Gå til innhold

macbook til bildebehandling?


Anbefalte innlegg

Heisann alle forum medlemmer.

 

Jeg er nå i ferd med å kjøpe en bærbar datamaskin. Og valget strekker seg mot apples macbook. Men uten noen egne erfaringer med mac er jeg litt skeptisk til å bytte operatisystem. Har tidligere kun brukt Windows, og i det siste begynnt å bli lei. Kanskje ikke windows sin feil men kan heller skyldes en gammel og treg datamaskin.

 

Så nå har behovet for ny data strekt seg langere en langt. Og ser at en bærbar data er tingen å ha. Men nokk om det.

 

Dataen vil kun bli brukt i privat sammenheng, og bli begivet til min store lidenskap; bildebehandling/fotografering. Utenom det vil den også bli brukt til internettsurfing, skriving og se film på. Pluss muligens lettere dataspill.

 

Har så fått med meg at mac er overlegen til bildebehandling, men leser også at den kan slite med photoshop og kommende PS CS3. Noe som er det programmet jeg er vant til å bruke. Noen her som har erfaringer eller kunnskaper om dette? Og vil den lille 13,3" skjermen være en hindring i bildebehandlingsammenheng?

 

Har desverre ikke mange pengene å rutte med, så prisklassen til macbook (2GHz) passer meg fint. (ca. 11 000 uten oppgraderinger). Vil også muligens oppgradere med 2Gb ram som jeg har hørt det er behov for.

 

Så hva tror dere. Høres det ut som macbook er noe for meg, eller bør jeg heller vurdere en PC? Kom gjerne med egne erfaringer og innspill.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Macbooken er ypperlig til ditt bruk. Photoshop har dessverre ikke kommet til intel enda, det funker å bruke CS2, men det vil gå treigt. Når CS3 kommer vil dette være løst og alt vil gå som en drøm. Hvis det er virkelig krise og du MÅ ha Photoshop NÅ, kjør det i Windows via Bootcamp eller Parallels.

 

Ellers funker både Adobe Lightroom og Apples Aperture ypperlig på intel.

 

Hvis du lurer på mer vil jeg anbefale deg forumet på mac1.no, der har de også en ypperlig switch-guide.

Lenke til kommentar

Takk for svarene hittil. Men er det virkelig ikke flere som bruker mac her inne?

 

Men hvor treigt vil "treigt" si? Og vil jeg ikke miste alle fordelene ved å bruke mac hvis jeg kjører PS i windows (på en mac maskin)?

 

Har lest mye på mac1.no forumet og blir mer og mer frelst for hver dag som går.

Lenke til kommentar

Jeg har brukt mac i 5 år nå, og det eneste jeg kan si er løp og kjøp. Jeg har fortsatt en PC stående, men den er kun i bruk en sjelden gang til spilling og evt andre mindre nyttige greier en pc er bedre til.

Er du lei av å bruke mer tid på maskinen enn å jobbe med maskinen så er det bare å sette i gang.

Overgangen til Mac går ufattelig fort.

Når det gjelder å bruke windows på en mac, så har jeg konsekvent latt dette være. ene og alene for å unngå alle problemer windows drar med seg. Men på dette feltet er det sikkert andre som har bedre kunnskap og råd å komme med.

Lenke til kommentar

Photoshop CS2 vil gå treigt på en Intel-mac (fordi det må emuleres), men neppe treigere enn på min 800mhz G4. :-P Og når CS3 kommer (rundt årsskiftet, er det ikke det de sier?) er det problemet helt borte. Hvis du synes det blir for treigt, kan du som en nødløsning kjøre CS2 i Windows fram til CS3 kommer.

Lenke til kommentar

Personlig er det et par punkter som gjør at jeg ikke klarer å anbefale macbook som plattform til seriøs bildebehandling:

 

Nr1: Skjermen.. den er for det første for liten, og for det andre er det i mine øyne forkastelig å bruke glossy-skjermer til arbeid med bilder. Har du planer om en ekstern skjerm på din arbeidsplass er jo dette ok. For min egen del synes jeg tanken på å måtte være avhengig av dette for å stole på skjermbildet et markant minus.

 

Nr2: Hardwareconfigurasjon.. Du trenger mer ram, og kan med fordel ha raskere/større disk. I tillegg bør du ha bra periferiutstyr.

 

Bottom line- Macbook blir litt for mange kompromiss i mine øyne til å være en god bildebehandlingsløsning. (iallefall med sluttprisen tatt i betraktning.)

 

Jeg sitter selv på en Macbook Pro 15" med ekstern 20" og synes dette også i grunn er et hardt kompromiss kontra en Mac Pro med f.eks 23".

 

Ang. operativsystem.. om du ikke har noe viktig software som kun finnes i en windowsløsning, så ser jeg ingen grunn til å ikke kunne gå over til OSX. Byttet er enklere enn du tror, og du vil aldri ønske å gå tilbake..

Lenke til kommentar

Jeg har brukt mac i noen år nå. Til bilderedigering synes jeg min iBook 12" blir alt for liten, skjermen har heller ikke særlig god innsynsvinkel. MacBooken har bedre innsynsvinkel og litt bedre oppløsning. En positiv ting med MacBooken kontra min iBook er at du kan koble til en ekstern skjerm og kjøre ganske høy oppløsning på den. Min iBook støtter bare 1024x768 på ekstern skjerm:(

Så dersom du er avhengig av en portabel maskin og evt kan se for deg en ekstern skjerm i fremtiden, så tror jeg MacBooken vil fungere ypperlig til bilderedigering. Oppgradering av RAM er også veldig smart.

