Gå til innhold

Paktens ark


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Så akkurat en dokumentar om paktens ark på National Geographic. Og jeg må virkelig si det vekte nysgjerrigheten i meg. Denne store artefacten som stammer fra det gamle testamente er påstått å være flere steder i verden, ment funnet og har vært gjenstand for mange bøker.

 

Innhold

 

Skrinet skal ha vært bygget på ordre fra Moses, og skulle inneholde de to steintavlene som han fikk på fjellet Sinai, de 10 bud, Arons stav, og Manna. Dette skjedde under ørkenvandringen, mens de var på vei fra Egypt til «det lovede land». (2.mos 25,10 ff.) Gud hadde skrevet de ti bud på steintavlene, og de var derfor av uvurderlig verdi for israelittene.

 

Hellig

 

Arken kunne i følge skriftene ikke bæres av noen andre enn de levittene (tempeltjenerne) som hadde det som oppgave. Arken var den helligste gjenstanden i tabernakelet (telt-tempelet under ørkenvandringen), og den var også det helligste i Salomos tempel. Den var plassert i «det aller helligste» (rommet), og det var kun ypperstepresten som hadde adgang. Denne gikk inn i det aller helligste en gang i året, for å ofre for folkets synd. Arken ble en gang tatt av filisterne, den gang Samuel var dommer over Israel. Da israelittene skulle ta arken tilbake, holdt den på å falle av vognen, og en person tok tak i arken for å rette den opp slik at den ikke skulle falle ned. Han døde i følge tradisjonen på stedet.

 

Sporløst borte

I bibelen er Paktens ark sist referert til i forbindelse med babylonernes inntog i Jerusalem i 587 f.kr. Siden er den ikke omtalt. Da Nehemja og Esra sørget for at tempelet ble gjenreist, var ikke lenger Paktens ark i det aller helligste.

 

Mange teorier

 

Paktens ark er en gjenstand mange har forsøkt å finne opp gjennom århundrene. Den mest utbredde teorien er at Paktens ark ikke ble tatt ut av Jerusalem, da tempelet ble ødelagt i år 587 f.kr. Teorien er at paktens ark fremdeles er under tempelhøyden i Jerusalem, men forskere som har lett der, har ikke funnet den.

 

En annen teori er at Tempelridderne skal ha samlet alle de hellige skattene og gjemt den et sted som bare stormesteren og skattemesteren skal ha visst om.

 

Den kontroversielle amatørarkeologen Ron Wyatt påstod at han hadde sett både arken og steintavlene i en hule under kristi korsfestelsessted, Golgata. Dette kan imidlertid ikke bekreftes av andre enn Wyatt selv.

Sitat fra Wikipedia

 

Så, diskuter arken her i hvilken som helst form :) .

 

ark.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...