Gå til innhold

QoS - fungerer det?


perkh

Anbefalte innlegg

Har fire PC koblet til et hjemmenettverk (kablet, ikke trådløst). På grunn av min jobbsituasjon må jeg har en viss båndbredde tilgjengelig for meg. To yngre medlemmer i husstanden har en tendens til å laste mye og ofte, noe som skaper irritasjon for oss andre.

 

Har hørt om QoS, på rutere/switcher. Fungerer dette? Da kunne jeg tenke meg følgende fordeling av en 6mb linje ved hjelp av QoS:

 

Port til PC 1 får tildelt 1mb

Port til PC 2 får tildelt 1mb

Port til PC 3 får tildelt 1mb

Port til PC 4 (meg) får tildelt 3mb

 

Dette skulle vel løse alle problemer....

 

Bommer jeg på noen resonnementer her?

 

En annen ting (siden jeg ikke har ruter med QoS pr. idag): Hvis jeg har kablet nettverk hjemme+modem fra internettleverandør - behøver jeg ruter eller switch? Eller begge?

 

Mvh

Per.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Regner med at du har en ADSL linje, slik at det er 6Mbit inn og ca 400kbit ut? Som hjemmebruker kan du kun kjøre QoS på trafikken du sender i fra deg. Din ISP må gjøre nedstrøms prioritering. Men fortvil ikke. Trafikken inn påvirkes av trafikken ut. Det finnes mange hjemmeroutere som støtter forskjellige former for QoS og dertil hørende prioriteringsmekanismer. Siden du snakker om hjemmekontor så er det vel IPSec? Og nedlasting er vel torrent eller andre p2p aplikasjoner?

 

En løsning jeg liker på det er å prioritere ut i fra trafikktype. Voice har 1 pri, så managment (IPSec, ssh, dns), deretter interaktive protokoller (http og gameing for det meste). Resten av trafikken får det gå som det vil med. Det vil si Best Effort.

 

Den type prioritering gjør at jeg bruker linja til maks og samtidig får jeg god kvalitet på tjenestene. Forslaget du kommer med der det er statisk tildeling av båndbredde "sløser" mye båndbredde iom at du neppe bruker dine 3Mbit hele tiden. Jeg har implementert dette på min SpeedTouch router. Det er bøtter og lass av andre løsninger, men dette her fungerer fint for min del.

 

-E

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...