Gå til innhold

Konsertfotografering - råd og tips?


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg har blitt "shanghaiet" til å ta bilder av en konsert til en studentavis, og får i morgen overlevert et Nikon D70s med en 17-50mm, en fast 50mm og en fast 85mm linse. Redaktøren har krise, og jeg som vanligvis hjelper litt til med photoshop iblant, må nå ta konsertbilder, for ingen andre er tilgjengelig :w00t:

 

Jeg har aldri tidligere tatt bilder på konsert med noe mer avansert enn mitt gamle sony cybershot-fillekamera.

En noe begrenset tidligere erfaring med D70'en har lært meg en ting: aldri i livet om jeg kan få noe bra bilder på en konsert med auto-modus. kanskje jeg får tre-fire bra bilder, på ren flaks.

 

Altså antar jeg at jeg må stille inn kameraet mer eller mindre manuelt, og må lære meg det innen fredag kl. 21

Jeg har googlet, og leser flittig det jeg kommer over som virker relevant.

Men jeg vet også at mens google vet "alt", kan den hoppe over mye gull.

 

Noen som har linker til bra "guider" på å ta slike foto?

Noen generelle tips som gjelder uansett merke/modell. eventuelt noen som eier et D70 og kan gi råd ang. bruk av det?

 

Konserten er forøvrig med Marit Larsen, så jeg antar at det ikke vil bli så veldig heftig lysshow med utrolig masse blinkende strober og stæsj...men man vet da aldri. Hun er jo ganske pop'ete av seg nå...

Tildelt tid for å ta bilder er de tre første sangene. Hvor strengt dette er, vet jeg ikke.

Konserten skjer på Hulen i Bergen. Navnet beskriver stedet veldig greit, det er en hule i fjellet.

 

Takker og bukker for all hjelp :)

 

 

nb. søkte på forumet, men fant ingen tråder spesifikt om konsertfotografering.

 

edit: Kan en av de tre linsene anbefales sterkt over de andre?

edit2: tittel

Endret av BlinkyBill
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Innstillinger:

Selv er jeg komfortabel med lukkertid fra 125 og opp (ofte er ikke dette mulig pga lavt lys, men jeg baserer de to andre verdiene på dette), ISO så lavt som mulig (da er det helst ikke 1600 og kun til nød 3200), og blenderåpning liten nok til å klare å fokusere pålitelig, eventuelt med nok dybdeskarphet til motivet.

 

Vanligvis setter jeg kameraet i blenderprioritet for de første bildene, gjerne med spotlysmåling, og låser eksponeringen (med AEL) etter motivet jeg vil ha korrekt eksponert. Hvis belysningen er stabil går jeg fort over til M-modus med de verdiene jeg finner riktigst. (I motsatt fall må en ofte stole på automatikken eller erfaringen/flaksen).

 

Plassering:

Nå har jeg aldri vært i nærheten av Hulen, men enten kommer det an på hvilken plass du får "kranglet" deg til - om det er fotograv du kan bevege deg fra midten og til begge sidene i foto. Ofte får en med mikrofon o.l hvis en tar bildene rett forfra, hvis hun står rimelig alene midt foran er det kanskje heldigere å ta bilder fra siden?

 

Objektiv:

Det kan kanskje være vanskelig å velge effektivt mellom tre objektiv første gang en prøver seg. Jeg tror jeg ville ha begynt med vidvinkelzoomen (om du ikke er så heldig å få låne et annet kamera med F-fatning, men hvis du allerede er usikker på innstillingene er det like greit å holde seg til et kamerahus:)) for å få noen sikre bilder først, der fokusfeil og eksponering ikke gjør så stort utslag. Ta mange bilder og ikke gi deg med dette før du får noen du synes fungerer. Deretter velger du selv om du vil prøve nærbilder med 85mm, eller kanskje trenger du fastoptikken for å få nok lys?

 

Uansett vil brennviddene fra nært hold ta seg ut omtrent slik:

85mm:

127.jpg

 

50mm:

138.jpg

 

14mm (croppet fra sidene, jeg har ingenting mellom 28mm og 14mm, så jeg får ikke til å vise den vide enden av 17mm nøyaktig):

283.jpg

 

Mvh

Kjetil

Lenke til kommentar

Konserten er forøvrig med Marit Larsen, så jeg antar at det ikke vil bli så veldig heftig lysshow med utrolig masse blinkende strober og stæsj...men man vet da aldri. Hun er jo ganske pop'ete av seg nå...

Tildelt tid for å ta bilder er de tre første sangene. Hvor strengt dette er, vet jeg ikke.

Konserten skjer på Hulen i Bergen. Navnet beskriver stedet veldig greit, det er en hule i fjellet.

