Gå til innhold

Hurtig, høy bildekvalitet, effekter?


Anbefalte innlegg

Jeg er for tiden på utkikk etter mitt første digitalkamera. Har et analogt speilrefleks (Nikon F65) fra før, men tenkte å begi meg ut i den digitale verden, som sagt. Har lest meg fullstendig vill på akam.no, blir virkelig ikke noe klokere, så tenkte jeg kunne prøve her.

 

Kriterier:

 

1) Meget god bildekvalitet: Skarphet, lavt støynivå, god makro.

2) Hurtighet (utålmodig fotograf).

3) Mange effekter: Stille inn farger, ulikt lys, sepia, sort/ hvitt, landskap, natt, osv.

4) Pris: Maks 2500,- (studentbudsjett ;) )

 

Bildene skal brukes til fotoblogging og utskrift.

Fint om det er et kamera som kan "vokse med meg", som har kreative muligheter.

 

Tusen takk om noen har peiling!

:w00t:

 

Edit: Forkortet innlegget.

Endret av Atch
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Strekker du deg til ca. 2800-2900, får du Canon S2 IS. Det har "bare" 5 megapiksel, men er dermed god på bildestøy i forhold til megapikselhysterikamera. Makroen er det heller ikke noe å si på, da du faktisk kan klemme linsa helt inntil motivet. Og med alt fra full auto til fulle manuelle muligheter er dette utvilsomt et kamera å vokse litt med. Med hele 12x zoom og bildestabilisator samt fullt vridbar LCD er det svært mye kamera for pengene.

Endret av manskow
Lenke til kommentar

Kameraet som Manskow anbefaler er så absolutt bra, og et av de beste kjøp i prisklassen rundt 3000 kroner. Men det er stort, og passer stort sett kun om du er interessert i masse zoom og det ikke gjør noe at det går ut over størrelsen. Veldig mange her inne sverger til mest mulig zoom, men det er ikke alle det passer for. Jeg klarer meg med mitt Ixus V3 med 2x zoom. Ellers har jeg, som deg, et Nikon filmbasert kamera som brukes til mer avanserte ting.

 

Hvis du vil ha et lite kamera, og mye zoom ikke er så viktig, vil jeg anbefale Nikon Coolpix P2. Fås til i underkant av 2000 flere steder nå om dagen. Veldig mye kamera for pengene. Fem megapixler (lite bildestøy), god optikk i kjent Nikon-kvalitet, raskt, mange nyttefunksjoner, godt grep, god makro (noe Nikon alltid har vært meget gode på) osv... Står en del om det her på forumet. Minuset er at det ikke har like gode kreative muligheter som f.eks Powershot S2 IS, men du kan stille blenderprioritert eller bruke Program for å stille på hvitbalanse, lysfølsomhet og lignende. Vil du ha et kamera med mange manuelle muligheter, må du litt opp i størrelse. Hvis Powershot S2 IS er for stort for deg, kan du titte på Powershot A610. Også et utrolig godt kamera med god optikk og god bildekvalitet.

 

De fleste kamera har mange muligheter til effekter. Mens Nikon har noen mer nyttefunksjoner, gir Canon deg mulighet til å leke med farger (bytte to farger i et bilde, trekke ut alle fargene bortsett fra en gitt farge osv...). Men dette er ting som uansett gjøres like lett (eller lettere) i et bildebehandlingsprogram på PC'n senere. Da har du også muligheten til å gå tilbake om du gjør noe feil, lage flere versjoner og finne ut hvilket som ble best. Jeg vil anbefale det fremfor å gjøre det i kamera.

Lenke til kommentar

Manskow: Jaa jeg driver og drømmer om Canon S2 IS. Ut ifra bildene på pbase.com virker det som om det er vanvittig god bildekvalitet på det kameraet. Vet du hvordan det er med hurtigheten? Har virkelig ikke tålmodighet til å vente sekunder på oppstartstid og blitz og lagring. Om jeg skal gå opp i den prisklassen må jeg vite at kameraet fyller kriteriene mine, slik at jeg ikke angrer i etterkant. Kan selvfølgelig gå i butikken og prøve selv, men kanskje du har noen erfaringer?