Lenke til kommentar

Jeg har nettopp kjøpt meg en brukt (under ett år gammel) 15 tommers PowerBook G4 på 1,67ghz. Har 1gb minne på den og bruker den stort sett til Photoshop og musikk samt internett. Det går så det suser. Du får disse maskinene brukt til rundt 10 000 kroner. Svein Gunnar Kjøde sier at glossy skjerm ikke funker sammen med bilderedigering, det er noe helt annet enn det jeg har lest rundt om, det skal visst være bedre kontraster og fargegjengivelse på dise. Dette ville vel bli en vanesak og du kan jo vlge når du kjøper deg en Mac. D jeg jeg valgte ny maskin så kikket jeg ikke en gang på 12-tommere pga det blir litt vel liten skjerm for bilderedigering. Med 15 tommers widesecreen og oppløsning på 1440x960 er det null problem.

Lenke til kommentar

Det er forskjell på at folk faller av stolen fordi filmer og spill ser "BEDRE" ut på glossy skjerm- noe helt annet er om det er korrekte og arbeidsvennlige skjermbilder som vises, Krister.

 

Forøvrig er det ikke noe underlig at Photoshop fungerer knall på gamle Powerbook´s da kildekoden ikke er optimalisert for IntelMacs enda- så det er absolutt en mulig løsning!

Lenke til kommentar

Jeg har nettopp investert i en 13"MacBook. Fikk et tips for å få fart på Intel-MACen og CS2 med nesten 25%.

 

Bytt ut den interne 60 Gb disken (5400 x) med en 100GB/7200x og fyll fullt med RAM (2Gb).

Den "gamle" disken settes i et lite USB-SATA kabinett, og du har en lett.liten backup disk.

Alt kjøpt hos Officeline

 

For overføring av bildene fra CF-kortet, kjøpte jeg en kortleser fra ClasOhlson

38-1158 NOK 149,00

http://www.clasohlson.no/?AFP=store/fs_mm....22&IsCampaign=N

 

Den hentet over 1,4 GB fra et 2 Gb SanDisk Extreme på under 2 min.

 

Bruker Adobe Bridge til browsing av bildene og RAW-converteren 3.5.

 

MacBooken passer også meget bra i ryggsekken fra Expo-Service

http://www.exposervice.no/index.php?page=B...e&varenr=M-6827

Endret av xST©NE2005
Lenke til kommentar

Nå må dere ikke gjøre valget enda vanskligere :p

 

Noen flere som har erfaringer vedrørende "glossy" kontra "matt" skjerm? Jeg har desverre ikke muligheten til å sammenligne de to forskjellige skjermene per dags dato.

 

Ekstern skjerm har vært i tankene ja, men i umiddelbar fremtid har jeg ikke tilgang på det. Så da spørs det om 13" er stor nok...

 

Er litt skeptisk til å kjøpe en brukt PowerBook 15". Den er jo et par år gammel, og med tanken på hastigheten i utviklingen inne "dataverdenen" så blir det litt dumt å kjøpe en maskin som er utfaset. Eller er det noen som er uenig?

Har også Powerbook støtte for windows i likhet med macbook?

 

Ser nå at Macbook pro hadde vært den ultimate løsningen, men grøsser bare ved tanken på å bruke 20 000 på en bærbar datamaskin.

 

Men tusen takk for alle erfaringene og meningene dere har delt med meg hittil. Gjerne fortsett med det.

 

Mvh Thomas Nordaunet

Lenke til kommentar
Jeg vil bare legge til at du betaler mye mer for mindre maskinkraft enn hvis du kjøper en vanlig dødelig pc.

 

Nettopp, en pc kan fort bli dødelig hvis du ikke behandler den bra, enda et argument for å kjøpe mac. Har såvidt brukt litt OSX på mac minien vi har, og det virker veldig bra. Den står gjerne på flere uker om gangen uten at den bryr seg om å bli treig.

Lenke til kommentar
Det gjør pcen min også. Har stått på e fir uker nå, no trouble, grunnen til at den måtte av da var mamma som skrudde den av...

 

Tingen er bare at dere ikke klarer å bruke pcen deres rett, hvis man har litt peiling er det problem å bruke en windows maskin. Mac er for idioter :tease:

7077442[/snapback]

 

har ikke noe problem med å la pcen stå på så lenge jeg heller, men jeg merker at den spiser mer og mer ram for hver dag som går.

Lenke til kommentar
Jeg vil bare legge til at du betaler mye mer for mindre maskinkraft enn hvis du kjøper en vanlig dødelig pc.

 

Nettopp, en pc kan fort bli dødelig hvis du ikke behandler den bra, enda et argument for å kjøpe mac. Har såvidt brukt litt OSX på mac minien vi har, og det virker veldig bra. Den står gjerne på flere uker om gangen uten at den bryr seg om å bli treig.

Nå er dét et litt dårligere argument på en bærbar enn på stasjonær, siden man i de fleste tilfeller likevel skrur den av og på med mindre enn fire ukers mellomrom. Joda, man kan ofte bruke dvalemodus etc. men jeg vil nesten si at det egentlig er litt tull å bruke det hele tiden, bare for å "ikke starte maskinen på nytt".
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...