 

Takker og bukker for all hjelp :)

 

 

Hei

 

Arrangerte faktisk denne konserten i forgårs (KNM Harald Haarfagre, Stavanger) og så den selv i Stavanger i går på Folken så jeg kan gi deg et par tips ift konserten og konseptet (tar utgangspunkt i at sanglista er uendret)

 

Hun åpner med "Only a Fool" der hun og en gitarist kommer først ut på scenen etterfulgt av de andre i en oppbyggingsintro. Fortsetter med en sang til der hun står front center scene før hun setter seg bak pianoet og drar til med "Under the surface".

Sceneoppsettet tilsier at pianoet står til høyre på scenen (sett fra publikum), mens hun er flankert av to gitarister (Thom Hell på sin venstre side), bassist bak Thom Hell, cellist bak den andre gitaristen og trommis bakerst, gjerne på riser.

 

Ang lys er det ikke spesifisert noe spes i rider, men strobe vil ikke bli brukt og lyseffekter begrenser seg til evt rolige chase-effekter i PAR-kanner o.l. Varme farger i filtrene, rødt, orange, gult, men forvent også blått. Forvent at mesteparten av belysningen kommer bakfra og med moderat frontbelysning.

Tips: prøv å få stikke innom på lydprøven for å få en viss peiling på lyssettingen og avtal med lysmann at han setter scenebelysning slik den skal være på konserten slik at du kan ta et par prøvebilder (siden Hulen er et stdentsted og du repr en studentavis burde det gå...). Tas dette etter lydprøven skulle ingen behøve å bli irritert av den grunn... De har med et backdrop som består av smale tøykapper i lyse farger/gull som lager en "koselig atmosfære".

 

Marit Larsen står helt inn i mikrofonen når hun synger så bilde fra siden er et must og mitt tips er å knipse av hennes høyre side da hun har (antatt...) en pynteblomst bak høyre øre som blir pent på bilde. Hun hadde mest øyekontakt med Thom Hell (sin venstre side) og ser en del ned når hun synger. Jeg ville ha startet med å stå på hennes høyre side, og så (dersom det er mulig), flyttet meg til hennes venstre side for sang nr 2 og således være i "piano-posisjon" for sang nr 3.

Fotoforbud etter de tre første sangene er slik jeg forstår det ift fotografer foran scenen (der man helst vil være) da dette er forstyrrende for publikum. Har ikke vært på Hulen så jeg kjenner ikke avstandene, men det er mulig at du kan få kurante bilder på litt avstand da en av sangene "My boyfriend's back" gjør at hun stepper vekk fra mikrofonen og hiver en arm i været et par ganger (ser kult ut...).

Avslutter med 2 ekstranummer, egen versjon (litt "hill-billy'sk") av M2M's "Don't say you love me" (mye kul banjospilling!) og "Don't save Me" som avslutning.

 

Støtter ellers det som rotekaizer sier i sin posting og legger gjerne til at jeg lyssterkt fastobjektiv er å foretrekke fremfor zoom. Husk ellers ekstra minnekort, oppladede batterier og godt mot.

 

Tror mitt beste tips uansett er å greie å snike seg inn på lydprøve, evt rett etter og få tatt noen prøvebilder.

 

Lykke til med oppdraget og nyt konserten - den er bra!

 

Mvh

Endre Leine

Lenke til kommentar

Konserter er vel noe av det mest utfordrende, ofte er det jo ekstremt varierende lysforhold, så spotmåling er det eneste som duger..

Prøv å finne en stabilt belyst flate (jeg brukte band banneret foran trommesettet), og juster etter prøvebilder av denne.

På denne konserten stod jeg ganske langt unna, med en PowerShot S3 IS, så de fleste er tatt med lang brennvidde (tilsvarende 300-420 mm).

Fikk VELDIG glede av bildestabilisatoren her, kom ofte ned i 1/100s...

Låste på ISO High, en del støy, men ble bra ved litt nedskalering.

 

Zoom gir fine muligheter til å velge riktig utsnitt, men du mister jo en del lysstyrke. En zoom med fast lysstyrke 2.8 er sikkert konge!!

Du står ofte nede foran scenen, så med vidvinkel får du lett kraftig perspektiv-forvregning når da må fotografere bratt oppover.

 

Men, med digitalkamera er jo bare å fyre i vei! Og sjekke bildene jevnlig..

Lykke til!

post-104121-1161248989_thumb.jpg

post-104121-1161249042_thumb.jpg

post-104121-1161249097_thumb.jpg

post-104121-1161249130_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Konserten er forøvrig med Marit Larsen, så jeg antar at det ikke vil bli så veldig heftig lysshow med utrolig masse blinkende strober og stæsj...men man vet da aldri. Hun er jo ganske pop'ete av seg nå...

