Gå til innhold

Linux og spill - hvordan/hvor gode er mulighetene?


MiSP

Anbefalte innlegg

Dette spørsmålet har vært oppe flere ganger før, men jeg kunne ikke finne noen tråder i listen som gav et ordentlig svar. Kanskje jeg bare må ha det inn med teskje, hva vet jeg.

 

Omtrentlig én gang i året (merkelig det der) får jeg en utrolig lyst til å konvertere til Linux. Jeg liker tanken på åpen kildekode, rett og slett. Pluss at det er gratis. Dette ble noget forsterket i år av at Vista ble lansert, og jeg tenker ikke på å oppgradere i den retning helt med det første. DX10 er et must-have for meg, men jeg kan vitterlig vente en stund til det får stabilisert seg, og dessuten har jeg hørt rykter om at det faktisk skal gå an å implementere DX10 i linux (Wine, Cedega, husker ikke helt), med tiden selvsagt.

 

Settingen er som følger: Jeg er en gamer, i hvert fall i feriene. Jeg spiller en hel del, dog i drastisk minkende grad det siste året grunnet mye lekser - VKII Allmenn med realfag sier det meste. Jeg spiller forholdsvis nye spill, for eksempel The Elder Scrolls IV: Oblivion, Guild Wars og de fleste Steam-spill (Half-Life 2, Darwinia, Dark Messiah, Psychonauts, X3: Reunion, etc.). Jeg vil også ha muligheten til å spille nye spill som kommer (Spore, Supreme Commander, Command & Conquer 3), helst uten å vente fem år etter lansering.

 

Nå himler dere vel godt med øynene tenker jeg. Tror i hvert fall jeg hadde gjort det i deres sted, men som sagt, hva vet jeg.

 

Det jeg lurer på i lys av dette er: Hvordan er det med gaming i Linux? Hvilke muligheter har man, og hvor gode er disse mulighetene? Cedega virker som det beste alternativet, men jeg er overhodet ikke (per i dag) interessert i å betale en månedsavgift for å spille. Wine er et annet alternativ, men såvidt jeg har forstått, støtter ikke Wine noe særlig mange spill. Det finnes også en del native Linux-spill, men det er ikke så mange "store" spill, og det er ikke alltid spill jeg er interessert i. Dual boot er en annen løsning, men da mister jeg mye av hensikten med å installere Linux - å bli kvitt Windows.

 

Angående distro, så tenker jeg på Ubuntu. Har vært borti det før (såvidt), og det virker som en helt kurant distro til det aller meste.

 

Kom med forslag, innfall, spekulasjoner eller hat-innlegg, jeg er åpen for alt. Forumet er dog ikke åpen for sistnevnte, så det får heller være.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Etter mi erfaring er det ikkje noko enkel jobb å få spelt "windows-spel" i linux. Det går sikkert ann å få det til, men ikkje utan at du må slite litt for det. Men du kan vel prøve linux likevel? Det er slettes ikkje noko vanskeleg med dual-boot om du prøvar med ubuntu. (Einaste linux-distroen eg har prøvd. Er kanskje like lett med andre distroar.) Eg vil anbefale deg å hive deg ut i det. Om du ikkje får spelt så mykje spel, så finn du mykje anna god programvare.

 

Kan gi ei lita innføring (i grove trekk) på korleis installasjonen foregår.

 

Først må du laste ned, og brenne ut iso'en du finn på www.ubuntu.com. Dette er ein live-cd, så du bootar berre opp med den. Når operativsystemet er ferdig opplasta frå cd'n, startar du berre installasjonen frå desktopen. Etterkvart kjem du til nokre valgmuligheiter for partisjonering av harddisken din. Då er det berre å resize ein av dine eksisterande partisjonar, og bruke den oppfridde plassen til å installere linux på. Valg av operativsystem i oppstarten blir ordna automatisk.

 

Eg kan ikkje garantere at det går like smertefritt hos deg, men eg vil tru det. :)

Endret av Orgalp
Lenke til kommentar

Som sagt så blir det gjerne tvilsomme resultater av Windows-spill i Wine, så det hele koker ned til hvor hardcore gamer du er, må du spille det og det spillet så er jo en mulighet for at de kjører greit i Wine. Regelen er at OpenGL fungerer helt fint men at DirectX er heller tvilsomt. AppDB på wine.org har en fin oversikt over forskjellige programmer og hvor godt de er støttet.

