Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Rettehjelp til nynorsk-innlevering


Anbefalte innlegg

Hei, alle sammen. Jeg må levere inn en nynorsk stil til i morra. Jeg har skrevet greit nok, men mye er på bokmål og det er mange feil der.

Jeg tar imot all rettehjelp! :)

Så hvis noen av dere er flinke i nynorsk (eller kan litt i det heletatt) blir jeg kjempe glad hvis dere hjelper meg. :D

 

 

Den einøygde kallen er konge blant dei blinde.

 

Den einøygde kallen er konge blant dei blinde er eit kjent ordtak dei gamle brukar for å lysne opp sin triste og mørke hverdag. Dem prøver å overtale seg sjølv at det alltid er noen som har det verre en det de sjølv har – det er min oppfatning av ordtaket. De tenkjar; Eg har kanskje rullator, men eg er konge blant de med rullestol. Det er rett og slett ein filosofi de brukte i konsentrasjonsleirane under andre verdskrigen for å holde håpet og humøret oppe.

 

Eg er jo enig i ordtaket, det er alltid noen som har det verre enn meg, men hvem sier at det er en dårlig ting?  Veit du kva,  eg ville heller sitte i ein rullestol og få mye sympati enn å kravle meg frem ved hjelp av ei rullator! Eg vil ikkje være konge, når eg kan være ein bonde som får pengar av staten og mye sympati. Spørsmålet er korfor ikkje være heilt blind når man er halveis blind?

 

Så klart er det mange som meiner at det er stor forskjell på å være litt blind og helt blind, men ærleg talt; for å si det slik. Selv om ein skulle være den beste i Paralympics, og vinne gullet, er man fortsett ikkje annet enn ein ”retard” (merk: mentalt/fysisk tilbakeståande). Det eg prøver å si med lignelsen min er at selv om ein skulle være konge over de blinde, mangler den einøygde kallen fortsatt eit øygde.

 

 

 

Ein ting som eg ikkje kan ignorere er at ein eller annen må jo ha det verst. Etter min tolkning av ordtrykket finnes det for å skape postive vibber. Slik at de som har det heilt forferdlig kan trøste seg selv med at ein eller annen der ute har det enda verre – selv de er konge over noen som har den enda verre. Men kva med de som har det aller verst? Det må jo være forferdelig depresivene og vite at ein er heilt nedest på rangstigen. Når eg tenkjer over det så er vel de som har det aller verst blinde og døve. Da har de forhåpentligvis ikkje engang fått vite om ordtaket som sikkert er like greit.

 

Som eg nevnte tidligere er ordtaket noe som ble brukt i konsetrasjonsleirene under andreverdenskrig. Tenk deg at du er i ein slik forferdelig situtasjon. Da må ein jo snu det negative til det positve. Ein skal tenkje: ”Ja, eg sultar, men har ikkje fått eit dypt kutt i låret som Petter”. Det er slik dei som overlevde tenkte. Dog, kan eg ikkje annet enn å nevne at sjølv om de hadde det bere enn andre – var de fortsett i ein konsentrasjonsleir – dei var kanskje kongen over de blinde, men de var konge i helvete.

 

Noe som er viktig er å huske at ordtaket varierer mye på grunn av forskjellige virkelighetsoppfatning på verden. Vi nordmenn klager og klager over at vi ikkje er like rike som Kjell Inge Røkke og at vi ikkje har like stor båt som Paris Hilton. Vi gjer nesten ikke annet enn å klage, men vi glemmer jo heilt fadderbarna som lille Abdullah fra Afrika som levar på ingenting. Tenk, hun har ikkje engang pengar til å kjøpe seg nøvendighetar som Lacoste skjorte og Calvin Klein parfyme. Hvem er det som lever med den einøygde kongen? Vi som ikkje har råd til privat fly eller lille Abdullah som ikkje har råd til mobiltelefon?

 

Ordtaket er vel ein ting som drivar oss. Så kynisk som eg er gleder det meg at eg kan tenke over at det er alltid noen som har det verre enn meg. Til og med på dager der jeg har to prøver å øve på, mistet mobilen min og datamaskinen har klikket kan eg bare tenke: ”Vel, eg har jo ikkje mistet noen kroppsdeler, eg lever ikkje i et fattigland og eg er iafall ikke gift med ein gjeit – eg har det jo egentlig ganske bra”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gadd ikke lese mer enn til hverdag.. [hverdag = kvardag]

Bruk firefox sin innebygde ordbok greie, og instaler norsk(nynorsk) tingen fra sidene deres, også fikse du det ;)

8723441[/snapback]

 

Takk :)

 

 

Fikk hjelp av fruen. Her er den oppdaterte versjonen:

 

Den einauga kallen er konge bland dei blinde.

