Jump to content
Sign in to follow this  
heier

Hva gjør jeg galt? (Polariseringsfilter)

Recommended Posts

Fikk meg polariseringsfilter til min 18-70mm Nikon linse i går. Filteret er et "Hoya Super Pro1 Circular Polarizer". Problemet er at jeg ser veldig liten forskjell med og uten filteret på. Hvordan i all verden er det mulig? (Dette ble altså testet i går når det var sol, i dag er det gråvær her). Jeg tok noen bilder av områdene rundt der jeg bor, og for å få ting på bakkeplan godt nok eksponert måtte jeg nøye med en lys himmel der store deler var utbrent (altså samme resultat som uten filteret). Jeg har selvfølgelig prøvd å skru på den ytre filterringen og absolutt ingenting endrer seg når jeg gjør det, skal ikke det liksom være måten å forandre hvor stor effekt du vil ha av filteret?

 

Må være noe jeg overser her, noen som har noen tips? Kameraet er et D70s hvis det har noen relevans.

Edited by heier

Share this post


Link to post

Du kunne prøve å fotografere gjennom et vindu, og se om det blir forskjell på det endelige resultatet. Du vil også kunne fotografere gjennom vannoverflaten, så det er to områder hvor det skal være markante forskjeller og hvor pola filter ofte benyttes. Selvfølgelig kan du også ved å vri på filteret få det til å redusere lysgjennomgangen og optimalisere effekten gjennom vindu og vann og i vanlige landskap. Det medfører forskjellig lukkertid ved bruk av filteret og uten på samme blenderåpning. Det vil da kunne måles om filteret polariserer. Måling bør utføres under kontrollerte lysforhold.

Edited by brainware

Share this post


Link to post

Hmm...prøvde å ta noe bilder inn gjennom vinduet som du sa, og det funket. Da så jeg faktisk at effekten forandret seg mens jeg dreide på filteret. Med filteret var det ingen refleksjoner i vinduet, uten filteret var det masse av det. Merkelig at jeg ikke merket noe i går når jeg prøvde å få himmelen mørkere? Den var liksom like lys uansett hva jeg gjorde.

 

Får vel bare prøve meg fram litt mer når solen titter frem igjen? :hmm:

Share this post


Link to post

Vinkelen du har til sola påvirker resultatet, prøv å ha sola rett inn fra den ene siden. Hvis du har sola foran deg eller bak deg så blir effekten dårlig.

Share this post


Link to post

Hehe, pinlig, jeg har lurt på hvorfor det er mulig å vri på filteret helt siden jeg fikk det, trodde rett og slett det var bare en glipp i designen. Må si det utgjorde forskjeller der ja.

 

Med mitt Hoya filter får jeg meget mørk blå om jeg har med mye himmel, nesten for mye til tider.

Share this post


Link to post

Ja, det er ikke alltid polariseringsfilter egner seg. Noen ganger så kan bildene få et kunstig preg, så hvis man er i tvil så er det best å ta et bilde uten filter også.

Share this post


Link to post
Vinkelen du har til sola påvirker resultatet, prøv å ha sola rett inn fra den ene siden. Hvis du har sola foran deg eller bak deg så blir effekten dårlig.

6736852[/snapback]

 

 

Ahh, skjønner. Når jeg testet det i går så hadde jeg jo sola foran meg på noen bilder og bak meg på andre (det passet sånn akkurat da i og med at jeg hadde en husvegg på den ene siden og et stort tre på den andre siden). Da må det jo være det som har gjort det. Takk for tipset! Håper det blir sol i morra da, så jeg får prøvd dette her.

Share this post


Link to post

Har ogsaa et lite spoersmaal her. Hvordan ser jeg forskjellen i soekeren naar jeg vrir paa filteret. Jeg kan til tider se en liten forskjell naar jeg ser paa det forskjellige eksponeringer, men jeg kan ikke se forskjellen i soekeren. Hvordan finner jeg ut hva som er moerkt eller lyst?

Share this post


Link to post

En skal kunne se at det blir mørkere og lysere bare ved å se i søkeren. Du kan jo prøve det brainware sa lenger opp, det funket for meg.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...