Gå til innhold

Skygger i kanten på Nikon 18-200mm


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er helt normalt at objektiver utviser lysavfall mot kantene, spesielt på vidåpen blender, som her - forbrukeroptikk (som din 18-200) i større grad enn dyrere.

 

Ved å blende ned et trinn eller to, vil lysavfallet reduseres, eller forsvinne. Fenomenet er sjelden så påtrengende som i ditt eksempel, siden det er heller sjelden man fotograferer sånne motiver som her.

Endret av Anew
Lenke til kommentar

Lysavfall?

 

Det er et fenomen jeg kan lite om. Slik jeg leser faktainformasjonen fra dotten, så ser jeg ikke hvordan det kan være mulig å se forskjell bare med å studere et bilde.

 

Så derfor lurer jeg på om Anew eller PM eller selvfølgelig noen andre kan si noe om hvordan de kan se at dette er lysavfall.

 

Mvh Tim Typo

Lenke til kommentar

Lysavfall beskriver et gradvis tap av lys mot kantene, vignettering en brå overgang. Jeg syns bildet over viser et veldig gradvis lysavfall mot kantene.

 

Slik jeg oppfatter den engelskspråklige Wikipedia-artikkelen (i det ligger det to forbehold - den er engelskspråklig, og Wikipedia er ikke alltid like pålitelig), så er det det samme som "optisk vignettering".

 

Edit: Jeg vet at f.eks Fotografi konsekvent omtaler lysavfall som vignettering - de har også skrevet en liten notis en gang i tiden om hvorfor de velger å gjøre det, men jeg husker ikke når og hvor. :) Personlig syns jeg (åpenbart :)) det er et poeng i å skille mellom vignettering og lysavfall.

 

Edit 2: Etter å ha lest litt mer, ser jeg at en av kildeartiklene til Wiki-artikkelen omtaler terminologien sin som uortodoks, men refererer til en bok. Googler man "light fall-off", så finner man støtte for PMs og min terminologi. Uansett, så er det vel neppe nødvendig å innkalle til forumallmøte for å bli enige - jeg tror vi forstår hverandre. :)

Endret av Anew
Lenke til kommentar

Neida. Ingen grunn til allmøte ;)

Jeg var rett og slett vitebegjærlig. Nå har du tilfredstilt meg full og helt.

Takker og bukker.

 

Mvh

 

EDIT: Det dukka opp et oppfølgingsspørsmål i hodet mitt. Fortsatt ut fra et behov for å forstå. På dotten står det "Vignettering skyldes fysiske hindringer i lysbanen, mens lysavfall er en konsekvens av blant annet variasjon i lysets innfallsvinkel på film eller sensor."

Ut fra dette, har jeg vansker med å forstå at lysavfall avtar når man blender ned.

Jeg går ut fra at dette er rimelig komplisert, men kan du gi en enkel forklaring på det. Helst så enkel at selv jeg kan forstå :)

Endret av fototim
Lenke til kommentar

Lysavfall er noe som spesielt oppleves med FF-kamera og målsøkere, fordi objektivet kommer nær sensor/film slik at lyset ikke blir helt jevnt fordelt i kantene. Når man skriver om vignettering i forbindelse med 5D og billig optikk, så skyldes det optikkens manglende evne til å tegne en sirkel som dekker hele sensoren skikkelig. Det kan også oppstå med dyrere optikk.

Samme fenomen oppstår med analoge målsøkere, der bakerste linseelement kommer ganske nær filmplanet siden det ikke er noen speil i veien. Det er den største svakheten til det systemet. Det er mulig at dette kan kalles optisk vignettering, siden det tross alt er optikken som gir svakere lys til hjørnene. Jeg kan ikke huske å ha kommet over det begrepet, men hukommelsen er ikke det den engang var.

 

Vignettering er når enten kanten på objektivet, filteret eller solblenderen kommer med i kantene på bildet. Det kjennetegnes av at overgangen blir ganske mye skarpere, og at skaden er uopprettelig. Det er jo ikke lysavfall/optisk vignettering.

 

Hvorfor har Fotografi valgt å kalle begge deler for vignettering? For meg virker det merkelig, siden vignettering faktisk ikke kan fikses i etterkant. Det kan lysavfall. Jeg synes det er en betydelig forskjell.

Det henger nok sammen med at begrepet lysavfall er erstattet med vignettering i det store og hele i dag. I redigeringsprogrammer finner vi verktøy som skal rette opp lysavfall, men de kaller det bare vignettering. Snodig, siden vignettering ikke kan rettes skikkelig opp. Kanskje det er begrepet optisk vignettering som har slått gjennom i fagmiljøet (som Adobe), og blitt forkortet til vignettering. Det er nemlig svært få objektiver i dag som faktisk vignetterer, så kanskje det var på tide med en omdefinering av begrepene for å få dem til å fungere bedre i dagens fotoverden.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...