Gå til innhold

Stue-PC uten egen forsterker?


Anbefalte innlegg

Hallois

 

Jeg har nylig begynt å prøve å sette meg inn i stuepc'ns verden, så det er fremdeles en del forvirring for hvordan ting kan og bør gjøres - spesielt siden det finnes så ekstremt mange alternativer..

 

Uansett, det jeg lurer på er om jeg er nødt å ha en egen forsterker for lyd i tillegg til pc'n?

 

Akkurat nå har jeg et par år gammelt 28" radionette TV med radionett surround-høyttalere og en gammel forsterker som kun har vanlig dolby surround thing (prologic eller noe sånt? - er ikke hjemme nå, så kan ikke sjekke for øyeblikket)..

 

Planen er å fikse til en stue-pc, erstatte TV'n med en 37-42" LCD TV og forhåpentligvis oppgradere høyttalerne snart også til 7.1 eller noe sånt (må sette meg inn i det også - har lite peiling på hifi).

 

Hvis jeg da vil kutte ut forsterkeren som egen enhet, er det kun såkalte PC-høyttalere jeg er stuck med - og hvordan er i grunn kvaliteten på slike høyttalere nå til dags?

 

Noen der ute som kjører stuepc uten egen forsterker for lyd? Flott hvis dere kan dele noen erfaringer osv..

 

 

 

På forhånd takk for all hjelp :D

 

- Glenn

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har du pengene og kunnskapen så kjøp en ny forsterker med de nye høytalerne.

 

Jeg er av det inntrykket av at den beste lyden får du ved å ha en spdif kabel fra PCen til forsterker og lar den gjøre jobben med å dekode lyden. Da blir lyden sendt rå ut fra PCen og ikke behandlet på noe måte.

 

Da kan du også ha andre kilder koblet på forsterkeren. Xobx, Playstation..osv.

 

Det er slik jeg er har mitt mediacenter oppsett i min stue.

PC/Xbox

Denon forsterker

Dali 5.1 høyttaler sett

 

AKIRA

Endret av AKIRAx24
Lenke til kommentar

Vanlige "PC-høyttalere" har egen forsterket innebygget.

Det finnes veldig mange gode høyttalersett optimalisert til PC.

 

Men, hvordan hadde du tenkt å få surround uten forsterker? Sånn som jeg forsto det, så hadde du tenkt å kutte ut forsterker helt?

 

Hvis du ikke har noen forsterker på høyttalerne vil det ikke bli noe lyd (evt. svært svært lite)

 

Men hvis du lurte på om du trenger en forsterker mellom forsterkeren og pcen, så trenger du ikke det. Holder helt fint å koble pcen rett på den første forsterkeren din.

Lenke til kommentar

AKIRAx24:

Jeg antar at man ikke har behov for et fancy lydkort om man kjører SPdif ut til forsterker, så da er kanskje et innebygd lydkort på hovedkortet mer enn godt nok?

 

Når du sier at du har xbox også inn på forsterkeren, betyr det at du kjører bildet også via forsterkerboksen, eller hvordan kabler du bildekildene?

 

 

Dette blir min første stue-pc, og siden jeg ikke har mekket noe særlig med pc de siste 2 årene så blir det jo ekstra spennende med tanke på all framgangen på hardware fronten :)

 

Denne maskinen skal stå hjemme hos foreldrene mine, så tror ikke det blir noen xbox eller lignende ekstra boxer.. De har per i dag en DVD-spiller og en VHS-spiller, men begge disse skal vel bort når stuepc'n kommer på plass.. Dermed hadde det også vært veldig greit å bli kvitt forsterkeren også, siden tv'n antageligvis blir hengt opp på veggen og stereobenken kunne da blitt fjernet helt, men må man så må man..

 

 

BeFs:

Jeg hadde ikke tenkt å ha fjerne forsterker helt, men lurte litt på muligheten for sånne pc-høyttalere med egen forsterker - sorry for klønete førsteinnlegg.. :/

Har hatt pc-høyttalere før som jeg har vært veldig fornøyd med i forbindelse med musikk og video på pc'n, men lurer litt på om pc-høyttalere kan leve opp til forventningene for skikkelig lyd i stuen..?

 

 

..Har dere ellers noen tanker og formeninger om trådløse bakhøyttalere?

