Gå til innhold

skjermkort/videoredigeringskort


rudolfrock

Anbefalte innlegg

Jeg driver og setter opp budsjett på videoredigeringspc for broren min, og jeg lurer på hva av kort dere vil anbefale når han skal drive med videoredigering?

han må vel ha et firewire kort eller noe? (jeg har ikke peiling på videoredigering....)

Han skal iallefall ha et hovedkort med usb 2.0.

 

Og tror dere en xp2600+ er bra nok? eller lønner det seg å gå for pentium når man skal ha det så kraftig?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Skal du bare bruke PCen til videoredigering, eller skal du også spille litt?

 

Hvis du bare skal drive med videoredigering, ville jeg kjøpt et Matrox G550 eller et ATI Radeon 7000. Skal du spille også, ville jeg gått opp til ATI Radeon 9000 eller bedre. FireWire-kort må du ha, siden alle digitale kamera bruker det (har ikke sett noen som bruker USB 2.0 i allefall).

 

Skal du bruke et digitalt videokamera, eller trenger du analog video in/out også?

 

Du får kjøpt mange fine Pinnacle videoredigeringspakker der du får med både FireWire-kort og en enkel softwarepakke (Studio :cool:. Med de litt dyrere kortene får du også med Adobe Premiere 6.0 eller nyere.

 

Kan du å bruke noen videoredigeringsprogram da? Program som Premiere og Avid er ganske vanskelige å bruke, bare så du er klar over det. Studio 8 er et helt greit program for vanlige brukere.

 

PS: Vær sikker på at FireWire-kortet støtter MicroSofts standard. Enkelte litt eldre kort som f.eks DV500 støtter bl.a ikke FireWire harddisker o.l.

 

Pentium 4 er litt bedre enn Athlon til videoredigering, men ikke så mye raskere at vanlige folk legger merke til det. Uansett om du kjøper den raskeste P4 eller XP vil det gå veldig raskt. Det som er viktig er at du har mye RAM og en rask harddisk (gjerne SCSI eller IDE i RAID 0).

Lenke til kommentar

Det absolutte minstekravet for å greie å drive med videoredigering er:

 

Pentium 2 350 MHz

128 MB RAM

Firewire-kort

Harddisk som greier mer enn 3,6 MB/s skrive og lese.

ikke WinXP(For lite ram) eller 98(Elendig OS)

 

Det er fælt å jobbe med noe sånt dritt som dette.

 

Men når det er sagt, så fungerer det helt fint med maskiner som er over 1 GHz. Det man oppnår med raskere maskiner er raskere responstid (når man utfører kommandoer eller scrubber tidslinjen) og kortere rendringstid. AMD eller Intel har ingen praktisk betydning. Du bør se på ytelse i forhold til kroner.

 

Når det gjelder firewirekort så bør man kjøpe kort som tilfredstiller OHCI standarden. Et eks. er:

Tekram 1394 Digital Videoredigering PCI - 277,- hos komplett. (Dette leveres med et redigeringsprogram (som sikkert er dritt.)) Avid-systemer, som er industristandard for video-redigering, anbefales det å bruke Firewirekort fra Pyro, som koster ca. 600 kr. Men Avid Express DV 3.0 el. 3.5 funker med alle OHCI kort. Det funker tilogmed med Pinnacles DV500(Du kan da selvfølgelig ikke bruke den analoge delen)

 

Skjermkort: Jeg anbefaler på det sterkeste å styre unna G-force kort som er dårligere på video-overlay enn Ati og Matrox. Ati gir best kombinasjon i forhold til glimrende video-overlay, glimrende TV-ut og glimrende til spill(Radeon 9700 Pro f.eks.) Disse støtter også Hydravision. Matrox er industristandard på flerskjermsløsninger (G450 og G550), og der kan man bl.a. i Avid Express DV sette opp skjermkortet til å spille av all video-overlay på ekstern videomonitor i tillegg til på dataskjermen. Dette er veldig nyttig! (Obs. Bildet ut blir kun et linjefordoblet upper- eller lower-field bilde, dvs du vil ikke kunne se eventuell flimring som kan oppstå i interlacingen)

Ati Radeon med Hydravision kan muligens også settes opp slik. Skal prøve det en dag.

