootlegsene på slutten av posten.

 

Noen få stats om livesiden. DMB har spilt noe i nærheten av 1869 konserter, give or take, så langt. Av disse konsertene er det spilt totalt 507 forskjellige DMB sanger, teases, interpolations og covere. Det har vært totalt 210 forskjellige gjester oppigjennom. Så det er ikke noe småtteri vi snakker om. I gjennomsnitt spiller DMB 54 forskjellige sanger i løpet av en turne, med noen turneer helt oppi over 80 forskjellige sanger. Et enormt spekter med andre ord.

 

En note om DMB fans. DMB fans er .. vel, rabiate. Ofte på den gode måten men også på den dårlige måten. Det finnes få band i verden som har så dedikerte fans som DMB. To andre jeg kommer på er Phish og Marillion, med Marillion som kanskje den aller aller mest fanatiske fanbasen. Det finnes oversikter lagd av fans som har kartlagt alt DMB noengang har gjort. DMB blir diskutert opp og i mente på forskjellige store messageboards, mest notabelt av disse er Ants Marching og TDC. Det finnes websites som oppdaterer setlistene de spiller hver kveld i realtime. DMB Setlist er en av disse.

 

Nå til noen av de offisielle utgivelsene!

 

Live at Red Rocks 1995

75518757sg0.jpg

 

Av mange fans er dette regnet som den ultimate DMB liveskiva. Denne skiva ble sluppet i en respons til at bootlegs av DMB ofte ble solgt av folk i stedet for å utveksle dem gratis. Plata kom i 1997 og ble med en gang en suksess. Datoen er også velplukket fordi konserten er en perle. Tim Reynolds gjester på de fleste sangene og hva han legger til er fantastisk bra. Essensielt DMB livekjøp.

 

Listener Supported

6174di8.jpg

 

En konsert gjort av DMB i 1999, faktisk deres eneste live '99 utgivelse så langt. Opptaket av PBS er av mange betegnet som det beste opptaket gjort av en DMB konsert. Denne skiva er knallbra med mye fra Before These Crowded Streets og andre gamle favoritter. Vel verdt å kjøpe.

 

Central Park

6159sg3.jpg

 

En enorm konsert. Denne konserten ble spilt foran 100.000 elleville fans på The Great Lawn i Central Park, New York den 23 september 2003 og er ikke mindre enn en triumf. Bandet var i fyr og flamme denne kvelden og DVD'en er sammen med CD versjonen vel verdt å få med seg. Cortez The Killer med Warren Haynes (Gov't Mule) på gitar er verdt hele konserten alene. For en fantastisk skive.

 

Weekend on the Rocks

weekend20on20the20rockscy5.jpg

 

En samleplate fra bandets 4 netters sommerturneavslutning i 2005. Denne skiva inneholder en del fra Stand Up men også favoritter som svært sjelden blir spilt slik som #34 og You Never Know. Ei svært god skive fordi de har klart å få med seg atmosfæren ved Red Rocks veldig godt her. Jeg synes faktisk rent atmosfærisk at '05 er bedre enn '95, men '95 har en bedre setlist, og Tim Reynolds på gitar så klart. Men verdt kjøpet om det er din første DMB liveskive. Det finnes også en Internet-only 8 CD utgave av alle 4 nettene. Denne kan bestilles på DMBs hjemmesider.

 

DMB har også en liveserie som er myntet mer direkte på fans. Live Trax Series. Vi har kommet til den 14 utgivelsen nå og de foregående 14 er konserter fra forskjellige år i DMBs historie. De aller beste i min mening her er:

 

* Live Trax 1 - Fordi det er vinter '98. Mer trengs ikke å si.

* Live Trax 5 - En konsert fra 1995 med David Ryan Harris på gitar som gjest. En enorm versjon av Jimis Exodus er verdt plata alene.

* Live Trax 7 - Nyttårskonserten 31.12.96. Og for en forrykende konsert! Med gjesteopptreden av hele Bela Fleck & The Flecktones på en god del sanger er dette en perle!

* Live Trax 10 - Fordi det er Lisboa '07 og DMBs eneste Europeiske konsertutgivelse. Og publikum er helt ville. Fantastisk stemning.

* Live Trax 12 - Enda en konsert fra 1995 med en enormt bra versjon av Daves magiske og stadig forandrede #40. En kjærlighetssang som aldri har blitt utgitt og som Dave synger forskjellig hver eneste gang. Roi går fullstendig bananas på All Along The Watchtower.

 

Det var de liveskivene jeg ville nevne. Det er mange flere og det går ikke an å bomkjøpe noen av dem.

 

Til slutt vil jeg bare nevne noen av de mer berømte bootlegsene.

 

Den aller første er Madison Square Garden 3.12.98. med Tim Reynolds og Warren Haynes i gitarkrig på All Along The Watchtower. Her er Youtube-fanvideoen:

. Denne kommentaren fra tuben summerer det hele godt opp:

 

I heard the stage caught fire after this song because it just couldnt take it w tim and warren ripping it on the same song.

 

Hele konserten kan lastes ned her (Bittorrent).

 

23.3.93. Dette var Peter Griesars siste show før han forlot bandet. Det er også et av DMBs rareste show. Hvis du vil høre DMB på sitt aller beste i sine tidlige år er 23.3.93 verdt å laste ned. Du finner det her.

 

Det finnes også to fan-masters. En av DMB og en av Dave & Tim. Begge er virkelig verdt å få med seg. Du kan finne 7.12.93 disk 1 her og disk 2 her.

 

Det andre mastrede showet er Dave & Tim live from the Prism Coffee House 22.4.1993. Deres andre show sammen. Du kan finne det her.

 

Dett var dett. Det finnes enormt mange bra opptak der ute av konserter som alle er unike. DMB finner alltid på nye ting hver eneste kveld og nye gjester med ny jamming og nye soloer gjør at det aldri blir kjedelig. Jeg håper noen får øya opp for mer enn bare de offisielle utgivelsene fordi det er så mye kul DMB der ute, fullstendig gratis og fullstendig lovlig.

 

Enjoy!

Endret av Viivac
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
  • 1 måned senere...

Er veldig fan av gitarspillinga til han Dave Matthews. Høyre handa stanser aldri når den først er igang! syntes live versjonen av Two Step fra Live at Radio City med Tim Reynolds er helt himmelsk. var vel den sammen med et par låter fra dave matthews band albumet som fikk meg til å hooke opp.

Lenke til kommentar
  • 6 måneder senere...
  • 2 uker senere...
  • 2 måneder senere...

Jeg må si jeg virkelig er betatt av "Big Whiskey and the GrooGrux King", og det går jevne i ørelurene om dagen. Har tidligere hatt et ganske så ambivalent forhold til DMB, men dette albumet har tent gnisten for meg.

 

Forøvrig en glimrende guide, som burde bli videreført med den seneste perlen fra bandet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...