 

 

Tror jeg må researche litt mer på pc-høyttalere og mulighetene der.. Siden denne pc'n ikke skal brukes sammen med en hel masse utstyr, men i grunn være mest mulig brukervennlig og enkel for foreldrene mine, så hadde det kanskje vært greit å slippe en stor forsterkerboks..

 

 

Men, hvordan blir det med styringen av lydvolumet når det finnes flere plasser å styre det fra.. Greieste er kanskje å barra ha f.eks. forsterkeren på en middelsting og kun styre fra pc'n?

 

 

 

Cheers,

 

Glenn

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Sånn bare for å gjenta det meste av det AKIRA sa:

 

Med oppsettet du beskriver med 37" LCD TV, surroundhøyttalere og PC i stua er det etter min mening ingen gode løsninger uten forsterker (hjemmekinoreciever).

 

Recieveren trengs for å drive høyttallere i ett 5.1 eller 7.1 oppsett på en vettug måte. I tillegg trengs den til å dekode Dolby Digital eller DTS lyd fra film. Alle hjemmekinorecievere i dag gjør dette på en god måte (jo mer penger du legger i den jo mer/bedre lyd får du selfølgelig)

 

Du klarer deg helt fint med integrert lydkort på hovedkortet så lenge dette har SPDIF eller optisk utgang.

 

Det finnes lydkort som dekoder Dolby Digtial og DTS, men disse er per dags dato dyre, og erstatter ikkke forsterkerdelen i en hjemmekinoreciever. Fordelen med disse er at du får ekte surround fra andre kilder enn film (f. eks. spill).

Lenke til kommentar

"The holy grail" for HTPC er jo en PC som tar seg av all håndtering, dekoding og formatering av media, og som er koblet til et "dumt" display/projektor, og "dumme" forsterkere/høyttalere.

 

For å få dette til må man bl.a. ha lydkort med 6-8 separate utganger og aktive høyttalere eller slutt-trinn + høyttalere. En reell utfordring er hvordan man skal garantere volumkontroll, mao at ingen windows-applikasjoner stiller volumet på fullt når du ikke har noen demping mellom pc og høyttalere...

 

Fordelen inkluderer at mesteparten av logikken er i software så du enkelt kan følge med på nye standarder, du kan kjøre software romkorreksjon, du kan avspille høyoppløste formater som DVD-A på en enkel måte, etc.

 

-k

Lenke til kommentar

Hallois

 

Det får bli planen på sikt da, antar at slike kort e skamdyre og at det vil kreva mye ekstra kraft fra pc'n, så en gang i framtiden perhaps..

 

Men får begynne med det enkle i utgangspunktet.

 

Hvis jeg da kjøper et hovedkort med SPDIF-utgang, hva må jeg ha på forsterkeren for at den skal være brukende, og hvilken type kabel (evt Digital til analog boks må jeg ha mellom) ??

 

 

Takker for all hjelp.

 

Nå nærmer det seg kjøpsdato ;)

Lenke til kommentar
Hallois

 

Det får bli planen på sikt da, antar at slike kort e skamdyre og at det vil kreva mye ekstra kraft fra pc'n, så en gang i framtiden perhaps..

 

Men får begynne med det enkle i utgangspunktet.

 

Hvis jeg da kjøper et hovedkort med SPDIF-utgang, hva må jeg ha på forsterkeren for at den skal være brukende, og hvilken type kabel (evt Digital til analog boks må jeg ha mellom) ??

 

 

Takker for all hjelp.

 

Nå nærmer det seg kjøpsdato ;)

6447004[/snapback]

 

Siden du ikke nevner prisklasse tar jeg meg friheten til å misjonere litt i den gode lyds ånd.

 

Hificenterkjeden har et knalltilbud på ett sett med system audio høyttalere til den latterlige lave prisen av 9995,-

Mat da på med en skikkelig no-nonsense hjemmekinoforsterker fra primare, så har et knall anlegg som du kommer til å ha glede av i mange, mange år framover!

 

 

Hilsen fra en som setter pris på god lyd.

Lenke til kommentar

Hallois

 

Takk for forslaget, men tror jeg oppi her en plass nevnte at dette "anlegget" vil bli primært brukt av mine foreldre, og de er ikke så kresne på lyden at jeg ser noe behov for å bruke så mye penger på det..