Tildelt tid for å ta bilder er de tre første sangene. Hvor strengt dette er, vet jeg ikke.

Konserten skjer på Hulen i Bergen. Navnet beskriver stedet veldig greit, det er en hule i fjellet.

7102414[/snapback]

 

Auda. Hulen er et helvete å ta konsertbilder i. Dårlig lys, gjerne bare rødt (som freaker ut lysmåling og brenner rødkanalen) og grønt, rotete bakgrun og ingen enkel tilgang til scenen, slik at du må bryte deg fram gjennom tettpakket publikum. Artig.

 

Jeg hadde stilt meg opp forrerst, og forsøkt å tatt bilder med tette utstnitt for å gjøre bakgrunnen tålelig. Så kan du heller trekke deg tilbake når du har fått det du kan få og la de betalende nyte konserten i fred. Sjekk bildene du tar underveis om de ser utbrente selv om histogrammet sier at alt er fryd og gammen pga det rød lyset, og juster eksponeringen deretter. Jeg har fått delvis gode resultater ved å justere hvitbalansen manuelt på scenen, men det er ikke en garantert metode. Ikke nøl med å fyre opp til ISO 1600 hvis det er nødvendig (som det vil være), og ta bildene i RAW-format slik at du har mer spillerom i etterbehandlingen. Konvertering til s/h kan også være verdt å prøve hvis fargene ser syke nok ut.

 

Odd Børretzen på Hulen. Nei, fokusplanet er ikke helt som det skal være.

Lenke til kommentar

Blendertallene på objektivene hadde jo vært kjekt å vite, om det er dårlig belysning er det jo bare å kjøre på med laveste akseptable blendertall og "høy" iso.

Jeg ville automatisk ha antatt (i motsetning til en over) ha anbefalt 50mm, da jeg antar denne er ganske så lyssterk, og dekker sikkert en grei avstand, ikke vet jeg hvor langt du står fra henne riktignok. Husk variasjon i bildene, close-ups av ansiktet, helfigur, bandmedlem etc. Prøv forskjellige vinklerom du har mulighet, knips til du blir blå, så blir det nokk noen "lucky shots" også. Skyt gjerne i Raw om du behersker etterbehandlingen dette krever, da konsertlys i blandt gjør rare ting med hvitbalanse.

Lenke til kommentar

Jeg har de 3 objektivene du nevner. Jeg hadde tidligere f1.8 versjonene av

50mm og 85mm, men disse ble byttet ut med f1.4.

 

Jeg hadde satset på 50mm og 85mm. Selv om 17-55mm f2.8 har god lysstyrke, tror jeg du er betre tjent med de to andre obektivene.

Du tjener mye på å kunne fotografere ved enda lavere blendertall.

Mitt råd er å starte med 50mm f1.?, og gjøre seg ferdig med den, for så å bytte til

85mm f1.? og ta en del bilder med tettere utsnitt. Viss du har plass i sekken så kan du alltids ta med 17-55mm objektivet og ta noen bilder til slutt og se om f2.8 er nok. Kan være at f2.8 er greit nok på vidvinkel.

Lenke til kommentar

tusen takk for all hjelp.

I dag er dagen, og fotografen som skulle ta bilder av intervjuet med damen er syk eller noe, så jeg har fått utvidet oppdraget til å inkludere intervjuet også :w00t:

Det fine med det er at hun da har møtt meg en gang, så forhåpentligvis får man litt kontakt med kamera under konserten og. Selv om jeg egentlig mener at bilder uten kontakt mellom objekt og fotograf som oftest er best, så likte jeg veldig godt det bildet av odd børretzen. Kanskje jeg kan få noe bra ut av det.

 

Ang objektiver, så har noen rotet bort 50mm objektivet, så det er jeg foruten :hrm:

blendertall på de jeg har er 1,8 (85mm) og 2,8 (18-50 mm, ikke 17 som jeg ble fortalt).

Jeg har fått en blitz som jeg føler gjør en fin jobb, desverre en toppmontert, så om jeg i det hele tatt får bruke den, så forventer jeg at det bare blir flatt og kjedelig med den.

 

Off we go, må rekke en buss. (jeg kommer til å sjekke innom her før konserten)

 

Ole

 

edit: jeg har fått beskjed om å skyte i jpeg...de er visst ikke vant med å redigere raw. ut i fra det dere har sagt, og det jeg har fått lest er det et dårlig valg, men det er deres valg...

Endret av BlinkyBill
Lenke til kommentar

Å ta bildene i jpg er ikke en veldig stor ulempe. Ta noen bilder med ulik WB og se hva som passer best.