 

Afseth: Jeg bryr meg egentlig ikke om størrelsen, det viktigste for meg er at det er et godt kamera som det er mulig å ta gode bilder med. Forøvrig har du et veldig godt poeng med etterbehandlingen. Har endel erfaring med bilde/ illustrasjons-programmer på pc, så kanskje jeg heller skal fokusere på redigering der enn inni kameraet. Veldig godt poeng, tusen takk. Når det gjelder Nikon P2 virker det for meg som om bildekvaliteten der er noe lavere enn på S2 IS (ut ifra eksempelbilder jeg har sett). Er det virkelig tilfellet, eller bare tilfeldig? Og hva kan årsaken være i så fall?

 

Tusen takk for hjelpen så langt!

Lenke til kommentar

Vedr. S2 IS har jeg ikke spesielt stor erfaring. Jeg har lest mye om det, dessuten er det et av kameraene i den nyeste hjemme-PC-avtalen på jobben min (jeg plukket det ut selv basert på god omtale), så jeg har fått plukke litt på det da flere kolleger gikk for dette. Det så da for meg ut til å stemme godt overens med den gode omtalen det har fått. Ergonomisk godt, relativt god skjerm og masse funksjoner. Men det er jo som de fleste med motorzoom, det tar noen sekunder å få det startklart, da det er del optikk som skal flyttes på ved oppstart. Og dette gjelder spesielt ultrazoomkameraer, der er det gjerne mye mer optikk å dytte på enn på et lite lommekamera. Til gjengjeld får du som nevnt svært mye moro og muligheter med en så kraftig zoom. Min erfaring ligger derimot på Olympussiden (har hatt totalt 4 stk.), da jeg har et C-750 Ultrazoom, som i funksjon ikke er så ulikt S2 IS. Jeg må jo innrømme at jeg av og til synes det tok vel lang tid å starte opp, men lærte meg å leve med det. Sist høst gikk jeg til innkjøp av nytt kamera, da ble det et Panasonic FZ30, som med sine 12x zoom ikke har motorzoom, men manuelle ringer for både zoom og manuell fokus. Da synker oppstartstiden dramatisk, da det jo ikke er noe optikk som skal flyttes. FZ30 er derfor klart på 1 sek. Men da snakker vi om en pris på for tiden ca. 4.8K, hvilket jo sprenger ditt budsjett. Skulle du vill vite mer om min erfaring med både dette og C-750'n (som er litt beslektet med S2 IS) kan du besøke min side http://kamera.manskow.net for å få litt innsyn i superzoomkameraer.

Endret av manskow
Lenke til kommentar
Men det er jo som de fleste med motorzoom, det tar noen sekunder å få det startklart, da det er del optikk som skal flyttes på ved oppstart.

"Noen sekunder" er kanskje å ta litt hardt i, har S2 IS selv og vil anslå oppstarttiden til ca 1,5 sek. I følge TESTEN her på akam, er den 1,82 sekunder.

 

EDIT. Jeg har alltid skjermen inn mot kamera, og hvis jeg starter opp kamera og bretter ut skjermne samtidig, er kamera klart når jeg har skjermen klar.

Endret av Oceanborn
Lenke til kommentar

Beklager, her hadde jeg ikke gjort leksa mi... Rundt halvannet sekund er jo så absolutt brukbart. Forgjengeren, S1, hadde nemlig 4.98 sek., som er tett på rundt 5 sek. på mitt C-750. Jeg hadde ikke fått med meg at Canon-gutta hadde redusert dette dramatisk på S2. Vel, da burde det jo bare være fryd og gammen å velge dette som begynnerkamera.

Jeg ville bare belyse dette med lang oppstartstid som et element å ta med i betraktningen. Det er jo ikke noe problem når man går ut i hagen for å knipse blomster, men på tur i skogen kan det jo hende at elgen har løpt eller fuglen fløyet før kameraet er klart. Men det er jo da ikke noe problem med S2, som vi ser...