 

Jeg har til og med lurt på om kanskje et logitech sett med "pc-høyttalere" kunne gjort nytten istedet for å måtte anskaffe ny forsterker om det blir nødvendig for å kunne benytte SPDIF - siden det er en ganske gammel forsterker (ONKYO A/V TUNER AMPLIFIER RI - TX-SV414PRO)..

Lenke til kommentar

hehe, kan tenkes jeg tok litt vel av ja...

 

Det du egentlig da leter etter må bli noe som for eksempel Logithech Z-5400

Det settet har fjernkontroll og mulighet for å mates direkte fra pc med optisk kabel. Logitech lager generelt bra greier til prisen, ha bare i bakhodet at slike systemer er lagd for pc eller gutterommet, så sjekk at kablene er lange nok for stuebruk.

Lenke til kommentar

Ja jeg har vurdert både denn og modellen med "trådløse" bakhøyttalere..

 

Jeg har derimot ikke lyst på en ekstra boks som Z-5400 gir, så må vel bli noe annet pc-sett - eller eventuelt finne ut om jeg kan få brukt forsterkeren og settet jeg har nå ved å på et eller annet vis sette inn en DAC-boks mellom PCens SPDIF og forsterkeren..

 

Men her er jeg helt blank, så tar vel litt tid før jeg finner ut av alt dette..

Kanskje bare bestille pc-delen først og ta lydproblemet når det kommer :/

 

D blir vel også litt dumt derimot.. Så får ta noen timer research og se om jeg finner utav dette med SPDIF - har jo aldri brukt d før..

 

Så noen tips i retning av hvordan det funker osv hadde vært midt i blinken ;)

Lenke til kommentar

bevares, du kan fint bruke onkyoen via vanlig analog tilkobling rett fra det integrerte lydkortet om du det måtte ønske. Om det var problematikken rundt disse fancy-schmancy hjemmekinolydformatene du bekymrer deg for, så tror jeg muligens du har misforstått litt?

Så lenge du setter downmix til 2.1 lyd i lydinstillingene for windows/lydkortet ditt, så får du lyd fra f.eks dts-spor, 5.1-spor etc. alt du da trenger er en minijack til phono- overgang.

 

edit: rent lydkvalitetsmessig vil nok onkyoen og de høyttalerne du allerede har i dag grisebanke det meste av pc-høyttalere uansett. Har selv et 5.1 sett fra creative som jeg betalte 800,- for på elkjøp. Det er koblet rett i integrert hovedkort via 3x minijack. Det låter dritt og lager en irriterende summelyd når volum er på minimum som går meg totalt på nervene. Nå skal sant sies at jeg har tokanals anlegg i stua i prisklasse næremere 60.000 som sammenligningsgrunnlag. :)

Endret av furrballfighter
Lenke til kommentar

Ah, høres glimmer ut som et første skritt, greit å slippe å oppgradere alt på en gang ;)

 

Tusen takk for all hjelpen og gode (og mindre aktuelle) forslag :D

 

Så da er det bare å ha et lydkort (gjerne i hk) som har utgang for vanlig lyd ? ...+ SPDIF til jeg finner på å oppgradere videre eventuelt, bare for å holde mulighetene åpne..

 

Så med andre ord vil alle HK med integrert lyd og SPDIF funke helt greit?

 

 

Edit:

En slik simpel overgang har jeg jo liggende fra før når jeg brukte samme forsterker og høyttalere til pc'n min... :blush:

 

 

Var nok bare alt snakket om SPDIF etc som var litt nytt og skremmende + at jeg ikke har brukt annet enn laptopen min ca de siste 2 årene..

Endret av GKSaue
Lenke til kommentar

jepp, de fleste hovedkort har analog utgang for 6.1 eller 7.1 via minijack, samt spdif og eventuelt composite digital utgang til brauk med eksterne dekodere. Lykke til videre med HTPC-prosjektet!

 

Nå tror jeg ikke den gamle onkyo'en være i stand til å avspille "skikkelig" 5.1 lyd da, men du kan kjøre pcm-stereo 2.1 analogt ut fra lydkortet og bruke prologic dekoding på forsterekeren, så får du første generasjons surre-rundt lyd... Om du vil ha ekte 5.1 eller dts i 5/6/7 kanaler så er en ekstern dekoder nødvendig...

Endret av furrballfighter
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...