Blitzen mener jeg personlig vil ruinere mesteparten av bildene. Da ville jeg heller tatt samtlige bilder på ISO1600 om jeg måtte. Du kommer veldig langt med 85mm f1.8 objektivet ditt. 18-50mm f2.8 kjenner jeg ikke til. Simga ? Men det bør jo duge greit til noen vidvinkel bilder vil jeg tro.

Lenke til kommentar

jauh, enda en oppdatering.

Kameraet (D70s) overlevde akkurat intervjuet og gav meg 75 bilder av Marit Larsen (og ett bilde av en tøff gravemaskin) før det takket for seg og døde.

Batteriet var fulladet, men det kom ingen respons i det hele tatt. Litt raske samtaler med redaktøren og jeg er på vei til fotovideo for å la dem se på det.

 

Nedslående beskjed. kameraet må leveres inn til reparasjon, noe som kan ta 1-2 måneder. Og ikke har de noe kamera vi kan låne, alle er lovet bort til andre kunder.

Men damen fra fotovideo tar meg med inn på fotomessen i huset ved siden av, hvor nikons ekspert tar en kikk på kameraet og skjønner ikke en ting.

Utrolig grei er han og, for han låner meg et D50 til i morgen, så jeg får tatt bilder av konserten.

D50'en er mindre avansert enn D70'en, egentlig ikke en ulempe akkurat nå, for det er like kapabelt til å ta bra bilder.

Lenke til kommentar

er det ikke typisk at det er akkurat slike ganger det skal slutte og virke:-(

 

Men thumbs up for Nikons ekspert som låner deg en D50.

 

Forskjellen i bildekvalitet på D50 & D70 synes jeg selv er ubetydelig. Eneste er vel kanskje at D50 er betre på høyere ISO verdier, noe som er til din fordel på konserten:-)

Lenke til kommentar

Hei igjen, folkens.

 

Må bare si det igjen, tusen takk for tips. D50'en oppførte seg fint, bortsett fra at autofokus var bare å glemme. Den var helt på bærtur, men det er jo ikke så rart siden jeg ikke kunne la den bruke den lille lyskasteren til å hjelpe seg.

Blitz var som sagt total glemmesak, og andre irriterende lys likeså.

 

Hulen oppfylte alle forventninger ang lys; de hadde den typiske lysrekken, altså veldig mye rødt. :(

 

Jeg tok over 300 bilder på konserten, og fylte et 1GB kort.

Resultatet? Mye uskarpe eller rett og slett utbrente bilder :wallbash:

En del av bildene vil havne i kategorien "akseptable" og et mindre utvalg er "bra".

 

En erfaring jeg gjorde var den utrolige forskjellen på blenderåpningene fra 1.8 på 85mm'eren til 2,8 på 18-50mm'eren.

Førstnevnte var absolutt å foretrekke, men jeg savnet virkelig muligheten til *litt* større bilde. Det gikk noen situasjoner tapt pga det, f.eks. da Marit hopper vekk fra mikrofonen og strekker armene i været under en enorm applaus...og jeg sitter med en linse som ikke har sjangs til å få det med seg. :cry:

 

En enkel liten ting jeg savnet med d50'en var muligheten til å lyse opp displayet på topp. d70 har en knapp for det, men jeg fant intet sånt på d50.

Endret av BlinkyBill
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
Kunne du tenkt deg å gi oss nysgjerrige lesere noen smakebiter fra din fotoseanse? Spent på å se resultatene, da jeg er helt grønn mtp. konsertfotografering selv... :whistle:

7140192[/snapback]

 

Selvsagt vil jeg dele.

Beklager veldig sent svar, men jeg kom frem til at jeg burde vente til avisen var gitt ut. Har enda ikke fått sett et eksemplar av den, så jeg aner ikke hva de bruktem men jeg vet den er ute for lenge siden...og så kom eksamen, og mange av dere vet vel hvor hektisk man har det da.

 

Men her er i hvert fall noen bilder:

(NB! Disse har ikke blitt behandlet på noen måte, utenom endring av størrelsen)

 

konsert002_small.jpg

 

konsert008_small.jpg

 

konsert026_small.jpg

 

konsert046_small.jpg

 

konsert108_small.jpg

 

konsert114_small.jpg

 

konsert139_small.jpg

 

konsert160_small.jpg

 

konsert166_small.jpg

 

konsert194_small.jpg

 

konsert196_small.jpg

 

konsert201_small.jpg

 

konsert233_small.jpg

 

konsert238_small.jpg

 

konsert260_small.jpg

 

konsert275_small.jpg

 

konsert279_small.jpg

 

konsert285_small.jpg

 

konsert308_small.jpg

(Originalen til denne er min nye skrivebordsbakgrunn)

 

konsert317_small.jpg

 

konsert321_small.jpg

 

konsert335_small.jpg

 

konsert336_small.jpg

 

konsert337_small.jpg

Endret av BlinkyBill
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...