Gå til innhold

Kjøp på ebay


Anbefalte innlegg

Jeg har etterhvert fått en del kommentarer og e-poster ang kjøp på ebay, så jeg tenkte jeg kunne dele litt av mine erfaringer fra nettstedet.

 

For dem som ikke kjenner ebay, så er det et amerikansk nettsted der det meste er til salgs. Utgangspunktet var vel at salgene skulle foregå som auksjoner, men det er etter hvert blitt veldig vanlig at varene selges til fastpris (dvs merket "buy it now").

 

Selv om dette da er en amerikansk nettside er det veldig vanlig at varene selges fra andre land, gjerne fra østen. Prisene ligger ofte langt under det som er vanlig her i Norge, men man må huske at fraktkostnadene kommer i tillegg. Fraktkostnadene er ofte oppgitt på siden, og blir i alle fall vist før man byr på varen. I tillegg skal man i.flg norsk lov da betale m.v.a + fortollingsgebyr på kjøp over 200 kr. (Men en del selgere merker pakkene "gift" eller med en verdi under 200, om man ber om det. Etikken i dette skal jeg ikke diskutere denne gang, men jeg må vel innrømme at jeg aldri har fortollet noe jeg har kjøpt selv)

 

Betaling av varene kan skje på mange måter, men for nordmenn er det beste å benytte en tjeneste som heter PayPal. Her kreves det at man registrerer seg, med VISA nr og adresse. Mange har sperre mot å oppgi slikt på internett, men jeg anser denne tjensten som trygg. Som med de fleste andre former for betalingstjenester finner man alltid skrekkhistorier og misfornøyde kunder, men jeg har ikke opplevd noen problemer. PayPal er også linket direkte mot ebay, slik at betalingen blir veldig enkel.

 

I likhet med f.eks. qxl har ebay et system for karaktersetting på selgere og kjøpere. Således har en proff selger lite å tjene på å lure kjøperne, da dette vil dukke opp på hans kontaktside. De proffe selgerene har gjerne 98-99% fornøyde kunder, og tusenvis av handler. Min egen erfaring som selger tilsier at minimum en av hundre kjøpere er tullinger, så en slik historikk forteller meg at jeg antagelig kan stole på selgeren.

 

Hva kjøper man så på ebay?

 

Først og fremst er det vel greit å være klar over at man neppe kan forvente særlig kundeservce fra disse selgerne. Om du regner med at du kommer til å trenge service på kamerahus, hjelp med tilpasninger, oppdateringer eller lignende er nok ikke dette stedet. Personlig kjøper jeg heller ikke optikk, eller annet der jeg regner det som sannsynlig at jeg kan få bruk for garanti. Dette har også sammenheng med at jeg synes det er greit å ikke bidra alt for mye til at norske fotobutikker blir helt utkonkurrert. Dessuten sier ryktene at bl.a. Canon Norge ikke er all verdens interessert i å fikse ting som er kjøpt i utlandet.

 

Men det er en masse småting som er uforholdsmessig dyrt i Norge, og som kan kjøpes billig. Dette gjelder f.eks.

 

Filtre; Hoya 77mm HMC Pro UV: Ebay ca 300 kr , norsk butikk ca 1000

 

Objektivdeksel; Canon 77mm: Ebay, originalt ca 85 kr, uoriginalt ca 40 kr, norsk butikk ca 150 kr

 

Diffusor; Omnibounce: Original ca 160, uoriginal ca 30 kr, norsk butikk 250.

 

Prisene fra ebay er inkl. frakt

 

 

 

Det er også mengder av uoriginale deler, som fungerer godt nok for meg, f.eks

 

Batterier (ca 50 kr stk)

Batterigrep (ca 300 kr til 20D)

Diverse diffusorer, paraplyer, paraplyholdere

Gråkort

Diverse fjernkontroller til kamera

Kopier av pocket-wizard

Sensorblåser

Solblendere

 

Mesteparten av dette utstyret har fungert utmerket, og til en brøkdel av kostnaden i norske butikker. Leveringstiden har generelt vært 1-2 uker, og de fleste av leverandørene er Hong Kong- baserte.

 

Kan spesielt anbefale denne selgere, der jeg har kjøpt en god del.

 

http://stores.ebay.com/Hong-Kong-Supplies

 

Litt dyrere enn de aller rimeligste, men proff og rask.

 

Så får det være opp til hver enkelt hvor mye man ønsker å støtte norske fotobutikker. Jeg tror ikke de henter fortjenesten sin fra salg av slike smådeler, og har ikke dårlig samvittighet for å "snyte" dem for salg. På den annen side har jeg nok samvittighet til å ikke bruke fotobutikkenes service og utstilling, og så kjøpe på nett heller.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...