Endret av manskow
Lenke til kommentar

Atch: Vil bedømme bildekvaliteten til Coolpix P2 og S2 IS til å være omtrent lik. Men Canon har tradisjonelt hatt litt sterkere farger enn Nikon. Noen liker det, andre liker mer duse farger (kan økes i et etterbehandlingsprogram uansett). Ellers har det veldig stor betydning hvem som har hatt bildene og i hvilke forhold.

 

Vil du ha mer enn 3x zoom, er nok S2 IS det beste valget (om du ikke vil bruke noen tusener mer og ønsker å dra på et større kamera). Du kan evt. kikke på Panasonic Lumix FZ-7 som har samme spesifikasjoner. Det har ikke vridbar skjerm, men er litt billigere og designet tiltaler mange som synes S2 IS er litt "klumpete".

Lenke til kommentar

Manskow: FZ30 er langt over mitt budsjett ja, men det er fint å ha fått avklart hurtigheten på S2 IS. Jeg må nok i butikken og prøve det en dag. Lurer forøvrig på om prisen på kameraet kan gå ned i nærmeste framtid, ettersom S3 IS har kommet nå?

 

Afseth: Det er mulig det er dette med fargene som gjør jeg at ser Canon-bildene som bedre ja. Tror nok jeg foretrekker sterkere farger framfor blasse. Hvordan er det med Wi-Fi'en på P2-kameraet? Betaler man ikke mye for denne funksjonen? Er strengt tatt ikke nødvendig synes jeg.

 

Jeg drar i butikken og sjekker ut både S2 IS og P2, så får vi sjå. Men ett av disse kameraene blir nok mitt framtidige. Tusen takk for hjelpen begge to! Og lykke til videre med fotograferinga :)

Lenke til kommentar

Hei Atch, hvis du går i "butikken" og prøver begge kameraene der, så anbefaler jeg deg å kjøpe de der også. ;) Ingenting er mer irriterende for butikkansatte enn kunder som "prøver" kameraet og sier "takk for hjelpen, da vet jeg det", og går hjem og bestiller det et par hundrings rimeligere på nettet.

Lenke til kommentar
Hei Atch, hvis du går i "butikken" og prøver begge kameraene der, så anbefaler jeg deg å kjøpe de der også. ;) Ingenting er mer irriterende for butikkansatte enn kunder som "prøver" kameraet og sier "takk for hjelpen, da vet jeg det", og går hjem og bestiller det et par hundrings rimeligere på nettet.

 

Jeg får se på det Wildbill, men om jeg får kameraet til 500 kroner mindre på nettet kjøper jeg det nok heller der (spesielt pga. mitt begrensede budsjett). Men skal selvsagt ta hensyn til de ansatte og ikke bare prøve kameraet og løpe så snart jeg har bestemt meg ;) Fint at du bryr deg. Ha en fin kveld!

Lenke til kommentar

Tror det Wildbill sier, er at om man synes kameraet er for dyrt i en gitt butikk, så prøver man det heller ikke der. Finn en butikk som har kameraet til en god pris, for hvis man bor i sentrale strøk, så finnes det stort sett butikker som fint tåler en sammenligning med nettet. Enkelte er til og med billigere på noen produkter.

 

Etter å ha jobbet noen år i butikk, så skjønner jeg meget godt på enkelte kunder at de skal kjøpe det på nettet, etter å ha brukt opp til en halvtime av min tid. Kroppspråk, hva de sier, ansikt og lignende røper de fleste :)

 

Ang P2 og pris, så kan man ikke påstå at man betaler mye for wifi, når du får selve kameraet til 2000 kroner. Det kostet over 3000 når det kom, og har ligget på rundt 2500 den siste tiden. Canon, derimot, tar seg godt betalt for sin wifi-versjon. Det er egentlig en Ixus 50, som koster 1000 kroner mer enn Ixus 50... bare fordi den har wifi :)

Endret av Afseth
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...