Gå til innhold

D80 uskarpe bilder?


Anbefalte innlegg

Jeg har akkurat fått mitt nye Nikon D80 med 18-70mm objektiv, men sliter med uskarpe bilder. Jeg får faktisk skarpere bilder med et Ixus 800 IS.

 

Kan dere ta en titt på disse bildene og se om dere kan finne ut hva jeg gjør galt?

 

Nikon D80:

 

http://www.webinnovation.no/test/Nikon%20D80%201.jpg

 

http://www.webinnovation.no/test/Nikon%20D80%202.jpg

 

Canon Ixus 800 IS:

 

http://www.webinnovation.no/test/Canon%20I...00%20IS%201.JPG

 

http://www.webinnovation.no/test/Canon%20I...00%20IS%202.JPG

Endret av T2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du er nok mest av alt rammet av pixel-peeping, og muligens litt skadet av Ixusen. For meg ser Ixus-bildet forferdelig ut. Den kunstige oppskarpingen og støyfjerningen gjør det til et nokså lite pent skue. Muligens fint i 10x15, og når det er skalert på skjermen?

 

Du er i en litt annen verden med speilrefleks, og de fleste sliter litt i starten. Dels så har du et ganske tett utsnitt, kombinert med en åpen blender. Resultatet er temmelig begrenset dybdeskarphet - det er grunnen til at f.eks. blomstene på dynen er defokusert (uskarpe) i det ene eksempelet. Dels så er oppskarpingen i kameraet betydelig lavere i en speilrefleks enn i en kompakt, for å gi et bedre utgangspunkt for etterbehandling. Om du vil ha mer kunstig skarphet rett ut av kamera, kan du stille dette i en custom settings-meny. (Exif sier "sharpness 0")

Endret av Anew
Lenke til kommentar

Jeg er ikke noen ekspert selv men jeg stiller meg bak Anew her, Ixusen gir et falskt inntrykk av skarphet og bildekvalitet med oppskarping og økt saturering.

 

Kjørte bredden på bildet ned til 1600 med Bicubic Sharper valgt på Resamplingen, Auto Levels og hentet litt mer ut av Highlights med Shadows\Highlights bare for å prøve, og jeg syns det ga ett ok resultat.

post-81894-1165625147_thumb.jpg

Lenke til kommentar

Som allerede nevnt så skarpes D80-eksempelet fint opp i etterbehandling. Jeg vet ikke hvordan det er med D80, men med D200 foretrekker jeg å sette default oppskarping til et steg opp fra normal til "medium high", siden jeg synes som mange andre at normal er litt konservativt. Tanken bak er likevel god siden oppskarping er en destruktiv handling - et bilde som er skarpet opp for mye kan aldri repareres igjen. Unntaket er selvsagt RAW-opptak, siden oppskarpingen kun følger med som metadata med råopptaket, og aldri "trykkes på" det opprinnelige bildet.

 

Det er forøvrig et hakk undereksponert, siden kameraet forsøker å ikke blåse for mye av høylysene som i dette tilfellet er ufarlige (refleks i øyne og knapper). Ellers er 18-70mm'eren som er brukt en god linse, men det finnes definitivt enda skarpere alternativer der ute. Som 50mm f/1.8.

post-24426-1165632863_thumb.jpg

Endret av CWalken
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Tja... som fotografier er jo ingen av dem særlig gode... :)

 

Nedskalert ser bilde 1 klart best ut (subjektivt), mens bilde 2 blir litt kantete. I 100% forstørring ser det ut som om bilde 2 er kraftig kunstig oppskarpet, f.eks. med en kant rundt "Glass-logoen". 100% betyr imidlertid lite, siden ingen faktisk ser på bilder på denne måten.

 

Eksponeringen ser også ut til å være bedre i bilde 1, men de to kameraene (?) har tolket fargene veldig ulikt. Jeg har ingen forutsetninger for å si hvilken tolkning som er riktigst, men jeg gjetter igjen på bilde 1, siden bilde 2 blir feil i vinduskarmen.

 

Når jeg forsøker å vurdere skarphet utenfor sentrum, så blir jeg litt i stuss, for ute i kantene (se på stolryggen), så er skarpheten mye bedre i bilde 1 enn i bilde 2. Det er fortsatt behagelig og ikke overskarpt i bilde 1, men i bilde 2 er det direkte uskarpt selv i fokusplanet. Jeg må ta forbehold om at utsnittene ikke er helt identiske, men det ser for meg ut som om objektivet som er brukt til bilde 2 har alvorlige problemer med kantskarpheten sin.

 

For meg er mao. bilde 1 den klare vinneren.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...