Ellers så blir det fort til at det ikke lar seg gjøre med brukbart resultat og da er spørsmålet om du ikke bør se på de spillene som faktisk har Linux-versjon, man får kanskje ikke inntrykk av det, men masse bra spill har Linux-versjon, f.eks alle spillene til ID Software.

Ellers er alternativet dual-boot, altså at du beholder Windows i tillegg og kan bruke den når spill-lysten tar deg.

Lenke til kommentar

Selv om spillene blir vanskelig, men ikke umulig, vil jeg helt klart anbefalle deg å prøve Linux, om ikke annet laste ned VMware og lage en virtuell maskin med Linux. Da jeg installerte Linux første gangen tenkte jeg at jeg kun skulle bruke den til programmering/tekstredigering osv, altså kontoroppgaver. Det som derimot skjedde var at jeg plutselig ikke hadde så stort behov for windows spill lenger. Fant noen kule Linux spill og lekte meg masse med selve OSet (ubuntu). Fant ut at det var veldig mye mer å gjøre der enn hva det var i XP og faktisk veldig mye morro :D

 

Kan hende du finner ut at XP i dualboot ikke er så ille alikevell.

Lenke til kommentar
Eg kan ikkje garantere at det går like smertefritt hos deg, men eg vil tru det.  :)

7936430[/snapback]

Prøvde dualboot for en god stund siden, da nettopp Ubuntu. Brukte Ubuntu sin bootloader, så da jeg senere avinstallerte Ubuntu, ville ikke windows starte. fixmbr gjorde susen, heldigvis.

 

Blir ikke helt aktuelt å installere linux ennå, ettersom det ikke finnes drivere til lydkortet mitt. Kan jo bruke det integrerte, meg det er en grunn til at jeg har kjøpt Creative X-Fi. Men jeg prøver det nok en eller annen gang. Takker for all tilbakemelding, kom gjerne med mye mer. :)

Lenke til kommentar

Jeg får faktisk akkurat samme lyst til å konvertere til Linux som deg, men for min del ender det alltid i fiasko. Vel, siste gangen, for en uke siden, kom systemet opp og kjørende. Jeg fikk World of Warcraft fungerende noenlunde. Men jeg vil ikke anbefale deg å gjøre det. Cedega setter FPSen din drastisk ned, det er ikke verd det. Desuten vil du slite med å finne skikkelige alternativer til programmer, og at mange ting ikke støttes. Windows er som røyk, har man blitt lært opp med det fra starten får man lyst til å slutte med det, men før eller senere installerer man det på nytt. Desverre.

Lenke til kommentar

Er redd for det, ja... Men det finnes faktisk erstatningsprogramvare for det aller meste jeg bruker. GIMP vs Photoshop, OpenOffice vs Microsoft Office, Firefox er benkers, Azureus er benkers, Gmail trenger ikke program, etc. Det eneste som stopper meg fra en total konvertering er rett og slett spill. Det finnes sikkert mange gode spill til linux som jeg kunne overlevd lenge på, men jeg vil ikke gi slipp på alle årene med erfaring fra den hele tiden utviklende moderne spillverdenen.

Endret av MiSP
Lenke til kommentar
Er redd for det, ja... Men det finnes faktisk erstatningsprogramvare for det aller meste jeg bruker. GIMP vs Photoshop, OpenOffice vs Microsoft Office, Firefox er benkers, Azureus er benkers, Gmail trenger ikke program, etc. Det eneste som stopper meg fra en total konvertering er rett og slett spill. Det finnes sikkert mange gode spill til linux som jeg kunne overlevd lenge på, men jeg vil ikke gi slipp på alle årene med erfaring fra den hele tiden utviklende moderne spillverdenen.

7987725[/snapback]

I min mening er Office 2007 overlegen OpenOffice, jeg brukte OpenOffice før Office 2007 kom ut. Gimp og Photoshop er i min mening også ubrukelige da de er for store programmer, Paint.NET har "alt" du trenger ,med mindre du jobber med redigering, og er mye mindre og lettere.

Lenke til kommentar

Jeg har ikke fått mulighet til å teste ut Microsoft Office 2007 ennå, men jeg har det liggende her. At det er overlegent OpenOffice er noe jeg egentlig forventet. Hva bilderedigering angår, så var poenget mitt bare at det finnes gode erstatninger for til og med tunge programmer som Photoshop. Kanskje ikke fullgode, men framdeles gode.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...