Den einauga kallen er konge bland dei blinde er eit kjent ordtak dei gamle brukar for å lysne opp sin triste og mørke kvardag. Dei prøver å overtale seg sjølve at det alltid er nokon som har det verre en det dei sjølve har – det er mi oppfatning av ordtaket. Dei tenkjer; Eg har kanskje rullator, men eg er konge bland dei med rullestol. Det er rett og slett ein filosofi dei brukte i konsentrasjonsleirane under andre verdskrig for å halde håpet og humøret oppe.

 

Eg er jo samd i ordtaket, det er alltid nokon som har det verre enn meg, men kven seier at det er ein dårleg ting? Veit du kva, eg ville heller sitte i ein rullestol og få mykje sympati enn å kravle meg frem ved hjelp av ein rullator! Eg vil ikkje vere konge, når eg kan vere ein bonde som får pengar av staten og mykje sympati. Spørsmålet er kvifor ikkje vere heilt blind når ein er halvegs blind?

 

Sjølvklart er det mange som meiner at det er stor skilnad på å vere litt blind og heilt blind, men ærleg talt; for å seie det slik. Sjølv om ein skulle vere den beste i Paralympics, og vinne gullet, er ein fortsatt ikkje anna enn ein ”retard” (merk: mentalt/fysisk tilbakeståande). Det eg prøver å seie med lignelsen (likninga?) min er at sjølv om ein skulle vere konge over dei blinde, manglar den einauga kallen fortsatt eit auge.

 

Ein ting som eg ikkje kan ignorere er at ein eller annan må jo ha det verst. Etter mi tolkning av ordtrykket finnest det for å skape postive vibber. Slik at dei som har det heilt forferdeleg kan trøste seg sjølve med at ein eller annan der ute har det enda verre – sjølv om dei er konge over nokon som har det enda verre. Men kva med dei som har det aller verst? Det må jo vere forferdeleg depresivene (deprimerande?) og vite at ein er heilt nedst på rangstigen. Når eg tenkjer over det så er vel dei som har det aller verst blinde og døve. Då har dei forhåpentligvis ikkje ein gong fått vite om ordtaket, noko som sikkert er like greit.

 

Som eg nevnte (nemde?) tidlegare er ordtaket noko som vart brukt i konsetrasjonsleirane under andre verdskrig. Tenk deg at du er i ein slik forferdelig situtasjon. Då må ein jo snu det negative til det positve. Ein skal tenkje: ”Ja, eg sultar (sveltar?), men har ikkje fått eit dypt kutt i låret som Petter”. Det er slik dei som overlevde tenkte. Dog, kan eg ikkje anna enn å nevne at sjølv om dei hadde det betre enn andre – var dei fortsett i ein konsentrasjonsleir – dei var kanskje kongen over de blinde, men dei var konge i helvete.

 

Noko som er viktig å hugse er at ordtaket varierer mykje på grunn av forskjellige virkelighetsoppfatning på verda. Me nordmenn klagar og klagar over at me ikkje er like rike som Kjell Inge Røkke og at me ikkje har like stor båt som Paris Hilton. Me gjer nesten ikke anna enn å klage, men me gløymer jo heilt fadderbarna som lille Abdullah fra Afrika som lever på ingenting. Tenkj, ho har ikkje ein gong pengar til å tinge seg nødvendigheitar som Lacoste skjorte og Calvin Klein parfyme. Kven er det som lev med den einauga kongen? Me som ikkje har råd til privat fly eller lille Abdullah som ikkje har råd til mobiltelefon?

 

Ordtaket er vel ein ting som driv oss. Så kynisk som eg er gledar det meg at eg kan tenkje over at det alltid er nokon som har det verre enn meg. Til og med på dagar der eg har to prøvar å øve til, mista mobilen min og datamaskina har klikka kan eg berre tenkje: ”Vel, eg har jo ikkje mista nokon kroppsdelar, eg lev ikkje i eit fattig land og eg er i allfall ikke gift med ei geit – eg har det jo eigentleg ganske bra”.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...