Gå til innhold

rens av negativer


Anbefalte innlegg

Hei har investert i en Canoscan 9950f, slik at jeg kan scanne alle negativene vi har liggende. En del av disse er ikke veldig bra ut, da det er en del smuss ol. på dem. da det virker som jeg har lekt med endel av dem mens jeg var en unge.

hva er det beste å rense disse negativene med? vil det være vanlig kaldt springvann og en myk bomullsklut?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hmm, trykk luft tar det løse støvet. Det er nok mye riper i de negativene, da negativer er laget av plastikk og er meget skjøre. Hvis du bruker fuktighet så løsner jo emulsjonen så det er ikke en løsning. Du kan prøve å vaske den blanke plastikksiden. Det er mulig noen andre her vet mere om dette. Forresten scannere som nikon ls50 belyser negativet med infrarødt lys slik at bildet blir hvitt, men møkka blir sort. På den måten kan scannersoftwaren klone bort møkka. Det fungerer svært godt. Jeg er nok litt usikker på om flatbedscanneren din har denne muligheten, men den har kanskje noe liknende.

 

edit. Her er et 35mm lysbilde fra 1969 med og uten digital ICE. Bildet er sterkt preget av soppskade og noen riper:

 

post-44224-1157283386_thumb.jpg

 

post-44224-1157283505_thumb.jpg

Endret av sNx
Lenke til kommentar
takk for info. skal prøve meg frem.

 

sNx: vet du om ICE tilsvarer "remove dust and scratches" funkjsonen`?

6797298[/snapback]

Det er nok den samme oppgaven.

 

Jeg måtte skrive om dette innlegget etter at jeg leste at Canonscan 9950F har:

 

Canon skriver

 

"FARE Level 3 støv-/ripefjerning (QARE Level 3 for bilder)

 

Med en infrarød skanneregistrering kan FARE Level 3-teknologien fjerne riper og skader og gjenopprette falmet film til sin opprinnelige tilstand. Dermed sparer du timevis med manuell retusjering. Den korrigerer også film med sterkt motlys, og balanserer bildene ved å redusere lysstyrken bare på de områdene som er overeksponerte. QARE Level 3 utfører de samme funksjonene for fotoutskrifter."

 

og da mener jeg at det er vel tilsvarende digital ICE

Endret av sNx
Lenke til kommentar

Hmm.. nå tåler vel i og for seg negativer vann, fremkallingen de en gang gikk gjennom er ganske så fuktig av seg ;) MEN, er negativet vått så tåler det ikke så mye annet enn å henge til tørk. Om det fører til at skitten blir borte er en annen sak.

 

Kommer skitten fra mormors jorbærsyltetøy kan kanskje en skylling eller to gjøre litt forskjell (for all del, vær forsiktig! Ikke ta på negativet mens det er vått. Skyll med lunkent vann og ikke bruk fullt trykk). Men, vann hjelper bare dersom flekkene er vannløselige. Fingermerker og lignende går ikke bort med vann.

 

NB: Negativet kommer til å se ganske ille ut mens det er fuktig (matt og ugjennomsiktig), men blir klart og fint igjen når det har tørket (hårføner får jobben gjort litt raskere).

 

 

Fingermerker på mine negativer har jeg fjernet med en mikrofiberklut som egentlig er til linserens (bruker den faktisk kun til dette siden jeg ved en inkurie har to). Men du må være veldig forsiktig med emulsjonssiden (den matte siden), ikke legg noe særlig trykk på når du stryker den. Det er bedre med flere myke bevegelser.

 

Å fjerne det med ICE høres ut som en god ide (har ikke prøvd det selv), men er negativet for skadet til at programmet klarer å fjerne det helt kan du høre med en fotoforhandler. Har ikke sjekket det på en god stund (tre-fire år), men tidligere gikk det ann å få "lakket" negativet dersom det var skadet. Er det emulsjonssiden som er skadet er det nok bare nitidig arbeid i Photoshop som kan redde bildet, lakken kan så vidt jeg husker kun brukes på den blanke siden.

 

Kyrre

Lenke til kommentar
"Remove dust and scratches" kan være en litt annen teknologi, som gjør at bildet gjerne blir litt diffust/soft. ICE funksjonen unngår denne uheldige bivirkningen da den bruker en teknologi som enkelt finner ut hva som er støv/riper, og fjerner kun dette i stedet for å softe bilder for å få det bort.

6833621[/snapback]

 

Jeg trur dette avhenger av hvilken "FARE level" fra canon. FARE level 3 skulle visstnok ha infrarød kanal, så skulle tru alt annet enn støv ble beholdt skarpt? :) Jeg sjekket nærmerer hvilken level trådstarter har, og han har level3

Endret av sNx
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...