 

Du må ha minimum 256 MB Ram for å redigere under WinXP(for å kjøre win xp :sad: ). Det anbefales på det sterkeste å gå opp til 512 MB. Mer enn det vil du ikke merke forskjell på. Driver man derimot med After Effects, 3DS Max og gjerne også Photoshop, er regelen: Dess mer, dess bedre.

 

Harddisk: Regelen er: Minimum for en enkelt DV-strøm er 3,6 MB/s. Du bør ligge godt over dette. En vanlig IDE ATA 66 disk greier dette helt fint. Et kort som DV500 eller Matrox RT2000 eller 2500 tilbyr en rekke realtime effekter. Dette krever dualstream som tilsvarer 7,2 MB/s. Pinnacle Pro One som greier 10 realtime effekter på en gang, og krever tri(?)stream osv. En IDE-ATA 100 eller 133 greier alt dette fint. Men du vil likevel merke at en SCSI disk eller en RAID 0 løsning vil gi raskere scrubbing(video og lyd når man drar på tidslinjen) og raskere respons.

Dess raskere, dess bedre!

 

Når det gjelder programvare så er dette dyrt. Ingen av programmene stiller andre krav til firewire-kortet bortsett fra at det er OHCI kompatibelt. Men kjøper du et kort som f.eks. Pinnacle DV500 DVD(ca. 6500,-) så får du med fullversjon av Adobe Premiere som i seg selv separat koster 7500,-. Final Cut Pro 3.0 (Fantastisk bra!) for Mac koster ca 13 000,-. Avid Express DV 3.5 for PC koster ca det samme.

Det finnes mange som nesten ikke koster en dritt. MAnge av disse funker helt greit til hjemmebruk. Her er de litt mer profesjonelle:

 

Adobe Premiere 6.5: Meget bra! Man lærer seg fort å klippe. Alt er drag'n drop. Veldig intuitivt og greit. Programmet har dybde som skjuler seg i menyene og under høyre-musknapp. Mestrer man alle funksjoner kan man gjøre veldig veldig mye i Premiere. Premiere er svak på lyd-etterarbeid/miks, trimming og motion-effekter(unøyaktig). Ellers er programmet genialt. Genial integrasjon med AFX og Photoshop. Blir likevel funnet for lett i en profesjonell sammenheng.

 

Avid Express DV 3.5:(Bare for WinXP) Avid er industristandard. Dette er en annerledes tenkemåte enn Adobe Premiere. Det er vanskeligere å lære Avid godt enn FC3 og Premiere. Dette er et meget kraftig klippeverktøy som i filosofi minner om lineær-redigering. Den er genial på klipp, trimming og fargekorreksjon. Bra på lydetterarbeid og miks. Det har filbehandlingen integrert i systemet, hvilket vil si at alt slikt foregår derfra. Dette har både ulemper og fordeler. Avid er svak på effekter, men dette kan løses via plugins. Krever likevel After Effects i tillegg. Den store styrken er integrasjonen med andre systemer som f.eks. Pro Tools og AFX via Elastic Gasket. Ulemper ved Avid Express DV er: til tider ***** sære løsninger for å løse problemer, for lite non-lineært(gamle menn har laget dette programmet)

(Jeg bruker selv dette programmet.)

 

Final Cut Pro 3: Det beste! Synd at det ikke finnes på PC. Meget intuitivt, bra på klipp, trimming, lyd, effekter, fargekorreksjon osv osv. Ulempen ved programmet er MacOS som er kjedelig og sært. Men programmet er det største argumentet for å konvertere til Mac. Bra i forhold til AFX og Photoshop, men husk: Både AFX og Photoshop er bedre på PC. Dessuten er det et ******* med bare en knapp på musa. Beregen å kjøpe ny mus snarest!

 

Når det gjelder andre programmer som STudio DV, Ulead Video Workshop og sånne ting, så er de enkle å lære, men har begrensinger. De tre programmene over er 10 ganger bedre, men krever mye større innsikt for å utnytte fullt ut.

 

Nå er det tid for å legge seg!

 

_________________

Athlon XP2200

Asus A7V333 RAID/Firewire/USB 2.0

1024 MB DDR PC2700 RAM

Ati Radeon 9700 Pro

2x120(RAID) + 125 GB HDD

Pioneer DVR-A04 DVD-brenner

SCSI DVD og CD-brenner

 

[ Denne Melding var redigert av: Wundel på 2002-12-06 02:26 ]

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...