Gå til innhold

Stillere pc - (store bilder!)


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Har lurket litt her under planleggingen for nytt kasseoppsett. Tenkte det kanskje er noen her som har interesse av å myse litt på prosjektet.

 

Har litt stress med å reskalere og legge ut bilder. Har ikke riktige verktøy og det tar gresselig lang tid. Håper det er greit med litt større bilder enn det pleier å være! Ellers er det vel bare å slette tråden. ;) Legger de fleste som lenker for å være litt hyggelig med dere uten bredbånd(hvem nå det skulle være). Full beskrivelse ligger på silentpcreview.

 

 

Målet var å bygge om kassen slik at støyen forsvant under resten av bakgrunnen, hovedsaklig aircon og traffik. Ble så absolutt suksess! Bedre bruk av luftflyten gav også lavere temperatur.

 

Total sum av bråk er nå 2 sterkt dempede harddisker, 1 12cm PSUvifte på 4.6 volt og en 92mm CPU vifte på 6-7 volt som også gjør jobben som kassevifte.

 

Kassen heter Antec P180 og er utførlig beskrevet her. Er vel kanskje ikke akkurat et nybegynner tiltak, alle vanlige forhåndsadvarsler om å være forsiktig osv gjelder i høyeste grad på et slikt prosjekt.

 

 

Noen detaljer endret seg underveis, underveis-bildene viser ikke nødvendigvis det ferdige bygget i alle henseende.

 

Første kladden. Pillet med diverse ideer og oppsett i et par uker før den endelige byggingen. Dette var så langt det kom i arbeidet, fortsatt med standard CPU kjøler i kassen. Bråket fra denne var så utrolig plagsom at det måtte drastiske tiltak til for å gjøre noe med lyden. Viste seg at all lyddempingen ikke bare drepte lyden temmelig bra, det ble også kaldere dess bedre luftstrømmen ble ledet gjennom kassen.

 

Nesten tom kasse, klar for bygg. Vifte-grillene forsvant ved hjelp av avbitertang.

 

Fancy CPU kjøler

Tom kasse fra fremsiden

 

5.jpg

Thermalright si97a kjøler med Nexus 92mm vifte som suger opp fra hovedkortet. Eneste jumbo-kjøleren som passet til det gamle hovedkortet som ikke har monteringshull for større kjøler. Denne fungerer helt utmerket til tross at for at den ikke er så gigantisk som mer moderne saker. Det gamle grafikkortet røk ut til fordel for ett uten vifte, litt lavere profil enn vanlig er også en bonus.

 

6.jpg

Den fjerde 5,25 tommers disk plassen ble slaktet med avbitertangen, et hederlig forsøk på å være hulken og store doser fy-ord. Gav plass til å kle hele inntaket i demping.

 

Har ikke prøvd vanlig PC lyddemping, men er fryktelig skeptisk. 1cm skum er ingenting. Har over hundre kilo rockwool i lydstudioet og et par kvadratmeter med 5cm tjukk åpen celle gummi demping. Sistnevnte er ikke så himla effektivt på lyd generelt da det bare tar fra mellomtone og opp til diskant, i en datamaskin er det helt perfekt. Kassen er i seg selv resonansdempet så det holder, trenger ikke mer masse der, bare haugevis av demping. Rockwool ville vært mye bedre, men det må pakkes inn i noe for å ikke støve og er litt mer stress å leke med. Disse gummi-greiene som selges til lydstudiobruk koster ca 500 kroner for en kvadratmeter. Er lett som lego å bygge med, klipp til littegranne for stort og skvis det på plass.

 

 

8.jpg

Samsung Spinpoint og Seagate Barracuda, typisk stille harddisker. Spinpointen er litt bedre i mine ører, omtrent samme grunnstøy men lavere søke-lyd. Zalman heatpipe rammer avkjøler effektivt og gummiføttene demper støy. Sideveggene og deler av fronten er kledd i demping som også leder luften bedre og senker temperaturen ytterligere. PSU'ens 12cm vifte drar luften inn i front, over HD'ene og skubber den ut på baksiden. Dette er nå den mest støyende delen av maskinen der den snurrer av sted på 4.6 volt.

 

 

Skumdemping festet til CPU viften med kabelstrips.

 

Den nesten ferdige maskinen. Med kasseveggen på plass blir luften som blir dradd opp gjennom CPU kjøleren dyttet ut på baksiden i stedet for å sirkulere rundt i maskinen. Trodde dette var det, men det viste seg å være alt for mye med både CPU og kassevifte. Ble for kaldt!

 

10.jpg

Nå ligner det noe! Luften kommer inn i nedre fremdel, går inn i hovedrommet il PCI kortene, blir tvunget ned mot hovedkortets varme deler, sugd opp gjennom CPU kjøler og dyttet ut baksiden. På bildet er CPU-luftekanalen halvfull, ble senere fyllt igjen slik at luften går i en svakt bue ut mot baksiden.

 

Mer luftekanal arbeid

Enda mer luftekanal bilde

Og enda et

 

14.jpg

Baksiden med all dempingen på plass. Med hodet 10 cm fra åpningen på baksiden høres en lav svusjelyd fra luften som flytter seg.

 

 

Kassen fiks ferdig med sidedempingen på plass.

Duct tape er tingen! Hehe.. Ellers ser kassen ut som en hvilken som helst annen P180. Er en Zalman viftekontroller med blå lys installert over cd-drevet. Faller ikke helt i smak! Har tettet igjene lysene nå, men tenker å skifte dem ut med hvite. Da blir det en kjekk CD-drev belysning!

 

Speedfan temperaturer

 

Hadde nøyaktig samme hovedkort, CPU og minne i den tidligere Chieftec Dragon kassen. Da var temperaturene 5-15 grader høyere og gudbedre hvor det bråket.

 

Tre tusen og noen kroner senere er halve maskinen ny og betraktelig lettere å leve med. Nå er den så stille at det må være midt på natten, vinduene lukket og aircon slått av for å kunne høre noe. På 10cm avstand fra baksiden er det også til vanlig mulig å høre de vanlige hvirrelydene fra HD'ene, 12cm viften som gir snurrelyd og 92mm viften som lager dyp vindlyd. Men det kommer ikke frem når kassen er gjemt bort under en pult, bak enda mer lyddemping. Da er den stillere enn mus!

 

 

Andreas Nordenstam - Lydteknikk Musikk

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...